Lund

Lugi slog ut YIF ur SM-slutspelet

Spelmotorn Casper Käll kramar om målvakten Simon Sejr Jensen som svarade för ännu en toppinsats.
Foto: Bildbyrån
Lund
Ystad
Sport
handboll SM-slutspelets största skräll hittills: Lugi slog ut favorittippade Ystads IF med 3-1 i matcher efter seger med 30-27 under lördagen och är vidare till semifinal.

– Klart man är glad, men vi har inte vunnit någonting ännu. Och det där med att de skulle vara favoriter, jag vet inte, inte i vårt omklädningsrum i varje fall, sa rutinerade Viktor Hallén efter femte segern (!) av sex mot Ystad den här säsongen.

Andra Lugispelare var desto mer upprymda. Inte minst spelmotorn Casper Käll, som tyckte sig just ha varit med om sin största framgång hittills:

– För mig är det stort, det är första gången jag spelar slutspel på riktigt och att då gå vidare... Visst trodde man på laget och så, men att vi skulle kunna vinna så pass komfortabelt mot ett så starkt lag som Ystad, det såg jag nog inte komma.

Målvakter i fokus

Match fyra i kvartsfinalserien var en riktigt bra handbollsmatch och länge en rysare som stod och vägde.

I den första halvleken ledde YIF med tre mål som mest, vid 11-14. Då hade Jim Andersson och framför allt Ludvig Hallbäck firat stora triumfer med kantavslut.

Men så tog Lugi in Victor Hedberg som stängde kanterna bättre än Simon Sejr och så reparerade hemmalaget med fyra raka mål till 15-15 i halvtid.

I den andra halvleken inledde Lugi bäst med tre raka mål, men YIF reparerade skadan. Sedan kom Simon Sejr in igen efter åtta minuter, räddade två raka straffar och ett par frilägen och Lugi kunde rycka från 19-18 till 23-18.

Det skulle visa sig matchavgörande.

– Det var en riktigt bra målvaktsinsats och ett starkt försvarsspel från vår sida som avgjorde i dag. Och många som går för det framåt, vi spelade bra, tyckte Lugis Viktor Hallén och fick medhåll av sin tränare:

”Imponerad”

– Målvakterna var outstanding och så kom vi till fina chanser framåt. Det här har varit en riktigt bra matchserie av oss, jag är imponerad av laget, sa Marc Uhd.

– Ingen trodde väl att vi skulle ta oss vidare härifrån, så vi har absolut överträffat förväntningarna.

Lugi förlorade bara match två i kvartsfinalserien och det fanns det, enligt Casper Käll goda förklaringar till:

– Vi blev för stillastående och samtidigt saknade vi Fredrik Olsson samtidigt som Kalle Wallinius var ringrostig efter att ha varit borta länge. Men vi fick ordning på det.

I YIF-lägret var besvikelsen stor efter ännu en förlust mot Lugi.

”Ovärdigt slut”

– Ett ovärdigt slut på en annars bra säsong i ligan. Vi har varit för bra för att inte ta oss förbi kvartsfinalerna, tyckte YIF-tränaren Oscar Carlén.

Att man saknade flera viktiga spelare, Lasse Balstad, Jonathan Svensson och båda ordinarie målvakterna, samt spelade med en halvskadad Kim Andersson, ville Carlén inte skylla på.

– Det ser väl alla, men det är inte rätt mot de som kommer in och kämpar hårt för laget. Dessutom fick vi den matchbilden vi ville i de tre sista matcherna, men var inte tillräckligt skarpa i avsluten. Vi skapade tillräckligt många lägen för att vinna.

Nu väntar troligtvis en SM-semifinal mot Sävehof för Lugi härnäst.

Inte favoriter

– Vi är underdogs igen. Chansen finns förstås, vi kan slå alla om vi gör en hundraprocentig insats, men vi kan också förlora stort om vi inte är hundra, sa Casper Käll.

Lugitränaren Marc Uhd var inne på samma linje:

– Det blir tufft förstås och vi är inte favoriter precis. Men chansen finns, allt kan hända.

För Ystads IF är inte säsongen över ännu, då laget är kvar i semifinalspelet i Europacupen.

Bästa målskyttarna i YIF den här dagen var Ludvig Hallbäck och Jim Andersson med sex mål vardera.

I Lugi var Isak Persson flitigaste målskytten med sju mål, före Karl Wallinius och Viktor Hallén med vardera fem.

Sport

Krönika: Konsten att vara bäst när det gäller

Skånskans sportchef Artur G Bliding är inte förvånad över att Lugi slog ut YIF.
Sport
krönika Under större delen av säsongen turades HK Malmö och Ystads IF om att toppa Handbollsligan. Medan IFK Kristianstad och Lugi sladdade runt slutspelsstrecket. Men i konsten att vara bäst när det gäller har de båda storsatsande skånska klubbarna misslyckats kapitalt.

Det finns förstås en del att skylla på. Såväl HK Malmö som Ystads IF fick båda sina målvakter skadade inför SM-slutspelet - de sköt, tråkigt nog, i princip sönder varandras målvakter mot slutet av ligaspelet.

Båda lagen råkade dessutom ut för fler skador på nyckelspelare och HK Malmö åkte på en ytterligare snyting när Viktor Östlund blev avstängd i fredags.

De har haft otur i kubik, men kan ändå inte komma ifrån att respass i SM-kvartsfinalerna ändå bär lite av en fiaskostämpel.

Kanske mer för YIF än för HK Malmö, som trots allt ställdes mot ett IFK Kristianstad som underpresterat rejält under en stor del av seriespelet sett till spelarmaterialet.

Vi ska dessutom komma ihåg att även Lugi dragits med skador på nyckelspelare. Theo Übelacker saknas fortfarande. Karl Wallinius kom tillbaka efter flera månader utan handbollsträning lagom till slutspelet.

Både HK Malmö och YIF såg nog den här säsongen som en riktigt bra chans att vinna SM-guld. De kom inte ens till semifinalerna. Förhoppningsvis finns det mycket att lära av misslyckandet inför nästa säsong.

När det gäller Ystads IF är förstås frågan när en så här bra chans att slåss om guldet kommer tillbaka. Kim Andersson och Dalibor Doder blir inte yngre. Jättetalangen Ludvig Hallbäck försvinner. Det känns som om det var den här säsongen som den stora möjligheten fanns.

Det är därför lätt att lida med alla kring klubben.

Den avgjort största skrällen var förstås att unga Lugi, med sin extremt låga medelålder, lyckades ta sig vidare.

Objektivt sett, då. Inte för dig som läser Skånskan, eftersom jag varnade kraftigt för Lugi i min krönika inför slutspelet och faktiskt tippade att de unga vinröda talangerna skulle slå ut YIF. (Å andra sidan tippade jag också att HK Malmö skulle ta sig vidare, ingen är felfri...).

Laget har haft en mycket stark utveckling under säsongen och en av flera saker som talade för Lugi var att truppen som bygger på en av de bästa årskullarna i klubbens historia knappast varit (eller är) färdigutvecklad.

Hela säsongen har talangerna tagit nya steg, samlat på sig mer rutin och skadade nyckelspelare har gett nya tränaren Marc Uhd chansen att ge fler av de unga blivande stjärnorna speltid och chansen att växa in i kostymen.

Frukterna av det har man verkligen kunnat skörda i kvartsfinalerna mot YIF.

Farten och den ungdomliga energin har dessutom vunnit över rutinen hos de lite äldre och överlag mer meriterade spelarna i Ystads IF. Lugi har konsekvent varit starkare mot slutet av matcherna och det är garanterat ingen tillfällighet.

Nu väntar seriesegrande Sävehof för Lugi och kanske tar äventyret slut där för den här gången. Personligen tror jag att det är nästa säsong som klubben ska skörda frukterna av sin talangsatsning.

Men osvuret är nog bäst.

Jag blir inte särskilt förvånad om Marc Uhds talangarmé skräller igen och får spela SM-final redan i år. Potentialen finns i det här gänget, som spelat jämnt mot och till och med besegrat de flesta av topplagen i seriespelet.

IFK Kristianstad? Laget har onekligen lyft sig och reparerat sin skamfilade heder efter en i det längsta mycket blek säsong i ligan. Men final? Det tror jag nog inte på, för att slå ut ett både formsvagt och skadeskjutet HK Malmö säger kanske inte så mycket trots allt.

Klart är att vi har två riktigt spännande semifinalserier att se fram emot.

Sport

Ett vingklippt HK Malmö ute ur SM-slutspelet

Handbollsspelare
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Handboll Frånvarolistan blev till slut för diger. HK Malmö åkte ur SM-slutspelet efter förlusten med 28-34 på påskafton mot IFK Kristianstad. Det blev 3-1 i kvartsfinalserien mellan de båda SM-finallagen från 2018.

Ett vingklippt HK Malmö har gjort allt i sin makt för att hålla den här matchserien vid liv. Men utan sina båda ordinarie målvakter, playmakern Daniel Ekman, målskytten Johannes Larsson, och avstängde Viktor Östlund, så gick det inte att utmana ett pånyttfött IFK Kristianstad.

– Det är tungt nu, men så här är idrotten, någon vinner och någon förlorar, säger tränaren Stian Tönnesen lakoniskt i Sportkanalen.

Den norske tränaren har försökt att skruva på allt, och han har många rävar bakom öronen. Men till slut blev pjäserna för få att utnyttja ute på planen.

– Spelarna har gett allt, vi har mixtrat och ändrat hela tiden, och alla ska en eloge för att de har ställt upp på det till hundra procent, menar Stian Tönnesen.

Det senaste avbräcket blev avstängningen i veckan på Viktor Östlund efter den tredje SM-kvartsfinalen för en armbåge mot Johan Nilsson.

– Vi hade behövt honom, han har varit bra i våra två tidigare matcher, erkänner Stian Tönnesen.

Vill inte skylla på skadorna

HK Malmö höll den fjärde SM-kvartsfinalen vid liv fram till hemmaledning med 20-19 fem minuter in på den andra halvleken. Sedan gjorde IFK Kristianstad ett målmässigt ryck, och andrekeepern Gustaf Banke storspelade mellan stolparna.

– Vi har massvis med chanser, men bränner för många av dem. Jag sa före matchen att vi måste göra över 30 mål för att ge oss chansen att vinna, påpekar HK Malmös tränare.

Den långa skadelistan ville han inte skylla överdrivet mycket på i nederlagets bittra stund:

– Det kommer alltid skador, det får man räkna med, men den här gången har vi haft extremt många, konstaterar han.

Magnus Persson har spelat sitt livs handboll i kvartsfinalserien, på samma höga nivå som när han vann ett sensationellt SM-guld med HK Drott 2014. Han svarade för nio mål, men det hjälpte inte.

Jildenbäck en frisk fläkt

HK Malmös andre storskytt, Anton Blickhammar, svarade för sex baljor, lika många som kantliraren Hampus Jildenbäck. Men sedan fanns det inga andra som kunde stiga fram och hjälpa till med målproduktionen för att rubba IFK Kristianstad.

Jildenbäck brände visserligen ett par upplagda lägen, men han har utan tvekan varit en frisk fläkt sedan han anslöt från AIK till HK Malmö på senvintern.

Nu är den stora frågan om den 34-årige IFK Tumba-produkten på allvar tar upp sin elitkarriär igen. Han har fysiken och spänsten kvar i alla fall för att prestera i Handbollsligan.

Islänning bjöd på påskgodis

Sedan man sluppit Ljubomir Vranjes tränarbojor, så har det allt mer börjat att släppa för IFK Kristianstad. Under klubbikonen Uffe Larssons ledning har laget hittat tillbaka till glädjen och tron på sig själv, som tidigare verkade saknas på många händer och fötter.

– Vi har börjat att vinna matcher igen, och allt handlar om självförtroende i elitidrott, säger kämpen Johan Nilsson om metamorfosen.

Tränarveteranen Uffe Larsson har dessutom förmågan att använda hela sitt spelarmaterial. Han ryggar inte för att ge de unga spelarna chansen också när det hettar till i matcherna. Det är bollkänsla och ett starkt ledarskap.

Bäst bland alla utespelarna i IFK Kristianstad den här gången var den rutinerade islänningen Olafur Gudmundson, som var spelsugen och bjöd på massor med påskgodis i sin comeback i Kristianstad arena.

Nu ska det bli mycket spännande att följa IFK Kristianstads vidare framfart i semifinalserien i SM-slutspelet.

Personligt

Med hjälp av nuets förnöjsamhet hanterar hon sjukdom

Ulrika Sandén vid sin arbetsplats, Ideon, i Lund.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Lund
Personligt Vetskapen om en tumör i sin hjärna kan få den starkaste att bryta ihop. Men hur bryter man ihop och kommer igen, om man överlever? Och fortsätter leva med en oviss diagnos inför framtiden? Ulrika Sandén har forskat på saken, och även upplevt situationen själv.
– Jag tycker att vi ska gå tillbaka till det som gör oss till människor. Vi överkomplicerar tillvaron när vi blir sjuka, säger hon.

Scenen är ett fikarum på Ingvar Kamprad Designcenter i Lund. Det här är Ulrika Sandéns arbetsplats, en byggnad tillhörande Lunds universitet. Ulrika Sandén har något finurligt i blicken och skrattar ofta under intervjun. Hon älskar att analysera och plocka isär uppgifter och undersöker dem noggrant. Om något är motsägelsefullt låter hon omgivningen få veta det, eller skrattar åt saken om situationen så tillåter. I höstas disputerade hon i innovationsteknik efter att ha intervjuat 19 cancersjuka patienter och 17 anhöriga för att sammanfatta hur de hanterar tillvaron med cancersjukdom. Ulrika har själv erfarenhet av att ha haft en tumör som opererats bort och har nyligen fått vetskap om att det sannolikt finns något tumörliknande på en annan plats i hennes hjärna. På frågan hur hon mår i dagsläget svarar hon:

– Jag är inte frisk, men jag mår bra.

I vardagen övar sig denna nyfikna och envisa kvinna i att leva efter den teori hon själv iakttagit under sin forskning, att fokusera på nuet. Att dela upp tillvaron i korta tidsrymder och göra något vettigt med tiden inom ett kort tidsspann. Skriva ned planer och lämna dem därhän, inte älta. Göra något altruistiskt, alltså att hjälpa någon annan, till exempel att stångas mot sjukvårdsadministrationen vilket hon tränat på. Söka gemenskap och leta upp umgänge.

Vad är viktigt för dig i dag?

– Att ha champagne på kylning och så är det nog att få till en vettig vårdsituation för mig själv.

FAKTA

Profilen

Ålder: 48 år.

Bor: I Lund.

Familj: Två bröder.

Gör: Forskar på att leva med cancer från ett patientperspektiv.

Aktuell: Disputerade i höstas i innovationsteknik vid Lunds Universitet med avhandlingen ”The art of bouncing back - patient perspective on living with cancer.” Var gäst i januari månad i podden Psykologbyrån med ”Nuets förnöjsamhet” som ämne för samtalet.

Utgivna böcker: ”... och jag vill leva” (2006), ”Nuets förnöjsamhet” (2019), sistnämnda är en populärvetenskaplig version av avhandlingen.

Ulrika Sandén växte upp i Tumba i ett akademikerhem med naturvetare, föräldrarna var kemist respektive mattelärare, och bröderna växte upp och utbildade sig till ingenjörer. När Ulrika var barn drömde hon om att bli skådespelerska eller få Nobelpriset och var säker på att hon skulle arbeta med något där hon behövde ”tänka efter riktigt ordentligt”, som hon uttrycker det. Hon valde att utbilda sig till socionom vid Lunds Universitet när tiden var inne. Under studieåren hade hon små epileptiska anfall, hon föll bort i medvetandet korta stunder, eller fick fokala anfall, ofrivilliga ryckningar av armar och ben, och vården tolkade situationen som ångest. Ulrika gick i terapi i många år och berättar skrattande:

– Jag har rett ut alla problem med alla i familjen.

– Men så träffade jag en klok äldre läkare på en vårdcentral som tyckte att jag skulle göra en MR, en magnetröntgen, berättar hon.

Upptäckte tumör med röntgen

Det ledde till upptäckten av en tumör, en cysta trodde sjukvården då att det var. I samma veva flyttade Ulrika och dåvarande sambon till Växjö och Ulrika sökte en second opinion på Lunds universitetssjukhus. Lundasjukhuset erbjöd förtur i operationskön och tumören opererades bort. Det var en oerhört svår tid då sambon lämnade henne, under förevändning att han skulle på en affärsresa. I själva verket kom han aldrig tillbaka. Den närmsta tiden efter operationen hade Ulrika svårt att laga mat och gick ofta vilse. På jobbet hade tumören ställt till svårigheter innan den opererades bort. Ulrika hade problem med minnet och hade i rollen som socialarbetare tagits ifrån sin delegation att betala ut bidrag för att hon inte mindes att hon redan betalat ut bidrag. Hon var arg, förtvivlad och sjukskriven. Efter hjärnskaderehabilitering på Orup i Höör började livet återkomma. Hon lovordar betydelsen rehabiliteringspersonalen har haft för henne.

– Vårdpersonalen där har trott att jag skulle komma tillbaka, men att jag behövde mer tid, förklarar hon och berättar om mångårig stöttning.

Vägrade sjukpensionera sig

Försäkringskassan ville sjukpensionera Ulrika men hon vägrade. Som en kompromiss skrev en försäkringsläkare i ett underlag: ” Kan utföra anpassade arbetsuppgifter i skyddad verksamhet”, återger Ulrika. Hon skrattar högt och ser sig menade omkring i universitetslokalerna. Efter rehabiliteringen började Ulrika så småningom arbeta på deltid igen, och utökade arbetstiden tills hon började känna sig i ganska bra form och blev riktigt äventyrslysten. Hon bestämde sig för att ta ett jobb norr om Poolcirkeln och fick en tjänst i norska Vesterålen. Den här fyraåriga vistelsen kom att göra stort intryck på Ulrika och det blev ett fint minne. I ett litet kargt fiskesamhälle i norska Vesterålen blir hon mottagen av invånarna med öppen famn. Invånarna visar var nycklarna till hemmen ligger, byter dag för vinterbadarna för att hon ska kunna vara med och tar henne på skidturer på fjället och välkomnar henne på familjefester. Och en för henne namnlös man ger henne nycklarna till sin nya Mercedes när hennes bil går sönder. Allt är inte rosenskimrande i byn men gemenskapen är stark, hon är inkluderad och de gör det bästa av livet trots motstånd från en vild och oförutsägbar natur som ibland kräver sina offer.

En leende kvinna framför en byggnad.
Ulrika Sandén vid sin arbetsplats, Ingvar Kamprad Designcenter i Lund.
Foto: Catharina Nilsson

Ulrika studerar hur människorna hanterar sin vardag och hon kallar teorin som myntades för ”Nuets förnöjsamhet”. Den bygger på att hon observerade hur man aktivt tog tag i saker samtidigt som man accepterade tillvaron såsom den var. I stället för att gnälla att stormen var på väg in så band man fast alla lösa föremål, förberedde sig för det som komma skulle, och när man var klar återgick man till att ha det trevligt i stunden, kanske med en kaffe Bailyes hos grannen.

– Varje gång man bemästrar en situation så växer hoppet. I stället för att hoppas på att stormen inte ska göra så stor skada så förbereder man sig för det som komma skall. Historiskt handlade det om liv och död, konstaterar Ulrika.

Finns en tröst i förberedelser?

Hon har sedan arbetat med att se om ”Nuets förnöjsamhet” skulle kunna hjälpa cancersjuka till en bättre tillvaro. Efter att ha intervjuat cancersjuka såg hon gemensamma problem och önskemål, men där de cancersjuka saknade många av de strategier som hade vuxit fram i generationer i Vesterålen.

– Genom att förbereda sig för olika resultat i samband med en undersökning så kan man lära sig att hantera verkligheten även om den är fylld av sjukdom. Rädslan finns kvar men det är svårt att älta när man har planen klar, säger Ulrika och fortsätter:

– Jag tror det är förödande för självkänsla och den inre hoppfullheten av att känna sig trygg, när cancersjuka blir ombedda att hoppas på goda resultat. Då förflyttar man tanken till en osäker framtid som man inte kan påverka.

När man har planerat, skrivit ned saker eller agerat på annat sätt mot ”fienden” som kan vara naturkatastrofer, sjukdom eller en administrativ sjukvårdsapparat med sprickor, är det dags att göra något välgörande, om så bara för en stund, umgås, uppleva konst eller andra friskfaktorer som går att påverka i samtiden, men inte i framtiden, är en kortfattad beskrivning av slutsatserna.

– Det är inte rocket science jag håller på med, det handlar egentligen om gammalt bondförnuft, säger Ulrika sammanfattningsvis och tillägger:

– Jag tycker att det ska vara upp till varje patient att få delta i sin vård om denne orkar och vill, alternativt att lämna över till läkare om man inte vill.

Sport

El Youssef byter Torn mot IFK Malmö

En fotbollsspelare som poserar för ett porträtt
Foto: Jesper Andersson
Sport
Malmö
Lund
Fotboll Nyförvärven fortsätter att trilla in i IFK Malmö som nu gjort klart med den unge mittfältaren Adham El Youssef som lämnar seriekonkurrenten Torns IF efter bara en säsong.

– Det känns bra och skönt att det är klart, säger 20-åringen i ett uttalande på föreningens hemsida.

El Youssef är en offensiv spelare som är fostrad i Helsingborgs IF där han tränade med A-laget sommaren 2018 och var sedan med i truppen under ett antal allsvenska matcher 2019. Samma säsong blev det ett inhopp i Svenska cupen.

Förra året resulterade i 24 matcher, varav 17 från start, och sex mål för Torn i Ettan södra.

– När jag kom till de första träningarna så kändes det direkt att det var bra tempo och att man ville spela fotboll vilket gynnar mig.

– Jag gillar att ligga lite högre upp i planen på offensivt mittfält och gärna på kanten. Kan skjuta med båda fötterna och slår gärna både hörnor och frisparkar. Så jag tror på positiv utveckling för mig som spelare.

Firat Sahan, tränare i "di gule":

– Adham är en spelare som har imponerat i Torn. Han har en vass högerfot och vet var målet är beläget. Adde är en poängspelare och kommer att bidra med mål och assist.

Adham El Youssef är IFK Malmös tredje nyförvärv från Torns IF inför årets säsong. Tidigare har man presenterat Alan Asaad och Henrik Rossborg. Nya är även Melker Ellborg (Malmö FF) och Merlin Nuhanovic (Trelleborgs FF).

Lund

Medarbetarna ska få mer inflytande

Lunds politiker vill att de kommunalanställdas inflytande ska öka. På så sätt ska trivseln på arbetsplatserna bli högre.
Lund
lund De röd-grön-rosa partierna presenterade under fredagen ett förslag på styrningsmodell för kommunens medarbetare. Tillitsbaserad styrning heter metoden som går ut på att de anställda får ett större inflytande.

Förslaget framförs i en motion som partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ gemensamt lämnar in till kommunfullmäktige.

– Detta är viktigt inte minst för att vi ska kunna behålla den personal vi har. Lunds kommun har också en stor utmaning med att rekrytera personal i framtiden. Behovet är stort. Då är det viktigt att vi jobbar med tillit, så att vi kan behålla de anställda vi har, säger Fanny Johansson (S), kommunalråd.

Istället för att ledningen ställer upp en massa regler, ska fokus ligga på personalen och dess synpunkter på hur den kan jobba bättre och organisationen bli effektivare. Ett redskap för att uppnå detta är att varje arbetsplats har en förslagslåda.

– Vi måste lyssna mer på personalen, så att den känner att den kan vara med och bestämma. Kvaliteten i verksamheten höjs på det sättet. Vi kan också få ner sjukskrivningarna. Det är mindre risk att medarbetare går in i väggen om de känner sig delaktiga, säger Karin Svensson Smith (MP).

Tidsplan inte bestämd

När och hur förändringen kan genomföras är oklart, uppger Helena Falk (V).

– I Lund kan det ta lång tid innan en motion behandlas i fullmäktige. Det kan dröja upp mot ett år. Sedan kommer det också ett val efter sommaren. Om vi får bilda ett styre kan vi sätta igång med arbetet direkt, säger hon.

En utgångspunkt i arbetet, uppger Helena Falk, är att medarbetarna inom kommunen har professionella roller, som utbildade förskollärare, sjuksköterskor etc, och därmed har hög kompetens att se hur verksamheten kan utformas på bästa sätt.

– De måste själva kunna bestämma utifrån sin profession. Vi ska låta dem vara med att bestämma. Arbetstagarna ska känna en större delaktighet. Det är en tillitsbaserad modell som gör Lunds kommun till en attraktivare arbetsgivare, säger Helena Falk.

Reformen behöver inte kosta skattebetalarna något, menar Karin Svensson Smith.

– Jag skulle säga att det blir billigare. Sjukskrivningar kostar liksom när det är stor omsättning på personal, säger hon.

Alla ska vara med

Viktigt i sammanhanget, fortsätter Karin Svensson Smith, är att hela organisationen involveras i förändringsarbetet. Inte minst gäller det både befintliga chefer och sådana som nyrekryteras.

Fanny Johansson uppger att arbetet kommer att ta tid, och ska få göra så, ifall det ska bli en varaktig förändring.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Lund

Nämnd gav klartecken till konstgräsplan

Fågelvallen fick nyligen en konstgräsplan. Fyllningen är sand istället för gummigranulat. Nu ska en liknande plan anläggas i Veberöd.
Foto: Joakim Stierna
Lund
VEBERÖD En konstgräsplan ska anläggas vid Svaleboskolan i Veberöd. Det beslutade politikerna i kultur- och fritidsnämnden på torsdagskvällen. De bestämde också att ett bokskåp ska inrättas i Bjerredsparken samt att kommunen ger stöd åt Livets museum.

– Ärendet har redan varit uppe i kultur- och fritidsnämnden i en vända, sedan i kommunfullmäktige. Nu är vi färdiga och har tagit beslutet att börja bygga, säger Sebastian Jaktling (S), andre vice ordförande i nämnden.

Investeringskostnaden för konstgräsplanen, som blir av en miljövänlig typ utan gummigranulat, uppgår till tolv miljoner kronor. I den summan ingår en servicebyggnad och omklädningsrum.

– Vi testar nya varianter av konstgräsplaner som är bättre för miljön. Denna blir liknande den plan som nyligen anlades på Fågelvallen, säger Sebastian Jaktling.

Helt självklart var det inte för nämnden att fatta igångsättningsbeslutet. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var emot. Vänstern, Miljöpartiet och Centern avstod från att rösta.

– Nu kan det emellertid förhoppningsvis gå fort att komma igång. De har väntat länge i Veberöd. Jag hoppas att det ska gå så snabbt som möjligt. Klubben har varit tydlig med att den har behov av en plan så att verksamheten kan hålla igång året runt, säger Sebastian Jaktling.

Totalt enig var nämnden i beslutet att kommunen ska stötta Livets museum med 50 000 kronor som en kompensation för det kraftiga bortfall av besökare pandemin fört med sig.

– Detta kunde vi bestämma tack vare den överenskommelse som S och kvintetten gjort om särskilda pengar för att återställa kulturlivet efter pandemin. Detta är en del i detta. Totalt finns två miljoner kronor avsatta, säger Sebastian Jaktling.

Ett Lundaförslag, som går ut på att ett bokskåp ska inrättas i Bjerredsparken för invånare som vill byta böcker, föll också i god jord hos politikerna.

– Det är vanligt i andra länder. Nämnden ställde sig positiv. Detta handlar ju i slutänden om att öka läsandet, säger Sebastian Jaktling.

Beslutet var att ge förvaltningen, i samarbete med tekniska förvaltningen, i uppdrag att sätta upp ett bokskåp som ett pilotprojekt. De praktiska detaljerna får utformas i ett senare skede.

Lund

Avgifter på uteserveringar tas bort

Lund
lund

Lunds kommun har tagit fram ett sjätte åtgärdspaket för att lindra effekterna av pandemin. Beslut om paketet ska tas i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag, därefter kommunstyrelsen på onsdag, uppger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Det innebär avgiftsfrihet för serveringstillstånd, uteserveringar, torghandel och varuexponering under hela året 2022. Dessutom blir det gratis korttidsparkeringar i gaturummet i stadskärnan. Hela förslaget beräknas kosta 4,4 miljoner kronor.

– Restriktionerna nu får inte bli dödsstöten för livskraftiga och väl fungerande företag i vår stad och kommun. Med de snabba och skarpa lokala insatserna vi nu lanserar kan vi mildra krisen, rädda arbetstillfällen och ge vår stadskärna en fortsatt stark utveckling, säger Philip Sandberg i ett pressmeddelande.

Lund

Bil utsatt för inbrott

Lund
lund

En bil som stod parkerad på Fältspatsvägen blev utsatt för inbrott natten mellan tisdag och onsdag. Tjuven eller tjuvarna stal inredning plus högtalare. -modellen var en Volvo XC90.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL