Lagfarter SkD

Hus på 144 kvadratmeter sålt i Sjöbo

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Mattias Olsson, 26, och Ida Bech, 24, boende på Engeldal Ängeldalsvägen i Sjöbo är nya ägare till fastigheten på adressen Ängeldalsvägen 83 i Sjöbo. Huset har en boyta på 144 kvadratmeter. Säljare är Ulla Marie Bech. Affären blev klar i februari 2021 och köpesumman blev 1 525 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nytt förslag ger fler rätt att flytta pension

Att flytta pensionen till en ekonomiskt mer fördelaktig försäkring kan ge mer i plånboken som pensionär. Regeringen vill nu möjliggöra för fler att flytta pensionen från allt för dyra lösningar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Flytträtten ska utökas och gälla även äldre pensionsförsäkringar, enligt ett regeringsförslag.
– Det är ett viktigt steg framåt för Sveriges pensionssparare, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP), till TT.

Regeringen vill göra det möjligt att återköpa och flytta individuella fond- och depåförsäkringar, som individuella tjänstepensionsförsäkringar, oavsett när försäkringarna tecknats. Ett förslag om utökad flytträtt skickas nu på remiss.

Förslaget innebär att även försäkringar tecknade före den 1 juli 2007 ska omfattas av reglerna om flytträtt.

– Det handlar om en halv miljon försäkringar där pensionsspararna i dag inte har flytträtt alls, säger Åsa Lindhagen.

Bättre villkor

Hennes förhoppning är att fler ska få upp ögonen för möjligheten att själv bestämma var ens individuella försäkringssparande ska vara placerat och flytta sina pensionspengar om det finns mer fördelaktiga lösningar.

– Jag hoppas att det här leder till bättre villkor för Sveriges pensionssparare, säger Åsa Lindhagen.

Totalt finns omkring 1,4 miljoner individuella fond- och depåförsäkringar tecknade före 1 juli 2007. Men trots att merparten redan har en avtalad återköps- eller flytträtt med försäkringsgivaren innebär det nya förslaget förbättringar även för dem som nu också får möjlighet att flytta försäkringen till en lägre kostnad, enligt Lindhagen.

– Vi tog ett viktigt steg när vi beslutade att sänka avgiften för att flytta försäkringar, säger hon.

Avgiftstak infört

Hon anser att höga kostnader för att flytta försäkringar tidigare har låst in många pensionssparare i dyra lösningar. Sedan den 1 april får kostnaden för att flytta individuella fond- och depåförsäkringar inte överstiga de direkta kostnaderna för administrationen av flytten, och maximalt runt 600 kronor.

– Det här kan göra att man kan få mer att röra sig med när man går i pension, säger Åsa Lindhagen.

Lagändringarna i förslaget som nu har skickats ut på remiss är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2022.

Den som vill ta reda på om ens avgift är hög i förhållande till andra försäkringar kan vända sig till Konsumenternas försäkringsbyrå som har jämförelser över avgifter.

Helena Wande/TT

FAKTA

Fakta: Flytta pension

Den 1 april trädde nya regler för flytträtt i kraft. De innebär att det ska kosta maximalt 600 kronor för att flytta en individuell pensionsförsäkring som är en fond- eller depåförsäkring och som tecknats efter 2007.

Det nya förslaget innebär att även försäkringar som tecknats före den 1 juli 2007 ska omfattas, både av den lagstadgade flytträtten samt av maxtaket för flyttkostnaden. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringar omfattas inte.

Källa: Regeringen

Inrikes

M varnar för att polismål kan missas

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild.
Foto: Tove Eriksson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna varnar för att målet om fler poliser till 2024 kan missas.
Enligt en ny prognos kan det målet blir svårt att nå.

Prognosen har Moderaterna (M) beställt av riksdagens utredningstjänst (Rut).

– Det ser tyvärr svårt ut att nå målet, säger Johan Forssell, M:s rättspolitiske talesperson.

Regeringens mål är att Polismyndigheten ska ha 10 000 fler anställda 2024 jämfört med 2015, det vill säga drygt 38 200 anställda. Det handlar om både poliser och civil personal.

Polismyndigheten har själv bedömt att av de 38 200 anställda bör 26 200 vara poliser. Det går inte att utesluta att den delen av målet kan bli svårt att nå, enligt utredningstjänstens bedömning.

"Behövs fler i uniform"

Om man däremot bortser från att det ska vara en viss fördelning mellan poliser och civila, så bedömer Rut att målet om 10 000 fler anställda troligen nås 2024, förutsatt att rekryteringen går i samma takt som de senaste tre åren.

Forssell understryker att de civilanställda gör ett fantastiskt jobb, men tillägger:

– Det behövs ökad lokal polisnärvaro och då behövs det fler uniformerade poliser.

I de olika scenarier som finns med Ruts rapport beräknas målet om 26 200 poliser kunna nås någon gång omkring år 2028 till 2043.

– Med den tillväxt vi haft, kan det dröja väldigt länge, säger Forssell.

Prognoserna bygger på de senaste årens antalet studenter på polisutbildningen, antalet avhopp från utbildningen, samt pensionsavgångar och andra avgångar.

"Offensiv" prognos

Vid utgången av 2020 hade Polismyndigheten 33 726 anställda, varav 20 942 poliser. Myndighetens egen prognos visar att man håller takten i rekryteringen och den räknar själv med att nå målet. Men Rut konstaterar att den prognosen är "offensiv" och kräver insatser på flera fronter.

För att nå målet för antalet poliser, bedömer myndigheten att cirka 2 000 elever per år behöver påbörja polisutbildningen. Men det har hittills varit svårt att fylla alla platser.

Av de 2 040 utbildningsplatser som man kunnat ansöka om våren och hösten 2020 stod sammanlagt drygt 650 tomma tre veckor in på terminerna. Forssell tycker inte att man kan skylla allt på pandemin och han vill att regeringen nu svarar på hur den ska säkerställa att polismålet nås till 2024.

– Det viktigaste är att göra polisyrket mer attraktivt, säger han.

Moderaterna driver framför allt en fortsatt riktad lönesatsning för poliser och en betald polisutbildning.

Peter Wallberg/TT

Ekonomi

Trumpkoncernen utreds för brott

Trump Tower i New York, som huserar Trump Organizations huvudkontor. Arkivbild.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Delstaten New Yorks justitiedepartment utreder Trump Organization, som leddes av USA:s tidigare president Donald Trump, för brott.

"Vi har informerat Trump Organization om att vår utredning i organisationen i sin natur nu inte bara är civilrättslig", säger en talesperson.

Tillsammans med åklagarkammaren på Manhattan utreds nu om brott har begåtts inom företagssfären.

Ekonomi

Hyresstödet förlängs igen

Det statliga lokalhyresstödet kan komma att förlängas. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Det statliga lokalhyresstödet har redan förlängts en gång. Nu föreslås att det sker igen, den här gången gällande tredje kvartalet.

I vårändringsbudgeten meddelade regeringen att förlängningen skulle gälla även för andra kvartalet. Nu undersöks möjligheterna även beträffande kvartal tre.

Enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson är åtgärden nödvändig, trots stark ekonomisk återhämtning och samtidigt som samhället kan vara på väg att öppna ytterligare från restriktioner.

– Ja, därför ett antal branscher och företag har det brutalt tufft just nu. Stor del av svensk ekonomi går bra just nu men det finns vissa branscher, som hotell och restaurang, som har det svårt nu. Då behövs de här stöden innan vaccinationen är färdig, säger han till TT.

Hyresstödet innebär att en fastighetsvärd som väljer att sänka den fasta lokalhyran för hyresgäster kan söka kompensationsstöd för en del av lokalhyresnedsättningen. Den statliga kompensation är 50 procent av den nedsatta fasta hyran.

– Det finns inget tak för det här utan kostnaden täcker staten om det finns ett behov och stödet används, säger Mats Persson om stödet som uppgår i miljardklassen.

Hyresstödet måste dock först godkännas av EU-kommissionen.

Tidigare har det framkommit en hel del kritik, bland annat från Svensk Handel som anser att systemet inte fungerat fullt ut.

– Jag har full förståelse för den kritiken. Det här är ett av flera stöd som vi har på plats för att rädda jobben och för att stötta svenska företag. Vi gör det vi kan.

Tobias Österberg/TT

Inrikes

Ingen panik med dos nummer två

Att skjuta upp den andra dosen kan i vissa fall bara vara bra, visar forskning.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Inrikes
Inrikes Många känner oro för att hinna ta den andra vaccindosen i tid. Inte minst i Stockholm där tekniken strular. Men att skjuta upp den andra dosen kan i vissa fall bara vara bra, visar forskning.
PREMIUM

Vaccindos ett och ... två.

Alla de vacciner mot covid-19 som används i Sverige ska tas i två omgångar, med ett visst intervall emellan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Simprofilens nya plan: kampen mot rasism

Simon Sjödin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Hans medverkan i SVT-serien "Blågula hjältar" skapade rubriker och har öppnat dörrar för framtiden.
Simprofilen Simon Sjödin, 34, gör sitt sista stora mästerskap i EM och tar sedan gärna en roll för kampen mot rasism.
– Absolut, varje individ har ett ansvar, säger han.
PREMIUM

På onsdagsmorgonen tar Simon Sjödin klivet in i karriärens sista mästerskap.

15 år efter debuten på EM i Budapest sluter han cirkeln i Ungerns huvudstad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bibliotekens e-lån fortsätter att öka

Enstaka besökare och en coronasäkrad informationsdisk på Malmö stadsbibliotek i november i fjol. Pandemin märktes även i bibliotekens utlåningsstatistik.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Under pandemiåret 2020 fortsatte trenden mot allt fler digitala utlåningar på de svenska biblioteken.
På folkbiblioteken ökade e-lånen med nästan en tredjedel och stod under året för var tionde bokutlåning, visar Sveriges biblioteksstatistik för 2020, sammanställd av Kungliga biblioteket.

Pandemin stängde tidvis de svenska biblioteken, och när de var öppna rådde nya rutiner där social distans stod i fokus.

Därför är det inte konstigt att de fysiska besöken till landets folkbibliotek minskade med en dryg tredjedel under 2020 och att utlåningen av fysiska böcker minskade. Omlån oräknat gjordes drygt 28,4 miljoner fysiska lån under fjolåret.

Det är en minskning med 4,8 miljoner lån på folkbiblioteken, vilket procentuellt är klart mindre än minskningen av besökare. Däremot ökade antal omlån, vilket sammantaget tyder på att besökarna lånade fler böcker vid sina besök. Samtidigt ökade e-böckerna i utlåning, totalt 3,2 miljoner e-böcker, ljudböcker och talböcker lånades under året.

Då de flesta bibliotek tillfälligt stängdes på grund av pandemin stängde andra för att aldrig mer öppnas. I Sverige fanns det vid årsskiftet 2 201 offentligt finansierade bibliotek, 35 färre än ett år tidigare. Elva av dem var folkbibliotek.

Det innebär även att antalet integrerade skolbibliotek, där verksamheten bedrivs via ett lokalt folkbibliotek, har minskat. Sammantaget har nu runt 45 procent av landets elever i grundskola och gymnasium tillgång till ett skolbibliotek med minst halvtidsbemanning.

Martin Yngve/TT

FAKTA

Fakta: Biblioteksstatistik för 2020

Sveriges biblioteksstatistik sammanställs av Kungliga biblioteket och gäller offentligt finansierade bibliotek.

Under 2020 gjordes 52,3 miljoner besök på svenska bibliotek jämfört med 81 miljoner året före. Nedgången av antal besök har varit stadig de senaste fem åren, men minskningen för 2020 påverkades kraftigt av pandemin och går enligt rapporten inte att användas som slutsats över besökare över längre tid.

Antalet aktiva låntagare minskade från 3,6 miljoner till 3,4 miljoner.

Totalt lånades 70 miljoner böcker ut, varav 50 miljoner på folkbiblioteken. E-böcker stod för 12,9 respektive 3,2 miljoner av dessa lån.

Ekonomi

Tokyobörsen backar

Tokyobörsen inleder onsdagen med nedgångar. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen backar i förmiddagshandeln. Strax innan lunchpausen hade Nikkei 225 gått ned 1,2 procent, medan Topixindex tappat 0,6 procent.

Även i Shanghai är det nedgångar, när kompositindexet dragits ned 0,3 procent efter ungefär en timmes handel. Motsvarigheten i Shenzhen hade däremot stigit 0,4 procent vid samma tidpunkt, efter att ha inlett morgonen på minus.

Taiwans viktade index är ned en dryg halvprocent.

Börserna i Hongkong och Seoul håller stängt till följd av helgdag.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL