Ekonomi

Kinas import ökar mer än exporten

En man arbetar på en cykelfälg i en fabrik i Kina. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Kinas export i mars steg 30,6 procent jämfört med samma månad förra året, visar tulldata. Det är lägre än vad analytikerna i en Reutersenkät hade väntat sig, men ändå en stabil tillväxt.

Importen ökade under samma månad med 35,5 procent, vilket i sin tur var högre än vad analytikerna trott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kraftigt lyft för data via mobilen

Datatrafiken i svenska mobilnät ökade med 36 procent i fjol, bland annat med draghjälp från 5G-nät. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Datatrafiken i de svensk mobilnäten ökade med 36 procent i fjol, enligt en rapport om den svenska telekommarknaden från Post- och telestyrelsen (PTS).

Det kan jämföras med ökningen på 26 procent 2019.

"Nästan all datatrafik går via 4G-näten, men viss användning i 5G-nät syntes för första gången under 2020", skriver PTS i ett pressmeddelande.

Antalet samtalsminuter i mobilnäten ökade samtidigt med 11 procent, vilket är den snabbaste ökningstakten på många år, enligt PTS-rapporten.

"Antalet abonnemang för fast bredband via fiber ökade med 9 procent och står nu för tre fjärdedelar av alla fasta bredbandsabonnemang. Mer än 80 procent av alla abonnemang för fast bredband har en nedladdningshastighet på minst 100 Mbit/s", skriver PTS.

Antalet abonnemang för fast telefoni minskade med 15 procent, men antalet trafikminuter inom fast telefoni ökade.

"Ökningen beror på större användning bland företagskunder", skriver PTS.

Ekonomi

Kraftigt vinstlyft för japansk storbank

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) redovisar ett oväntat starkt resultat för räkenskapsåret som avslutades i mars. Arkivbild
Foto: ITSUO INOUYE AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), den största långivare i Japan, redovisar ett vinstlyft på 47,1 procent för räkenskapsåret som avslutades i mars.

Vinsten steg till 777 miljarder yen (motsvarande 60 miljarder kronor). Det kan jämföras med en vinst på 528,2 miljarder yen ett år tidigare.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade räknat med ett vinstlyft till cirka 709 miljarder yen, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

MUFG är bland annat storägare i den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley, med en ägarandel på omkring 20 procent.

För innevarande räkenskapsår, som avslutas i mars 2022, räknar MUFG med att vinsten fortsätter uppåt till 850 miljarder yen.

Ekonomi

Börsen sjunker – Kinnevik dyker

Börsen rutschar utför.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter en trevande inledning faller Stockholmsbörsen när den nya handelsveckan inleds, medan de större Europabörserna snurrar runt nollstrecket. Efter knappt 30 minuters handel ligger det breda OMXS-indexet på minus 0,7 procent.

Stor förlorare är investmentbolaget Kinnevik som faller 35 procent, men det beror på att Zalandoaktierna har skiftats ut.

I övrigt faller flera verkstadsbolag med Sandvik, SKF och Atlas Copco i front, ner runt 1–1,5 procent. Bankaktierna sjunker överlag med Handelsbanken i botten, ner en procent.

Mot strömmen går några få av OMXS30-listans aktier, bland andra Electrolux, plus 0,4 procent.

Ekonomi

Mest ned på Asienbörser

Asienbörserna inleder handelsveckan åt olika håll. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asienbörserna föll mestadels under måndagens handel, undantaget var Kinabörserna.

Tokyobörsen steg i öppningen, men vände ned. Nikkei 225-index stängde 0,9 procent lägre. Taiwanbörsen sjönk med hela tre procent sedan en plötslig ökning av antalet covid-19-fall registrerats senaste veckan, medan nedgången i Seoul var måttligare, ner 0,6 procent strax före stängning.

I Hongkong hade Hang Seng-index vid 8-tiden svensk tid klättrat 0,6 procent, medan kompositindex i Shanghai hade gått upp med 0,7 procent.

Ekonomi

Ryanair märker av lyftet

Jätteförlust för Ryanair, men nu vänder det, spår ledningen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det blev som väntat en rejäl förlust för Ryanair det gångna räkenskapsåret som avslutades i mars. Med 80 procent färre flygningar i pandemins spår landade förlusten på 815 miljoner euro, motsvarande 8,2 miljarder kronor.

Antalet passagerare under året rasade till 27,5 miljoner, från 149 miljoner året före. Bolagsledningen upprepar tidigare bedömning om att under innevarande räkenskapsår kunna nå den nedre nivån i intervallet 80 till 120 miljoner passagerare. Och att uppgången redan har inletts. Enligt vd Michael O'Leary har antalet bokningar nu ökat till runt 1,5 miljoner per vecka, från cirka en halv miljon i början av april.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Ekonomi

Rekordstort stöd delades ut från Arvsfonden

Rekordsummor har delats ut till projekt för barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Förra året gav Arvsfonden ett rekordstort stöd till 457 projekt för barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Totalt handlar det om 799 miljoner kronor, vilket är den största utdelningen hittills och en ökning med 50 miljoner jämfört med året innan.

Hur mycket pengar som delas ut skiljer sig dock mellan länen. Jämtland fick mest projektstöd med 126 kronor per invånare, medan Blekinge fick minst med 16 kronor per invånare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Handlarna ser ljuset i tunneln

Fler besökare i butikerna. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Handlarna ser för första gången på länge positivt på framtiden igen. Framtidsindikatorn för butikshandeln, all handel förutom livsmedel, ökar till 99,5 i maj, nära den neutrala nivån på 100, enligt Svensk Handels månatliga handelsbarometer.

E-handlarna, som haft en betydligt bättre tid genom pandemin, ser fortsatt positivt på framtiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Mindre ull på sopberget

Foto: Johan Hallnäs/TT
Ekonomi
Ekonomi För inte så länge sedan hamnade det mesta av den svenska fårullen på soptippen. Men andelen som kommer till användning har ökat kraftigt de senaste åren och 2020 nåddes en viktig milstolpe.
PREMIUM

Att 50 procent av ullen kastas bort låter knappast som ett framsteg, men det handlar om en ökning med 70 procent av ull som tas om hand sedan 2016.

Sedan Svenska Fåravelsförbundet började arbeta för att mer ull skulle tas tillvara har en rad svenska klädmarken fått upp ögonen för den inhemska produktionen. 2019 skapades Swedish wool initiative, där klädföretag som Filippa K och Röjk gick samman för att främja svensk ull.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL