Sport

Krönika: För många frågetecken just nu

Skånskans sportchef Artur G Bliding känner sig osäker på MFF inför säsongen 2021.
Sport
Krönikor
krönika Än en gång kliver Malmö FF upp på den allsvenska scenen som klara förhandsfavoriter till SM-guld. På papperet talar förstås mycket för att laget ska kunna infria favoritskapet. Men skulle jag råda någon att spela pengar på det i dag? Förmodligen inte. Det finns för många frågetecken just nu.

Svenska rekordmästare efter en mycket stark säsong. Mest pengar på banken. En trupp som är så bred att den snudd på svämmar över. De flesta nyckelspelare från 2020, egentligen bara med Isaac Kiese Thelin som undantaget, kvar med ytterligare en lång försäsong att nöta in Jon Dahl Tomassons spelsystem.

Det är klart att med sådana argument är det svårt att undvika att sätta Malmö FF i topp igen i ett allsvenskt tips. Framför allt är känslan att MFF ska ha den pressen på sig i dagsläget, att det där är något klubben på goda grunder förväntas kunna leva upp till.

Ett ganska uppenbart problem är att man inte på något sätt - mer än möjligen glimtvis - visat det under försäsongen. Definitivt inte i gruppspelet i Svenska cupen.

Frågetecknen hopar sig fortfarande inför den allsvenska premiären.

Ett sådant är förstås standarden på det centrala mittfältet. Ola Toivonen kvalitet som spelare tvivlar ingen på, men i de allra flesta matcher hittills 2021 har han sett loj, långsam och ganska ointresserad ut. Trots att han själv i samband med torsdagens pressträff varnade för att mättnadskänslan är mästarlagets största fiende.

Han blir förstås inte yngre och kanske blir det allt svårare både fysiskt och mentalt att leva upp till egna ambitioner?

Allt talar för att försvarsgeneralen Anel Ahmedhodzic försvinner i sommar. Hur löser man det?

Anders Christiansen har varit en skugga av sitt rätta jag, fladdrat runt utan att få särskilt mycket uträttat. Misstankarna om att han kanske har en transfer i sommar att fundera över har inte varit långt borta.

Erdal Rakip? Där finns det inga problem vad gäller energi och ambitionsnivå, men känslan är att han inte heller fått särskilt mycket konstruktivt ut av alla löpmeter under försäsongen. Adi Nalic? Ingen, inte ens han själv, tycks veta var han ska spela och i ärlighetens namn har hans utveckling under förra året knappast varit den förväntade.

Nyförvärvet Colak spelar från start mot Hammarby på lördag.
Foto: MATHILDA AHLBERG

Ett annat frågetecken är kvaliteten på forwards. Hittills i år har det inte funnits mycket att glädjas över. Nyförvärvet Colak kan kanske vara lösningen, men vi vill se det först. Än så länge vet man faktiskt inte.

Försvarsmässigt har det läckt mer än lovligt mycket och både målvakter och försvarsspelare har ifrågasatts. Allt talar för att försvarsgeneralen Anel Ahmedhodzic försvinner i sommar. Hur löser man det? Kommer Johan Dahlin tillbaka?

Skulle man döma enbart av vårens resultat så hade MFF knappt förtjänat ett tips på övre halvan av tabellen. Det är den bistra sanningen. De frågetecken som finns kvar vad gäller nyförvärvens kvalitet och hur nyckelspelare ska kunna ersättas i sommar gör det inte lättare att tippa.

Å andra sidan var det väldigt svajigt även i början av förra säsongen, med spelsystem som inte satt och forwards som vägrade att producera. Sedan lossnade det på allvar efter sommaruppehållet, mycket tack vare Toivonens inträde i truppen, och resten är historia.

Musklerna finns onekligen i klubben, möjligheten att förändra och spetsa när det kniper. Det är givetvis styrka som måste tas med i beräkningen även om förmågan att hitta rätt spelare på marknaden inte direkt varit hundraprocentig.

Det finns också några riktigt lovande talanger på bänken varav åtminstone en - Sebastian Nanasi - ser ut att vara redo för att få sitt stora genombrott.

Med tanke på förra säsongens formutveckling för laget kan vi nog inte dra för stora växlar på premiären mot Hammarby, åtminstone inte vad gäller hela säsongen. Däremot kommer vi nog ganska snart att kunna ana om det krävs tidig handlingskraft av klubbledningen eller inte.

Spännande är det, utan tvekan. Allsvenska starten är ett härligt vårtecken och kanske kommer vi också under säsongen att äntligen få uppleva den stämning som publik och sjungande supportrar bidrar med. Det är något att se fram emot.

Men att tippa utgången - det avstår jag gärna ifrån den här gången. Särskilt som det är så mycket som lär förändras under sommaren.

MFF ska vara guldfavorit. Men jag är inte alls säker på att det kommer att bli så lätt att leva upp till som de flesta i klubben ger uttryck för.

Sport

Allsvenskan: Läget inför lördagens premiärer

Marek Hamsik, 33, tränar igen men finns inte med i IFK Göteborgs trupp till lördagens allsvenska premiär borta mot Örebro SK. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Är Malmö FF den givna favoriten som svenska mästare även i år? Kan Hammarby utmana?
Hur är IFK Göteborg i väntan på Marcus Berg och Oscar Wendt?
Och är Örebro SK bättre än många tror?
PREMIUM

Fingervisningar kommer på lördag. Först ut i den allsvenska premiären är Malmö–Hammarby och Örebro–Göteborg.

Lennart ska ingenstans, om Malmö FF får till det som ledare, spelare och supportrar tänkt sig, experter anser och åtskilliga konkurrenter fruktar.

Försäsongsresultat ska tas med flera nypor salt. MFF:s misslyckande i svenska cupen var däremot en ögonöppnare. Att inte vinna ett gruppspel med Halmstad, Gais och Västerås SK duger inte om Lennart Johanssons pokal ska stå kvar i Malmö.

"Vår största fiende"

I en intervju med Sydsvenskan pratar anfallsveteranen Ola Toivonen om faran att känna sig mätt och belåten.

– Den risken finns alltid i ett mästarlag och är vår största fiende, säger han.

– Därför är det extra viktigt att få in nya spelare som vill bevisa något och som gör att de gamla spelarna inte känner sig säkra, att man alltid har en slags press som spelare, att eventuellt bli petad, förutom den vanliga pressen man alltid har som lag, fortsätter Toivonen.

Kroaten Antonio Colak, på lån från Paok Thessaloniki, ersätter Isaac Kiese Thelin på topp.

– Isaac axlade Markus Rosenbergs roll som nummer nio på ett bra sätt, så får vi hoppas att Colak för traditionen vidare, säger Toivonen.

Klartecken från Christiansen

Däremot saknar MFF Oscar Lewicki och nyförvärvet Veljko Birmancevic.

– De är inte klara för spel, säger tränaren Jon Dahl Tomasson till Kvällsposten.

Lagkaptenen Anders Christiansen har haft ryggproblem men lämnar klartecken till premiären.

Hammarby slickar såren efter det omfattande coronautbrottet, men hade kraft nog att slå ut Djurgården i förra helgens cupsemifinal.

Tränaren Stefan Billborn till Expressen:

– Stämningen är väldigt god och vi är optimistiska men det ser lite ringrostigt ut sett till orken och även lite tekniskt. Det studsar och far lite mer än vanligt men humöret är bra.

Hammarby saknar talangen Aimar Sher samt David Accam och sedan tidigare är Paulinho skadad.

Hamsik missar premiären

Örebrotränaren Axel Kjäll har testat negativt för covid-19 och leder Örebro mot Göteborg.

ÖSK får klara sig utan trion Kevin Walker, ny från Djurgården, Kevin Wright och Rasmus Karjalainen, på lån från Fortuna Sittard.

Marek Hamsik har tränat i veckan men är inte redo för spel än. Den slovakiske världsstjärnan, i Göteborg fram till augusti, drog på sig en vadskada kort efter den sensationella ankomsten till Kamratgården.

"Marek Hamsik har börjat träna med laget i en del övningar. Han fortsätter sin rehab av vadskadan den närmaste tiden.", skriver klubben på sin hemsida.

Anfallaren Robin Söder är tillbaka från en knäskada och finns med i premiärtruppen.

– Är jag med är jag med. Sedan kan orken tryta ändå, men det ska jag vara redo för, säger Söder till Göteborgs-Posten.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Så spelas allsvenska premiären

10 april: Malmö FF–Hammarby (15.00), Örebro–IFK Göteborg (17.30).

11 april: Halmstad–Häcken, Mjällby–Varberg (båda 15.00), Elfsborg–Djurgården, IFK Norrköping–Sirius (båda 17.30).

12 april: AIK–Degerfors, Kalmar FF–Östersund (båda 19.00).

Sport

Colak redo för att göra avtryck

Antonio Colak hoppas kunna fylla tomrummet efter Markus Rosenberg och Isaac Kiese Thelin.
Foto: Stefan Sandström
Sport
fotboll Malmö FF:s nya forward Antonio Colak tycker att han har kommit bra in i laget och ser fram emot den allsvenska premiären mot Hammarby.
Han hoppas kunna fylla rollen som nummer nio efter Isaac Kiese Thelin och Markus Rosenberg.

– Det är bra att ha förväntningar och press på sig, för det tyder ju på att folk tycker att man är tillräckligt bra. Jag är här för att lyckas för klubben. Självklart ska jag försöka göra lika många mål som Isaac gjorde, men en sak i taget. först ska vi spela en bra match i morgon, sa Colak efter fredagens matchförberedande träning.

Det är en stor legend här i Malmö och jag ska försöka fylla den rollen, men vi tar det steg för steg.

Han förklarade dessutom att han har bra koll på en annan känd nummer nio i MFF, nämligen Markus Rosenberg:

– Jag har bra koll på Rosenberg redan från när han var i Tyskland. Jag tittade en del på honom då och försökte ta intryck av hur han spelade. Det är en stor legend här i Malmö och jag ska försöka fylla den rollen, men vi tar det steg för steg.

– Det är en skön känsla att vara bästa målskytt, jag var det härom året i Kroatien och den pokalen njuter jag fortfarande av. Jag vet att jag kan göra det igen, men jobbet ska göras först och hela laget måste vara bra för att det ska lyckas. Det är en tuff liga och det är aldrig givet att man blir mästare igen. Vi måste bevisa oss på planen. Vi har höga mål, men det är en lång väg att gå.

Börjat leverera

Antonio Colak har börjat leverera på planen även i MFF. I en internmatch för en vecka sedan gjorde han hattrick. Dessutom gjorde han ett straffmål och svarade för en assist i genrepet mot IFK Göteborg.

– Jag tycker att jag har anpassat mig bra till laget och det känns som om jag varit här längre än en månad. Dessutom har jag hunnit träffa en del supportrar och det ger en bra känsla.

– Hittills har jag hittat en bra kemi på planen med AC, Jib [Jo Inge berget] och Ola [Toivonen] och det är vi som behöver ta ansvar på planen.

Hammarby säger han sig ha hyfsad koll på:

– Det är klart, jag är professionell och har tagit reda på så mycket jag kan om dem. Nu ser jag fram emot matchen, sedan ska ju besluten tas på planen oavsett vad man vet på förhand.

”Sett skarp ut”

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson berömde sitt nyförvärv:

– Han har sett skarp och spännande ut och är dessutom ett positivt och bra inslag i omklädningsrummet. Hans första tid här har varit över all förväntan.

”JDT” sprudlade av positivitet i samband med pressträffen:

– Jag gläder mig stort åt en ny säsong och har en stor förväntan på den. Allt är bra just nu, förutom att det är kallt. Vi har tränat på en jättefin plan. Det känns härligt och spelarna hade mycket energi.

Jon Dahl Tomasson är förväntansfull inför säsongsstarten.
Foto: Anders Bjurö/TT

– Visst har vi haft lite sviktande resultat på försäsongen, men processen har varit bra och alla har fått spela och vi har kunnat hålla alla glada och nöjda.

Inför matchen står det klart att Oscar Lewicki fortfarande saknas och nyförvärvet Veljko Birmancevic är inte heller han spelklar. Däremot lär Erdal Rakip vara klar för truppen.

Sport

Stor guide: Allt inför allsvenskan

Anders Christiansens Malmö FF är favoriter till ett nytt SM-guld. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Väntan är över. Allsvenskan är tillbaka. Här är allt du vill och behöver veta inför premiärhelgen.

Lördag 10/4: Malmö FF–Hammarby (15.00) och Örebro–IFK Göteborg (17.30).

Söndag 11/4: Halmstad–Häcken, Mjällby–Varberg (15.00), Elfsborg–Djurgården och IFK Norrköping–Sirius (17.30).

Måndag 12/4: AIK–Degerfors och Kalmar–Östersund (19.00).

Malmö FF har den på pappret bredaste och bästa truppen – och har dessutom den överlägset bästa ekonomin till att förstärka om så behövs.

Visserligen har regerande mästarlaget tappat nyttige Isaac Kiese Thelin, som nu spelar i Kasimpasa, men värvningen av kroaten Antonio Colak ska se till att fylla den luckan i startelvan. Sedan har de även plockat in den kvicka serbiske yttern Veljko Birmancevic. Spelare som gör den redan starka allsvenska truppen – som består av stjärnor som Anel Ahmedhodzic, Anders Christiansen, Ola Toivonen med flera – ännu slagkraftigare.

MFF:s Toivonen säger till Sydsvenskan att klubbens stora utmanare är "mättnadskänslan". Men det finns så klart klubbar som kan vara en del av guldjakten.

Djurgården, SM-vinnaren 2019, slutade fyra i fjol, har bytt ut stora delar av truppen och tränarduon Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand ser ut att ha fått till ett fungerande lag med Magnus Eriksson i en ny roll och Edward Chilufyas extra träning efter förra säsongen har resulterat i en stark försäsong.

IFK Norrköpings offensiv kan vara allsvenskans bästa? Frågan är bara om nye tränaren Rikard Norling får till balansen mellan offensiven och defensiven, och lyckas han där då kommer Sead Haksabanovic & Co vara med och slåss om guldet.

Hammarby har fått in spets i Astrit Selmani och David Accam och förstärkt försvarslinjen med islänningen Jón Gudni Fjóluson. Bra spelare till en redan bra trupp som tränaren Stefan Billborn har till sitt förfogande.

Häcken slutade i fjol trea. Den här säsongen har tränaren en betydligt starkare trupp, som bland annat består av nyförvärven Alexander Jeremejeff och Martin Olsson.

AIK har ett namnkunnig lag med EM-aktuella Mikael Lustig och Sebastian Larsson som toppar.

IFK Göteborg satsar på gamla kamrater. Sedan tidigare är Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom hemma, och i sommar kommer Marcus Berg och Oscar Wendt. Dessutom finns den slovakiske världsstjärnan Marek Hamsík i laget.

Östersund tippas i botten av i princip varenda expert. Klubbar som Degerfors, Varberg, Kalmar FF och Sirius väntas också få det jobbigt.

Mjällby imponerade stort förra säsongen och slutade femma. Kanske kan nykomlingen Halmstad stå för en liknande insats i år. I truppen finns en fin mix mellan talanger som Emil Tot Wikström och rutinerade rävar likt Dusan Djuric.

I serien i år spelar svenska landslagsmän som Mikael Lustig och Sebastian Larsson (båda i AIK) och dessutom återfinns välkända namn som Sead Haksabanovic (Norrköping), Ola Toivonen och Anders Christiansen (Malmö FF), samt Magnus Eriksson (Djurgården) i vår kära allsvenska. Men ingen slår IFK Göteborgs nyförvärv Marek Hamsík. Den slovakiska 33-åringen har gjort över 400 matcher för Napoli och ansågs för bara några år sedan vara en av världens bästa mittfältare. Om Hamsík bara kommer i närheten av sin fulla kapacitet har han ett spel i sig som ingen annan i ligan kan matcha.

Dennis Collander i Örebro spås en lysande framtid, i Kalmar finns spännande Isak Jansson, Elfsborg hoppas mycket på Jacob Ondrejka och i AIK flyger Eric Kahl fram längst vänsterkanten. Men frågan är om inte Hammarbys Akinkunmi Amoo ändå är den som sticker ut mest. Den 18-årige yttern har imponerat stort på försäsongen, med bland annat fyra mål på sex matcher i svenska cupen.

Ingen vet. En match i fjol hade publik, Falkenbergs hemmamöte med Djurgården, men när allsvenskan nu kickar igång igen är läktarna fortsatt stängda på grund av coronapandemin. Klubbarna säger sig kunna släppa in supportrar på ett smittsäkert sätt, men än så länge delar inte regeringen och Folkhälsomyndigheten den uppfattningen. Det är upplagt för en lång och utdragen strid om publiken.

Ekonomiskt klarade klubbarna förra säsongen bra; 13 av 16 lag visade upp positiva resultat när det var dags för bokslut. Men den stora frågan är hur de kommer att klara av ytterligare en säsong utan eller med lite publik.

Det här är den 97:e säsongen av fotbollsallsvenskan för herrar. Malmö FF har både flest seriesegrar (24) och flest SM-guld (21). Klassiska Degerfors är tillbaka i finrummet för första gången sedan 1997. I år spelar fem av lagen sina hemmamatcher på naturgräs, tre lag har hybridgräs (en blandning mellan riktigt gräs och konstgräs) som underlag, medan övriga åtta lag spelar på konstgräs.

Mikael Widerberg/TT

Sport

”Mbappé kom bara förbi mig en gång”

Anel Ahmedhodzic var nöjd med sina dueller mot Frankrikes Kylian Mbappé nyligen (bilden) och känner sig redo för allsvenska premiären.
Foto: TT
Sport
Malmö
fotboll Anel Ahmedhoczic är i fin form inför lördagens allsvenska premiär. Han värmde upp nyligen med att möta Frankrike i VM-kvalet med sitt Bosnien. Ett elddop mot spelare som Kylian Mbappé som MFF:s mittback var nöjd med.

– Det känns bra, trots att vi förlorade. Men vi borde fått en straff och jag borde ha gjort mål, förklarade Ahmedhodzic efter en av MFF:s sista förberedande träningar inför premiären mot Hammarby.

Han var extra nöjd med att ha lyckats vinna sina dueller mot världsstjärnan Kylian Mbappé. Eller nästan alla dueller...

– Han kom förbi mig en gång i början, så jag fick justera mitt försvarsspel för att han är så väldigt snabb. Men sedan kom han inte förbi fler gånger man mot man, log Anel Ahmedhodzic.

– Men det var väldigt speciellt att möta honom. Stort. Jag har aldrig mött en så snabb spelare förut.

Nära göra mål

Ahmedhodzic var själv mycket nära att göra mål i matchen mot Frankrike, men målvakten Hugo Lloris räddade.

– Jag var hundra procent säker på att det var mål, men så tittade jag på målvakten och blev chockad över att han räddade. Men så är det mot världens bästa lag, det är inte lätt.

Varför skulle vi vara stressade av en mindre klubb?

Att möta Frankrike tyckte MFF-stjärnan var en bra erfarenhet:

– Det känns bra att spela mot världens bästa motståndare och se om man håller. och det fick jag bekräftat, att jag håller även på den nivån. Sedan är det klart att det blir positivt på så sätt att fler i Europa får upp ögonen för vad man kan. Jag har fått många positiva reaktioner efter matchen.

Fullt fokus

Själv kommer han allt närmare en flytt till någon av de stora ligorna på kontinenten och det ryktas om att MFF ska vara nära en överenskommelse med Atalanta. Något som Ahmedhodzic är fåordig om.

– Det är en fantastisk klubb som ligger högt upp i ligan, är det enda han vill säga.

Däremot hävdar Anel bestämt att en förestående proffsflytt i sommar inte på något sätt påverkar honom inför Allsvenskan.

– Jag har hundra procent fokus här och nu. Och jag hoppas hinna få njuta av MFF-fansen på läktaren igen, att publiken snart får komma.

Selmani en utmaning

På lördag väntar alltså Hammarby i premiären. Då gäller det för Ahmedhodzic att få stopp på bland andra Astrit Selmani. Men påståendet om att det borde bli en enkel match efter att ha mött Kylian Mbappé viftar han bort, kanske för att de båda ”känner varandra bra”:

– Selmani är en fantastisk spelare, men på ett annat sätt. Han är mer fysisk än Mbappé. Det blir en utmaning att möta honom också.

Apropå starten av Allsvenskan. I en av kvällstidningarna gick Djurgårdsbossen Bosse Andersson nyligen ut och påstod sig veta att Malmö FF känner sig stressade av Djurgårdens satsning:

– Han snackar mycket, Bosse, flinade Anel Ahmedhodzic.

– Varför skulle vi vara stressade av en mindre klubb? Vi har satt Sverige på kartan i Europa. Så någon stress här hemma känner vi inte.

Sport

Montler vann i säsongspremiären

Thobias Montler hoppade över åtta meter två gånger i tyska Karlsruhe. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Längdhopparen Thobias Montler fick en perfekt inledning på inomhussäsongen. Svensken nådde över åtta meter två gånger om och vann tävlingen i tyska Karlsruhe.

Först i fjärde försöker slog han till med ett hopp på prick åtta meter, vilket hade räckt till seger. I sitt sista hopp putsade han dock resultatet till 8,02.

Den 18-årige fransmannen Erwan Konaté var bara fyra centimeter från Montler, men fick nöja sig med andraplatsen. Hemmahopparen Maximilian Entholzner, 7,92, slutade trea.

Lovisa Lindh hade en betydligt tyngre start på säsongen. Hon slutade sexa, sist av löparna som gick i mål, på 800 meter.

Världsmästaren på distansen, Halimah Nakaayi från Uganda, vann loppet på 2.02,81.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Ariana värvar från Torns IF

Jamshed Asekzai jublar efter ett avgörande mål för sin förra klubb Torns IF i Skånederbyt mot Österlen FF.
Foto: Jonny Nilsson
Sport
fotboll Uppstickarlaget Ariana FC har gjort klart med en riktigt tung värvning - från Torns IF i Ettan Södra har man hämtat mittfältaren Jamshed Asekzai.

– Mycket stolt och glad över att ha Jamshed med oss. En spännande och löpstark spelare. Jag ser mycket fram emot att få se hans fortsatta utveckling i vår verksamhet de kommande åren. Hans kärlek och lojalitet för klubben kommer att höja hans prestationer avsevärt i år, kommenterar Arianas sportchef Omid Hushmand.

Jamshed beskrivs som en skicklig och löpvillig yttermittfältare som trots sin ringa ålder redan har samlat på sig värdefull erfarenhet i bagaget med spel i högre divisioner.

– Trots intressen från flertalet klubbar så var valet enkelt. Arianas ambitioner går hand i hand med mina egna. Föreningen vill utvecklas och jobbar stenhårt för att nå nästa nivå. Jag är säker på att jag kan bidra till denna utveckling men också att Ariana kan få mig att fortsätta utvecklas, både som fotbollsspelare men också som en bättre människa, säger 24-åringen själv till den nya klubbens hemsida.

Han påpekar också att han känner det lite som att återvända hem:

– En annan avgörande faktor var Omid och Tommy. Jag har haft Tommy som tränare innan och jag vet vad han går för. Ser också fram emot att få dela glädjen med alla våra fantastiska supportrar. Förväntningarna på mig själv är höga, jag kommer från ett år i div 1 och jag måste ta med mig tempot och styrkan. Det känns som jag äntligen är hemma, säger Jamshed Asekzai.

Sport

Skrällen: Palicka tillbaka i försenad EM-semi

Andreas Palicka.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Målvakten och lagkaptenen Andreas Palicka är sensationellt tillbaka i handbollslandslagets EM-semifinal mot Frankrike i kväll, bara fem dagar efter att han först testade positivt för covid-19.
35-åringen går rakt in i den svenska startsjuan.

Sverige inleder förutom Palicka med följande lag: Emil Mellegård (vänstersex), Oscar Bergendahl (mittsex), Valter Chrintz (högersex), Jonathan Carlsbogård (vänsternio), Jim Gottfridsson (mittnio), Albin Lagergren (högernio).

Landslaget har samtidigt drabbats av ett nytt coronafall, nämligen vänsternian Eric Johansson som missar resten av EM.

Tidigare i dag stod det klart att Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Felix Claar alla missar EM-semin på grund av corona. Och i går försvann Lukas Sandell.

Högersexan Daniel Pettersson gör comeback efter sin isolering och även vänstersexan Lucas Pellas och högernian Linus Persson har skrivits in i den svenska truppen.

Matchen mot Frankrike har avkast klockan 20.45 i Budapest. Den skulle egentligen ha börjat en kvart tidigare, men är försenad på grund av att det blev förlängning när Norge slog Island i matchen om femteplatsen.

Carl Göransson/TT

Sport

Spanien till EM-final efter seger mot Danmark

Spaniens Aleix Gómez var vass i EM-semifinalen mot Danmark.
Foto: Anna Szilagyi/AP/TT
Sport
Sport

Spanien är som första lag klart för EM-finalen i handboll. De två senaste EM-turneringarnas mästarlag vann något överraskande semifinalen mot Danmark med 29– 25 (13–14).

Danskarna, världsmästare i fjol, var annars det lag som hade imponerat mest på vägen mot medaljmatcherna i Budapest. Förhandsfavoriten hade också en tremålsledning strax före halvtid, när Spanien började hämta i kapp underläget.

Tio minuter in i andra halvlek satte Aleix Gómez 17–16 och gav Spanien ledningen för första gången i matchen. Danmark avslutade svagt, medan matchvinnaren Gómez var närmast ostoppbar och sköt elva av de spanska målen.

Den andra semifinalen, Sverige–Frankrike, börjar klockan 20.45.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL