Inrikes

Två anställda attackerade på gruppboende

Två anställda attackerades av en brukare på ett gruppboende i Skellefteå. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två anställda vid ett gruppboende i Skellefteå attackerades av en boende i förra veckan, skriver Norran. Händelsen har nu anmälts till Arbetsmiljöverket.

Personen blev aggressiv efter att ha gjort ett positivt alkoholtest och tog strypgrepp på de båda anställda och utdelade knytnävsslag. En soptunna och andra föremål kastades också mot personalen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Avtal ska ge bevis mot IS-svenskar

Stridande för Islamiska staten, IS, i Raqqa i Syrien 2014. (Militant Website via AP, File)
Foto: Uncredited
Inrikes
Inrikes Sverige har ingått ett internationellt avtal för att lättare få fram bevis mot IS-svenskar som begått brott i Irak.
– Ingen kan gå säker om man begått krigsbrott, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han tror att avtalet med FN-organet UNITAD om samarbete kring bevisinsamling blir en "kraftfull mekanism" för att få IS-terrorister dömda.

Damberg påpekar också att det inte finns någon preskriptionstid för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.

IS-anhängare har lämnat efter sig stora mängder material i Irak, till exempel kvarlämnade arkiv och mobiltelefoner. UNITAD samlar in och kategoriserar uppgifterna och hämtar även in information från vittnen och brottsoffer, samt bistår i öppnande av massgravar.

– Jag tror att vi kommer att kunna hitta fler bevis, säger Damberg.

Han uppger att "en handfull" utredningar med svenskkopplingar pågår just nu.

– Oftast tar de här utredningarna lång tid, så jag skulle inte bli förvånad om vi får fler med tiden. Ingen kan gå säker, säger Damberg.

Han påminner om att efter folkmord och krigsbrott i Rwanda och forna Jugoslavien så tog det flera år innan bevis kom fram, men till slut kunde förövare dömas, även i Sverige.

Kan användas här

UNITAD inrättades 2017 för att stödja nationella försök att hålla IS ansvariga för krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord i Irak. Det ska ske genom att samla in och bevara bevis som ska kunna användas i nationella rättegångar, i första hand inför domstol i Irak.

Men bevisningen kan även överlämnas till brottsbekämpande myndigheter i andra länder.

– Skulle det vara så att någon person som befinner sig i Sverige och begått den här typen av brott så kan vi också använda bevisen i svenska domstolar, säger Damberg

Svenska medborgare kan inte utlämnas till länder utanför EU och Norden. Det kan däremot icke svenska medborgare som befinner sig i Sverige.

– Men det måste följa gängse procedur och domstolar måste ta ställning till om det finns hinder mot utlämning, säger Damberg.

Ett sådant hinder skulle kunna vara risk för dödsstraff.

Lättare få bevis

Sverige samarbetar redan i dag med UNITAD, men det nya avtalet ska underlätta det samarbetet, till exempel genom att upprätta kontaktpunkter för utbyte av information hos Polisen och Åklagarmyndigheten.

– Vi tror att vi lättare kommer att få tillgång till bevisning, men också att vi kommer att kunna förse UNITAD med bevisning som svenska poliser och åklagare sitter på , säger Damberg.

UNITAD jobbar även tillsammans med den irakiska regeringen för att hjälpa Irak med att få fram lagstiftning för att inrätta särskilda domstolar som ska pröva personer med kopplingar till IS för brotten folkmord, brott mot män­sklig­het­en och krigsbrott.

Det är ett arbete som den svenska regeringen stödjer.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Tonåring döms för barnvåldtäkter

Lunds tingsrätt dömer en tonårspojke till sluten ungdomsvård för flera barnvåldtäkter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En tonårspojke i Skåne döms för flera barnvåldtäkter, som han i några fall har begått då han varit placerad i jourhem. Den yngsta flickan som han utsatte var tolv år, skriver HD/Sydsvenskan. Pojken nekar till brott och säger att han trodde att flickorna var 15 år och frivilligt ville ha sex med honom, men Lunds tingsrätt tror honom inte.

Den i dag 17-årige pojken döms till ett års sluten ungdomsvård och ska betala 430 000 kronor i skadestånd till flickorna.

Inrikes

Oron i Stockholm: Färre borde smittas

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, vid fredagens presskonferens.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Myndigheterna i Region Stockholm oroas: Kurvan som visar hur många som smittas med covid-19 i huvudstaden med omnejd borde gå skarpare nedåt.
Vaccinationen rullar dock på i rask takt.

– Kurvan är på väg nedåt, men det går väldigt trögt, säger regionens tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt.

– Det borde gå snabbare, speciellt med tanke på vaccineringen av många äldre. Det är mycket oroande.

Det är inte läge att gå på after work, träffa gamla bekanta eller gå ut och shoppa i onödan, understryker regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund. Om folk inte anstränger sig så kommer tusen och åter tusen smittas även kommande veckor, enligt henne.

– Om det blir så kommer 8 300 nya att smittas. Nästan ett halvt tusen kommer att behöva vård och 60 nya kommer behöva intensivvård och det värsta är att 30 kommer dö, säger Rotzén Östlund.

"Vad kan jag låta bli?"

Alla smittkedjor kan inte brytas, fortsätter smittskyddsläkaren.

– Men på alla sätt vi kan göra det måste vi göra det ett tag till. Vad kan jag fortsätta orka låta bli?

– Jag vet att det är jobbigt, det tycker jag också, men det är fortfarande inte läge att släppa på råd och rekommendationer.

Johan Bratt poängterar samtidigt att människor som behöver vård av andra orsaker inte ska vänta med att söka den. Det är för få personer som screenas för cancer just nu, säger han:

– Gå till de undersökningar och besök som du blivit kallad till.

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen, där myndigheten analyserat regionala skillnader i dödlighet i covid-19, har Stockholm hittills drabbats klart värst i landet. Regionens 212 döda per 100 000 invånare är fyrfaldigt så många som dödsfallen i Region Värmland, där "bara" 50 per 100 000 invånare avlidit fram till och med den 2 maj 2021.

Rivstart i ny fas

I onsdags inledde Region Stockholm vaccinationsfas 4 och trycket har varit väldigt högt, enligt regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

– Vi har haft en rivstart med de som är 55 till 59, vi är redan nu uppe i 31 procent som vaccinerat sig i den åldersgruppen, säger han.

Även om Thyberg beklagar visst tekniskt strul med den app som används för att boka vaccinationstid så framhåller han att det var 78 000 personer som bokade tid första dagen.

När fler invånare ska erbjudas tid kan det bli aktuellt med ett tioårsspann, att nästa steg till exempel skulle kunna vara 45-54.

– Det är främst vaccintillgången som styr när vi kan erbjuda nästa grupp. Vi kommer behöva vaccin för både dos ett och dos två framöver också, säger Magnus Thyberg.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos får regionen över 176 000 vaccindoser den här veckan och 96 000 under nästa – långt fler än de 75 000 som man enligt sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) har kapacitet att vaccinera.

Inrikes

Man hittad död i Uppsala – utreds som mord

En man 50-årsåldern anträffades död i Uppsala under torsdagen, polisen kan inte utesluta brott och en förundersökning gällande mord har inletts.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man påträffades död utanför Uppsala under torsdagen och polisen kan i nuläget inte utesluta brott och en förundersökning gällande mord har inletts.

Larmet kom vid halv sju på torsdagskvällen. Enligt polisen ska den avlidne mannen ha varit i 50-årsåldern och varit skriven på adressen, rapporterar P4 Uppland.

Under natten och morgonen har polisen vidtagit utredningsåtgärder och bland annat knackat dörr i området. Vittnen och anhöriga har hörts.

Polisen har påbörjat sitt tekniska arbete.

– Vi kommer även att behöva invänta rättsmedicins svar om dödsorsak, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen till TT.

På frågan om varför polisen inte kan utesluta mord svarar han:

– Det är vissa oklara omständigheter som gör att det inte kan uteslutas att den här personen bragts om livet, och därför inleder man en förundersökning gällande mord, säger Magnus Jansson Klarin till P4.

Inrikes

15 nya dödsfall med covid-19

Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani /TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 15 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammantaget har nu 14 173 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 007 792 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har totalt 3 679 451 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

2 852 689 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 34,8 procent av den vuxna befolkningen. 826 762 personer har fått två doser, vilket motsvarar 10,1 procent.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

Dom för attack mot regimkritiker står fast

Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov angreps av en man med hammare. Gärningsmannen dömdes i tings- och hovrätt och får inte sin sak prövad I HD. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Domen mot en rysk man som attackerade en tjetjensk regimkritiker i Gävle står fast. Högsta domstolen kommer inte pröva saken, rapporterar P4 Gävleborg.

Mannen attackerade bloggaren Tumsu Abdurachmanov med hammare i dennes hem i Gävle förra året. Säkerhetspolisen har bedömt att angriparen sannolikt har kopplingar till Tjetjeniens säkerhetstjänst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Klart flest coviddöda i Stockholm

Det finns stora regionala skillnader hur pandemin drabbat Sverige. Åldersstandardiserat per 100 000 till och med den 2 maj.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Det finns stora skillnader i hur många som dött av covid-19. Inte bara mellan olika europeiska länder, utan också inom Sverige. Exempelvis har Stockholm drabbats fyra gånger hårdare än Värmland.
PREMIUM

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen tagit fram en rapport där myndigheten analyserat skillnader i dödlighet i covid-19. Och skillnaderna är stora. Både mellan olika europeiska länder, och inom Sverige.

Det säger Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fler regioner vill ge Astras vaccin till yngre

En spruta laddas med vaccin från Astra Zeneca vid SUS vaccinationscentral i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare fyra regioner vill kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin till frivilliga personer under 65, rapporterar TV4 Nyheterna som gjort en rundringning till landets regioner.
PREMIUM

Region Gotland, Gävleborg, Västmanland och Jämtland Härjedalen för nu samtal med Folkhälsomyndigheten.

– Vi är öppna för att kunna erbjuda personer under 65 år Astras vaccin, om de själva är intresserade av det. Vi är oroade över den höga smittspridningen och vill kunna använda så mycket vaccin som möjligt, säger Urban Tirén, biträdande vaccinsamordnare i Jämtland Härjedalen, till tv-kanalen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL