Kultur och nöje

Släpper skiva om pestens tid

Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark är aktuella med medeltidsalbumet 1350 - music for a plague.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Musik I slutet av mars prisades de på Folk & Världsmusikgalan och nu är Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark från Genarp aktuella med ett album på temat pesten och medeltidsmusik. – Jag har alltid varit fascinerad av 1300-talet och pesten och det blev en logisk parallell nu när pandemin drog in, säger Erik Ask-Upmark.

Äkta paret och riksspelmansduon Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark har både medeltidsensemblen Falsobordone och folkmusikprojektet Dråm tillsammans och under 2020 har de bjudit in till över 40 livestreamade fredagskonserter från sin studio i Genarp.

Dessutom har de hittat en mängd andra coronasäkra sätt att nå ut med sin musik på, som Fönsterkonserter och Väsenvandringar.

Folkhjältar

För dessa initiativ utsågs de, tillsammans fem andra, till årets Folkhjältar på Folk &Världsmusikgalan för två veckor sedan

– Vi blev jätteförvånade men det var väldigt kul, säger Erik Ask-Upmark.

– Det har verkligen varit ett år då man inte fått så många positiva överraskningar så det var extra uppmuntrande att vinna, instämmer Anna Rynefors och berättar de tidigt våren 2020 bestämde sig för att hitta nya vägar när allt fler spelningar ställdes in.

– Vi vägrade ge oss, det var ett blixtsnabbt val där, säger hon.

Pestskiva

En av sakerna de jobbade vidare med var medeltidsalbumet ”1350 - music for a plague” som släpps idag – naturligtvis med releasekonsert på Facebook.

– Det är en riktigt pestskiva, beskriver Erik Ask-Upmark med ett stort skratt. Albumet är tänkt som ett collage av intryck från medeltiden och i synnerhet digerdöden men vi ville inte att det skulle vara för deprimerande att lyssna på.

– Det är det som är så härligt med att jobba med teman, säger Anna Rynefors. Det sätter ramarna men det finns så mycket musik bevarad från den här tiden så vi har ändå kunnat göra en sammansättning som speglar pesten men också dansen och festen och allt människan går igenom.

- Vi hoppas nå ut till många nya som inte är så vana att lyssna till medeltidsmusik, säger Erik Ask-Upmark.

- Även om det är en ganska smal genre så ligger den så nära fantasy- och dataspelsgenren så vi känner att vi har många intresserade fans som egentligen inte visste att de tycker om medeltidsmusik, konstaterar Anna Rynefors.

Gästmusiker

Vad använder ni för instrument på albumet?

- Väldigt många och vi har två olika sättningar, dels de lite tystare instrumenten och dels de lite starkare, berättar Anna Rynefors. Bland de tysta finns till exempel harpa och jag spelar också en medeltida fiddla som heter rebec.

- Bland de starka finns säckpipa och skalmeja som är en föregångare till oboen. Och så trummor och vevlira, säger Erik Ask-Upmark.

Han och Anna Rynefors spelar många av instrumenten själva men har också gästmusiker på albumet.

– Ett vanligt år hade vi repat tillsammans och sedan åkt till en lokal och spelat in som en kammarmusikproduktion men nu fick det bli en studioproduktion rakt av, säger Anna Rynefors.

På kvällens releasefest blir det av coronaskäl bara Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark som spelar.

– Det funkar inte att spela tillsammans från olika platser, det blir den där millisekundens fördröjning, förklarar Erik Ask-Upmark

– Men vi har en hangout senare på kvällen där våra gästmusiker medverkar, lägger Anna Rynefors till.

Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark har både medeltidsensemblen Falsobordone och folkmusikprojektet Dråm tillsammans.
Foto: Pressbild

Fönsterkonserter

Under våren fortsätter paret livestreama konserter och har också en turné med Fönsterkonserter inbokad.

– De gör vi tillsammans med Teater Trassel, utanför till exempel äldreboenden och förskolor. Det är en färgsprakande och mobil föreställning med dans och skådespeleri och musik som folk känner igen, berättar Anna Rynefors.

Fler Väsenvandringar blir det också, bland annat i Skrylle inom ramen för Sommarlund och på Hovdala.

- De kan väl beskrivas som en väldigt spännande enmansföreställning, en kilometer skogsäventyr där man träffar ett väsen i taget vid fyra stationer längs vägen, säger Anna Rynefors.

Saknar publiken och resandet

Trots ett ganska fulltecknat schema finns det så klart mycket som Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark har saknat under pandemin.

– Man saknar verkligen resandet och att träffa publiken live, både den man känner väl på hemmaplan och att komma någon annanstans och få ny respons, menar Erik Ask-Upmark

– Vi har också vissa guldkorn till festivaler och spelmansstämmor som vi brukar vara på. De saknar vi och inte minst alla man träffar där och nätverkar och spelar med. Men man får jobba på i de små formaten och med sin egen drivkraft så länge, säger Anna Rynefors

Kultur och nöje

Mads Mikkelsen i nya "Indiana Jones"

Mads Mikkelsen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mads Mikkelsen är klar för en roll i "Indiana Jones 5", skriver Contactmusic. Därmed spelar han mot Harrison Ford som repriserar sin roll som den legendariske arkeologen Henry Jones. Det är dock inte närmare känt vilken roll Mikkelsen ska spela.

På grund av pandemin har inspelningen av "Indiana Jones 5" skjutits upp, men tanken är att den ska börja spelas in i sommar för att sedan gå upp på biograferna i juli 2022.

James Magold har tagit över regipinnen från Steven Spielberg, som nu istället enbart producerar filmen.

Kultur och nöje

Lamprecht hyllar mormor Lill-Babs: "Känslosamt"

Filip Lamprecht tillägnar Lill-Babs sin dans i veckans 'Let's dance'. 'Hon var inte som en typisk mormor, utan ens bästa kompis. Jag hade sjukt roligt med henne', säger han.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Filip Lamprecht hyllar sin mormor, Barbro "Lill-Babs" Svensson, i veckans "Let's dance", och berättar om saknaden efter den folkkära artisten.
– Hon kunde göra den värsta dagen till den bästa för vem som helst, säger han.

Filip Lamprecht har blivit ett allt mer känt ansikte sedan han tackade ja till TV4:s "Let's dance", något som bland annat har resulterat i ett ökat tryck på sociala medier. Själv har han ingen aning om hur han kunde bli en av säsongens favoriter.

– Jag har aldrig dansat tidigare, jag är jättechockad över att det går bra. Det kan bero på att jag tycker att det är så sjukt roligt, jag vill att det ska hålla på så länge det kan, säger han.

Samtidigt har 24-åringen en rad rutinerade underhållare i sin närhet. Hans mamma, programledaren Kristin Kaspersen, vann själv "Let's dance" 2019. Ytterligare ett släktled tillbaka återfinns mormor Barbro "Lill-Babs" Svensson, och det är henne han tillägnar sitt nummer i veckans omgång av dansprogrammet.

– Jag tycker att det är jobbigt att hon inte längre är med oss och jag saknar henne fortfarande. Jag vill göra en positiv hyllning, men det väcker olika känslor. Jag blir glad av att tänka på henne, men det är jobbigt att hon inte är här, säger han.

Dansar till "April, april"

Lamprecht och danspartnern Linn Hegdal kommer att dansa till låten "April, april", som Lill-Babs tävlade med i Eurovision Song Contest 1961.

– Den handlar om att våren närmar sig, men det blir också känslosamt eftersom hon gick bort i april. Den passar in på så många sätt, säger Filip Lamprecht.

I princip alla svenskar har någon form av relation till den folkkära artisten – men få vet hur det är att vara Barbros barnbarn.

– Min mormor var den gladaste, mest optimistiska och positiva människan. Hon kunde göra den värsta dagen till den bästa för vem som helst, det var en talang hon hade. Det kunde gå från den gråaste, mörkaste dagen till den ljusaste, bästa, säger Filip Lamprecht.

Röt ifrån

Trots att Filip Lamprecht tidigare har dykt upp i flera offentliga sammanhang med sin flickvän, artisten och realitykändisen Peg Parnevik, ser han sig inte som en offentlig person. Det håller på att ändras nu – men kändisskapet har en baksida i form av fler hat- och hotkommentarer på sociala medier.

Men det är inte han själv som får hatkommentarerna – utan Peg Parnevik.

– Min flickvän har behövt stå ut med mycket hat tidigare, men det fick en skjuts efter att jag började i det här programmet. Att folk riktar hatet mot henne är inte okej, säger han.

För en vecka sedan röt han ifrån på Instagram, där han uppmanade följarna att sluta "såra och hota" hans flickvän. Innan dess hade Peg Parnevik satt ner foten, också på Instagram, mot det ogrundade romansryktet mellan Lamprecht och Linn Hegdal, som spreds på sociala medier.

– Det är någonting jag inte förstår, varför det hamnar på henne. Men jag kan inte hindra folk från att skriva, det är tyvärr en nackdel i sociala medier, att vem som helst kan skriva vad som helst, säger Filip Lamprecht.

Nu vill paret dock blicka framåt, och inte lägga kraft på de negativa kommentarerna.

– Jag vill inte ge det mer energi, det är en ny dag nu, säger han.

Sofia Sundström/TT

Filip Lamprecht har fått ett 'Let's dance'-råd från sin mamma Kristin Kaspersen, som vann programmet 2019. 'Det rådet hon har gett mig är att njuta av varje sekund, tiden flyger förbi så fort', säger han.
Filip Lamprecht har fått ett "Let's dance"-råd från sin mamma Kristin Kaspersen, som vann programmet 2019. "Det rådet hon har gett mig är att njuta av varje sekund, tiden flyger förbi så fort", säger han.
Foto: Claudio Bresciani / TT

FAKTA

Fakta: Veckans danser

1. Michel Tornéus och Jasmine Takács

Ring: 099-41401

Sms: MICHEL till 72400

2. Kristina "Keyyo" Petrushina och Hugo Gustafsson

Ring: 099-41402

Sms: KEYYO till 72400

3. Filip Lamprecht och Linn Hegdal

Ring: 099-41403

Sms: FILIP till 72400

4. Anis Don Demina och Katja Luján Engelholm

Ring: 099-41404

Sms: ANIS till 72400

5. Carola Häggkvist Tobias Karlsson

Ring: 099-41405

Sms: CAROLA till 72400

6. Hanna Hedlund och Tobias Wallin

Ring: 099-41406

Sms: HANNA till 72400

Samtliga par dansar contemporary i den första rundan och avslutar tillsammans i en weinervals.

Kultur och nöje

Kronlöf: "Hoppas fler ska våga säga emot"

Bianca Kronlöf. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Bianca Kronlöfs Instagraminlägg om SVT-dokumentären "Persona non grata" har fått enorm respons.
– Det här handlar inte bara om min bransch, det är en samhällsstruktur, säger hon till Aftonbladet.

I inlägget, som publicerades på onsdagen, riktar komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf hård kritik mot SVT:s dokumentär "Persona non grata – Soran Ismail". Hon riktar sig direkt till Ismail men också till sina manliga kollegor som hon menar distanserat sig från allvaret i de anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot honom.

Nu kommenterar Kronlöf responsen på inlägget och säger till Aftonbladet att hon var orolig inför publiceringen av inlägget.

– Jag kände en rädsla över hur folk skulle reagera, kommer folk missförstå med vilje, eller bli arga, kommer det här göra att jag inte får några jobb, säger hon.

Men det var just de rädslorna som gjorde att hon kände att hon var tvungen att publicera inlägget, säger hon:

– För rädslan gör också att folk är tysta i vår bransch när något händer. Jag hoppas att det här ska ge positiva effekter, att fler ska våga säga emot. Det här handlar inte bara om min bransch, det är en samhällsstruktur.

SVT har kritiserats från flera håll för dokumentären, som skildrar Soran Ismails liv efter att han blev anklagad och anmäld för flera sexualbrott efter metoo-hösten 2017. Förundersökningen lades ner och Ismail nekar till brott.

Sara Haldert/TT

Kultur och nöje

"Ring min agent" fortsätter – och blir film

Juliette Binoche spelar i 'Ring min agent'. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den franska komediserien "Ring min agent" får en femte säsong. Och inte nog med det – serien ska även bli spelfilm.

Det var sagt att den hyllade Netflixseriens fjärde säsong var den sista, men till fansens förtjusning blir det nu alltså inte så. Enligt The Guardian ska filmen börja spelas in i redan i år, och ska handla om att seriens rollfigurer åker till New York för att medverka i en film. Seriens femte säsong ska utspela sig efter filmen.

"Ring min agent" hade premiär 2015 och handlar om ett gäng agenter på en av Paris främsta talangfirmor som kämpar för att hålla sina kunder nöjda.

Kultur och nöje

Scenkonsten räknar med långvarigt inkomsttapp

Pandemin har fått avgörande negativa konsekvenser för scenkonsten, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Foto: Magnus Liam Karlsson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Över hälften av Svensk Scenkonsts medlemmar räknar med ett intäktsbortfall på minst 40 procent för 2021. 44 procent bedömer att de ekonomiska möjligheterna för nästa år blir sämre än före pandemin. Det visar en ny rapport från branschorganisationen Svensk Scenkonst.

Pandemin har fått avgörande negativa konsekvenser för scenkonsten och i synnerhet för de privata scenerna. Av de senare räknade 64 procent med ett intäktsbortfall på över 80 procent för 2020.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Kultur och nöje

Personligt musikalmöte online

Fyra män i svarta kläder.
Foto: Peter Knutson
Kultur och nöje
Livestreaming I kväll återuppstår konsertsuccén Oh what a night som ett liveevent där fyra framgångsrika musikalartister bjuder på låtar från några av våra mest älskade musikaler – och en personligare sida av sig själv. En av huvudpersonerna är skåningen Robert Rydberg.

Förra året turnerade Robert Rydberg, David Lindgren, Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis runt i Sverige med arenaföreställningen Oh what a night, där de framförde låtar från bland annat Jersey boys, We will rock you, Saturday night fever, Grease, Mamma Mia!, Jesus Christ superstar och West side story. Musikaler som de själva också medverkat i. Konceptet blev så uppskattat att de fyra vännerna och kollegorna nu är tillbaka med ett exklusivt livesänt event, direkt från Chinateatern i Stockholm i kväll. Robert Rydberg är minst sagt taggad.

– Det här är ju det första som gjorts på Chinateatern sedan musikalen En värsting till syster förra året. Helt galet! I kväll kommer man som tittare att få vara med som en fluga på väggen och se när vi sitter och pratar och sjunger ihop, varvat med att vi visar godbitar från den här föreställningen som vi gjorde förra året. Vi kommer också att spela låtar live efter tittarnas önskemål. Så egentligen kan man säga att det är lite som en talkshow, säger Robert Rydberg och både tror och hoppas att tittarna kommer att lära känna musikalartisterna på ett helt nytt sätt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Vad kan du om musikaler?

Kvinna i gondol och en man med mask.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Quiz Fantomen på Operan, Les Misérables, Sound of music, Grease ... Listan över våra mest älskade musikaler kan göras lång. Men hur mycket kan du om genren egentligen?
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skarsgård spelar Salming i ny serie

Valter Skarsgård ska spela Börje Salming i en ny tv-serie som ska skildra hockeyikonens 1970-tal. 'Det är så fantastiskt att få lära mig av Börje personligen, han berättar helt magiska historier från sitt liv med en sådan ödmjukhet', säger Valter Skarsgård. Pressbild.
Foto: Morgan Norman/NENT group
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Lagom till hockeyikonen Börje Salmings 70-årsdag står det klart att hans bravader som ung spelare ska skildras i en ny tv-serie.

Valter Skarsgård spelar huvudrollen i serien, som handlar om hur Börje Salming på 1970-talet flyttade över Atlanten och bokstavligen slog sig in i den hårdföra hockeyligan. "The king" själv, som han kallades under sin tid i Kanada, känner sig hedrad, säger han i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL