Inrikes

Stort behov av bidrag till hjälp för utsatta

143 organisationer som hjälper socialt utsatta under pandemin har ansökt om bidrag. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes De mest utsatta drabbas hårt under pandemin – och behovet av stöd är stort. 143 organisationer har nu sökt extra pengar till sina hjälpinsatser.
PREMIUM

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ska fördela 58 miljoner kronor i statligt bidrag till organisationer som gör insatser för socialt särskilt utsatta under pandemin.

– Vi fördelade ett liknande bidrag för knappt ett år sedan och kan se att väldigt många människor far illa, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"På tisdag får jag krama mina barnbarn"

'Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn', säger Birger Thuresson från Sollentuna. Här en bild när han och hans fru Ulla fick sin första spruta den 30 mars.
Foto: Privat/TT
Inrikes
Inrikes Tisdag den 30 mars fick Birger och Ulla Thuresson i Sollentuna sin första vaccinspruta på Turebergs vårdcentral. Och nu lättar regeringen på riktlinjerna.
– Det är en stor glädje, säger pensionären Birger Thuresson.

Under fredagsförmiddagen kom beskedet från Folkhälsomyndigheten som bedömer att de som blivit vaccinerade kan träffa personer från olika hushåll, och att detta även gäller inomhus. De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och där det har gått minst tre veckor efter första sprutan.

– Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn, säger han.

Vill inte klaga

Birger och hans fru Ulla har två barnbarn som bor nära. Paret har följt Folkhälsomyndighetens råd noga – handlat mat tidigt på morgnarna när det varit lite folk i butiken, bara mött vänner utomhus med avstånd och i övrigt hållit sig isolerade.

Ändå vill han inte klaga.

– Jag kan inte säga att vi lidit någon större nöd. Men det blir ändå konstigt, det blir det för alla under så lång tid. Vi ska göra en utflykt på eftermiddagen med några vänner som bor här intill. Men snart kan vi ses inomhus igen. Det gläder vi oss åt, säger Birger Thuresson.

Eva Persson är pensionär i Mölndal, söder om Göteborg. Hon fick sin första vaccinspruta på torsdagen och har nu knappt tre veckors väntan.

– Men det känns jättebra, att det kommer nu så man inte längre behöver känna sig som en fånge.

Hon har två barnbarn.

– Nu ska jag kunna krama dem igen. Det är det som är livet, säger hon med ett skratt.

– Man har känt sig som en fånge hela tiden. Jag förstår varför det varit så men det har varit jättejobbigt, säger hon.

Bjuda hem

En annan som tar beskedet med tacksamhet är Irma Emker, pensionär i Göteborg. Hon fick sin första spruta för två dagar sedan och får vänta ett par veckor innan den når full effekt.

– Kanske kan jag bjuda hem några gäster igen, en eller två, säger Irma Emker.

Men hon vill ändå vara återhållsam. Kanske kan hon tänka sig att åka buss eller spårvagn lite mer. Hon har hållit sig aktiv genom att promenera ofta med vänner.

Beskedet i dag ger ändå lite hopp.

– Jag ska väl försöka hälsa på min syster som jag inte har sett på flera månader, säger hon.

"Nu känns det lätt"

Stig Åström, pensionär från Öckerö, fick sin första spruta för en och en halv vecka sedan.

– Det känns mycket bra. Det har varit jobbigt, tungt. Men nu känns det lätt, säger han efter beskedet.

Han tycker att allt varit så ovant under pandemin. Nästan som en form av isolering.

– Nu ska jag börja besöka min nära och kära igen och börja umgås lite mer normalt.

Grupp fortsatt isolerad

På andra håll är det något mer dämpade tongångar.

För trots att många äldre nu kan börja umgås med andra så förblir dörrarna stängda för många av landets dagaktiviteter för personer med rätt till stöd genom genom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Anledningen är att flera av de som har LSS-insatser ännu inte är vaccinerade.

Anledningen är att flera av de som går på aktiviteterna inte bor på LSS-boenden, utan på individuella boenden, och därav inte vaccinerats i nuläget.

– Inställda aktiviteter har under pandemin bidragit till isolering och ensamhet. Det är viktigt att det kommer igång snart men säkerheten måste gå först, säger Greger Bengtsson, samordnare för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Han understryker den centrala roll som aktiviteterna fyller för de som går på dem.

– Dagverksamheten kan många gånger vara deras enda sociala kontakt, det är en motsvarighet till ett arbete – ett sätt att umgås med folk och att känna att man gör nytta. Det är tufft att vara utan det, säger han.

Jonas Dagson/TT

Ida Vanhainen/TT

”Nu så behöver man inte längre känna sig som en fånge' säger Eva Persson från Mölndal.
”Nu så behöver man inte längre känna sig som en fånge" säger Eva Persson från Mölndal.
Foto: Jonas Dagson/TT
'Det känns mycket bra. Det har varit jobbigt, tungt. Men nu känns det lätt', säger Stig Åström från Öckerö efter beskedet.
"Det känns mycket bra. Det har varit jobbigt, tungt. Men nu känns det lätt", säger Stig Åström från Öckerö efter beskedet.
Foto: Jonas Dagson/TT

Inrikes

27 nya dödsfall med covid-19

Vaccineringen mot covid-19 fortsätter. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 27 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammantaget har nu 13 788 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 900 138 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har allt som allt 2 316 813 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 667 542 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 20,4 procent av den vuxna befolkningen. 649 361 personer har fått två doser, vilket motsvarar 7,9 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Knivmannen i Vetlanda omhäktad

Den man i 20-årsåldern som misstänkts för knivattackerna i Vetlanda i början på mars ska sitta kvar i häktet. Det beslutade Eksjö tingsrätt på fredagen. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

Den man i 20-årsåldern som misstänkts för knivattackerna i Vetlanda i början på mars ska sitta kvar i häktet. Det beslutade Eksjö tingsrätt på fredagen. Häktningen förlängs till den 30 april.

Det var den 3 mars som mannen på kort tid knivhögg sju olika personer på olika platser i centrala Vetlanda. Mannen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk under attackerna, visar den paragraf 7-undersökning som han genomgått.

Samtliga offer överlevde attacken och mannen är misstänk för sju fall av mordförsök. Åklagare Adam Rullman som leder förundersökningen har tidigare förklarat att han hoppas kunna väcka åtal före sommaren.

Inrikes

Busch: S sprider oro och missämja

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anklagar Socialdemokraterna för att sprida oro och missämja. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Århundradets vårdreform blir Kristdemokraternas främsta prioritet vid ett maktskifte. Det säger partiledaren Ebba Busch i ett tal inför partiets kommundagar.
– Vi sitter fast med ett system som grundlades innan vi lärde oss pastörisera mjölk, säger hon.

Kristdemokraterna vill lägga ned landstingen. Ansvaret för sjukvården ska i stället tas över av staten.

– Våra grannar, Norge och Danmark, har redan förnyat sina sjukvårdssystem. De hade en gång i tiden liknande strukturer och problem som Sverige. Men de tog mod till sig. De lämnade de landstingsliknade systemen bakom sig och fick bort köerna, säger Ebba Busch.

Mindre invandring

Hon kritiserar januaripartierna för att inte heller ta itu med problemen inom äldreomsorgen. De satsningar som gjorts, har kommit till genom initiativ från oppositionen i riksdagen, framhåller hon.

– Det är bittert att säga, men faktum är att äldreomsorgen varit lågt prioriterat av januaripartierna.

I sitt tal konstaterade Ebba Busch också att invandringen i Sverige är för stor.

– Sverige har tagit och fortsätter idag att ta ett disproportionerligt ansvar inom EU. Så kan vi inte fortsätta ha det, säger hon.

Att enighet kring detta inte kunde nås i den parlamentariska utredningen om migrationspolitiken beror på att Socialdemokraterna valde något annat.

Sprider missämja

– Men Socialdemokraterna valde Miljöpartiet framför samförstånd. Regeringsinnehav framför ansvar. Makten framför Sveriges bästa, säger Busch.

Hon kritiserar också Socialdemokraterna för att sakna en reformagenda för Sverige.

– Socialdemokraterna vill inte inta rollen som ett politiskt parti som drivs framåt av förändringsvilja – de väljer att omfamna rädslans retorik.

– De stirrar nu djupt ner i cynismens bägare, innan de ställer sig i talarstolar och sätter sig framför TV-kameror för att i brist på politiska budskap istället sprida oro och missämja, säger Ebba Busch.

Owe Nilsson/TT

Inrikes

Tågkritik: Kommer slå ut andra satsningar

Jens Holm (V), trafikutskottets ordförande. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Satsningen på höghastighetståg saknar finansiering, vilket riskerar att pengar till vård och äldre trängs undan, enligt Vänsterpartiet.
Moderaterna framhåller att andra trafikprojekt har större samhällsnytta.

– Det är en stor besvikelse att de inte har en färdig finansiering, utan de ska fortsätta finansiera höghastighetsbanorna på löpande räkning från budgeten, säger Vänsterpartiets Jens Holm.

– Då blir de inte klara i tid, då blir de klara 2045, 2050 någon gång.

Vänsterpartiets trafikpolitiska talesperson säger att de nya stambanorna hade behövt finansieras separat och via lån, utanför ramverket som ska räcka till underhåll och andra infrastrukturprojekt.

"Fina ord"

Nu kommer infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) varje år behöva gå till finansministern och be om pengar.

– Höghastighetståg ska inte konkurrera med viktiga anslag till äldreomsorg och sjukvården, och andra viktiga infrastruktursatsningar, säger Holm.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) framhåller att Sverige behöver en grön omställning och därmed klimatsmarta transporter på järnväg.

– Det är fina ord om klimat och jämlikhet, men det här är fortfarande inte en proposition som säger att vi ska hålla oss inom ramarna för vårt klimatmål, säger Jens Holm.

Större nytta

Moderaterna vill överhuvudtaget inte se nya höghastighetsbanor utan prioriterar annat. Partiets trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus säger att andra viktiga investeringar nu kommer att trängas undan. Enligt Sverigeförhandlingens alternativ kan höghastighetståg kosta uppemot 295 miljarder kronor.

– Politik handlar om att prioritera och önskelistan är väldigt lång. Det finns många projekt som har en högre samhällsekonomisk nytta än höghastighetstågen, och ändå väljer man att lägga så oerhört mycket pengar på just dem.

– Man pratar om att tåget är den klimatsmarta lösningen, men 2050 när de här höghastighetsbanorna är klara, då är det högst troligt att alla trafikslag är fossilfria och då blir klimatvinsterna begränsade, säger hon.

Även satsningarna på underhåll av järnväg och väg är otillräckliga, enligt både M och V. Det kommer inte gå att upprätthålla en bra kvalitet med de anslag som beskrivs, säger Maria Stockhaus.

Niklas Svahn/TT

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Inrikes

Inresande stoppas från digital vaccinbokning

En stor del av det vaccin som tilldelats Region Halland har den senaste tiden gått till personer som inte bor där. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Nu blir det svårare för dem som bor utanför Halland att få sin spruta där – bara hallänningar ska kunna göra digital vaccinbokning, enligt ett nytt beslut.

Bakgrunden är att en stor del av det vaccin som tilldelats Region Halland den senaste tiden har gått till personer som inte bor där. De senaste dagarna har ungefär en fjärdedel av vaccinet gått till inresande från andra regioner.

Framför allt har det handlat om personer från Västra Götalandsregionen, som bokat in sig för vaccinering i norra Halland. I södra Halland har på motsvarande vis personer från Skåne blivit vaccinerade, om än i mindre omfattning.

Nu har Region Hallands hälso- och sjukvårdsutskott beslutat att den digitala bokningen endast är för halländska invånare, rapporterar P4 Halland.

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) beskriver situationen som ohållbar och hon befarar att den kommer att eskalera.

– Vi anser inte att vi bryter mot hälso- och sjukvårdslagen i och med att man fortfarande kan ringa och boka tid i Halland. Det är den digitala bokningen som stängs för utomläningar, säger hon till Hallandsposten.

Inrikes

Lättnad hos regionerna efter dagens besked

Historiskt stor satsning på infrastruktur i regeringens nya proposition. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Den infrastruktursatsning som regeringen lagt fram tas emot med lättnad och glädje hos regionerna.

– Det känns fantastiskt bra, och nu känner jag mig helt tryggad att hela Norrbotniabanan ska byggas, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i region Västerbotten.

Även de kommuner som berörs av att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas i södra Sverige välkomnar satsningen.

– Jag tycker att de svarade tydligt på frågan att arbetet ska verkställas med stambanan, att det är rimligt att arbetet kommer igång igen och att det ska utgå från de förhandlingar som är gjorda. Det är positiva besked, säger Ann-Marie Nilsson (C), som är ordförande i Jönköpings kommunstyrelse.

Även Ulf Olsson (S) som är ordförande i Borås kommunstyrelse, ser positivt på dagens besked.

– Jag tycker att det känns väldigt bra, dels att det är en sådan pass kraftig ökning av resurserna till infrastruktur men också att man är tydlig med att man ska bygga nya stambanor som vi regionalt har kämpat för.

Av de sammanlagt 799 miljarder kronorna som regeringen föreslår ska gå till att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033, är förslaget att 437 miljarder ska gå till nyinvesteringar i till exempel nya stambanor. Trots det är det oklart när nya etapper kan påbörjas. Det är även oklart när Norrbotniabanan kan vara på plats.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Man begärd häktad för mordet i Linköping

En man begärs häktad för mordet vid järnvägsstationen i Linköping under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den man som misstänks för mordet på en kvinna nära järnvägsstationen i Linköping under torsdagsförmiddagen begärs häktad, meddelar Åklagarmyndigheten.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson uppgav under torsdagen att mannen och kvinnan var bekanta med varandra.

Häktningsförhandlingen hålls under fredagseftermiddagen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL