Skåne

Falska poliser kan ha lurat hundratals

Polisen misstänker att männen, som utgått från en lägenhet i Osby, kan ha försökt lura hundratals personer på pengar och värdesaker.
Foto: Gorm
Foto: Kallestad
Skåne
Skåne Flera män dömdes på tisdagen till fängelsestraff efter deras inblandning i en omfattande bedrägerihärva. Huvudmannen dömdes för totalt åtta fall av grovt bedrägeri. Men polisen tror att hundratals personer har fallit offer för ligan.

Männen har utgått från en lägenhet i Osby och därifrån ringt till äldre personer runt om i södra Sverige och lurat dem på pengar. De har enligt domen utgett sig för att vara poliser, åklagare eller liknande. Vid ett flertal tillfällen ska männen också ha åkt hem till de äldre personerna som de först kontaktat via telefon och då lurat till sig mer värdesaker, så som smycken.

Misstänker större bedrägerihärva

Efter en omfattande utredning kunde de fyra huvudmännen gripas i oktober förra året och sedermera dömas för flera fall av grovt bedrägeri. I de fallen där männen döms har de sammanlagt lurat till sig värdesaker och pengar till ett värde av 460 000 kronor.

Men enligt polisen misstänker de att bedrägerihärvan är betydligt större än vad som rymts i åtalet. De menar att hundratals personer kan ha fallit offer för ligan.

– Då har det inte rört sig om hembesök i alla fallen, utan helt enkelt ett så kallat vanligt vishing-bedrägeri. Det är flera hundratals fall som vi tror att de har varit inblandade i. Kanske främst då huvudmannen i det här fallet som dömdes hårdast, säger Pontus Krüger, utredningsledare på polisens bedrägerisektion i Region Syd.

Alias har dykt runt om i landet

Det alias som männen som utgick från lägenheten i Osby ofta använde sig av har även dykt upp på andra ställen runt om i landet. Detta tyder på att nästet i Osby är en del av en större organiserad brottslighet.

Pontus Krüger berättar att en nationell sammanställning har visat att liknande bedrägerifall, där varianter av samma alias förekommit, dykt upp i omkring 900 polisanmälningar där polisen tror att gärningspersonerna kan ha lurat till sig totalt 20 miljoner kronor.

Svårt att komma åt

Han medger att det kan vara svårt att komma åt personerna som ligger bakom den här typen av bedrägeri.

– Vi är en grupp här på bedrägerisektion i Region syd som arbetar med just den här typen av bedrägeri. Vi kan se att det är många nätverk som är aktiva samtidigt så vi får fokusera på några i taget som vi jobbar mot. Men hittills har vi alltid fått fast dem till slut och vi har gjort detta sedan 2018, säger Pontus Krüger.

Även om han inte har tagit del av hela domen är Pontus Krüger överlag relativt nöjd med utgången av fallet i Osby.

– Det känns som om tingsrätten har förstått hur deras upplägg varit så som vi har presenterat det. Sen är det tyvärr vad det är med bedrägeribrott och straffvärdet där, men det ligger på en annan nivå, säger Pontus Krüger.

FAKTA

Vad är vishing-bedrägeri?

Vishing innebär att en person blir uppringd av en bedragare som utger sig för att vara från exempelvis banken, för att lura till sig personlig-, finansiell- eller säkerhetsinformation.

Polisen i Region syd har under de senaste två åren frihetsberövat närmare 40 huvudmän i olika bedrägerinätverk som genomfört vishing-bedrägerier som åtalats för bland annat grova bedrägerier. Sammanlagt har cirka 42 års fängelse dömts ut i utredningarna.

Källa: Polisen.

Skåne

Fängelsestraff för flera falska poliser

En av männen som är inblandade i bedrägerihärvan döms till fängelse i nästan tre år för åtta fall av grovt bedrägeri.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Skåne
Skåne Sju män som alla har varit inblandade i en stor bedrägerihärva döms nu vid Hässleholms tingsrätt. En av huvudmännen döms till fängelse i nästan tre år, bland annat för åtta fall av grovt bedrägeri.

Enligt åklagaren ska männen ha utgått från en lägenhet i centrala Osby där de har ringt till äldre personer runt om i södra Sverige och utgett sig för att vara poliser, åklagare, utredare eller banktjänstemän. På så vis har de fått personerna att dela med sig av sina bankuppgifter eller fått dem att logga in på sitt Bank-id eller Swish, så att gärningspersonerna sedan fått tillgång till deras bankuppgifter.

Vid flera tillfällen ska männen också ha åkt hem till de äldre personerna som de först kontaktat via telefon. Bland annat ska de vid ett tillfälle ha lurat en äldre kvinna i Helsingborg till att lämna ifrån sig smycken värda över 100 000 kronor.

Männen ska ha kommit över värdesaker och pengar till ett värde av totalt 460 000 kronor. De drabbade är hemmahörande på flera olika platser i Sverige, bland annat i Ödåkra, Karlshamn, Älmhult och Växjö.

Fyra män har stått åtalade för grovt bedrägeri samt försök till grovt bedrägeri, och de har alla suttit häktade sedan i slutet av oktober förra året. Två andra män har åtalats för penningtvättsbrott och ytterligare en man åtalades för medhjälp till grovt bedrägeri.

Männen döms för att ha lurat äldre, mestadels kvinnor, på totalt drygt 460 000 kronor.
Foto: Per Larsson / TT

Åklagaren har under rättegångsdagarna bland annat hänvisat till att polisens spaning utanför lägenheten i Osby kopplar flera av männen till adressen. En av männen är hemmahörande på adressen och under spaningens gång har polisen också kunnat dokumentera hur flera av de andra åtalade männen kommit och gått från lägenheten.

Polisen har också kartlagt hur olika mobiltelefoner, som har kopplats till flera av männen, använts från lägenheten i Osby och kunnat spåra samtalen till de som blivit utsatta för bedrägeri.

Samtliga män har nekat till brott men nu döms alltså alla för inblandning i den stora bedrägerihärvan då tingsrätten går på åklagarens linje. Enligt Hässleholms tingsrätt finns det ingen anledning att misstro målsägandenas berättelser samt den bevisning som kopplar männen till brotten.

Tingsrätten anser att bedrägeribrotten borde bedömas som grova, eftersom det uppenbart varit ett led i en brottslighet som systematiskt inriktat sig mot äldre personer och eftersom de även sökt upp målsägandena i deras bostäder.

Fem av männen döms till fängelsestraff och sammanlagt ska sex av männen gemensamt betala ut skadestånd till de olika målsägande på strax över 400 000 kronor.

FAKTA

Så straffas de inblandade

En 31-årig man döms till fängelse i två år och nio månader för åtta fall av grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, misshandel och olaga hot.

En annan 31-årig man döms för fyra fall av grovt bedrägeri, försök till bedrägeri, brukande av falsk urkund och olovlig körning. Hans straff blir fängelse i ett år och sex månader.

En 23-årig man frikänns från två fall av grovt bedrägeri, men han döms för två fall av grovt bedrägeri, samt försök till bedrägeri, misshandel och olaga hot. Hans straff blir fängelse i ett år och två månader.

En 32-årig man döms till fängelse i tre månader för försök till bedrägeri.

En 25-årig man döms till fängelse i en månad för penningtvättsbrott och grov olovlig körning.

En 22-årig man döms för penningtvättsbrott. Han ska betala 40 dagsböter på totalt 2 000 kronor.

En annan 22-årig man döms till skyddstillsyn för medhjälp till bedrägeri. Han ska även utföra 80 timmars samhällstjänst.

Skåne

Kritiserade boenden för barn har stängts

Den privata aktören överklagade Ivo:s beslut, men fick inte gehör. Boendena för barn med funktionsnedsättningar i sydöstra Skåne tvingades stänga för ett par veckor sedan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Skåne
Sydost Den privata aktören fick inte gehör för sin överklagan utan tvingades för ett par veckor sedan att stänga sina boenden för barn med funktionsnedsättningar i sydöstra Skåne.
Men vad hände med barnen?

Skånskan har tidigare berättat om att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i december, några dagar innan julafton, beslutade att dra in den privata aktörens tillstånd att driva de fyra boendena för barn och unga som omfattas av LSS.

Myndigheten ansåg att det fanns risk för barnens liv och hälsa. Den privata aktören fick fram till mitten av januari på sig att avveckla boendena som hade plats för femton barn och ungdomar.

Ivo hänvisade i beslutet till att de tidigare krävt åtgärder efter påtalade brister vid tillsyn 2012, 2016 och 2020. Bland annat har barn vid flera tillfällen utsatt andra medboende för våld och sexuella kränkningar. Och barn har även försökt skada sig själva och rymma från boendena.

Efter tillsynen i september 2021 konstaterade myndigheten att ledningen inte var lämplig att driva verksamheten vidare. Bland annat saknades dokumentation och nedskrivna rutiner för avvikelserapporter. Dessutom konstaterades att en stor del av personalen saknade relevant utbildning.

Överklagade beslutet

Den privata aktören överklagade Ivo:s beslut till förvaltningsrätten och begärde inhibition, att beslutet inte skulle verkställas innan frågan avgjorts. Men de beviljades inte inhibition.

– Då var det kört, säger ordförande för den privata aktören.

Han tillsattes när en ny styrelse tog över vid årsskiftet. Och han är kritisk till Ivo:s beslut som tvingat dem att stänga boendena.

– Om man vid inspektionen drog slutsatsen att det var en sådan akut fara för barnen varför väntade man med sitt beslut om stängning i tre månader?

– Normalt sett ger Ivo ett vitesföreläggande för att man ska rätta till brister men det har man inte gjort här. Man ansåg inte att den dåvarande styrelsen kunde klara det. Därför bildades en ny styrelse och jag har mångårig erfarenhet av sådana här verksamheter. Men det struntade man i.

Boendena stängde den 14 januari.

– Kommunerna som placerat barn hos oss har nu fått lösa andra boenden och skolform för dem.

Begärde konkurs

För ett par veckor sedan begärde den privata aktören även sig själv i konkurs, eftersom skulderna inte kan betalas. Det handlar främst om lån på fastigheterna som uppgår till omkring tio miljoner kronor.

Även de omkring sextio anställda måste kunna få lön under uppsägningstiden.

– Det handlar om drygt sex-sju miljoner kronor.

Tingsrätten beslutade om konkurs och enligt konkursförvaltaren Martin Gynnerstedt finns det i dagsläget intressenter av fastigheterna som kan inbringa intäkter.

Skåne

En till sjukhus efter arbetsplatsolycka – föll från hög höjd

Skåne
Burlöv En person har fallit från hög höjd på en byggarbetsplats i en misstänkt arbetsplatsolycka.

Polis och ambulans larmades till byggarbetsplatsen på Kronetorps allé i Arlöv vid 16.30-tiden på fredagseftermiddagen. En person hade då fallit från en hög höjd och förs därefter till sjukhus med ambulans. Skadeläger är initialt okänt.

Skåne

Inställda tåg och stor risk för strömavbrott

Foto: Scanpix
Skåne
Skåne Inför helgens stormoväder i Skåne höjer elbolag beredskapen och tågtrafiken stängs av på flera sträckor.

SMHI har gått ut med en varning för stormbyar i Skåne. Allra blåsigast ska det bli kring midnatt mot söndag, då byvindarna tidvis väntas nå över 30 meter per sekund.

Risken för omfattande strömavbrott är stor, och Eon liksom Kraftringen höjer sin beredskap.

”SMHI:s prognoser indikerar att stormen drar in över samma områden som drabbades hårt av förra veckans oväder. Där finns redan stormskadad materiel och mängder av träd på lös grund”, skriver Eon i ett pressmeddelande.

Trots extrainsatt personal är det dock inte säkert att avbrott som uppstår går att åtgärda direkt, varnar bolaget.

– För en del riskerar felavhjälpningen tyvärr att bli utdragen till dess att stormen passerat. Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef i Syd, i utskicket.

– Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa, och begränsar oss i övrigt till att koppla om i nätet under perioden när vinden är som starkast, fortsätter han.

På grund av de kraftiga vindarna stänger också Trafikverket av tågtrafiken på flera håll i Skåne från lördag.

Dels på sträckorna Ystad - Simrishamn och Eslöv - Helsingborg, där inga tåg kommer att gå från lördag klockan 16 till söndag klockan 12, och dels sträckan Kristianstad - Karlskrona, där tågtrafiken stängs av från lördag klockan 18 till söndag klockan 15.

FAKTA

Så förbereder du dig

Peter Hjalmar, Eons regionchef i Syd, ger några tips på hur du som privatperson kan rusta inför stormen:

• Förankra lösa föremål och byggmateriel på tomten eller innergården.

• Montera ner barnens studsmattor

• Se till att ljus, tändstickor och batterier till ficklampan tillhanda

• Säkra tillgången till bränsle om du har braskamin eller gasolvärmare

• Tänk på att det kan vara bra att hälla upp extra vatten då vattentrycket kan försvinna

Skåne

SMHI varnar för storm till helgen

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Skåne
Skåne SMHI har utfärdat en orange varning för kraftiga stormbyar i Skåne under lördagen och söndagen.

Lördagen börjar med låga temperaturer och risk för snö. Detta gäller främst i områdena kring Höör och Hörby.

– I inre Skåne kan det komma snö under morgonen. Under dagen övergår snön till regn, säger Therese Fougman.

Under dagen tilltar vinden och framåt kvällen kommer det troligtvis att blåsa mycket kraftiga vindar.

–Just nu ser det ut att kunna bli kraftiga stormbyar med vindar upp mot 24 sekundmeter.

SMHI har till följd av detta utfärdat en orange varning för stormbyar. Det kan enligt dem bland annat leda till kringflygande föremål, nedfallna träd och mycket begränsad framkomlighet på vägarna. Varningen gäller för västkusten och stora delar av Skåne.

På söndag avtar vinden

Under söndagsmorgonen väntas blåsten hålla i sig men framåt dagen avtar den.

– Det blir sol och vinden avtar under dagen även om det kommer att upplevas som ganska blåsigt.

Vädret håller sedan i sig under hela söndagen och in mot måndagen.

FAKTA

Detta kan du räkna med vid starka vindar

Mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.

Förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken samt inställda avgångar.

Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Skador på byggnader och risk för flygande föremål.

Omfattande skogsskador.

Källa: SMHI

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

Svalöv

Man gripen misstänkt för mord i Landskrona

Polisens tekniker är på plats vid flerfamiljshuset.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Skåne
Landskrona En man i 40-årsåldern hittades avliden med skador i en lägenhet i Landskrona på fredagen. En jämnårig man har gripits misstänkt för mord.

Strax före klockan nio på förmiddagen larmades polis till flerfamiljshus i centrala Landskrona. Platsen spärrades av och polisens tekniker var på plats för att genomföra en kriminalteknisk undersökning.

Ärendet rubricerades till en början som ett misstänkt grovt brott. Först några timmar senare gick polisen ut med uppgifter om att en man i 40-årsåldern anträffats avliden med skador i en lägenhet. Anhöriga är underrättade.

Händelsen utreds i nuläget som mord och polisen har gripit en man i 40-årsåldern som misstänks för brottet. Mannen ska ha gripits kort efter att att polisen fick kännedom om händelsen, skriver polisen på sin hemsida.

Eslöv

Fortsatt inställda tåg trots bättre väder

Eslöv
Skåne
Skåne Under torsdagen blåste det kraftiga vindar. Till följd av detta stängdes flera tågbanor av. Även under fredagsmorgonen var tågbanorna avstängda.

På grund av de senaste dagarnas kraftiga vindar har Trafikverket valt att stänga av tågbanor i södra Sverige.

– Precis som vid tidigare tillfällen tar vi det här beslutet av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret. Vi hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa. Ta del av den information som finns på tågbolagens hemsidor om du planerar att åka tåg eller trafikinformationen på Trafikverkets webb om du reser på vägarna, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd, i ett pressmeddelande.

De tågsträckor som stängs av i Skåne är följande:

⁕ Ystad - Simrishamn och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

⁕ Eslöv - Teckomatorp - Helsingborg och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

Skåne

Äldre kvinnor lurade av telefonbedragare

Skåne
Lomma Två kvinnor i 90-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för telefonbedrägeri.

Den första kvinnan fick samtalet klockan 17.48.

– Hon blev uppringd av banken som ville att hon skulle komma in med sitt bankkort. Det ville hon inte och då sa de att de kunde skicka budbil men det gick hon inte på, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

En anmälan om försök till bedrägeri upprättas i det ärendet. Den andra kvinnan, även hon i 90-årsåldern, emottog ett liknande samtal klockan 18.01.

– Anhöriga berättar att hon blivit kontaktad per telefon och att någon kom förbi för att hämta hennes bankkort. De var även intresserade av hennes smycken men de gav hon inte ifrån sig, säger Evelina Olsson.

Ett uttag med okänd summa har gjorts på den senare kvinnans bankkort och en anmälan om bedrägeri upprättas.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL