Det kan tänkas att M-ledaren Ulf Kristersson drog en lättnadens suck på söndagseftermiddagen, då partirådet hos Liberalerna fattade ett beslut som rimligen faller Kristersson i smaken.
Under en längre tid har Liberalerna fört en intern kamp inför öppen ridå, vilket varit plågsamt att bevittna. Söndagen ägnade partiet åt att debattera på partirådet, huruvida man skulle rösta på partistyrelsens förslag eller reservanternas.
Partirådet röstade som Nyamko Sabuni och partistyrelsens majoritet ville, men en tredjedel röstade på reservationen som socialborgarrådet i Stockholm Jan Jönsson och riksdagsledamoten Christer Nylander från Kristianstad stod bakom.
Partistyrelsens förslag innebar i korthet att partiet ska sträva efter en borgerlig regering, med tillägget ”För att en sådan regering ska kunna tillträda och styra landet kan Liberalerna i sakfrågor söka samsyn med riksdagens alla partier.” Detta upprörde reservanterna i partistyrelsen som därför kom med ett eget förslag. Reservanterna strävar också efter en borgerlig regering, men de ville inte att ”en sån regering görs beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd.” Alltså kokar frågan ner till att helt och hållet handla om SD.
Många debattörer med sympatier åt höger har förklarat att Liberalernas väljare vill ha en borgerlig regering och inte har något emot stöd från SD, men en opinionsmätning som Dagens Nyheter låtit göra i veckan visar det motsatta. Där motsätter sig över hälften av L-väljarna att sitta i en regering som är beroende av SD, bara en fjärdedel håller med om partistyrelsens förslag. Däremot kan en majoritet av L-väljarna tänka sig att partiet ”samtalar” med SD, men drar man gränsen vid förhandlingar och överenskommelser är dessa genast i minoritet.
Under söndagen var det emellertid partirådet som beslutade och detta är kanske inte representativt för väljarbasen, då det består av ”tunga” politiker på alla nivåer i svensk politik.
Hur partiet ska kunna läka när de två sidorna har så helt olika uppfattning om verkligheten är svårt att förstå. En del har redan i förväg sagt att de kommer att avgå om deras linje inte vinner, andra är stoiska och säger att det alltid behövs socialliberala krafter inom Liberalerna. Partiets problem slutar knappast här, snarare börjar de.
Nyamko Sabuni betonade efter beslutet att det är viktigt att respektera varandras åsikter och att alla är liberaler, vilket verkar nödvändigt eftersom det förts och förs ett internt krig på sociala medier. Det hade Liberalerna inte råd med innan, och verkligen inte nu när beslutet är fattat.
Liberalerna har själva gjort den potentiella regeringsfrågan till mer betydelsefull än vad den hade behövt vara. Det är ju ändå i allmänna val som frågan avgörs, vilka regeringsalternativ som kan vara möjliga.
Det som genomsyrar båda sidorna inom Liberalerna är en sorts naivitet och önsketänkande. Självklart är det naturligt för ett parti som varit med och regerat Sverige i åtta år att drömma sig tillbaka till hur gott det borgerliga samarbetet var då. Men förutsättningarna har ändrats radikalt och det går inte att bortse från.
Moderaterna och Kristdemokraterna har tagit flera steg högerut, där epitetet ”liberalkonservativ” snarast har hela tyngdpunkten på den sista delen av ordet. M och KD anklagar Socialdemokraterna för att vilja ha kvar makten till vilket pris som helst, men de borde vända spegeln mot sig själva när de vill ta SD i båten för att nå makten. Liberalerna borde se att de gamla kompisarna egentligen inte vill ha med L i det nya laget, men att de pliktskyldigast väljer dem sist när laget ska tas ut, precis som andra dåliga ”vänner” brukar göra. Liberalerna kommer inte att växa av att ge sig i lag med dessa före detta vänner, som bara jublar över att sätta en liten spik i kistan för Socialdemokraterna. Liberalerna borde kunna bättre.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN