Inrikes

Egna regler i Uppsala – en vaccindos kan räcka

Sprutor som laddats med vaccin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Personer som redan haft covid-19 ska vaccineras endast med en vaccindos, enligt nya bud från Region Uppsala.
Folkhälsomyndighetens vaccinchef öppnar för liknande rekommendationer i hela Sverige.
PREMIUM

Uppsalabor som haft bekräftad smitta kommer, förutom att endast få en dos, också att vaccineras först sex månader efter positivt test. De nya riktlinjerna är Uppsalas egna och är inget som bestämts av Folkhälsomyndigheten, som annars ger rekommendationer över hur vaccinationerna ska gå till.

– Vi är väldigt trygga i att fatta några egna beslut, säger Mikael Köhler, sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Knivmannen i Vetlanda omhäktad

Den man i 20-årsåldern som misstänkts för knivattackerna i Vetlanda i början på mars ska sitta kvar i häktet. Det beslutade Eksjö tingsrätt på fredagen. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

Den man i 20-årsåldern som misstänkts för knivattackerna i Vetlanda i början på mars ska sitta kvar i häktet. Det beslutade Eksjö tingsrätt på fredagen. Häktningen förlängs till den 30 april.

Det var den 3 mars som mannen på kort tid knivhögg sju olika personer på olika platser i centrala Vetlanda. Mannen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk under attackerna, visar den paragraf 7-undersökning som han genomgått.

Samtliga offer överlevde attacken och mannen är misstänk för sju fall av mordförsök. Åklagare Adam Rullman som leder förundersökningen har tidigare förklarat att han hoppas kunna väcka åtal före sommaren.

Inrikes

"På tisdag får jag krama mina barnbarn"

'Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn', säger Birger Thuresson från Sollentuna. Här en bild när han och hans fru Ulla fick sin första spruta den 30 mars.
Foto: Privat/TT
Inrikes
Inrikes Tisdag den 30 mars fick Birger och Ulla Thuresson i Sollentuna sin första vaccinspruta på Turebergs Vårdcentral. Och nu lättar regeringen på riktlinjerna.
– Det är en stor glädje, säger pensionären Birger Thuresson från Sollentuna.

Under fredagsförmiddagen kom beskedet från Folkhälsomyndigheten som bedömer att de som blivit vaccinerade kan träffa personer från olika hushåll, och att detta även gäller inomhus. De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och där det har gått minst tre veckor efter första sprutan.

– Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn, säger han.

Vill inte klaga

Birger och hans fru Ulla har två barnbarn som bor nära. Paret har följt Folkhälsomyndighetens råd noga – handlat mat tidigt på morgnarna när det varit lite folk i butiken, bara mött vänner utomhus med avstånd och i övrigt hållit sig isolerade.

Ändå vill han inte klaga.

– Jag kan inte säga att vi lidit någon större nöd. Men det blir ändå konstigt, det blir det för alla under så lång tid. Vi ska göra en utflykt på eftermiddagen med några vänner som bor här intill. Men snart kan vi ses inomhus igen. Det gläder vi oss åt, säger Birger Thuresson.

Eva Persson är pensionär i Mölndal, söder om Göteborg. Hon fick sin första vaccinspruta på torsdagen och har nu knappt tre veckors väntan.

– Men det känns jättebra, att det kommer nu så man inte längre behöver känna sig som en fånge.

Hon har två barnbarn.

– Nu ska jag kunna krama dem igen. Det är det som är livet, säger hon med ett skratt.

– Man har känt sig som en fånge hela tiden. Jag förstår varför det varit så men det har varit jättejobbigt, säger hon.

Bjuda hem

En annan som tar beskedet med tacksamhet är Irma Emker, pensionär i Göteborg. Hon fick sin första spruta för två dagar sedan och får vänta ett par veckor innan den når full effekt.

– Kanske kan jag bjuda hem några gäster igen, en eller två, säger Irma Emker.

Men hon vill ändå vara återhållsam. Kanske kan hon tänka sig att åka buss eller spårvagn lite mer. Hon har hållit sig aktiv genom att promenera ofta med vänner.

Beskedet i dag ger ändå lite hopp.

– Jag ska väl försöka hälsa på min syster som jag inte har sett på flera månader, säger hon.

"Nu känns det lätt"

Stig Åström, pensionär från Öckerö, fick sin första spruta för en och en halv vecka sedan.

– Det känns mycket bra. Det har varit jobbigt, tungt. Men nu känns det lätt, säger han efter beskedet.

Han tycker att allt varit så ovant under pandemin. Nästan som en form av isolering.

– Nu ska han börja besöka min nära och kära igen och börja umgås lite mer normalt.

Jonas Dagson/TT

”Nu så behöver man inte längre känna sig som en fånge' säger Eva Persson från Mölndal.
”Nu så behöver man inte längre känna sig som en fånge" säger Eva Persson från Mölndal.
Foto: Jonas Dagson/TT
'Det känns mycket bra. Det har varit jobbigt, tungt. Men nu känns det lätt', säger Stig Åström från Öckerö efter beskedet.
"Det känns mycket bra. Det har varit jobbigt, tungt. Men nu känns det lätt", säger Stig Åström från Öckerö efter beskedet.
Foto: Jonas Dagson/TT

Inrikes

Busch: S sprider oro och missämja

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anklagar Socialdemokraterna för att sprida oro och missämja. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Århundradets vårdreform blir Kristdemokraternas främsta prioritet vid ett maktskifte. Det säger partiledaren Ebba Busch i ett tal inför partiets kommundagar.
– Vi sitter fast med ett system som grundlades innan vi lärde oss pastörisera mjölk, säger hon.

Kristdemokraterna vill lägga ned landstingen. Ansvaret för sjukvården ska i stället tas över av staten.

– Våra grannar, Norge och Danmark, har redan förnyat sina sjukvårdssystem. De hade en gång i tiden liknande strukturer och problem som Sverige. Men de tog mod till sig. De lämnade de landstingsliknade systemen bakom sig och fick bort köerna, säger Ebba Busch.

Mindre invandring

Hon kritiserar januaripartierna för att inte heller ta itu med problemen inom äldreomsorgen. De satsningar som gjorts, har kommit till genom initiativ från oppositionen i riksdagen, framhåller hon.

– Det är bittert att säga, men faktum är att äldreomsorgen varit lågt prioriterat av januaripartierna.

I sitt tal konstaterade Ebba Busch också att invandringen i Sverige är för stor.

– Sverige har tagit och fortsätter idag att ta ett disproportionerligt ansvar inom EU. Så kan vi inte fortsätta ha det, säger hon.

Att enighet kring detta inte kunde nås i den parlamentariska utredningen om migrationspolitiken beror på att Socialdemokraterna valde något annat.

Sprider missämja

– Men Socialdemokraterna valde Miljöpartiet framför samförstånd. Regeringsinnehav framför ansvar. Makten framför Sveriges bästa, säger Busch.

Hon kritiserar också Socialdemokraterna för att sakna en reformagenda för Sverige.

– Socialdemokraterna vill inte inta rollen som ett politiskt parti som drivs framåt av förändringsvilja – de väljer att omfamna rädslans retorik.

– De stirrar nu djupt ner i cynismens bägare, innan de ställer sig i talarstolar och sätter sig framför TV-kameror för att i brist på politiska budskap istället sprida oro och missämja, säger Ebba Busch.

Owe Nilsson/TT

Inrikes

Tågkritik: Kommer slå ut andra satsningar

Jens Holm (V), trafikutskottets ordförande. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Satsningen på höghastighetståg saknar finansiering, vilket riskerar att pengar till vård och äldre trängs undan, enligt Vänsterpartiet.
Moderaterna framhåller att andra trafikprojekt har större samhällsnytta.

– Det är en stor besvikelse att de inte har en färdig finansiering, utan de ska fortsätta finansiera höghastighetsbanorna på löpande räkning från budgeten, säger Vänsterpartiets Jens Holm.

– Då blir de inte klara i tid, då blir de klara 2045, 2050 någon gång.

Vänsterpartiets trafikpolitiska talesperson säger att de nya stambanorna hade behövt finansieras separat och via lån, utanför ramverket som ska räcka till underhåll och andra infrastrukturprojekt.

"Fina ord"

Nu kommer infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) varje år behöva gå till finansministern och be om pengar.

– Höghastighetståg ska inte konkurrera med viktiga anslag till äldreomsorg och sjukvården, och andra viktiga infrastruktursatsningar, säger Holm.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) framhåller att Sverige behöver en grön omställning och därmed klimatsmarta transporter på järnväg.

– Det är fina ord om klimat och jämlikhet, men det här är fortfarande inte en proposition som säger att vi ska hålla oss inom ramarna för vårt klimatmål, säger Jens Holm.

Större nytta

Moderaterna vill överhuvudtaget inte se nya höghastighetsbanor utan prioriterar annat. Partiets trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus säger att andra viktiga investeringar nu kommer att trängas undan. Enligt Sverigeförhandlingens alternativ kan höghastighetståg kosta uppemot 295 miljarder kronor.

– Politik handlar om att prioritera och önskelistan är väldigt lång. Det finns många projekt som har en högre samhällsekonomisk nytta än höghastighetstågen, och ändå väljer man att lägga så oerhört mycket pengar på just dem.

– Man pratar om att tåget är den klimatsmarta lösningen, men 2050 när de här höghastighetsbanorna är klara, då är det högst troligt att alla trafikslag är fossilfria och då blir klimatvinsterna begränsade, säger hon.

Även satsningarna på underhåll av järnväg och väg är otillräckliga, enligt både M och V. Det kommer inte gå att upprätthålla en bra kvalitet med de anslag som beskrivs, säger Maria Stockhaus.

Niklas Svahn/TT

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Inresande stoppas från digital vaccinbokning

En stor del av det vaccin som tilldelats Region Halland har den senaste tiden gått till personer som inte bor där. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Nu blir det svårare för dem som bor utanför Halland att få sin spruta där – bara hallänningar ska kunna göra digital vaccinbokning, enligt ett nytt beslut.

Bakgrunden är att en stor del av det vaccin som tilldelats Region Halland den senaste tiden har gått till personer som inte bor där. De senaste dagarna har ungefär en fjärdedel av vaccinet gått till inresande från andra regioner.

Framför allt har det handlat om personer från Västra Götalandsregionen, som bokat in sig för vaccinering i norra Halland. I södra Halland har på motsvarande vis personer från Skåne blivit vaccinerade, om än i mindre omfattning.

Nu har Region Hallands hälso- och sjukvårdsutskott beslutat att den digitala bokningen endast är för halländska invånare, rapporterar P4 Halland.

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) beskriver situationen som ohållbar och hon befarar att den kommer att eskalera.

– Vi anser inte att vi bryter mot hälso- och sjukvårdslagen i och med att man fortfarande kan ringa och boka tid i Halland. Det är den digitala bokningen som stängs för utomläningar, säger hon till Hallandsposten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Inrikes

Lättnad hos regionerna efter dagens besked

Historiskt stor satsning på infrastruktur i regeringens nya proposition. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Den infrastruktursatsning som regeringen lagt fram tas emot med lättnad och glädje hos regionerna.

– Det känns fantastiskt bra, och nu känner jag mig helt tryggad att hela Norrbotniabanan ska byggas, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i region Västerbotten.

Även de kommuner som berörs av att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas i södra Sverige välkomnar satsningen.

– Jag tycker att de svarade tydligt på frågan att arbetet ska verkställas med stambanan, att det är rimligt att arbetet kommer igång igen och att det ska utgå från de förhandlingar som är gjorda. Det är positiva besked, säger Ann-Marie Nilsson (C), som är ordförande i Jönköpings kommunstyrelse.

Även Ulf Olsson (S) som är ordförande i Borås kommunstyrelse, ser positivt på dagens besked.

– Jag tycker att det känns väldigt bra, dels att det är en sådan pass kraftig ökning av resurserna till infrastruktur men också att man är tydlig med att man ska bygga nya stambanor som vi regionalt har kämpat för.

Av de sammanlagt 799 miljarder kronorna som regeringen föreslår ska gå till att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033, är förslaget att 437 miljarder ska gå till nyinvesteringar i till exempel nya stambanor. Trots det är det oklart när nya etapper kan påbörjas. Det är även oklart när Norrbotniabanan kan vara på plats.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Man begärd häktad för mordet i Linköping

En man begärs häktad för mordet vid järnvägsstationen i Linköping under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den man som misstänks för mordet på en kvinna nära järnvägsstationen i Linköping under torsdagsförmiddagen begärs häktad, meddelar Åklagarmyndigheten.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson uppgav under torsdagen att mannen och kvinnan var bekanta med varandra.

Häktningsförhandlingen hålls under fredagseftermiddagen.

Inrikes

Extremistkvinnor sällan viljelösa offer

Kvinnor kan ha en mer framträdande roll inom svensk extremism än vad som tidigare trotts. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo/AP Photo
Inrikes
Inrikes Var sjunde extremist i Sverige är kvinna. Kvinnorna spelar ofta en aktiv roll och deltar i brottsligheten.
– Bilden av kvinnorna som bara viljelösa offer eller utan eget driv, den stämmer inte riktigt, säger Ahn-Za Hagström på Säpo.

En ny unik studie från Institutet för framtidsstudier visar att kvinnors roll inom våldsbejakande extremism kan vara mera omfattande än vad som tidigare varit känt.

Institutet har kartlagt närmare 200 kvinnor som av polis och Säpo identifierats som aktiva inom extremistgrupperingar.

Studien visar att kvinnor utgör runt 15 procent av de aktiva i våldsbejakande vänsterextrema, högerextrema och islamistiska miljöer i Sverige.

Många har en aktiv roll och en hög delaktighet i brottsligheten.

Nästan sju av tio har någon gång under den studerade tioårsperioden misstänkts för brott. Mest brottsaktiva var kvinnorna inom den autonoma miljön.

Viktig roll föda barn

Oavsett extremistmiljö var de flesta brottsmisstankarna mot kvinnorna kopplade till våld.

Men kvinnorna är även aktiva som logistiskt stöd och som ideologiska "väktare", enligt forskarna.

– De har en viktig roll att bibehålla och se till att rörelsen kan leva vidare, säger kriminologen Amir Rostami, en av författarna bakom studien, till SVT.

Vilket spelrum kvinnorna ges beror på hur den grupp de tillhör ser på könsroller. Den vänsterextremistiska miljön framstår som mer jämställd, medan kvinnor inom den islamistiska och högerextrema miljön har ett mer reglerat utrymme.

– Till exempel inom den islamistiska miljön har kvinnor en väldigt viktig roll att se till att det kommer nya anhängare genom barnafödande, säger Amir Rostami.

Forskarna bedömer att det sannolikt finns fler extremistkvinnor i Sverige än de cirka 200 som kartlagts i studien. Mörkertalet kan kopplas till de fördomar som funnits om kvinnor i dessa rörelser, att de är offer eller blivit tvingade att delta.

Inga viljelösa offer

Säpo känner igen den bild som ges i rapporten.

– Den bekräftar rätt mycket av det som vi sett inom ramen för vårt uppdrag, som utgår från brottsligheten, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, i samband med ett seminarium om studien.

– Dels att kvinnornas engagemang i extremistmiljöerna kan se lite annorlunda ut, dels att också kvinnor har förmåga och avsikt att begå terrorattentat och andra grova våldsbrott.

– Bilden av kvinnorna som bara viljelösa offer eller utan eget driv, den stämmer inte riktigt, säger hon.

I rapporten blir det tydligt att kvinnorna ofta haft flera olika kontakter med myndigheter, exempelvis socialtjänst och psykiatri. Ändå har de gått under radarn.

– Säkerhetspolisen har varit den enda och yttersta utposten. Men det handlar om att jobba långt långt tidigare än så. Samhället i övrigt ska vara medvetet om det här – det är där vi har verkliga förutsättningar för bra brottsförebyggande arbete, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Undersöker kvinnors brott

Han framhåller ändå att synen på kvinnornas roll i extremistmiljöerna förändrats.

– Om vi tar det som hänt i Syrien och Irak i det fallna kalifatet så tittar man nu i rättsprocesser och förundersökningar mycket på de kvinnor som följt med, och att det faktiskt kan utgöra brott att vara möjliggörare.

Kvinnorna har ofta påstått att de bara stått för mat och hushåll.

– Men vems är huset? Varifrån kommer pengarna som du handlat mat och annat för? Att fördriva och plundra utgör också brott i det här spektrat och det är en roll som både svenskt och europeiskt rättsväsende nu tittar på, säger Jonas Trolle.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Studien

Kvinnor utgör en ansenlig del av extremistmiljöerna, mellan 11 och 18 procent.

Genomsnittsåldern är cirka 28 år.

68 procent har någon gång under den studerade tidsperioden misstänkts för brott.

Kvinnorna har en högre psykisk ohälsa och har oftare vårdats inom slutenvården för detta.

Några viktiga skillnader:

Störst andel svenskfödda.

Högst andel med endast grundskola.

Har ofta ett begränsat utrymme som aktivister – de som får ta plats är främst de som är gifta med ledarfigurer.

Mest brottsaktiva.

Mer välutbildade, högre medelbetyg.

Högst andel med psykisk ohälsa.

Minst brottsaktiva.

Lägst andel svenskfödda.

Svagast anknytning till arbetsmarknaden och mest beroende av ekonomiskt stöd.

Analysen omfattar närmare 200 kvinnor som kartlagts som delaktiga i extremistmiljöer av polisen och Säpo i Sverige fram till 2017.

Källa: Women in violent extremism in Sweden

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL