Ekonomi

Rekordkraftiga prisökningar på bostäder

Ingen hejd på bostadspriserna.
Foto: Anna-Lena Lindqvist
Ekonomi
Ekonomi Rekord efter rekord. Bostadspriserna bara tickar på.
– Det bara fortsätter och fortsätter upp. På villor handlar det om mycket kraftiga prisökningar, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under mars steg priserna med två procent i genomsnitt över landet. Det är en kraftig ökning på en enskild månad. Villorna drar iväg extra mycket. På årsbasis ligger uppgången nu på strax under 20 procent, vilket är rekordhöga prisökningar.

– Då pratar vi många hundratusen i värdeökning, det är anmärkningsvärt, säger Per- Arne Sandegren.

En snittvilla kostar drygt fyra miljoner kronor i riket, i Stockholmsområdet, som är dyrast, över sju miljoner kronor.

Söker större

Att priserna på hus och större bostadsrätter stiger mest, hänger sannolikt ihop med coronapandemin där fler söker sig till större bostäder. I vissa delar av Stockholms innerstad ligger kvadratmeterpriset nu högre på större lägenheter än mindre, vilket i princip aldrig händer, enligt Sandegren.

Bieffekten blir de allt större barriärerna för nya på köpebostadsmarknaden.

– Är du inte inne blir det svårare och svårare att komma in, säger Sandegren.

Och rimligtvis lägger människor mer och mer av hushållsbudgeten på bostaden, i alla fall bland dem som gjort en affär senaste året eller åren, vilket även visas av Finansinspektionens mätningar om att bolånet ökar i relation till den disponibla inkomsten.

Inte rimligt

Vid sidan om de kraftiga prisökningarna noterar även antalet bostadsaffärer nya rekordnivåer. Det såldes 30 procent fler bostadsrätter under mars jämfört med samma tid i fjol. Villaaffärerna var 15 procent fler.

Framåt då, fortsätter prisuppgången? I närhet finns inget som tyder på motsatsen, snarare tvärtom, enligt Per-Arne Sandegren. Enligt Mäklarsamfundets senaste mätning spår 65 procent av mäklarna att småhuspriserna stiger ytterligare andra kvartalet.

– Men på längre sikt så finns det ingen som helst rimlighet i en bestående prisökning på över tio procent som det är nu, säger Sandegren.

Naturlig inbromsning

Tor Borg, analytiker på Boverket, räknar med att det kommer en naturlig inbromsning.

– När priserna är på dessa nivåer så blir det svårt att hålla i gång det här, säger han.

Ett tecken på det är, enligt Borg, att prisuppgångarna inte är lika stora i områden där bostadspriserna är högst.

Han bedömer också att även en mindre ränteuppgång kan få effekt.

– Den behöver inte vara dramatisk. Om räntan stiger till två procent så tror jag bostadsmarknaden bromsar in, säger Borg.

Den tillfälliga amorteringslättnaden under pandemin upphör sista augusti och kan också få en liten effekt på prisökningarna, enligt honom.

Borg pekar även på att det byggs "väldigt mycket" bostäder nu, framför allt hyresrätter, vilket på sikt kan minska prisuppgången.

Problemet med den kraftiga prisökningen är framför allt att grupper som i dag inte äger en bostad har svårt att komma in på bostadsmarknaden, som ungdomar, nyanlända och andra med låga inkomster.

– Man kan inte flytta när man får ett nytt jobb eller om man är student och kommit in på en utbildning, säger Borg.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det dock bättre att bostadspriserna stiger än sjunker, enligt honom.

– Jag skulle inte vilja se fallande priser, säger Borg.

Olle Lindström/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Prisutveckling i siffror

BOSTADSRÄTTER, 1 mån, 3 mån, 12 mån, medelpris (kr/kvm)

Riket, + 2%, + 4%, + 8%, 44 920

Centrala Stockholm, + 1%, + 4%, + 7%, 102 527

Stor-Stockholm, + 2%, + 3%, + 7%, 65 017

Centrala Göteborg, + 2%, + 6%, + 9%, 67 263

Stor-Göteborg, + 1%, + 4%, + 7%, 49 177

Centrala Malmö, + 2%, + 4%, + 10%, 38 280

Stor-Malmö, + 1%, + 5%, + 12%, 34 182

VILLOR, 1 mån, 3 mån, 12 mån, Medelpris

Riket, + 2%, + 5%, + 17%, 4 060 000

Stor-Stockholm, + 2%, + 6%, + 19%, 7 088 000

Stor-Göteborg, + 3%, + 5%, + 16%, 5 827 000

Stor-Malmö, + 2%, + 7%, + 20%, 5 107 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Ekonomi

Jaguar pausar tillverkning tillfälligt

Jaguar F-Pace 30d AWD.
Foto: Jaguar
Ekonomi
Ekonomi

Den brittiska biltillverkaren Jaguar Land Rover ansluter till raden av fordonstillverkare, däribland Volvo, som får stoppa tillverkningen på grund av komponentbrist. Jaguar Land Rover stänger tillverkningen tillfälligt på två av sina produktionsanläggningar i Storbritannien från den 26 april.

Det tillfälliga stoppet handlar om störningar i leverantörskedjor i spåren av coronapandemin och den globala bristen av så kallade halvledare, enligt bolaget.

Ekonomi

Kristersson lovar riva upp Brommabeslut

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lovar att riva upp ett förhastat beslut om avveckling av Bromma flygplats. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen går emot riksdagen och tar beslut i fel ordning om Bromma, anser Moderatledaren Ulf Kristersson. En borgerlig regering kommer att riva upp ett förhastat beslut.

– Allt som bygger på att lägga ned Bromma innan det finns färdigfattade beslut om att bygga ut Arlanda kommer vi att stoppa, säger Ulf Kristersson till TT.

– Och jag tror att det finns goda möjligheter att ha även en riksdagsmajoritet med sig på det, säger Ulf Kristersson.

Stoppa snart

Han bedömer att även finns möjligheter att hejda regeringen redan nu i riksdagen.

Riksdagens trafikutskott begär att infrastrukturminister Tomas Eneroth, efter initiativ av bland annat Centern, ska kallas till utskottet för att förklara regeringens besked om Bromma.

På en presskonferens på onsdagen sade miljö- och klimatminister Per Bolund (S) att Bromma ska avvecklas så snabbt som möjligt. Men först, betonade Eneroth, ska en utredare reda ut hur det ska gå till och vad det krävs för att Arlanda ska ta över trafiken.

Riva upp

Ulf Kristersson anser att regeringen agerar helt oseriöst och tar pandemin som intäkt för att avveckla Bromma och säger att det ska ske utan att ha klart för sig om hur det ska gå till och utan att Arlanda är förberett för ett övertagande. Men tar regeringen ett formellt beslut om att lägga ned kommer en borgerlig regering att riva upp det.

– Per Bolund var närmast övertydlig på presskonferensen att det här är ett nedläggningsbeslut, det är bara frågan om hur.

– Det är det beslutet vi kommer att riva upp vid en borgerlig valseger, säger Kristersson.

Centerpartiets trafikpolitiske talesperson, Anders Åkesson, anser också att regeringen tar beslut i fel ordning.

Man kan inte ta ett beslut att lägga ner utan att säkra kapacitet och möjligheter för resor och mindre bolag på Arlanda först, anser han.

– De riskerar att få en oerhört hård opinion emot sig, säger Åkesson.

Lars Larsson/TT

Olle Lindström/TT

Ekonomi

SKF pressas av kostnadsökningar

Kullagertillverkaren SKF presenterar sin rapport för första kvartalet. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi Tillväxt och ökad försäljning präglar kullagertillverkaren SKF:s första kvartal. Men kostnader och valutaeffekter slår hårt mot resultatet och på börsen är det tummen ned.

SKF-aktien har vid lunchtid fallit med nästan 6 procent på Stockholmsbörsen och raderar därmed ut nästan hälften av kursuppgången hittills i år.

– Jag tycker det är ett jättestarkt kvartal, med 9 procent i organisk tillväxt och 2,8 miljarder i rörelseresultat. Det innebär en 14-procentig marginal samtidigt som vi har haft kostnadsökningar och negativa valutaeffekter på 1,3 miljarder, säger SKF:s vd Alrik Danielson.

En starkare krona

Rapporten avslutar en nästan sjuårig period med Danielson som vd för SKF, – en firma han jobbat för i mer än 25 år. Danielson efterträds av Rickard Gustafson från SAS vid månadsskiftet.

– Det handlar om högre transportkostnader. Det handlar om valuta, en effekt av en starkare krona. Och så är det material som går upp, alltså stålpriser, säger Danielson.

Problemet med halvledarbrist i fordonsindustrin, en stor kundgrupp för SKF, har firman än så länge inte känt mycket av.

– Alla pratar om det här, men det är väldigt få som räknar med några större störningar. Så det känns lite som att det finns hopp om att det här inte blir så allvarligt, säger Danielson.

Han flaggar samtidigt för att SKF är i färd med att kompensera för det högre kostnadsläget i produktionen ute bland kunder.

– Det blir lite dyrare kullager en tid. Stålpriserna har ju gått upp för att det finns en mycket högre efterfrågan nu, temporärt. Men när det kommer i balans igen tror jag att det kommer att falla tillbaka.

Mer kundnära produktion

Han tillägger att det finns förståelse bland SKF:s kunder för detta när efterfrågan är så stark som den är.

– När efterfrågan är stark har du också möjlighet att få kunden att förstå att om jag ska leverera med högre kostnader får du vara med och bära dem.

För SKF, som investerar 3,6 miljarder i fabriker och uppgraderingar i år, pågår just nu en omställning mot en mer kundnära produktion med ökad digitalisering och automatisering, enligt Danielson.

– Med en automatiserad produktionslina får du flexibilitet och bättre kontroll på kostnader oh kvalitet. Då blir det plötsligt så att du kan vara konkurrenskraftig var du än är, även nära kund, säger han.

Cirkulär ekonomi

Pandemin har blivit en injektion som satt extra fart på denna process, som dock pågick redan tidigare, enligt SKF-chefen. Framför sig ser Danielson nu hur denna omställning bidrar till att bygga vad han beskriver som en mer cirkulär ekonomi i framtiden.

– Då kan man ta lager ur produktion innan det har havererat, med hjälp av sensorer. Då kan man återvända i stället för att smälta ned, säger han.

Förutom lägre kostnader och en positiv miljöpåverkan innebär detta även att det kan skapas fler lokala arbetstillfällen, tror Danielson.

– Miljö och lönsamhet går hand i hand, säger han.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: SKF:s delårsrapport i korthet

SKF redovisar en justerad vinst före skatt på 2 586 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 856 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Resultatet låg i linje med förväntningarna. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en justerad vinst före skatt på 2,6 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Rörelseresultatet ökade justerat till 2 789 miljoner kronor, trots att kostnadsökningar och valutaeffekter åt upp cirka 1,3 miljarder kronor. Omsättningen uppgick till 19 865 miljoner kronor, jämfört med 20 085 miljoner kronor ett år tidigare. Förväntningarna låg på 19,7 miljarder.

Problemen med negativa valutaeffekter väntas fortsätta även i andra kvartalet, och beräknas av SKF då landa på minus 400 miljoner kronor jämfört med fjolårets andra kvartal.

Ekonomi

Rapportvinnare lyfter börsen

En rapporttät dag på Stockholmsbörsen. Exempelvis Volvo stiger kraftigt efter sin rapport. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen stiger i torsdagens handel efter en morgon som präglats av en strid ström av bolagsrapporter. Vid 11.30-tiden har OMXS-index ökat 0,3 procent. Ledande Europabörser stiger också.

Rapporterande lastbilstillverkaren Volvo lyfter 3,5 procent efter sin rapport med ett resultat som överträffade förväntningarna med råge.

Även telekombolaget Tele 2 lyfter efter sina siffror för första kvartalet. Aktien stiger 1,7 procent.

Bland de största vinnarna av börsbjässarna finns även industrikoncernen Alfa Laval, upp 3,8 procent, och gruvbolaget Boliden, upp 0,9 procent.

Kullagertillverkaren SKF hör däremot till förlorarna och faller 5,8 procent, mest av storbolagen, efter sin rapport.

Telekombolaget Ericsson, som lade fram delårsrapport under gårdagen och lyfte rejält, backar i dag med 2,1 procent.

Ekonomi

WWF hoppar av samarbete i protest mot Sverige

Allt biobränsle är inte klimatsmart, enligt Världsnaturfonden. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Ekonomi
Ekonomi Att bränna upp träd är inte klimatsmart, enligt Världsnaturfonden,WWF. Nu hoppar organisationen av samarbetet kring EU:s klassning av gröna investeringar i protest mot bland andra Sveriges lobbying.

Världsnaturfonden reagerade kraftigt på förslaget från EU som presenterades under tisdagen, där biobränsle ses som tillräckligt grönt för att passera det smala nålsöga för klimatsmarta investeringar som EU nu sätter upp.

Sverige, Finland och andra skogsländer i norr har lobbat hårt för att biobränslet och skogsbruket ska anses vara tillräckligt grönt för att kvala in i EU:s klassning för riktigt gröna investeringar, den så kallade taxonomin. Till slut lyckades övertalningen – i förslaget som kom på på onsdagen finns biobränslet med.

"Trädbränning"

Men allt biobränsle är inte alls bra, tycker Världsnaturfonden, som kallar biobränslet "trädbränning", och att förslaget innebär en "grönmålning" av EU:s klassningssystem för investeringar.

I protest meddelade Världsnaturfonden på onsdagskvällen att organisationen helt enkelt hoppar av samarbetet kring taxonomireglerna.

"Det slutliga förslaget beträffande skogsbruk och bioenergi strider mot de miljömässiga utmaningarna som vi står inför. Det har starkt influerats av obalanserad lobbying från Finland och Sverige", skriver Sébastien Godinot, chefsekonom på Världsnaturfonden.

På tvärs

Förslaget går helt på tvärs med vetenskapen och syftet med klassningen av gröna investeringar, tycker Världsnaturfonden, och därför är det lika bra att kliva av det samarbete som hittills funnits.

Ola Hansén, klimatexpert på Världsnaturfonden i Sverige, förklarade på onsdagen att förslaget bör få bakläxa.

– I det tidigare läckta förslag fanns stora öppningar för naturgasen. Men den har lyfts ut nu, det är bra. Vi skulle också vilja att bioenergi lyftes ut på samma sätt som naturgasen. Det finns både bra och dålig bioenergi, sade han.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: EU:s gröna taxonomi

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.

Ett förslag presenterades på onsdagen, efter långa, och tidvis intensiva och upprörda förhandlingar. Bland annat har det för Sveriges de rört energi och skogsbruk, där vattenkraft, kärnkraft och biobränsle varit fokus och där Sverige och andra länder lobbat hårt för att det ska få vara med.

Dessutom har skogsbruket som vi driver i norra Europa varit på tapeten.

Nu finns både vattenkraft och biobränsle med som gröna investeringar, under vissa förutsättningar.

Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.

Taxonomin bygger på sex olika klimatmål. Nu slås reglerna för de två första målen fast.

För att en investering ska klassas som grön ska den klara kriterierna för minst ett av målen och samtidigt inte påverka de övriga negativt.

1. Begränsning av klimatförändringarna

2. Anpassning till klimatförändringarna

3. Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser

4. Omställning till en cirkulär ekonomi

5. Att förebygga och begränsa föroreningar

6. Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem

Källa: Regeringen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Ekonomi

Portugal först in med coronaplan

António Costa är premiärminister i Portugal - vårens ordförandeland i EU:s ministerråd. Arkivfoto.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Portugal är vårens ordförandeland i EU:s ministerråd och visar nu också vägen när det gäller unionens stora coronastöd.

"Den ekonomiska återhämtningen måste gå hand i hand med en förbättrad hälsosituation. Jag välkomnar Portugals plan för återhämtning och motståndskraft som den första som officiellt lämnats in", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

De så kallade RRF-planerna innehåller vad varje medlemsland tänker göra med de gigantiska lån och bidrag som EU-länderna gemensamt beslutade om i fjol för att få fart på ekonomin igen efter coronapandemin. Alla medlemsländer har uppmanats att lämna in sina planer senast den 30 april. Förhoppningen är sedan att de första utbetalningarna kan ske redan i slutet av sommaren.

Wiktor Nummelin/TT

Ekonomi

Volvo varnar för produktionsstörningar

Volvos vd Martin Lundstedt är nöjd med det gångna kvartalet, men ser fortsatt osäkerhet kring bland annat tillgången på halvledare.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi Lastbilstillverkaren Volvo klår analytikernas vinstprognos med råge. Men vd Martin Lundstedt varnar för halvledarbrist och ytterligare produktionsstörningar.
– Det är en match om tillgängligt material, säger han.
PREMIUM

Volvo redovisar en vinst före skatt på 12 290 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 6 490 miljoner kronor samma period året före då bolagets finanser var tydligt påverkade av coronapandemin.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 9,5 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stämning förbereds mot Astra Zeneca

Astra Zeneca och dess vd Pascal Soriot har haft fått tuff kritik från EU på grund av bolagets problem med att leverera sitt covid-19-vaccin. Nu riskerar bolaget att stämmas av EU-kommissionen. Arkivfoto.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Ilskan över Astra Zenecas leveransproblem till EU är på väg att bli juridisk.

Åtminstone förbereder EU-kommissionen sig för att stämma det svensk-brittiska bolaget, uppger diplomater i Bryssel för nyhetssajten Politico Europe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL