Inrikes

Asyllag ger ensamkommande ny chans

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för arbetet mot segregation och diskriminering, håller en digital pressträff om den framtida migrationspolitiken.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen föreslår en ny migrationslag där tidsbegränsade uppehållstillstånd är grundbulten, inte permanenta.
Lagen ger också ensamkommande gymnasieungdomar en ny chans.
PREMIUM

Regeringspartierna S och MP har enats om en lagrådsremiss. Den ska leda till en ny utlänningslag som träder i kraft i juli.

– Den gör att vi ligger i linje med andra EU-länder, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Död hittad på koloniområde – misstänkt mord

Polisen har spärrat av platsen där den döde personen hittats. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen efterlyser vittnen som gjort iakttagelser under natt och tidig fredagsmorgon med anledning av att en död person hittats utomhus inne på Ärtholmens koloniområde i Malmö.

Upptäckten gjordes av privatpersoner som larmade polis under fredagsmorgonen. Händelsen utreds för närvarande som mord, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin till TT.

– Det är omständigheter kring själva skadebilden på den avlidne – och sen ärendet som sådant – som gör att vi misstänker mord.

Det saknas i nuläget misstänkta och inga personer har gripits.

Identiteten på den avlidne är fortfarande okänd och polisen vädjar till allmänheten om att inkomma med tips. Platsen har spärrats av och tekniker är på plats.

Polisen har med anledning av händelsen beslutat om ett flygförbud som gäller två kilometer i alla riktningar från brottsplatsen, fram till klockan 18.

Inrikes

Löfven vill kraftsamla mot kvinnovåldet

Alla partier samlas i dag för partisamtal om vad som måste göras för att hindra att kvinnor utsätts för våld. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes I dag samlas partiledarna för samtal om vilka åtgärder som behövs för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Stefan Löfven säger att han har gett i uppdrag att intensifiera det arbetet framöver.

I söndags gick Märta Stenevi (MP) ut med en öppen inbjudan om samtal kring kvinnovåldet. Samtliga inbjudna partiledare har tackat ja och kommer delta i det digitala mötet i dag klockan 10. Debatten om mäns våld är högt på agendan igen och förslagen på vad som ska göras haglar.

Statsminister Stefan Löfven lyfter i ett inlägg på Facebook i dag dels att regeringen redan har skärpt straffen för grova våldsbrott och sexuellt våld, men samtidigt att de måste kraftsamla för att göra ännu mer i det arbetet. Han skriver vidare att han har gett i uppdrag till jämställdhetsminister Märta Stenevi, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg att intensifiera arbetet och föreslå ytterligare åtgärder.

"Min förhoppning är att vi kan ta avstamp i den frustration och ilska som många känner för att kraftsamla och göra skillnad för de kvinnor som utsätts", skriver statsminister Stefan Löfven.

Sakförslagen

Partierna är överens om att minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas till ett år, att höja straffet vid överträdelse av kontaktförbud samt att fotboja då ska kunna sättas på direkt. Därefter går åsikterna isär.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer att fokusera på att få till obligatorisk häktning för brott med minimistraff på ett år. Liberalernas fokus kommer att ligga både på det förebyggande arbetet mot kvinnovåld och förslaget om att varje fall av dödligt våld ska följas av en haverikommission.

– Alla mord gås igenom på gruppnivå vartannat år, vilket gör att man går miste om väldigt mycket kunskap under tiden, säger Nyamko Sabuni (L) om haverikommissioner.

Efterfrågar politisk verkstad

Centerpartiets Annie Lööf vill, förutom höjt minimistraff för våld mot kvinnor, se kriminalisering av kontrollerande beteende, mer resurser till berörda myndigheter och insatser för att hjälpa kvinnor att lämna.

"Vad som är viktigt nu är att vi går från snack till politisk verkstad för att öka tryggheten för alla kvinnor och tjejer", säger Annie Lööf (C).

Kristdemokraterna skrev i ett öppet brev redan i måndags att de bland annat vill att gemensam vårdnad inte ska utdömas då det finns en våldsdom, att en särskild reglering av hedersbrott införs, samt att medlen utökas till kvinnojourerna. Ebba Busch kommer att delta i mötet.

Sverigedemokraterna vill gå längre än de andra partierna. Enligt deras rättspolitiska talesperson Adam Marttinen (SD) vill de se så kallade förvaringsdomar, som innebär att en person som bedöms ha stor risk för återfall i brott får sitta förvarad på obestämd tid.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har tidigare i veckan gått ut med att partiet vill göra det lättare att få kontaktförbud beviljat.

Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP) som har bjudit in till samtalet har sagt att de kommer att lägga ett skarpt förslag om höjt straff för kvinnofridskränkning innan sommaren.

Glömmer hedersvåldet

På mötet kommer kvinnojourerna genom organisationerna Roks och Unizon att närvara. Även Åklagarmyndigheten och polisen finns representerade. Nyamko Sabuni (L) lyfter att ingen organisation som arbetar med hedersvåld kommer vara på plats.

– När jag ser på de inbjudna myndigheterna så finns det ingen som besitter kompetensen kring just hedersproblematiken och den våldsutsatthet som finns i just hederskultur, det är ett stort misstag, säger Sabuni.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Tre gripna efter misstänkt mordförsök

Polisen utreder ett misstänkt mordförsök i Mölndal. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har förts till sjukhus efter att på fredagsmorgonen ha hittats med stickskador i Mölndal, söder om Göteborg. Mannen ska vara skadad i benet och skadorna bedöms vara allvarliga.

Kort efter händelsen kunde polisen gripa en man i 35-årsåldern i området. Han är misstänkt för mordförsök, alternativt dråpförsök.

Polisen har genom ytterligare arbete kunnat lokaliserat brottsplatsen till en lägenhet i området. Där kunde ytterligare två personer gripas, en man i 20-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern, också de misstänkta för försök till mord/dråp. Samtliga tre är sedan tidigare kända av polisen.

Området har spärrats av och tekniker arbetar med en brottsplatsundersökning. Polisen har även gjort viktiga beslag, men går inte in på vad de har hittat.

Inrikes

Region Kalmar aktiverar krislägesavtal

Krislägesavtalet aktiveras på Länssjukhuset i Kalmar. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

Krislägesavtalet aktiveras inom anestesi- och intensivvårdskliniken på Länssjukhuset i Kalmar. Orsaken är det ansträngda coronaläget, skriver regionen på sin hemsida.

Trycket har ökat i länet de senaste veckorna och befaras fortsätta öka. Medarbetare från andra delar av regionens verksamheter kommer att behöva anvisas till anestesin och intensivvården, enligt regionen.

Under gårdagen vårdades tio covidpatienter på intensiven i Kalmar, vara åtta i respirator – och smittspridningen fortsätter att öka i länet. Normalt finns sex-sju intensivvårdsplatser på sjukhuset, men nu planeras för en utökning till tolv platser bara till covidsjuka.

Krislägesavtalet, som i Kalmar aktiveras från och med lördagen efter godkännande från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), innebär att arbetsgivaren kan besluta om längre arbetstider för vissa medarbetare och att regler för dygns- och veckovila anpassas. Samtidigt betalas en extra krisersättning ut.

Totalt har krislägesavtalet aktiverats i åtta regioner.

Inrikes

Antalet covidpatienter på iva minskar

April 2020– april 2021.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes För första gången på länge minskar nu antalet patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19. Huruvida det är ett trendbrott eller inte, återstår dock att se.

Tre dagar i rad har antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård på grund av covid-19 minskat. På fredagsmorgonen vårdades 395 patienter på iva för denna sjukdom, att jämföra med 417 patienter i tisdags. En procentuellt sett liten, men tydlig, minskning.

I flera av de regioner som den senaste tiden haft flest patienter inom iva i förhållande till sin befolkning, syns nedgångar, som i Gävleborg, Dalarna och Örebro.

Intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret, tycker dock att det är lite för tidigt att prata om ett trendbrott.

– Det har fluktuerat förut. Dessutom finns en stor variabilitet. Vissa regioner är på väg uppåt, medan andra ligger stilla eller är på väg ner. Men det är väldigt positivt att det inte fortsätter att öka på nationell nivå, säger han.

Oavsett är läget inom sjukvården fortfarande mycket ansträngt. Flera regioner, som Uppsala, har varnat för att de nått eller är mycket nära deras maximala kapacitet vad gäller intensivvård, och så sent som i förrgår kallade socialminister Lena Hallengren (S) till en presskonferens där hon uppmanade alla om en bättre följsamhet till gällande råd och restriktioner.

Sammanträffande

Om nedgången visar sig vara ett trendbrott, följer den i så fall nästan exakt samma mönster som förra året. Den 25-26 april 2020 vårdades det som allra flest covidpatienter inom intensivvården på grund av covid-19. Enligt intensivvårdsregistret fick då sammanlagt 558 patienter intensivvård samtidigt för denna sjukdom. Därefter vände kurvan neråt, en nedgång som fortsatte ända till början av september, då antalet inlagda patienter återigen började att stiga inför den så kallade andra vågen.

Är samma sak på väg att hända igen? Ingen vet. Men för första gången på länge syns en förändring till det positiva.

Följer scenario

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, har smittspridningen minskat något, även om myndigheten är mycket försiktig och anser att det är för tidigt att kalla nedgången för en faktisk minskning.

– Tittar man på antalet anmälda fall, som vi har en ganska direkt rapportering av, så kan vi konstatera att antalet anmälda fall de första tre dagarna den här veckan var färre än de tre första dagarna förra veckan. Vi kan också konstatera att vi har två veckor i rad då vi inte har en ökning, utan ligger på en platå på den nationella nivån. Så det finns vissa ljusglimtar, säger Karin Tegmark Wisell till TT.

Enligt Folkhälsomyndighetens tidigare scenario skulle smittspridningen vara som högst i slutet av april för att sedan minska.

Johan Nilsson/TT

Jörn Spolander/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

22 personer åtalade i stor assistanshärva

22 personer åtalas i en härva av omfattande bedrägerier och bidragsbrott i Västsverige. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes 22 personer åtals i en härva av omfattande bedrägerier och bidragsbrott i Västsverige. Rättegången med drygt 40 förhandlingsdagar inleds nästa vecka vid Göteborgs tingsrätt.

Företrädare för ett assistansbolag misstänks för att tillsammans med brukare och assistenter ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor. Misstankarna handlar i huvudsak om grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.

Enligt åtalet har brotten pågått mellan 2012 och 2020. Utredningen visar att brukare på olika orter i västra Sverige har simulerat sjukdom eller kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd för att lura myndigheterna.

"Förundersökningen har visat på en lönsam och cynisk hantering", säger kammaråklagare Petter Lundgren i ett pressmeddelande.

Med hjälp av juridiska ombud har assistansbolaget dessutom gång på gång begärt överprövning av beslut för att få ändring i de fall då kommunen eller Försäkringskassan har satt stopp för utbetalningarna.

"Men stoppen har varit få eftersom myndigheternas kontrollfunktioner och rutiner för att tackla detta delvis brustit", konstaterar Petter Lundgren.

Brottsligheten har möjliggjorts genom utnyttjande av arbetskraftsinvandrare. Tre huvudmisstänka har suttit häktade en längre tid. Nu åtals de och 19 andra som på olika sätt misstänks ha varit inblandade.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Man anhållen misstänkt för mord i Jönköping

En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för mord. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har under natten anhållits misstänkt för mord.

En död person hittades i ett skogsparti i närheten av Jönköpings flygplats på torsdagen. Troligtvis rör det sig om den vuxne man som varit försvunnen sedan i onsdags.

Under torsdagskvällen genomförde polisen tekniska undersökningar på ett flertal platser och ett antal personer hämtades in till förhör. Det ledde fram till att en person under natten anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord, det är den högre misstankegraden.

Polisen arbetar vidare i ärendet och några platser är på fredagsförmiddagen fortfarande avspärrade för utredning och kriminalteknisk undersökning.

Inrikes

Försökte köra på polis – skott avlossades

Två män har gripits på motorvägen under natten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen skulle kontrollera bilen på E6:an utanför Ängelholm under natten till fredag – men personen bakom ratten vägrade samarbeta. I stället började han att köra mot polispatrullen.

– De lyckas undkomma fordonet och i samband med händelsen avlossar en av poliserna sitt tjänstevapen, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin till TT och fortsätter:

– Ingen person är skadad på något sätt.

De två männen som satt i bilen har gripits och misstänks nu för försök till mord.

Anna Karolina Eriksson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL