Lagfarter SkD

Nya ägare till miljonvilla i Stehag

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Sarah Anna Friberg, 34, och Jean-Baptiste Claude Francis Bouteille, 27, är nya ägare till huset på adressen Vestins Väg 35 i Stehag. Byggår för huset är 1948 och boarean är 125 kvadratmeter. Säljare är Sara Elisabeth Christine Sibthorpe och Wesley Adam Sibthorpe. Ägarbytet gjordes i mars 2021 och priset blev 3 025 000 kronor.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus knappt en kilometer därifrån, på Killebäcksvägen 11. Priset blev där 3 160 000 kronor, för det 122 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Man rånad av sin flickvän

Malmö
Malmö – Ge oss pengar, annars slänger vi ut dig genom fönstret.
Hotet från flickvännen och tre män som tagit sig in i den 27-årige mannens bostad var tydliga. Samtidigt misshandlade trion mannen brutalt, bland annat genom att stampa med skosulan på hans rygg.

Rånet inträffade den den 11 januari i år. 27-åringens jämnåriga flickvän kom då hem till honom. I sällskap hade hon tre män som hon hjälpte till att släppa in i hans lägenhet. Det dröjde inte länge innan situationen eskalerade och 27-åringen utsattes för en brutal misshandel.

Syftet med besöket var att kräva in en påstådd skuld på 7 000 kronor som 27-åringen hade till sin flickvän, som så sent som natten innan hade sovit över hos honom. De hade också ätit sushi tillsammans.

Verkade njuta

Samtidigt som de misshandlade honom krävde de gång på gång att han skulle betala tillbaka skulden. 27-åringens flickvän satt bara och tittade på. Först när en av dem tog strypgrepp på honom bad hon dem att sluta, men de fortsätter att slå.

– Du är värd det, säger flickvännen enligt 27-åringens vittnesmål, som också menade att flickvännen verkade njuta av vad han utsattes för.

– Hon är ju väldigt kall, nästan lite flinig. Hon tycker inte att detta är något jobbigt alls. Som jag sagt tidigare är det nästan något sadistiskt över det, hon gillar att se mig i denna situation.

Hotade kasta ut

En av männen krävde att att han skulle ge sin flickvän 6 000 kronor. Dessutom skulle 27-åringen ge männen 7 000 kronor inom en vecka. Om inte skulle de kasta ut honom genom fönstret.

När de till slut lämnade lägenheten tog de med sig 27-åringens medicin, pass och bankkort.

Greps dagen därpå

Två av de tre männen som deltog i rånet var okända för 27-åringen. De bar dessutom mask. Den tredje kände han till sedan innan och kunde peka ut för polisen.

Flickvännen och de tre männen greps i en lägenhet vid Värnhem dagen därpå. De har suttit häktade sedan dess och ställs nu inför rätta för rån och försök till utpressning.

Samtliga förnekar brott. Flickvännen säger att hon var där när rånet inträffade, men att hon inte släppte in männen och inte heller deltog i vare sig rån eller utpressning.

Opinion

Mycket men lite pengar

Opinion
Opinion

Det ser att bli höghastighetsjärnväg trots allt. Infrastrukturpropositionen som regeringen lade fram under fredagen budgeterade för en första fas. De 799 miljarderna beskrivs av infrastrukturminister Thomas Eneroth som den största satsningen på infrastruktur i modern tid och av miljöminister Per Bolund som en stor del av den gröna omställningen. Den tjugoprocentiga ökningen av resurser ger en enorm summa pengar, men räcker ändå knappt om om man räknar in förväntade kostnader för bland annat nya stambanor. Mer pengar kommer i så fall behöva läggas till under senare etapper. Det finns också anledning att misstänka att projektet kommer att fördyras, helt enkelt eftersom att infrastruktur äter pengar.

Det råder delade meningar om höghastighetstågens effektivitet som klimatlösning. Höghastighetståg är inte en enkel fråga i ett glesbefolkat land som Sverige. I en undersökning från 2019 splittrade det väljarkåren i två lika stora läger, förutom sydsvenskar som var betydligt mer kritiska än andra.

Länsstyrelsen konstaterar att Trafikverket har ett stort jobb kvar med att titta på förslagen ”ur ett landskapsperspektiv” och betonar att det kommer att innebära en stor permanent påverkan på landskapet, friluftslivet och människors livsmiljö oavsett skyddsåtgärder och lokalisering. Fysiska intrång i naturreservat och liknande måste undvikas, vilket man lyckas med i de sex alternativ som Länsstyrelsen fått ta ställning till.

Samtidigt är de befintliga spåren överbelastade och slitna. Banorna är störningskänsliga och det svårt att se hur man i längden ska klara sig på bara den kapaciteten som finns i dag.

Man kan med dagens besked se fram emot en livlig debatt i Skåne. Tidningens debattkorg kan vittna om att projektet väcker engagemang och motstånd eftersom man bland annat menar att det finns andra och bättre lösningar för att uppgradera järnvägen och öka rörligheten inom Skåne samt annat regional underhåll som är viktigare. Det motståndet lär inte mattas av.

Inrikes

Man häktad för mord på kvinna i Linköping

En man har häktats för mordet vid järnvägsstationen i Linköping under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mannen som misstänks för torsdagens mord på en kvinna i Linköping har häktats.

Linköpings tingsrätt fann honom på sannolika skäl misstänkt för mord. Under fredagens häktningsförhandling bakom stängda dörrar förnekade han brott, men vidgick enligt advokaten vissa omständigheter.

Vad gäller motivet har den mordmisstänkte 40-åringen närmat sig det i förhören.

– Det utreder vi vidare och kontrollerar hans uppgifter. Det är för tidigt att säga att vi har ett motiv, men vi har fått vissa förklaringar, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson till TT.

Hon begärde att 40-åringen ska genomgå en psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, vilket motparten godtog.

Enligt Malin Axelsson var mannen och kvinnan bekanta med varandra, men hon vill inte närmare gå in på deras relation. Expressen skriver att kvinnan var i 45-årsåldern och tidigare sambo med den misstänkte. De har flera barn ihop.

Mannen knivhögg kvinnan flera gånger, enligt uppgifter till Expressen. Åklagaren kan bara bekräfta att "ett tillhygge" användes.

Kvinnan blev angripen i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping strax före klockan 11 på torsdagen. Polisen grep 40-åringen kort därpå. På eftermiddagen kom dödsbudet från sjukhuset.

Åtal ska vara väckt senast den 14 maj.

Lagfarter SkD

Huset på Fasanstigen 3 i Sjöbo sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Ralf Schweitzberger, 48 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Fasanstigen 3 i Sjöbo. Försäljningen blev klar i mars 2021 och priset på huset landade på 1 300 000 kronor. Förra gången huset såldes var oktober 2018. Huset har en boyta på 60 kvadratmeter.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus strax över kilometer därifrån, på Kaprifolvägen 39. Där blev priset för det 52 kvadratmeter stora huset 1 550 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Larm om brand i villa

Sjöbo
Vollsjö Räddningstjänsten skickade ut flera enheter till en befarad villabrand i Sillaröd utanför Vollsjö på fredagen.

Larmet om branden inkom till SOS vid klockan 16.23. Flera enheter från räddningstjänsten budades ut till platsen.

När styrkorna anlände ska det ha brunnit i terrängen i anslutning till en byggnad.

– Vi har branden under kontroll. Nu ser man till på att lägga till lite extra vatten så att det inte sprider sig i marken, säger Anders Liljeberg, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Det är oklart om byggnaden, troligen en vedbod, blivit skadad i samband med branden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Sport

Paulsson och Lenberg redo för kamp om finalplatser

GK Motus-Saltos Joakim Lenberg och Tonya Paulsson poserar framför en vägg i Sofielunds idrottshus
Foto: Sabine Lif
Sport
Malmö
Gymnastik GK Motus-Salto har inte haft någon tävlande på ett senior-EM i artistisk gymnastik sedan 2014. Men vid årets mästerskap i Basel, som inleds på onsdag, blir det dubbel representation. Både Tonya Paulsson och Joakim Lenberg åker.

Extra anmärkningsvärt är det på damsidan där Malmöklubben inte tävlat på 25 år.

– Hur coolt som helst. Det hade jag ingen aning om och känns väldigt speciellt, konstaterar Paulsson när tidningen ringer upp för en intervju före avresan till Schweiz.

Varför är det just du som har lyckats?

– Bra fråga. Jag är inställd på att nå mina mål samtidigt som jag fått bra stöd av själva föreningen, men även mina tränare och klubbkompisar. Det är många bitar som behöver falla på plats.

Blott 17-åriga Tonya Paulsson har gått från klarhet till klarhet de senaste åren inom gymnastiken.

2018 resulterade i lagbrons samt dubbla sjundeplatser på ungdoms-OS, 2019 vann hon sitt första SM i mångkamp och i fjor upprepades bedriften.

2020 blev det även triumf i bom och fristående. Paulsson stod för starka framträdanden i samtliga redskap och totalpoängen stannade på personbästa, 51,400.

Och då beskedet om EM-uttagningen kom för två veckor var det som att en tung sten föll från hennes axlar.

– En lättnad. Det är en målsättning som jag haft med mina tränare ett bra tag. Sedan förra året har vi i princip bara siktat på att få åka på det här EM:et och är väldigt skönt att bli uttagen.

Vad är dina styrkor som gymnast?

– Att jag aldrig ger upp. Jag är väldigt driven och gör allt för att nå mina mål.

– Man måste hålla rätt balans för att kunna göra en bra mångkamp. Det gäller således att ha alla förutsättningar, både vara vig och stark. De flesta gymnaster är annars antingen eller.

Vilket är ditt favoritredskap/är du bäst på?

– Just nu är det nog barr. Men det varierar väldigt mycket.

Tonya Paulsson i aktion
Tonya Paulsson.
Foto: Volker Minkus/arkiv

Åker under lördagen

I dagarna genomförs de sista förberedelserna inför EM och under lördagen sätter sig Tonya Paulsson på flyget med destination Basel, Schweiz.

Mästerskapet avgörs mellan den 21 och 25 april.

Övriga kvinnliga svenska deltagare är rutinerade Jonna Adlerteg samt debutanterna Emelie Westlund och Jennifer Williams.

– Det här är mitt första stora mästerskap på seniornivå och målsättningen är bara att få erfarenhet samt prestera så bra jag kan. Sedan hoppas man så klart på en final.

– Jag går i första hand ut med inställningen att göra mitt bästa och därefter får man ser hur långt det räcker.

– Under veckan har jag tränat på mina serier och på fredagen hade jag en sista genomgång.

Siktar på världstoppen

Paulsson började med gymnastik när hon var åtta år gammal och har således hållit på i snart tio år.

Malmötjejen hymlar heller inte om sin målsättning på lite längre sikt.

– Självklart siktar jag på att vara med i toppen, utmana de allra bästa i världen samt ta medaljer på de stora mästerskapen. Egentligen göra allting man kan inom gymnastiken.

Den 17-åriga supertalangen lägger ner mellan 25 och 30 timmar i veckan i Sofielunds idrottshus för att nå sina mål.

Jaine Ahlström och fransmannen Frédéric "Biske" Pierreville sköter det mesta av hennes träning. Pierreville har Paulsson enbart för att hon tränar tillsammans med killar.

– Det är väldigt ovanligt. Jag kan inte komma på någon annan som tränar med killar. Man brukar hålla sig till sin egen grupp eftersom vi inte kör samma redskap.

Joakim Lenberg i aktion
Joakim Lenberg på junior-EM i Glasgow 2018.
Foto: Volker Minkus/arkiv

”Helt underbart”

21-årige träningskompisen Joakim Lenberg följer med henne till Schweiz och det gör att GK Motus Salto helt plötsligt har två tävlande i ett Europamästerskap för seniorer.

– Vad ska man säga? Jo, det känns helt underbart. Jag har tidigare varit med på ett junior-EM, men det här är mitt första på seniornivå och ska bli jättespännande.

– Målsättningen är att visa upp sig för domarna och även för allmänheten. Det är viktigt att de vet att man existerar.

Kvalgränsen var satt till 76 poäng och då Lenberg nådde 76,5 kom inte uttagningen som någon större överraskning.

Som förstaårssenior hade det dessutom räckt med 75 poäng.

– Egentligen skulle jag använda FIG:s (internationella gymnastikförbundets) handikapp, men det behövdes inte och det gör bara uttagningen extra trevlig.

– Och jag gjorde en och en halv miss. Så det finns möjlighet att prestera ännu bättre utifrån mitt program, vilket är skönt att ha med sig i bagaget.

Vad är dina förhoppningar i Basel?

– Jag har inget direkt resultatmål, men jag ska åka dit och försöka göra mitt bästa.

– En riktigt bra dag på jobbet landar jag på 78 poäng.

”Övriga behöver göra en del misstag”

Malmögymnasten är medveten om att det kommer krävas en topprestation för att ta sig till final.

– Framför allt satsar jag på mångkampen där jag behöver ligga på 79 poäng. Det krävs att jag har en mycket bättre tävling än övriga som behöver göra en del misstag.

– Men det är första mästerskapet på väldigt länge samt OS-kval så folk kan vara mer nervösa än vanligt.

– Jag känner att jag hellre kör lite enklare och stilrenare än massiva övningar med sämre stil.

Vad är din styrka?

– Eftersom jag tävlar i mångkamp är det samtliga sex redskap som jag gör stabilt och stilrent.

Och målsättningen inom gymnastiken?

– Genomföra så många stora tävlingar som möjligt samt komma ut och visa upp mig. VM i Tokyo 2021 och OS i Paris 2024 är två väldigt stora mål för min del.

2017 tävlade Joakim Lenberg i europeiska ungdoms-OS och året efter ingick han i det svenska laget på junior-EM.

Ett antal silvermedaljer vid junior-SM finns också på meritlistan.

– Jag har även något guld från riksmästerskapet när jag var väldigt liten.

Den här veckan är det landslagsläger i Malmö och på söndag går flyget till Schweiz.

– Vi sitter i princip i karantän på hotellet i Malmö när vi inte tränar och träffar så få personer som möjligt. Klart att det är speciellt, men viktigt att ingen blir smittad före avresan.

FAKTA

Tonya Paulsson

Född: 28 augusti 2003.

Bor: Lägenhet i Malmö.

Familj: Mamma Alice, pappa Johan och lillasyster Sandra.

Yrke/utbildning: Går andra året på Malmö idrottsgymnasium.

Intressen: Gillar att vara med kompisar och göra sådant som andra gör.

Klubb: GK Motus-Salto.

Tränare: Jaine Ahlström och Frédéric Pierreville.

Aktuell: En av två Malmögymnaster som åker till Basel för att tävla vid senior-EM i artistisk gymnastik.

FAKTA

Joakim Lenberg

Född: 19 februari 2001.

Bor: Villa i Hököpinge.

Familj: Mamma Eva Ulbaek och pappa Mikael.

Yrke/utbildning: Tränare för en barngrupp i Motus-Salto och håller även i andra fritidsaktiviteter för unga.

Intressen: Umgås med kompisar samt engagerar sig i att få barn i rörelse och att dessa ska lyckas på samma sätt som han gjort.

Klubb: GK Motus-Salto.

Tränare: Frédéric Pierreville.

Aktuell: En av två Malmögymnaster som åker till Basel för att tävla vid senior-EM i artistisk gymnastik.

Lund

Myrars gasutsläpp kan mätas bättre

Lund
Lund LUND

Lundaforskare bakom ny upptäckt om klimatmodeller och myrars metanutsläpp, ksriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Dagens klimatmodeller är trubbiga verktyg som inte beskriver myrars metanutsläpp på ett tillfredsställande sätt. Det slår en internationell forskargrupp fast i en ny studie. Istället för att bara ta hänsyn till temperaturförändringar måste fler faktorer lyftas in i modellerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Veberöds byaråd träffade kommunledningen

Veberöds byaråds Hanna Markström och Anna Kistoffersson driver aktivt frågan att Hasslemölla gård ska bli ett nytt centrum i byn. I vintras visade Byarådet gården för politikerna Jan Annerstedt (FNL) och Camilla Neptune (L).
Foto: Joakim Stierna
Foto: Arkiv
Lund
veberöd Den fördjupade översiktsplanen, situationen på Vevrehemmet och utvecklingen av Hasslemölla gård stod på programmet när Veberöds byaråd, Pensionärsrådet, Företagarföreningen och Föreningsalliansen träffade kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) på torsdagen.

Anna Kristoffersson, ordförande i Byarådet, var efteråt mycket nöjd både med att Philip Sandberg har arbetat från Veberöd under en vecka, och hur mötet utvecklade sig.

– Han lyssnar jättebra. Det är ett fantastiskt initiativ av honom att komma ut hit. Han har haft ett fullspäckat program och har träffat jättemånga bybor. Nu har kommunledningen kontaktytor här ute och det är lättare för den att förstå vad vi vill i byn, säger Anna Kristoffersson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL