Lagfarter SkD

25-åring ny ägare till fastighet i Önneköp, Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 1 000 kronor fick Ahmad Nasr, 25 år, från Arlöv, ge för tomten på adressen Önneköp Alberts Väg 16 i Önneköp, Hörby. Köpet från säljaren Bassem Nasr blev klart i mars 2021. Tomten är 2 020 kvadratmeter stor.

För bara två månader sedan såldes ett hus ett par hundra meter bort, på Önneköp Bjällebacksvägen 14. Priset blev där 1 150 000 kronor, för det 106 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Livet med demenssjukdom i familjen

Ingrid, till vänster, har fått stort stöd av demenssjuksköterskan Anita Strömberg.
Foto: Maja Ögren Andersson
Skåne
Personligt
Skåne Ingrid, 86, och Karin, 76, har det gemensamt att båda har män som drabbats av demens. Men deras berättelser skiljer sig åt helt och hållet. I ett fall yttrar sig sjukdomen på ett sätt i ett annat blir sjukdomsförloppet helt annorlunda. Båda vill berätta. Inte minst för att kunna vara till hjälp för andra.

Demenssjuksköterskan Anita Strömberg som har följt både Ingrid och Karin och deras män berättar i morgondagens tidning om demenssjukdomar, hur man kan förhålla sig och viken hjälp det går att få.

Karins man lever fortfarande och det är med hänsyn till honom som hon väljer att berätta anonymt. Så vi kallar henne Karin, egentligen heter hon något annat.Och vi väljer också att, enligt önskemål, inte använda Ingrids efternamn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Kritisk mot Trafikverkets förslag för Simrishamnsbanan

Pågatåg.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
Sjöbo Sjöbo kommun är kritisk mot Trafikverkets förslag att Simrishamnsbanan samt riksvägarna 11 och 13 inte längre ska klassas som riksintressen.

Trafikverket har kommit med ett förslag om att ändra vilka vägar och järnvägar som ska bedömas vara riksintressen för kommunikationer.

De nya kriterierna avser att endast vägar och järnvägars betydelse för det nationella transportsystemet ska gälla. Det innebär att väg 11 och 13 samt Simrishamnsbanan mellan Malmö och Simrishamn inte längre ska ses som riksintressen.

Om Simrishamnsbanan inte längre ska ses som ett riksintresse blir det svårare att skydda den planerade bansträckningen. Både Lund och Staffanstorp har framfört önskemål om att bygga på den sträcka som i dag är avsatt för banvallen. Möjligheten för dem att kunna bygga skulle öka om statusen som riksintresse försvinner.

Få in synpunkter

Länsstyrelsen i Skåne har bett att få in synpunkter från kommunerna för att göra en sammanställning till Trafikverket och Sjöbo kommun har nu skickat in sitt yttrande.

Kommunens tillväxtchef Kamilla Danielsson påpekar i yttrandet att Simrishamnsbanan är en av de viktigaste åtgärderna för att skapa förutsättningar för en uthållig och hållbar pendling på sikt. Tillgängligheten till Malmö-, Lund- och Köpenhamnsregionen och dess utbud behöver också stärkas.

”Längs med stråket finns ett antal större företag och besöksmål som har behov av ett konkurrenskraftigt och snabbt tillgängligt transportsystem.”

Magnus Weberg (M), kommunstyrelsen ordförande.
Magnus Weberg (M), kommunstyrelsen ordförande.

Magnus Weberg (M), kommunstyrelsen ordförande, håller med. Han tillägger att det finns en stor risk att det aldrig blir pågatåg till Sjöbo om förslaget går igenom.

– Risken är överhängande att det aldrig går att lägga en ny bana för att korridoren är överbyggd.

Magnus Weberg nämner också att riksvägarna 13 och 11 är viktiga med tanke på utbyggnaden av hamnen i Ystad.

– Transporterna kommer ju att öka dit. Dessutom har riksväg 11 samma trafikmängd som E65:an (mellan Malmö och Ystad, reds. anm.).

Viktig länk

Kommunen påpekar också i yttrandet att väg 11 utgör en viktig länk mellan västra och östra Skåne.

”Stråket utgörs av transporter för farligt gods, kollektivtrafik och persontransporter för arbetspendling”, skriver Kamilla Danielsson.

Hon nämner också att väg 11 fyller en funktion som förbindelselänk för långväga resenärer från Europa och Sverige med turiständamål i Sjöbo kommun och sydöstra Skåne.

”Besöks- och hästnäringen har stor betydelse för Sjöbo kommun och merparten av besökarna kommer med bil.”

Sjöbo kommun är också kritisk till att det saknas en konsekvensanalys av Trafikverkets förslag.

Malmö

Coronasäker taklagsfest för ny vårdbyggnad

”Det är massa människor som jobbar varje dag med detta och var och en gör sin lilla del. Någon dag behöver man ställa sig på Södervärn och titta på att det finns på riktigt” säger Kristina Olofsson, projektledare delområde Vårdbyggnad på Regionfastigheter.
Malmö
Malmö I veckan hölls en distansanpassad taklagsfest för den nya vårdbyggnaden på Skånes universitetssjukhus. Med sina 11 våningar har det 60 meter höga huset blivit en ny del av Malmös stadssiluett.
– Tanken med festen är att man ska känna en stolthet över det man gör, säger Kristina Olofsson, projektledare delområde Vårdbyggnad på Regionfastigheter.

Fasaden och taket är nu på plats på en av de nya vårdbyggnaderna på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Traditionellt brukar man ha en taklagsfest när taket är på plats, men vi har gjort det lite distansanpassat, säger Kristina Olofsson projektledare delområde Vårdbyggnad på Regionfastigheter.

För att fira att taket är på plats på ett coronasäkert sätt fylldes matlådor med godis och popcorn. Dessa delades sedan ut till medarbetarna och de som inte ville hämta ut fick istället matlådan hemskickad. Det gjordes också en film där man kan kunde klicka på en QR-kod och få en speaker på olika språk.

– Det är massa människor som jobbar varje dag med detta och var och en gör sin lilla del. Någon dag behöver man ställa sig på Södervärn och titta på att det finns på riktigt, säger Kristina Olofsson.

En av de nya vårdbyggnaderna på Skånes universitetssjukhus.

Tio vårdavdelningar

I den nya vårdbyggnaden kommer det finnas tio vårdavdelningar med 244 enkelrum. Det kommer också bland annat finnas 23 operationssalar, 46 postoperativa platser och en intensivvårdsavdelning.

Förutom vårdytor ryms även apotek, kiosk och kafé i den nya byggnaden. Under marken finns det källare med omklädningsrum och cykelgarage samt kulvert för transporter.

Det byggs också en ny servicebyggnad som samlar och gör logistiken mer effektiv. I den byggs ett modernt laboratorium som ska analysera prover dygnet runt.

Lilla extra kicken

Och att inte kunna ha en fysisk taklagsfest känns synd, tycker Kristina Olofsson.

– Det är tråkigt, men vi har faktiskt en byggnad kvar. Vi har tillförsikt att det då kan bli en fest med fysisk närvaro, säger hon.

Men att uppmuntra de som jobbar med projektet på något sätt, trots coronarestriktioner, känns viktigt, berättar hon.

– Det är viktigt att få den lilla extra kicken.

FAKTA

Malmös högsta byggnader

1. Turning Torso. Höjd: 190, 4 meter. Färdigställt: 2005.

2. Heleneholmsverket. Höjd: 130 meter. Färdigställt: 1960.

3. Limhamnsverket. Höjd: 120 meter. Färdigställt: 1984.

4. The Point (Hyllie Stationstorg). Höjd: 110 meter. Färdigställt: 2019.

5. Jägersrotornet. Höjd: 107 meter. Färdigställt: 1976.

6. Öresundsverket. Höjd: 100 meter. Färdigställt: 1909.

7. Sankt Petri kyrka. Höjd: 96 meter. Färdigställt: 1890.

8. Cementas silo. Höjd: 93 meter. Färdigställt: 2012.

9. Malmö Live. Höjd: 87 meter. Färdigställt: 2015

10. Kronprinsen. Höjd: 82 meter. Färdigställt: 1964.

11. Hotell Triangeln. Höjd: 69 meter. Färdigställt: 1989

12. Kaninen 31 (hus på Rådmansgatan). Höjd: 68 meter. Färdigställt: 2014.

13. Point Hyllie Hus C (Quality Hotel View). Höjd: 65 meter. Färdigställt: 2015.

14. Kockumshuset. Höjd: 65 meter. Färdigställt: 1958

15. Malmö Slagthus. Höjd: 63 meter. Färdigställt: 1993

16. Malmö Arena Hotel. Höjd: 62 meter. Färdigställt: 2015.

17. Hyllie vattentorn. Höjd: 62 meter. Färdigställt: 1973

18. Sankt Johannes kyrka. Höjd: 60 meter. Färdigställt: 1907.

19. Vårdbyggnad Skånes universitetssjukhus. Höjd: 60 meter. Färdigställt 2023-2024.

Sport

Karlberg tappade i Wien

Rikard Karlberg. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Sport
Sport

Delad tvåa efter första rundan, med bara ett slag efter ledaren Alejandro Cañizares, Spanien.

Men fortsättningen av Europatourtävlingen i Österrike blev inte lika bra för Rikard Karlberg.

Andra rundan resulterade i ett riktigt ras i resultatlistan. 34-åringen gick två slag över par, tappade tolv placeringar och är med –2 på en delad 14:e plats inför fortsättningen på Diamond CC i Atzenbrugg i närheten av Wien.

Cañizares fortsatte dock att spela bra och med –2 för dagen, totalt –7, är han ett slag bättre än tyske Martin Kaymer och John Catlin från USA.

Inrikes

Rekordmånga vill läsa på högskola

Rekordmånga har anmält sig till en högskoleutbildning i höst. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Rekordmånga vill läsa på högskola i höst. Drygt 419 000 personer hade anmält sig när tiden gick ut natten till fredagen.
PREMIUM

"Att allt fler söker till högskolan beror sannolikt till stor del på hur både samhälle och arbetsmarknad påverkas av pandemin", säger Maria Linna Angestav, vikarierande generaldirektör vid UHR, i ett pressmeddelande.

Antalet sökande till höstterminen är en ökning med tre procent eller 12 000 sökande jämfört med den förra toppnoteringen från höstterminen i fjol.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Svedala

Hälsopass och vaccin det viktiga l

Svedala
STURUP Efter ett år då Malmö airport tappat 85 procent av sina passagerare och 25 procent av Svedavias anställda sagts upp börjar flygplatschef Karin Öhrström se en ljusning.
– Ett gemensamt hälsopass i EU och avslutade vaccinationer tror vi kommer att få människor att våga röra på sig och resa igen.

Ljuset har börjat återvända till Malmö airport där små steg tas mot ”det nya normala”. För Flygplatschef Karin Öhrström, sedan september förra året på tjänsten efter Peter Weinhandl som då gick i pension, har det minst sagt varit ett än mer omvälvande år.

--Jag visste vad jag gav mig in på, krisen var ett faktum när jag tackade ja till jobbet. Men jag är ju här för att stanna och vara med när det vänder, säger Karin Öhrström när vi möts en förmiddag på flygplatsen som hon rekryterades till från Eon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Förhandlingar om Frostavallen har gått i stå

Ants Maran har via Facebook bjudit in intresserade till en presentation av budet på Frostavallen, tankar och dialog i morgon lördag klockan 14. -Vi respekterar Coronareglerna så om det kommer fler än åtta delas de upp i grupper, säger han.
Foto: Tobias Lagerholm
Höör
Frostavallen De tycktes bara vara detaljer från att komma överens. Men Höörsbon Ants Maran verkar inte längre vara nära att ta över Frostavallen. Nu anklagar han fastighetsägaren Höör Hotell och Konferens för dubbelspel. Under lördagen inbjuder han allmänheten till Frostavallen för att berätta mer om situationen.

– De ändrar sig hela tiden och det tycks inte finnas någon vilja att komma till avslut, säger Ants Maran.

Ville öppna

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

”Resurser saknas” - Ebo säljer Löberödshus

Den här hyresfastigheten i Löberöd vill Ebo göra sig av med och ska lägga ut till försäljning. Ebo uppger att man inte har resurser för att utveckla en av lokalerna i fastigheten.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
LÖBERÖD Det som i byn kallas ”posthuset” har fram tills nu ägts av det kommunala bostadsbolaget Ebo. Nu vill bolaget sälja lägenhetshuset i Löberöd och hänvisar till att man inte har resurser för att utveckla delar av fastigheten.
PREMIUM

Den fastighet som Ebo vill bli av med ligger på Hörbyvägen 13 och i huset finns sex lägenheter. Dessutom finns tre kommersiella lokaler i fastigheten och av dem är två uthyrda idag.

Den tomma lokalen är anledningen till att Ebo vill sälja. I ett pressmeddelande förklarar bolagets vd, Kristina Forslund:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL