Lagfarter SkD

90-talshus i Stehag har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Karin Tidfält, 65 år, har tagit över fastigheten på adressen Killebäcksvägen 11 i Stehag från Paulina Olefors och Joakim Nilsson. Ägarbytet blev klart i mars 2021 och köpesumman blev 3 160 000 kronor. Huset är 122 kvadratmeter stort och byggdes 1994.

För bara fyra månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Killebäcksvägen 8. Där blev priset för den 165 kvadratmeter stora villan 3 650 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Gitarristen erkänner inblandning i stormningen

Iced Earth-gitarristen Jon Schaffer erkänner sig skyldig till två brott i samband med stormningen av Kapitolium. Arkivbild.
Foto: Jose Luis Magana/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Iced Earth-gitarristen Jon Schaffer har erkänt sig skyldig till två brott relaterade till sin inblandning i stormningen av Kapitolium. Han är därmed den första av deltagarna i upploppet att erkänna. Det rapporterar CNN.

Jon Schaffer har medgett att han hindrade ett officiellt förfarande och att han gick in i byggnaden med ett farligt vapen, björnsprej – ungefär som pepparsprej fast med längre räckvidd.

Han har ingått en så kallad "plea deal", vilket innebär att han erkänner och samarbetar i utbyte mot ett mer fördelaktigt åtal.

I dokumenten beskrivs Schaffer som en "livslång medlem" i Oath Keepers, även om hans advokater tidigare hävdat att han inte vet så mycket om den paramilitära gruppen.

Åklagare och Schaffers advokater har kommit överens om att rekommendera att han får mellan 3,5 till 4,5 år i fängelse, baserat på hans samarbetsvilja i utredningen. Den slutliga domen kommer att fattas av den federala domaren Amit Mehta.

Utrikes

Världen har passerat tre miljoner coviddöda

En man sörjer en släkting som gått bort efter att ha insjuknat i covid-19 i Rio de Janeiro i Brasilien. Bild från 13 april.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Världen har passerat tre miljoner dödsfall i covid-19, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet i USA.

Den dystra listan toppas av USA med omkring 566 000 dödsfall, följt av Brasilien med nära 369 000 fall och Mexiko med nästan 212 000 döda.

Närmare 140 miljoner smittofall har konstaterats i världen, och det finns i nuläget inget som tyder på att takten håller på att sakta ned.

Enligt AFP:s sammanställning rapporterades under fredagen det högsta antalet nya smittade under en dag sedan pandemins början. Även det dagliga dödstalet världen över har ökat de senaste veckorna, med ett snitt på 12 000 dödsfall per dag under förra veckan.

Ett av flera orosmoln som just nu tornar upp sig är situationen i Indien, där man nu rapporterar om över 200 000 nya smittade varje dag. Över två miljoner nya fall har rapporterats i landet bara denna månad och det börjar bli ont om både sjukhusplatser och mediciner.

Under lördagen gick huvudstaden New Delhi, som är den värst drabbade staden i landet, in i en två dagar lång nedstängning.

I Europa och rikare länder börjar det i stället ljusna och fler länder är i gång med att lätta på sina restriktioner efter lyckosamma vaccinationskampanjer.

Det gäller bland annat Storbritannien och Italien, där Italien aviserat att restriktioner för skolor och restauranger lättar i slutet på april, enligt AFP.

Också Sverige meddelade under fredagen att vaccinerade personer i viss mån får lättade restriktioner att förhålla sig till. Fortsatt är det dock ett mycket allvarligt läge, understryker Folkhälsomyndigheten.

Eslöv

Lekplatser prioriteras till fattiga

Eslövs kommunstyrelse vill att arbetet med att få fram temalekplatsen i Trollsjön 2015 ska bilda utgångspunkt när Eslöv ska planera nya lekplatser i ett nytt program.
Foto: BILD: HENRIK NÄSSTRÖM
Eslöv
ESLÖV När Eslövs kommun i framtiden bestämmer vilka bostadsområden som ska få nya lekplatser ska så kallade socioekonomiska hänsyn vägas in. Fattigare områden ska få fler lekplatser än rika.

– Vilka områden befolkas av invånare med goda möjlighet att transportera sig till aktiviteter utanför närområdet? Vilka områden befolkas av invånare med små ekonomiska möjligheter att ta sig till aktiviteter långt borta och därmed har behov av goda lekmiljöer i närområdet? tycker Eslövs kommunstyrelse som annars yttrade sig positivt om en nyframtagen leksaksplan i veckan.

Det är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som skickat ut förslaget för synpunkter.

– Vi vill ha mer kompletteringar om de socioekonomiska aspekterna, och betonar behovet av att även titta på funktionshinder. Vi vill även få en genomgång om vilka andra lekplatser som finns i kommunen, privata eller Ebos, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S)

”Viktig plan”

Han tycker annars det är en bra och viktig plan.

Kommunstyrelsen tycker att miljö- och samhällsbyggnads lekplatsplan mer kunde utgå från hur det gick till när temalekplatsen i Trollsjöparken tillkom 2015.

– I det projektet involverades barn utifrån en socioekonomisk analys, funktionsvariation och ålder. Vidare jämställdhetssäkrades dialogen med barnen, tycker kommunstyrelsen.

Som också påpekar att det projektet var möjligt genom att man fick pengar från Boverket och att möjligheten till projektmedel för framtida satsningar borde tas upp som en möjlighet i lekplatsplanen.

33 lekplatser

Det finns för närvarande 33 kommunala lekplatser av olika kvalitet på allmän platsmark.

Lekplatsplanen innebär att ytterligare sex lekplatser byggs.

Bokrecensioner

Plats för både privat och stora skeenden

Clemens Altgård.
Foto: Anna Lindblom
Kultur och nöje
Lyrikspalten I Lyrikspalten skriver Clemens Altgård denna gång om den nordirländska poeten Paul Muldoon.

Paul Muldoon räknas till den grupp av nordirländska poeter som även inkluderar Nobelpristagaren Seamus Heaney, Derek Mahon och Michael Longley. Det rör sig om den framstående poetgeneration som slog igenom på 1960- och 1970-talet.

Något Nobelpris har Muldoon ännu inte tilldelats, men däremot har han fått andra prestigefyllda priser som Pulitzerpriset.

När det gäller svenska översättningar av Muldoons poesi så introducerades han först i volymen Att möta britterna (1991) och så i En hare på Aldergrove (2012), ett urval dikter från de elva diktsamlingar Muldoon dittills producerat, i översättning av Lars-Håkan Svensson.

Sedan dess har Muldoon utkommit med två stora diktsamlingar. Och nu återkommer Lars-Håkan Svensson med ett omfattande urval Muldoondikter i svensk språkdräkt, med titeln Förstklassigt aloeträ (Ellerströms).

Inte lättöversatt

Dels rör det sig om dikter från de senaste diktsamlingarna men eftersom översättaren velat fördjupa bilden av Muldoons författarskap så har han även tagit med dikter från de tidigare böckerna. Därtill några nyskrivna dikter som ännu inte publicerats i bokform på originalspråket.

Muldoon är ingen helt lätt poet att översätta eftersom hans poesi är rik på allusioner och referenser på olika nivåer. Högt samsas med lågt i hans dikter. Dessutom använder han klassiska versmått, men hanterar dessa på ett självständigt och innovativt vis. Lägg till detta att han är en diktare med humor som gärna lägger in ordlekar av olika slag.

Lars-Håkan Svensson har lyckligtvis såväl den lärdom som den skicklighet en översättare av en sådan poet måste besitta.

Postmodern

Visserligen var Muldoon nära vän med Seamus Heaney men deras sätt att dikta skiljer sig åt på ett påtagligt vis. Medan Heaney framför allt ägnade sig åt att upprätta förbindelser mellan historien och nuet och det som kan kallas "platsens ande" det vill säga en lokal, geografisk förankring, så framstår Muldoon som mer av en postmodern poet i stil med amerikanen John Ashbery, vars diktning uppvisar en liknande blandning av disparata element och rörlighet när det gäller motivval. Men en hel del har Muldoon ändå gemensamt med Heaney när det gäller förankringen i Nordirland och att blicka tillbaka på historien och den egna uppväxten.

Hos Muldoon samsas det privata med de stora skeenden som föranleder politiska kommentarer.

Här är ett smakprov i form av sista strofen i dikten "Kornknarr och storspov": "Kornknarren gläds åt att landet ännu är grönt / fast skörden redan klarats av. / Storspoven vet att landet är så grönt / för att det är en enda massgrav."

FAKTA

Lyriktipset

På SVT Play i avdelningen Hemmakultur går det nu att se och höra Jason Diakité läsa dikten ”Berget vi bestiger” av Amanda Gorman. Det är han själv som har översatt och jag ska återkomma till den översättningen framöver.

Ekonomi

Skattesmäll för skönhetsklinik i Skåne

En skönhetsklinik i Skåne krävs på 7,6 miljoner kronor av Skatteverket. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson / TT
Ekonomi
Ekonomi

Skönhetskliniken Citadellkliniken i Landskrona krävs på 7,6 miljoner kronor av Skatteverket, efter att ha klassat nästan alla bröstförstoringar, ansiktslyft och fettsugningar som medicinska ingrepp, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Det handlar om att operationerna genomförs enbart på grund av att man vill se ut på ett visst sätt. Man kanske betalar själv och operationen är enbart en följd av kundens eget önskemål, säger Maria Åström, sektionschef på Skatteverket.

Ett kosmetiskt ingrepp är momsbefriat om det bedöms som ett medicinskt ingrepp, men enligt Skatteverkets beslut har kliniken inte lagt fram tillräckligt underlag för en medicinsk bedömning.

Priset som Citadellklinikens kunder betalat, exempelvis 45 000 kronor för en bröstförstoring, är enligt klinikens hemsida inklusive moms. Kliniken har dock tagit samma summa i betalning från kunder vars operationer bedömts som medicinska och de som bedömts som enbart kosmetiska.

Skatteverkets beslut har överklagats. SVT har sökt kliniken för en kommentar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

Dödsfall i centrala Stockholm utreds som mord

En person har hittats död i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 80-årsåldern har hittats död i centrala Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

Eftersom ingen naturlig orsak till dödsfallet har kunnat konstateras så har polisen inlett en förundersökning om mord.

– Man har arbetat för att se om man kan se en förklaring till dödsfallet och när man inte har gjort det så har man inlett en förundersökning om mord, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Larmet kom strax före halv 7 under morgonen och platsen är avspärrad tills vidare.

Kultur och nöje

Kändisupprop: Ge Navalnyj rätt vård

Flera kulturkändisar kräver i ett uppror att Navalnyj ska få den vård han har rätt till. Arkivbild.
Foto: Armando Franca/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Flera musiker, författare, skådespelare och intellektuella går samman i ett gemensamt upprop till stöd för den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj.
De vänder sig direkt till landets president Vladimir Putin.

I uppropet skriver de att regimkritikern Aleksej Navalnyjs hälsa är allvarligt hotad, och att han måste få den vård han har rätt till. Inlägget publiceras bland annat i Dagens Nyheter, Le Monde, Der Spiegel och La Repubblica.

"Aleksej Navalnyj uppvisar symtom på svåra neurologiska störningar – konstant ryggvärk och förlust av känseln i benen och händerna. Han lider också av svår hosta och feber. Som rysk medborgare har han lagstadgad rätt att bli undersökt och behandlad av en läkare han själv valt. Sedan han nekats denna rätt, den 30 mars, inledde han en hungerstrejk i protest", står det i det gemensamma uppropet.

Gruppen uppmanar Putin att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att Aleksej Navalnyj "omedelbart ges den medicinska behandling och vård som han är i akut behov av och enligt rysk lag har rätt till".

Bland de 77 personer som har skrivit under återfinns Svetlana Aleksijevitj, Benedict Cumberbatch, Louise Glück, David Lagercrantz, J.K. Rowling och Björn Ulvaeus.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Några av de 77 undertecknarna

J.J. Abrams

Svetlana Aleksijevitj

Anne Applebaum

Christopher Buckley

J. M. Coetzee

Benedict Cumberbatch

Alan Cumming

Louise Erdrich

Sir Richard J. Evans

Niall Ferguson

Stephen Fry

Louise Glück

Robert Harris

Daniel Kehlmann

David Lagercrantz

Jude Law

Ling Ma

Hilary Mantel

Herta Müller

Michael Ondaatje

Orhan Pamuk

Maria Popova

Vanessa Redgrave

J.K. Rowling

Arundhati Roy

Salman Rushdie

Elif Shafak

Peter Singer

Ali Smith

Timothy Snyder

Art Spiegelman

Juliet Stevenson

Patrick Süskind

Björn Ulvaeus

Utrikes

Drottningen tar farväl av Prins Philip

Prins Philip begravs på lördagen.
Foto: Alastair Grant
Utrikes
Utrikes Storbritanniens drottning Elizabeth II tar under lördagen ett sista farväl av sin make prins Philip, som i dag begravs vid en ceremoni i slottet Windsor väster om London.

Drottningen kommer att ledsagas till begravningsceremonin av en hovdam, men inne i kyrkan sitter hon själv, enligt hovet.

På grund av coronarestriktionerna finns ett maxtak på 30 personer och krav på att alla gäster ska bära munskydd.

Begravningen som inleds klockan 16 svensk tid planeras bli 50 minuter lång och inne i kyrkan måste de sörjande sitta utspridda.

De närvarande kommer främst bestå av den närmsta familjen, inklusive parets fyra barn med medföljande familjer: tronarvingen prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Stort fokus kommer ligga på Charles söner William och Harry. Sedan Harry och hans hustru Meghan flyttade till USA och lämnade brittiska kungahuset i fjol har rykten florerat om att de två bröderna är osams. Prins William kommer gå först in i kyrkan tillsammans med kusinen Peter Phillips, med Harry strax efter.

Allmänheten uppmanas att att inte ta sig dit på grund av pandemin. Ceremonin väntas i stället följas av miljontals människor på tv.

Hertigen av Edinburgh dog 99 år gammal fredagen den 9 april, bara veckor efter att ha tillbringat över en månad inlagd på sjukhus för behandling av ett hjärtfel och en infektion.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL