Inrikes

L: Förslaget bryter inte mot januariavtalet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Regeringens migrationsförslag om en ny humanitär skyddsgrund är enligt Liberalerna inte ett brott mot januariavtalet.
Men kritiken är hård. M och KD ser förslaget som en amnesti för de ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen. SD tänker gå till val 2022 på att riva upp lagen om den blir av.
PREMIUM

Striden bland januaripartierna om den heta migrationsfrågan ser ut att vara över för tillfället.

Nyamko Sabuni tycker inte att regeringens förslag om ny humanitär skyddsgrund, en nödventil för vissa personer som anses sakna skyddsskäl, bryter mot januariavtalet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ryska Sputnik kan komma till Sverige i sommar

Richard Bergström, vaccinsamordnare, säger att det ryska Sputnikvaccinet kan komma till Sverige i sommar.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Det ryska Sputnikvaccinet kan komma att ges till svenskar redan i sommar.
– Det pågår diskussioner, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Bland andra Finland för direkta förhandlingar med Ryssland om leveranser av det ryska Sputnikvaccinet. Vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar nu att även Sverige, tillsammans med andra EU-länder, för liknande diskussioner.

– Avsikten från flera medlemsländer är att ha ett avtal på plats när eller om EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) kommer med ett godkännande, säger Bergström.

Enligt Bergström har redan saker som volymer och priser diskuterats, och inspektörer är på väg till Ryssland i början av maj för att till exempel granska tillverkningen.

– Det är inte omöjligt att vi får ett Sputnikvaccin till Sverige. Inte så jättemycket doser men till juni-juli är det inte omöjligt.

På en pressträff summerade även Bergström läget för vaccintillgången i Sverige. Enligt Bergström ökar nu takten när nya fabriker öppnar. Sverige väntar också på besked från EMA om vaccinen från tillverkarna Janssen och Astra Zeneca. I avvaktan på besked får EU nu också fler doser av Pfizer/Biontechs vaccin.

– Det går uppåt med Pfizer, det är tydligt, säger han.

Inrikes

Norrbotten aktiverar krislägesavtal

Norrbotten inför krisläge för vissa vårdanställda. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Inrikes
Inrikes

Region Norrbotten aktiverar för första gången under coronapandemin ett krislägesavtal på grund av det ansträngda läget inom vården.

Åtgärden, som införs under fredagen, innebär bland annat tolv timmar långa arbetsdagar för vissa delar av personalen, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Enligt de senaste siffrorna vårdas 57 personer med konstaterad covid-19 på sjukhus i regionen, vilket är det största antalet sedan pandemin började. 15 av dem vårdas på intensivvårdsavdelning (iva). Två personer vårdas dessutom i grannregionen Västerbotten, eftersom det är i princip fullt på Norrbottens sjukhus, skriver tidningen.

– Vi klarar inte den ordinarie vården i dag och numera kommer patienter direkt från hemmen till iva och så ser vi att det är yngre som drabbas, säger Kenneth Backgård, regionråd (SJVP), till SVT Nyheter Norrbotten.

Flera andra regioner har infört krislägesavtal tidigare i år, bland annat Västerbotten, Uppsala, Jönköping Kalmar och Gävleborg.

Inrikes

Rapport: Satsningar på matte ger inte effekt

De senaste årens satsningar på matematik har inte gett önskat resultat, enligt Sveriges Ingenjörer. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Sjunkande betyg i matte – trots extra undervisningstimmar och matematiksatsningar i skolan.
Slutsatsen dras i en ny rapport som analyserat mattekunskaperna i grundskola, gymnasiet och komvux.

Undervisningstiden har utökats med 330 timmar i grundskolan sedan 2013 men satsningarna på matematik har inte gett önskat resultat, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

I undersökningen jämförs exempelvis betygen i matematik för elever som fått fler mattetimmar med tidigare årskullar som inte haft det. Trots ett extra påslag i undervisning sjunker betygsgenomsnittet, och ämnet har dessutom den lägsta genomsnittliga betygspoängen i både årskurs sex och årskurs nio.

Skillnaderna fortsätter också att öka mellan elever med och utan högutbildade föräldrar, och antalet underkända i matematik har blivit fler, skriver förbundet i ett pressutskick.

På komvux är det kurserna i matematik som drabbas av flest avhopp, och insatser som leder till att man kan komplettera ämnet efter gymnasiet ger inte heller någon större effekt när det kommer till att exempelvis få in fler personer på ingenjörsutbildningar.

"Detta är allvarligt eftersom bra mattekunskaper behövs för att klara högre utbildning", säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, i pressmeddelandet.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Vaccinerade får krama barnbarnen igen

Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus.
– I små grupper och under kontrollerade förhållanden, förtydligar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor efter första sprutan, säger socialminister Lena Hallengren (S) under presskonferensen där lättnaderna presenterades.

– Då bedöms skyddet vara bra, men se till att ta den andra dosen, fortsätter ministern.

Gemensamma aktiviteter på boenden kan också återupptas. Även äldre personer kan handla, men ingen vaccinerad får bidra till trängsel.

– Trängsel i en lokal bidrar till smittspridning just där. Vaccinering innebär inte en hundraprocentig garanti för att inte sprida sjukdom, säger Hallengren.

Smittspridning fortsatt hög

På presskonferensen deltar även bland annat Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han beskriver läget som allvarligt i sjukvården och uppmanar till fortsatt hemarbete för de som har möjlighet till detta.

– Tyvärr ser vi inte någon vikande smittspridning i många län än. Och kulmen på smittspridningen är en bit bort.

Jämfört med andra europeiska länder har dock Sverige låga dödstal just nu, enligt Johan Carlson.

Kan krama barnbarn

Till följd av den höga smittspridningen behöver anpassning av åtgärder för de som vaccinerats ske stegvis.

– Någon effekt på smittspridningen lär vi inte se på ett antal månader. Åtgärder kan stegvis tas bort, säger Carlson.

Johan Carlson påpekar att man först tre veckor efter den andra vaccindosen har fullgott skydd. Dessa personer kan dock besöka andra och exempelvis krama sina barnbarn. Han manar dock till fortsatt försiktighet, även bland vaccinerade.

– Det är inte så att vi anser att man inte ska leva efter de rekommendationer som finns, det gäller alla människor. Men här pratar vi om en grupp som levt extremt isolerad, säger han.

Även inom vården kommer en del lättnader. Dagverksamhet kan återupptas på exempelvis särskilda boenden. Besök kan också göras på serviceinrättningar.

Sputnikvaccin en möjlighet

Deltog gjorde även Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström som meddelade att vaccintakten ökar när nya fabriker öppnar. Sverige väntar nu på besked från Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om vaccinen från tillverkarna Janssen och Astra Zeneca.

EU kommer inom kort att få fler doser av Pfizers vaccin, enligt Bergström.

– Det går uppåt med Pfizer, det är tydligt, säger han.

Han fortsätter med att berätta att flera EU-länder i nuläget för diskussioner med Ryssland om framtida möjligheter att köpa deras vaccin Sputnik V, samt att inspektörer från EMA kommer att besöka Ryssland i början på maj.

– Det är inte omöjligt att vi får ett Sputnikvaccin till Sverige.

FAKTA

Fakta: Lättnader för vaccinerade

Personer som vaccinerats med minst en dos och där tre veckor passerats, kan enligt de nya rekommendationerna:

– Träffa människor från några olika hushåll och även inomhus.

– Umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom.

Enligt de nya besluten kan också gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas när vaccinationerna genomförts, förutsatt att rekommenderade rutiner följs.

Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan också göra besök utanför hemmet, till exempel hos anhöriga och på serviceinrättningar.

Inrikes

En avliden efter krock mellan mc och lastbil

En man har avlidit efter en olycka utanför Eskilstuna på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har avlidit efter en krock mellan en motorcykel och en lastbil på väg 230 utanför Eskilstuna vid 18-tiden på torsdagen.

Mannen fördes efter olyckan med allvarliga skador till sjukhus.

Beskedet om att mannen avlidit kom från polisen under fredagsmorgonen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Kommunen: Förstatliga färjorna till Visingsö

Kommunfullmäktige i Jönköping klubbade på torsdagen igenom att de ska göra ett nytt försök att förmå staten ta över ansvaret för färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö. Färjan M/S Braheborg i hamnen i Gränna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kommunfullmäktige i Jönköping klubbade på torsdagen igenom att de ska göra ett nytt försök att förmå staten ta över ansvaret för färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö.

– Det är en skam att inte Trafikverket tagit ansvar tidigare, säger kommunalrådet Peter Jutterström (M) till Jönköpingsposten.

Men förslaget möter kritik från Visingsörådet. De handlar främst om att möjligheten att förboka plats på färjan försvinner om linjen förstatligas.

– Ett sådant beslut skulle få många som pendlar härifrån att börja tänka om. Många skulle nog flytta, har ordförande Bengt Svensson tidigare sagt till Jönköpingsposten.

Samtidigt skulle färjan bli avgiftsfri. 2020 var totalkostnaden för Visingsötrafiken 63 miljoner kronor. 80 procent av kostnaden finansieras genom statsbidrag.

– Vår uppfattning är att det här långsiktigt kommer att trygga färjeleden, förklarade Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

TT-FLASH: Lättnader för vaccinerade

Inrikes
Inrikes Alla vaccinerade får nu träffa fler människor inomhus och gemensamma aktiviteter kan återupptas inom äldrevård, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Inrikes

Ny studie: Var sjunde extremist är en kvinna

Kvinnor kan ha en mer framträdande roll inom svensk extremism än vad som tidigare trotts. Bilden föreställer dock inte en av dem utan en kvinna som håller i en replika av en kalasjnikov på en tysk vapenmässa. Arkivbild
Foto: Julia Kellner/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Kvinnors roll inom våldsbejakande extremism kan vara mera omfattande än vad som tidigare varit känt. Det framgår i en ny rapport från Institutet för framtidsstudier som SVT rapporterar om.

Institutet har i sin studie kartlagt 200 kvinnor som av Säpo identifierats som aktiva inom extremismgrupperingar.

Studien visar bland annat att kvinnor utgör runt 15 procent av de aktiva i vänster-, högerextremist och islamistmiljöer i Sverige. Många av dessa kvinnor har en aktiv roll och en hög delaktighet i brottsligheten men deras position varierar något beroende på hur grupperingen ser på könsroller.

– I vänsterextremismen verkar det väldigt jämställt. Inom islamismen finns kvinnorna med också – men de har inte samma centrala roll, säger kriminologen Amir Rostami, en av författarna bakom studien, i en intervju med SVT.

Forskarna tror att mörkertalet gällande kvinnor i dessa miljöer är stort och efterlyser nu mer forskning på området för att bättre kunna skräddarsy insatser och lagstiftning mot våldsbejakande extremism.

Ida Vanhainen/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL