Inrikes

Jönköping ger upp striden om privilegiebrevet

Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Ray Wahlsten / Medeltidsmuseet
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Jönköpings kommun kommer inte att överklaga beslutet att Magnus Ladulås privilegiebrev från 1284 ska flyttas över till Landsarkivet i Vadstena.

– Vi har drivit det här så långt som man kan göra, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson till P4 Jönköping.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Moderaterna tappar i opinionen

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är nog inte nöjd med Sifos senaste mätning. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Moderaterna sjunker medan Sverigedemokraterna lyfter i aprilmätningen från Sifo som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Tappet för M på 1,6 procentenheter – från 22,9 till 21,3 procent – är den enda signifikanta förändringen i opinionsmätningen.

De förlorade M-väljarna söker sig främst till SD, som ökar till 18,9 procent.

– Skulle det vara så att M fortsätter att sjunka och SD ökar är det klart att maktförhållandena mellan dem påverkas. Men det är svårt att spekulera i om det finns någon sådan trend, det här kan vara tillfälligt, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, till SvD.

Socialdemokraterna konsoliderar sin position som största parti genom att nå 27,8 procent.

För lindansarpartierna Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har inget omvälvande hänt. Kampen runt fyraprocentspärren fortsätter.

De mellanstora i svensk politik, Vänsterpartiet och Centerpartiet, närmar sig varandra i närheten av 9 procent.

FAKTA

Fakta: Opinionsläget enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna enligt Sifos marsmätning (skillnad från förra månadens mätning inom parentes).

Socialdemokraterna 27,8 procent (+0,6)

Vänsterpartiet 9,3 procent (-0,4)

Miljöpartiet 4,3 procent (+0,1)

Moderaterna 21,3 procent (-1,6)

Centerpartiet 8,9 procent (+0,1)

Liberalerna 3,1 procent (+0,2)

Kristdemokraterna 4,8 procent (+0,4)

Sverigedemokraterna 18,9 procent (+0,5)

Mätningen bygger på intervjuer med 6 796 personer genomförda den 5—15 april 2021 via telefon och webbpanel. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Källa: Sifo/GP/SvD

Inrikes

Man häktad för mord på kvinna i Linköping

En man har häktats för mordet vid järnvägsstationen i Linköping under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mannen som misstänks för torsdagens mord på en kvinna i Linköping har häktats.

Linköpings tingsrätt fann honom på sannolika skäl misstänkt för mord. Under fredagens häktningsförhandling bakom stängda dörrar förnekade han brott, men vidgick enligt advokaten vissa omständigheter.

Vad gäller motivet har den mordmisstänkte 40-åringen närmat sig det i förhören.

– Det utreder vi vidare och kontrollerar hans uppgifter. Det är för tidigt att säga att vi har ett motiv, men vi har fått vissa förklaringar, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson till TT.

Hon begärde att 40-åringen ska genomgå en psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, vilket motparten godtog.

Enligt Malin Axelsson var mannen och kvinnan bekanta med varandra, men hon vill inte närmare gå in på deras relation. Expressen skriver att kvinnan var i 45-årsåldern och tidigare sambo med den misstänkte. De har flera barn ihop.

Mannen knivhögg kvinnan flera gånger, enligt uppgifter till Expressen. Åklagaren kan bara bekräfta att "ett tillhygge" användes.

Kvinnan blev angripen i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping strax före klockan 11 på torsdagen. Polisen grep 40-åringen kort därpå. På eftermiddagen kom dödsbudet från sjukhuset.

Åtal ska vara väckt senast den 14 maj.

Inrikes

Knäckebröd återkallas efter giftfynd

Leksands Knäckebröd återkallar flera sorters knäckebröd sedan mögelgiftet ochratoxin A hittats. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Inrikes
Inrikes

Förhöjda halter av mögelgiftet ochratoxin A har hittats i flera av Leksands Knäckebröds produkter, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nu återkallas sorterna Brungräddat knäcke rund, Brungräddat knäcke trekant, Minirut brungräddat, Rundrut normalgräddat samt Rundrut brungräddat. Bäst före-datumen är 22-01-09 och 22-01-10.

Företaget uppmanar alla kunder som har köpt produkterna att slänga knäckebröden och kontakta kundtjänst för ersättning.

Ochratoxin A kan bildas av mögelsvampar och kan förekomma i bland annat spannmål, kaffe och vin.

Inrikes

Lättnad hos regionerna efter dagens besked

Historiskt stor satsning på infrastruktur i regeringens nya proposition. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Nya stambanan för höghastighetståg ska byggas, meddelar miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), och lovar också att detta inte ska påverka Norrbotniabanan. Flera regionpolitiker är lättade, men inte regionrådet i Stockholm.
PREMIUM

– Det känns fantastiskt bra, och nu känner jag mig helt tryggad att hela Norrbotniabanan ska byggas, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i region Västerbotten.

Rickard Carstedt har fått olika besked om när första sträckan från Umeå till Skellefteå ska färdigställas, senaste budet var år 2030.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Regeringen: Nya stambanor ska byggas

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) presenterar infrastrukturpropositionen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill lägga 799 miljarder kronor på främst väg och järnväg åren 2022–2033.
Det öppnar för nya satsningar på höghastighetståg, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
PREMIUM

– Detta är den största satsningen på infrastruktur i modern tid, sade han när infrastrukturpropositionen presenterades.

Propositionen lägger de ekonomiska ramarna för infrastrukturåtgärder i Sverige år 2022-2033.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Inrikes

Miste underbenet efter vårdmiss

En vårdmiss ledde i förlängningen till benamputation. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En diabetespatient i Småland fick sitt underben amputerat till följd av ett misstag vid en tidigare fotoperation. Nu anmäler Region Kronoberg händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.

Under fotoperationen uppmärksammade inte personalen att patienten hade en konstgjord pulsåder i låret. Vid operationen stängdes blodflödet till benet av med hjälp av en manschett runt låret. Detta görs rutinmässigt vid den här typen av operationer, men det är en olämplig åtgärd på patienter med konstgjord pulsåder, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Vistelseförbud i Lund och Uppsala på valborg

Uppsala har med stöd av pandemilagen beslutat om vistelseförbud i bland annat Ekonomikumparken på valborg. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Uppsala och Lund har infört tillfälligt vistelseförbud på vissa platser under valborgshelgen, rapporterar Sveriges Radio.

Med stöd av pandemilagen har Uppsala kommun beslutat att allmänheten inte får vistas i Ekonomikumparken, Observatorieparken och Stadsträdgården från torsdag 29 april till lördag 1 maj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ansträngt läge i Region Stockholm

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Vaccineringen i Region Stockholm pågår för fullt. Men läget är fortsatt mycket ansträngt i länet och det kan bli problem med vaccintillgången i april.
PREMIUM

På fredagen vårdades 579 personer på sjukhus i regionen, varav 98 i intensivvård.

– Vad som oroar mig är att vi ser att andelen som behöver intensivvård ökar. Nu är det nästan 17 procent, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid en pressträff.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL