feature

Att äta insekter kan bli norm

Stekta syrsor – en proteinrik rätt.
Foto: Marcus Ericsson/TT
feature
Mat
feature
PREMIUM

Insekter betraktas ofta som en hållbar näringskälla och framtidens mat. Många svenskar känner dock en motvilja vid tanken på att äta dem – men kanske är vi benägna att tänka om. En studie från Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, som nyligen publicerades i tidskriften Food, Culture & Society, har undersökt attityder gentemot insekter som mat och funnit att människors syn på vad som går att äta kan ändras ganska fort. Om insekterna lyfts fram som ett tilltalande alternativ och tillagas på ett gott och nyttigt sätt kan de mycket väl bli vanligare på tallriken framöver, enligt forskarna bakom studien. (TT)

"Vitlöken släpper mer och mer smak allteftersom – därför är det bättre att använda för lite än för mycket till en början, och tillsätta mer senare om man vill."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

HELG

Nu kan man även dricka potatis

Eva Tornberg har tidigare sex patent men aldrig har hon upplevt en sådan försäljningssuccé som med mjölken på torkad potatis.
Foto: Claes Hall
Lund
Skåne
feature
LUND I dag finns många olika ersättningar för mjölk, gjorda av till exempel soja, mandel och havre. I år har ännu en ”mjölkdryck” sett dagens ljus – framtagen av professor Eva Tornberg och gjord av potatis. Nu säljer företaget Veg of Lund drycken DUG både i Sverige och utomlands.

Vi träffar vd för företaget Cecilia Lindwall och professor Eva Tornberg på Kemicentrum i Lund. Där har Eva tillbringat många år åt livsmedelsforskning sedan hon 1978 doktorerade på emulsioner. Den samlade kunskapen har hon nu alltså använt till drycken som är gjord av endast potatis, vatten, rapsolja och några andra ingredienser som till exempel ärtprotein.

En potatisbaserad smoothie kommer också ut på marknaden så småningom.
Foto: Claes Hall
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Vänerlöjrom ursprungsskyddas av EU

Vänerlöjrom blir den fjärde svenska produkten i ordningen som får skyddad ursprungsbeteckning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature
PREMIUM

Ännu en svensk produkt har fått skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Beslutet att ge Vänerlöjrom registreringen togs av EU-kommissionen efter att producentorganisationen ansökte om det, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ursprungsskyddet garanterar att produktionen, bearbetningen och beredningen av produkten sker inom ett avgränsat område. Fisket av siklöja i Vänern pågår mellan den 17 oktober och den 17 december varje år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Älskade pastaklassiker

Slå till med italiensk pastaklassiker i kväll. Enkla ingredienser ger mycket smak.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
feature Vad vore livet utan pasta? Torftigt, trist och tomt. Så varför inte satsa på en italiensk klassiker i kväll?
PREMIUM

Det finns en anledning till att italienska pastaklassiker bevaras från generation till generation. De är helt enkelt fulländade. Det finns inga behov av att ändra på det som redan smakar som det ska.

Däremot är åsikterna om vad som är ”rätt” ungefär lika många som det finns italienare. Det är som med vår julmat. Rätterna är heliga, alla gör på sitt sätt och de regionala skillnaderna är stora. I södern gör man si, i norr så.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Resor

I Limfjorden på jakt efter havets guld

Under den tre timmar långa ostronsafarin á 299 danska kronor får deltagarna låna rätt utrustning och guidas sedan ut på en av Limfjordens många rika ostronbankar.
Foto: Johan Öberg
Resor
feature
Resor Danska Limfjorden är ett av Europas bästa vatten för ostron och andra skaldjur. Vi for på safari med smaklig avslutning.
PREMIUM

Så snart Limfjordens niogradiga vatten når ovan stövelkanten pressas luften ur vadarbyxorna. Det stramar kallt mot benen. Jag fortsätter ändå med min metallhåv och min hink och snart har jag vatten upp till grenen. Det faller ett tätt, fint duggregn.

Vår guide Peter Østergaard – som har hunnit ännu längre ut – har inte ens vatten över stövlarna – på håll ser det lite ut som om han likt Jesus går på den grå vattenytan långt ute i viken. Så jag fortsätter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Lanthandeln är deras eget museum

I Wallåkra Lanthandelsmuseum finns varor från 1800-talet och fram till 60-talet.
Foto: Claes Hall
Skåne
feature
VALLÅKRA I Vallåkra finns en gammeldags lanthandel, fast inte en ”riktig” utan en kärleksfullt ihopsamlad. Det är Stefan och Lena Ottosson som gemensamt byggt upp ett alldeles eget lanthandelsmuseum.

Redan på gårdstunet förstår man varthän det barkar. En budcykel, en veteranbil och vackra skyltar skvallrar om att här finns det samlare. Och det gör det sannerligen. Stefan Ottosson är en av de mer inbitna.

– Det är min pappas fel, skrattar Stefan. Han var samlare och körde runt på auktioner och loppisar och jag följde med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Nyheter

Så många recensioner på Tripadvisor är falska

Nyheter
feature
Nyheter En miljon recensioner på Tripadvisor är falska, uppger företaget efter att ha granskat fusket på sin egen sajt, rapporterar tidningen Vagabond.
PREMIUM

Tanken med Tripadvisor är att kunder ska kunna jämföra priser och göra bokningar, men kanske framför allt – dela med sig av och läsa omdömen om olika upplevelser. Det finns företag som har specialiserat sig på att sälja falska omdömen till hotell, kaféer, restauranger och andra utflyktsmål, skriver tidningen. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Fullvuxen Golf med nya Alltrack-kläder

Med en markfrigång på måttliga 17 centimeter är Golf Alltrack ingen utpräglad bil för färd utanför allmän väg. Men där får man ju enligt terrängkörningslagen ändå inte köra.
Foto: Anders Wiklund/TT
feature
feature När Volkswagen för snart tio år sedan lanserade fyrhjulsdrivna Passat Alltrack blev den en succé. Nu kommer även nya Golf i Alltrack-mundering. Hade inte Passat successivt svällt med åren så hade lillebror nu vuxit ifatt.
PREMIUM

Alltrack är alltså den senaste varianten i den åttonde generationen av VW:s snart 50-åriga Golf-familj. Modellen har fyrhjulsdrivning och förhöjd markfrigång, dessutom en del speciella offroad-detaljer. En bred ”underläpp” med dimljus fram och de obligatoriska plastskärmarna i svart gör det synligt att man köpt en lite tuffare version av klassikern.

VW Golf har blivit större vid varje generationsväxling och kombimodellen är nu nästan lika stor som storebror Passat var 2012, då den debuterade i Alltrack-utförande. Med bakre ryggstöden uppfällda rymmer Golf Alltrack till och med lite mer bagage än dåtidens Passat med samma stolspositioner gjorde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Många nöjda med nya matvanor

Fyra av tio svarar att de äter mer varierad kost nu än för tio år sedan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
feature
feature
PREMIUM

Mycket hinner hända på tio år – även i kylskåpet. Nio av tio upplever sig ha andra matvanor nu jämfört med för tio år sedan och nästan 80 procent av dessa tycker att förändringen är positiv. Det visar en undersökning av Censuswide beställd av matkasseföretaget Hellofresh, i vilken 511 personer från Sverige deltog. Fyra av tio äter mer varierad kost och lika stor andel lagar mer mat hemma. Över en tredjedel svarar också att de äter ute i mindre utsträckning. (TT)

Kocken Sayan Isakssons bästa husmorstips är att hålla rent i köket, berättar han för SvD Mat & Resor. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL