Sport

Brown satte ny rekordsvit för Ottawa

Ottawas Connor Brown försöker få in pucken bakom Winnipegs Connor Hellebuyck.
Foto: Adrian Wyld/AP/TT
Sport
Sport Connor Brown är dagens man i Ottawa. Och veckans. Och hela månadens. Forwarden har gjort mål i åtta matcher i rad och satt nytt klubbrekord.
– Jag har aldrig sett något liknande, säger lagkamraten Brady Tkachuk.
PREMIUM

När Connor Brown prickade in 2–2 hemma mot Winnipeg innebar det hans åttonde mål på lika många matcher, ett i varje kamp sedan den 25 mars. Sviten på åtta matcher är den längsta i klubbens historia, och kanadensarens lagkamrater ser gärna att den fortsätter efter 4–2-segern mot Winnipeg.

– Jag har aldrig sett något liknande. Jag sade till honom att som han håller på så måste vi börja slå vad. Jag tror att han kommer att göra mål i de kommande 13 matcherna, och ingen förtjänar det mer än han, säger forwarden Brady Tkachuk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ter Stegen ska opereras – missar EM

Sport
Sport

Barcelonas tyske stjärnmålvakt Marc-André ter Stegen ska operera knäet och missar fotbolls-EM.

29-åringen spelade 90 minuter i Barcelonas 1–2-förlust mot Celta Vigo under söndagen.

"Jag har, tillsammans med klubbens läkarteam, beslutat att göra kompletterande ingrepp i mitt knä. Jag är ledsen att jag missar EM 2020 den här sommaren med Tyskland", skriver han på Instagram.

"För första gången på många år kommer jag att vara en supporter hemifrån. Jag hoppas att vi vinner det".

Bayern Münchens Manuel Neuer förväntas vara förstemålvakt för Tyskland under mästerskapet.

Ter Stegen har spelat 24 landskamper för Tyskland i karriären.

Sport

Regeringens förslag: 600 miljoner till idrotten

Sport
Sport Regeringen vill skjuta till ytterligare 600 miljoner kronor till svensk idrott, med extra fokus på barn och unga.
– Vi behöver göra gemensamma insatser, dels för att få tillbaka barn och unga som lämnat idrottsrörelsen men också för att nå ut till nya grupper, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister.

Så sent som i början av april sköt regeringen till en miljard kronor i krisstöd till den svenska idrottsrörelsen, som fortsätter att blöda ekonomiskt under coronapandemin.

Nu föreslår man ännu ett stödpaket. Regeringspartierna har tillsammans med Centern och Liberalerna tagit fram ett förslag om att ytterligare 600 miljoner ska tillföras idrotten, som ett förlängt kris- och stimulansstöd och för att ge möjlighet till att starta upp verksamheter igen på ett smittsäkert sätt när det är möjligt.

– I grunden handlar det om att pandemin inte är över än. Behoven är fortsatt väldigt stora, både när det gäller rena krisstöd men också för att få resurser för att återhämta sig och återstarta igen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind till TT.

Lind bekymrad

Pengarna ska bidra till jämställd och jämlik idrottsverksamhet och ett extra fokus läggs på barn och unga. Lind säger att hon är bekymrad över pandemins långsiktiga effekter på idrottandet hos den yngre generationen.

– Vi vet att inte minst barn och unga har slutat idrotta, eller kanske tagit en paus, och är sugna på att komma i gång igen när det finns bättre möjligheter. Då är det viktigt att idrottsrörelsen får det stödet så att man kan göra den kraftsamling det innebär. De här 600 miljonerna innebär att man får bättre sådana möjligheter, säger Amanda Lind.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, tycker att beskedet från regeringen är glädjande.

– Bra att man har den typen av framförhållning och också bra att vi får en frihet att bedöma hur vi ska fördela pengarna mellan återstartsstöd och kompensationsstöd, säger han.

Att just barn och ungdomar ska prioriteras ser Eriksson som en självklarhet.

– Det är helt naturligt att man satsar på det i första hand. Det handlar om "barn, ungdom och överlevnad". Det gäller att återrekrytera och sedan behålla de som nu har lämnat idrotten i en takt som är djupt oroande, säger han.

Regeringens förslag kommer att presenteras för riksdagen i en extra ändringsbudget.

"Fördubbling"

Den slutgiltiga fördelningen av stödet sker sedan via Riksidrottsförbundet i dialog med specialidrottsförbunden. I och med det nya förslaget uppgår krisstödet till idrottsrörelsen till nästan två miljarder kronor under 2021.

– Det är i princip en fördubbling av de statliga stödet till idrotten. Det är pengar som behövs, som är viktiga och har haft betydelse hittills, säger Amanda Lind.

Om idrotten kan få mer pengar senare i år återstår att se.

– Pandemin är det som i slutändan styr och hur snabbt utfasningen av restriktionerna kan ske, säger Lind.

Björn Eriksson hoppas att idrotten kan klara sig "hyggligt" under 2021 efter regeringens besked, men säger också att behovet av stöd kan finnas även under nästkommande år.

– De här ärren kommer att bestå i flera år, säger han.

Carl Göransson/TT

Sport

Två från Lugi i all star team

Lugis skyttekung Isak Persson kom med i säsongens all star team.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
handboll Två Lugispelare, skytteligavinnaren Isak Persson och målvakten Simon Sejr, blev uttagna i handbollsligans all star team för den gångna säsongen.

Handbollsligans 15 tränare, lika många medierepresentanter och förbundskaptenen Glenn Solberg har fått lämna sina röster och därmed är säsongens officiella all star team sammanställt.

Lugi HF, som slog ut Ystads IF i kvartsfinalen innan IK Sävehof blev för svårt i semifinalen, har med såväl målvakten Simon Sejr som högersexan och skytteligavinnaren Isak Persson.

– Jättekul förstås och ett kvitto på att man gjort något bra under säsongen. Det är riktigt duktiga spelare som kommer med där, så det känns förstås bra, säger Isak Persson om utmärkelsen.

Men han lägger snabbt till:

– Fast det hade förstås varit roligare om vi kommit längre med laget. Vi gjorde det riktigt bra i kvartsfinalen, men kom tyvärr inte upp i nivå i semifinalerna.

Stark konkurrens

Isak tycker själv att konkurrensen var stark på hans position och nämner de två spelare som han ser som största konkurrenter till en plats i stjärnlaget:

– Anton Hallén gjorde det riktigt bra tills han blev skadad och Sebastian Karlsson i Sävehof har varit riktigt bra nu i slutspelet.

Att han fick sällskap i all star-laget av Lugimålvakten Simon Sejr gläds han åt:

– Välförtjänt och jag gläds med Simon. Fast det var nog en position jag själv på förhand tyckte kändes mest öppen. Sedan kanske det spelade in lite att några bra målvakter blev skadade mot slutet av säsongen.

Två spelare försvarar sina platser från föregående säsong – IFK Kristianstads mittsexa Adam Nyfjäll och Alingsås HK:s högernia Andreas Lang – på övriga åtta positioner är det nya namn.

Framgång för Awad

Ett av dem är HK Malmös Kassem Awad, som togs ut som försvarsspelare i stjärnlaget efter en mycket stark säsong.

Kassem Awad gör debut i all star team-sammanhang.
Foto: Andreas Hillergren/TT

IFK Kristianstad, Eskilstuna Guif och Alingsås HK har också en spelare vardera med i laget medan IK Sävehof har en tränare och två spelare och därmed tre personer som tillsammans får fyra priser.

Dansken Henrik Tilsted har utsetts till ligans bästa vänstersexa och Michael Apelgren till den säsongens främsta tränare. Övriga två utmärkelser går till lagkaptenen och VM-silvermedaljören Jonathan Edvardsson. Han har utsetts till såväl bästa mittnia som säsongens mest värdefulle spelare i Handbollsligan.

Sport

Bergh kommer i angeläget ärende

Travtränare
Foto: Maja Suslin/TT
Sport
Trav En av landets främsta travtränare, Robert Bergh, åker till Jägersro i angeläget ärende på tisdagen. Han gör resan från Hajom utanför Göteborg till Malmö med bara en häst på transporten.

Det är treåringen Down Under (V5-4) efter Readly Express, som har börjat karriären lovande med en seger och ett andrapris på tre lopp. Det känns som bara en galopp kan hindra Bergh från segern.

Åbytränaren Robert Bergh har för övrigt haft ett framgångsrikt år med 50 kusksegrar på 210 lopp, och han har varit bland de tre främsta mer än hälften av loppen.

Jägersro kör bara V4- och V5-tävlingar den här tisdagen, och på lördag är det dags igen för breddtävlingar. Men nästa vecka så bjuds det på V86 Xpress tillsammans med Solvalla.

Tips till tisdagens tävlingar. Första start klockan 18.30:

Lopp 1: Tippas ej. ATG tillåter inte spel på loppet.

Lopp 2: 1 Lady Beluga, 4 Peakadilly, 6 Arapaho Ghostdance. Outs: 5 Quite Special.

Lopp 3: 2 Hickodelicious, 10 Gold Matter, 11 Mafioso Lynx. Outs: 5 Prosecco.

Lopp 4: 5 Down Under, 2 M.T. Ravishing, 8 Arrivederci Face. Outs: 7 deborah S.H.

Lopp 5: 10 Balboa Lux, 3 Valeria Wareco, 7 Goldfield. Outs: 9 Digital Data.

Lopp 6: 4 Hector De Sajan, 8 Electra U.R., 7 Oliver P. Hill. Outs: 9 Ciclone Tav.

Lopp 7: 8 Readly’s Dream, 1 Kentucky River, 11 Godfather. Outs: 9 Biscuit.

Lopp 8: 6 Keegan Trot, 13 Borups Racing, 9 Miracle Gift. Outs: 7 Mahara Gutha.

V5-systemet (384 rader):

V5 körs som lopp 2-6.

Avd 1: 1-4-5-6. (7-2).

Avd 2: 2-5-10-11. (7-4).

Avd 3: 5 Down Under. (2-8).

Avd 4: 3-7-9-10. (11-8).

Avd 5: 4-5-6-7-8-9. (1-10).

V4-systemet (96 rader):

V4 körs som lopp 5-8.

Avd 1: 3-7-9-10. (11-8).

Avd 2: 4-5-6-7-8-9. (1-10).

Avd 3: 1-8-9-11. (2-4).

Avd 4: 6 Keegan Trot. (13-9).

Sport

Känd rappare deltar i afrikansk basketsatsning

J. Cole deltar i den afrikanska basketsatsningen BAL. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Sport
Sport Den världskända hiphopartisten J. Cole spelade för basketlaget Rwanda Patriots när de gjorde debut i den nystartade afrikanska basketligan (BAL).

Turneringen är stöttad av amerikanska NBA och skulle egentligen haft premiär förra året men det stoppades av coronapandemin. Det är första gången NBA sponsrar en professionell liga utanför USA.

Producenten och artisten J. Cole, vars hela namn är Jermaine Lamarr Cole, spelade basket som ung och var med när Rwanda Patriots ställdes mot Nigerias Rivers Hoopers under söndagen.

36-åringen stod för tre poäng när hans lag vann med klara 83–60.

– Vi tänkte bara att han passar bra i laget och som vi har sett på träningar så matchar han bra med resten av laget. När de tränar med honom, ser de bra ut där ute. Han kompletterar verkligen laget, säger klubbens operativa chef Haydee Ndayishimiye till AFP.

BAL spelas med tolv lag och pågår till den 30 maj. J. Coles kontrakt sträcker sig bara över turneringen.

Rättelse: I en tidigare version stod det att matchen skulle spelas nästa söndag, den spelades i går.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Sport

Mutåtalade spelaren: "Ett lån av en vän"

En före detta allsvensk spelare misstänks för att ha tagit emot en muta för att dra på sig ett gult kort under en allsvensk match våren 2019. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Sport Plötsligt satsades det pengar på att spelaren skulle få ett gult kort i en allsvensk match – några dagar senare fick han 300 000 kronor insatt på sitt konto.
– Jag har tagit ett lån av en vän, säger spelaren, som nu ställs inför rätta misstänkt för mutbrott och spelfusk.

Runt två år efter den allsvenska fotbollsmatchen startar på tisdagen rättegången i tingsrätten. Den tidigare allsvenske spelaren står åtalad för tagande av muta och spelfusk, som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

– Jag är en fotbollsspelare, jag har aldrig gjort något olagligt i hela mitt liv, säger han i polisförhör.

Det är första gången som brottet spelfusk ska prövas i en svensk tingsrätt och fallet med den ex-allsvenske spelaren sticker ut historiskt.

– Det finns inget större matchfixningsärende eller med en lika känd idrottsman som honom i Sverige, sade Matts Anrén, polisens utredningsledare, tidigare i år till Expressen.

Våren 2019 fällde spelaren en motståndare och kastade sedan bort bollen. Allt resulterade i ett gult kort – en varning som över 30 spelkonton hade satsat pengar på att spelaren skulle få. I många av fallen hade kontona registrerats under matchdagen.

Onaturligt spelmönster

Ett onaturligt spelmönster som fick spelbolag att dra öronen åt sig och den misstänkta matchfixningshärvan kunde rullas upp.

"Strax efter matchen fick spelaren låna en större mängd pengar av personer som lagt vadhållningsspel på att han skulle få en varning i den matchen", sade kammaråklagare och förundersökningsledare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande när åtalet väcktes i början av december.

De två männen som ordnat med lånet – 31 och 34 år gamla – är åtalade för givande av muta och spelfusk. Spelaren själv har ingen förklaring till varför de båda männen och personer i deras närhet helt plötsligt satsat pengar på att han skulle få en varning i den aktuella matchen.

– För mig är det en slump, för jag.... jag är inte inblandad... jag har inte gjort det, säger han.

Spelaren skrev några dagar innan matchen på ett låneavtal om 300 000 kronor – ett par dagar efter det gula kortet hade han pengarna på sitt bankkonto. Han hävdar att det rör sig om ett lån eftersom han var i stort behov av pengar, men även ett lån kan anses vara en muta.

– Att jag har tagit ett gult kort och muta, det.... det kan jag inte stå för, tyvärr, säger spelaren, som spelade för en utländsk klubb när åtalet väcktes.

Avstängd globalt

Nu kan han inte spela fotboll alls. I mitten av februari i år stängde Internationella fotbollsförbundet (Fifa) av honom för idrottsutövande i hela världen. Något som Svenska fotbollförbundet hade begärt sedan man ett par veckor tidigare stängt av honom från idrottsutövning i Sverige medan matchfixningsutredningen pågick.

I vissa av de misstänkta spelen har elitspelarens gula kort ingått i ett kombinationsspel med en division 3-match, där en medåtalad 34-åring är målvakt i ett av lagen. Målvakten misstänks för att ha tagit emot sammanlagt 44 500 kronor av 31-åringen i samband med sex division 3-matcher under säsongen 2019.

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Fakta: De åtalade

Åtalad för tagande av muta och spelfusk. Drog i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 på sig ett gult kort. Några dagar innan matchen hade han skrivit på ett skuldbrev och ett par dagar efter matchen fick spelaren 300 000 kronor insatt på sitt konto. Flera spelkonton hade satsat pengar på att han skulle få ett gult kort, i vissa fall i kombination med ett resultat på en match i division 3.

En 34-årig man som är åtalad för tagande av muta och spelfusk. Är målvakt i en division 3-klubb och har sammanlagt tagit emot runt 45 000 kronor för att påverka utgången av sex seriematcher under säsongen 2019.

Åtalad för givande av muta och spelfusk. Ska ha betalt ut 300 000 kronor till den ex-allsvenske spelaren – något som åklagaren anser är en muta för att spelaren skulle få gult kort i den allsvenska matchen. Ska vid sex tillfällen ha betalat målvakten för att påverka utgången i sex division 3-matcher under säsongen 2019. Summorna varierar mellan 2 000 och 11 000 kronor – sammanlagt 44 500 kronor. En av matcherna har ingått i ett kombinationsspel med att den allsvenske spelaren skulle få en varning.

Åtalad för givande av muta, alternativt medhjälp till samma brott, och spelfusk. Ska ha mutat den ex-allsvenske spelaren med 300 000 kronor för att ta ett kort alternativt ”med råd och dåd främjat gärningen”, enligt åtalet.

Samtliga nekar till brott.

Källor: Åtalet och förundersökningsprotokollet

FAKTA

Fakta: Spelfusk

Den 1 januari 2019 infördes brottsrubriceringen spelfusk.

Det innebär att "den som otillbörligen vidtar en åtgärd som är ägnad att påverka utgången av ett spel som omfattas av licenskrav enligt denna lag döms för spelfusk."

Straffskalan sträcker sig från böter till två års fängelse.

Om spelfuskbrottet anses vara grovt är straffskalan sex månader till sex års fängelse.

För att ses som ett grovt brott ska det "särskilt beaktas om gärningen ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning eller annars varit av särskilt farlig art."

Källor: Spellagen och Spelinspektionen

Sport

Portugal backar i publikfrågan

Dragao-stadion står som värd för Champions League-finalen. Arkivbild.
Foto: Luis Vieira/AP/TT
Sport
Sport

Planen att släppa in åskådare på läktaren under den sista omgången i portugisiska ligan har skrotats. Tanken var att fylla tio procent av arenakapaciteten med bara hemmasupportrar. Alla skulle visa upp ett negativt snabbtest.

Nu har ligan sagt att det är omöjligt att genomföra på ett säkert sätt med så kort förberedelse.

Champions League-finalen flyttades till Porto från Istanbul för att brittiska fotbollssupportrar skulle kunna åka till matchen mellan Chelsea och Manchester City. Där är planen att släppa in 6 000 supportrar från vardera lag. Finalen spelas den 29 maj.

Sport

Fem svenskar klara för Diamond League-premiär

Armand Duplantis inleder Diamond League-säsongen i Gateshead. Arkivbild.
Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Sport
Sport

Diamond League-säsongen sätter i gång i engelska Gateshead på söndag och flera svenska OS-hopp finns med i startlistorna.

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis var obesegrad i fjol och hoppas kunna upprepa den bedriften den här säsongen. Hans största konkurrent i Gateshead lär bli amerikanen Sam Kendricks.

Utöver det kommer även Thobias Montler, Fanny Roos, Kim Amb och Kalle Berglund att ställa upp i galan.

Bland annat ställs längdhopparen Montler mot regerande världsmästaren Tajay Gayle och i 1 500-metersloppet får Kalle Berglund mäta sig med den norske stjärnan Jakob Ingebrigtsen.

Alla fem svenskar är redan uttagna till OS i Tokyo.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL