Inrikes

Stor knarkodling på skånsk gård – en anhållen

Polisen har spärrat av ett större område kring en jordbruksfastighet utanför Svedala efter ett tillslag på onsdagseftermiddagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 50-årsåldern har anhållits misstänkt för grovt narkotikabrott i anslutning till onsdagens stora tillslag mot en misstänkt knarkodling i Skåne under onsdagen. Det ska handla om en stor cannabisodling som pågått på en gård utanför Svedala, skriver Sydsvenskan.

Polisen har varit förtegen om tillslaget, och hur mycket cannabis som tagits i beslag är ännu oklart. Den tekniska undersökningen fortgår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Vaccinerade får krama barnbarnen igen

Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus.
– I små grupper och under kontrollerade förhållanden, förtydligar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor efter första sprutan, säger socialminister Lena Hallengren (S) under presskonferensen där lättnaderna presenterades.

– Då bedöms skyddet vara bra, men se till att ta den andra dosen, fortsätter ministern.

Gemensamma aktiviteter på boenden kan också återupptas. Även äldre personer kan handla, men ingen vaccinerad får bidra till trängsel.

– Trängsel i en lokal bidrar till smittspridning just där. Vaccinering innebär inte en hundraprocentig garanti för att inte sprida sjukdom, säger Hallengren.

Smittspridning fortsatt hög

På presskonferensen deltar även bland annat Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han beskriver läget som allvarligt i sjukvården och uppmanar till fortsatt hemarbete för de som har möjlighet till detta.

– Tyvärr ser vi inte någon vikande smittspridning i många län än. Och kulmen på smittspridningen är en bit bort.

Jämfört med andra europeiska länder har dock Sverige låga dödstal just nu, enligt Johan Carlson.

Kan krama barnbarn

Till följd av den höga smittspridningen behöver anpassning av åtgärder för de som vaccinerats ske stegvis.

– Någon effekt på smittspridningen lär vi inte se på ett antal månader. Åtgärder kan stegvis tas bort, säger Carlson.

Johan Carlson påpekar att man först tre veckor efter den andra vaccindosen har fullgott skydd. Dessa personer kan dock besöka andra och exempelvis krama sina barnbarn. Han manar dock till fortsatt försiktighet, även bland vaccinerade.

– Det är inte så att vi anser att man inte ska leva efter de rekommendationer som finns, det gäller alla människor. Men här pratar vi om en grupp som levt extremt isolerad, säger han.

Även inom vården kommer en del lättnader. Dagverksamhet kan återupptas på exempelvis särskilda boenden. Besök kan också göras på serviceinrättningar.

Sputnikvaccin en möjlighet

Deltog gjorde även Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström som meddelade att vaccintakten ökar när nya fabriker öppnar. Sverige väntar nu på besked från Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om vaccinen från tillverkarna Janssen och Astra Zeneca.

EU kommer inom kort att få fler doser av Pfizers vaccin, enligt Bergström.

– Det går uppåt med Pfizer, det är tydligt, säger han.

Han fortsätter med att berätta att flera EU-länder i nuläget för diskussioner med Ryssland om framtida möjligheter att köpa deras vaccin Sputnik V, samt att inspektörer från EMA kommer att besöka Ryssland i början på maj.

– Det är inte omöjligt att vi får ett Sputnikvaccin till Sverige.

FAKTA

Fakta: Lättnader för vaccinerade

Personer som vaccinerats med minst en dos och där tre veckor passerats, kan enligt de nya rekommendationerna:

– Träffa människor från några olika hushåll och även inomhus.

– Umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom.

Enligt de nya besluten kan också gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas när vaccinationerna genomförts, förutsatt att rekommenderade rutiner följs.

Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan också göra besök utanför hemmet, till exempel hos anhöriga och på serviceinrättningar.

Inrikes

En avliden efter krock mellan mc och lastbil

En man har avlidit efter en olycka utanför Eskilstuna på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har avlidit efter en krock mellan en motorcykel och en lastbil på väg 230 utanför Eskilstuna vid 18-tiden på torsdagen.

Mannen fördes efter olyckan med allvarliga skador till sjukhus.

Beskedet om att mannen avlidit kom från polisen under fredagsmorgonen.

Inrikes

Kommunen: Förstatliga färjorna till Visingsö

Kommunfullmäktige i Jönköping klubbade på torsdagen igenom att de ska göra ett nytt försök att förmå staten ta över ansvaret för färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö. Färjan M/S Braheborg i hamnen i Gränna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kommunfullmäktige i Jönköping klubbade på torsdagen igenom att de ska göra ett nytt försök att förmå staten ta över ansvaret för färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö.

– Det är en skam att inte Trafikverket tagit ansvar tidigare, säger kommunalrådet Peter Jutterström (M) till Jönköpingsposten.

Men förslaget möter kritik från Visingsörådet. De handlar främst om att möjligheten att förboka plats på färjan försvinner om linjen förstatligas.

– Ett sådant beslut skulle få många som pendlar härifrån att börja tänka om. Många skulle nog flytta, har ordförande Bengt Svensson tidigare sagt till Jönköpingsposten.

Samtidigt skulle färjan bli avgiftsfri. 2020 var totalkostnaden för Visingsötrafiken 63 miljoner kronor. 80 procent av kostnaden finansieras genom statsbidrag.

– Vår uppfattning är att det här långsiktigt kommer att trygga färjeleden, förklarade Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

TT-FLASH: Lättnader för vaccinerade

Inrikes
Inrikes Alla vaccinerade får nu träffa fler människor inomhus och gemensamma aktiviteter kan återupptas inom äldrevård, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Inrikes

Ny studie: Var sjunde extremist är en kvinna

Kvinnor kan ha en mer framträdande roll inom svensk extremism än vad som tidigare trotts. Bilden föreställer dock inte en av dem utan en kvinna som håller i en replika av en kalasjnikov på en tysk vapenmässa. Arkivbild
Foto: Julia Kellner/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Kvinnors roll inom våldsbejakande extremism kan vara mera omfattande än vad som tidigare varit känt. Det framgår i en ny rapport från Institutet för framtidsstudier som SVT rapporterar om.

Institutet har i sin studie kartlagt 200 kvinnor som av Säpo identifierats som aktiva inom extremismgrupperingar.

Studien visar bland annat att kvinnor utgör runt 15 procent av de aktiva i vänster-, högerextremist och islamistmiljöer i Sverige. Många av dessa kvinnor har en aktiv roll och en hög delaktighet i brottsligheten men deras position varierar något beroende på hur grupperingen ser på könsroller.

– I vänsterextremismen verkar det väldigt jämställt. Inom islamismen finns kvinnorna med också – men de har inte samma centrala roll, säger kriminologen Amir Rostami, en av författarna bakom studien, i en intervju med SVT.

Forskarna tror att mörkertalet gällande kvinnor i dessa miljöer är stort och efterlyser nu mer forskning på området för att bättre kunna skräddarsy insatser och lagstiftning mot våldsbejakande extremism.

Ida Vanhainen/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Branden i Malå pyr fortfarande

Lite glöd finns ännu kvar inne i brädhögarna vid den nerbrunna gummifabriken. Illustrationsbild. Glöden på bilden har inget med branden att göra.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Den häftiga brand som bröt ut under natten mellan onsdagen och torsdagen i en gummifabrik utanför Malå är ännu inte släckt, uppger räddningstjänsten.

– Den är inte helt släckt nej, det finns fortfarande byggnadsmaterial från den rasade byggnaden som ligger och pyr, säger Ulf Lundström, räddningschef i Malå strax före klockan sju på fredagsmorgonen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ung kvinna död – man anhållen för mord

En person är gripen misstänkt för mord på en ung kvinna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En ung kvinna har hittats död i en bostad i Nacka, strax utanför Stockholm.
En man är gripen och anhållen misstänkt för mord.
PREMIUM

SOS larmades om händelsen vid 19.30-tiden på tisdagskvällen. När polisen anlände till radhusområdet strax därefter påträffades en död kvinna i 20-årsåldern.

– Vi misstänker att hon har blivit bragd om livet genom yttre våld, säger Marcus Geisewall, jourhavande förundersökningsledare vid Stockholmspolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polisbil påkörd under biljakt – en skadad

En polisman skadades i samband med att hens bil blev påkörd under en biljakt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En polis i tjänst har fått uppsöka vård på sjukhus efter att hens bil blivit påkörd under en biljakt utanför Enköping, skriver polisen på sin hemsida. Skadeläget är oklart men stabilt.

Det var strax före klockan 01 under natten mot fredag som en patrull skulle kontrollera ett fordon på riksväg 55, som föraren till den aktuella bilen vägrade stanna. Polisen började följa efter fordonet som plötsligt vände och körde in i polisbilen. I samband med detta avlossade polisen skott mot bilen, ingen träffades av skotten och personerna i bilen flydde till fots.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL