Lagfarter SkD

75 kvadratmeter stort hus i Karups sommarby, Blentarp sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 1 740 000 kronor fick Ingela och Tanja Larsson, 52 och 23 år, ge för huset på Vallaäng 5 i Karups sommarby, Blentarp. Det 75 kvadratmeter stora huset är byggt 1980. Köpet från säljaren Torsten Svensson blev klart i mars 2021.

För sju månader sedan såldes ett annat hus precis i närheten, på Torpaäng 7. Där landade priset på 850 000 kronor för det 58 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kocklandslagen som ska försvara gulden

Årets kock 2020, Ludwig Tjörnemo, är en av de kockar som tävlar för svenska kocklandslaget. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Det blir 26 kockar som ska försvara tidigare svenska OS- och VM-framgångar i matlagning. Och för första gången leds kocklandslaget av en kvinna.

De lag som presenterades på onsdagen, kocklandslaget och juniorkocklandslaget, ska tävla för Sverige i professionell matlagning i de officiella mästerskapen Culinary World Cup 2022 i Luxemburg samt i Culinary Olympics 2024 i Stuttgart.

För juniorkocklandslaget, som ska försvara sin guldmedalj från förra Culinary Olympics, tävlar fyra kvinnor och sju män som till vardags jobbar på stjärnkrogar som Oaxen, Aira, Étoile och Mutantur.

Det seniora kocklandslagets mål är att försvara det tidigare guldet i Culinary World Cup och satsar också på att ta guld i Culinary Olympics efter förra årets silver.

Kocklandslaget leds av Marie Skogström och det är första gången en kvinna coachar landslaget.

I laget ingår bland andra Årets kock Ludwig Tjörnemo, Mathilda Ewaldh och Ida Bauhn samt tidigare medlemmarna Anton Husa och Kasper Kleihs.

”Det känns bra att kunna presentera den nya tidens kocklandslag. Med dessa landslag visar vi inte bara upp den svenska moderna, världsledande matlagningen på unika råvaror med högt tekniskt kunnande i världen utan också vårt svenska moderna ledarskap”, säger Jens Ericsson, general manager för Svenska kocklandslagen, i ett pressmeddelande.

FAKTA

Fakta: De tävlar i kocklandslaget

För kocklandslaget tävlar:

Marcus Bremdal, Wedholms fisk

Jerome Ianmark Calayag, Portal

Ida Bauhn, Den Gyldene Freden

Michael Andersson, Allegrine

Matilda Ewaldh, Frilans (Smögen, Hällnäs, Fjällbacka)

Viktor Thulin, Kitchen & Table Malmö Live.

Ludwig Tjörnemo, Portal/frilans/Årets kock

Anton Husa, Café Marmelad

Kasper Kleihs, Étoile

Ludvig Persson, Kitchen & Table Malmö Live.

Erik Möller, Gotia Towers

Marie Skogström, Coach

Jens Ericsson, General Manager

FAKTA

Fakta: De tävlar i juniorkocklandslaget

För juniorkocklandslaget tävlar:

Emmah Strömberg, Étoile

Harlad Linder, Aira

Eric Hristov, Hesselbo

Kristin Hamberg, Lindeberg Bageri & Konditori

Melvin Glimstål, Oaxen

Matilda Pylkkö, 2:a våningen

Tia Strandberg, Hantverket

Oliver Meriot, Feira

Wictor Winqvist, Torekov Golfkrog

Dennis Hamrin, Mutantur

Jacob Persson, Bocuse d'Or Sverige Commis

Anders Karlsson, coach

Sebastian Pettersson, coach

Källa: Svenska kocklandslagen

Utrikes

Minneapolis – "Herrejävlar, jag sköt honom"

Demonstranter på väg till Brooklyn Centers polisstation i tisdags.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polisen som sköt ihjäl 20-åriga Daunte Wright har frihetsberövats, misstänkt för brott i samband med skjutningen.
USA:s expresident Barack Obama kräver att man går till botten med händelsen. Men de bitvis våldsamma protesterna fortsätter.

Polischefen och polisen har sagt upp sig. Men då hade stadsledningen beslutat att de ska avskedas.

– Jag hoppas att det här kommer att ge lite lugn i samhället. Vi vill skicka ett budskap till samhället att vi tar den här situationen på allvar, säger Brooklyn Centers borgmästare Mike Elliott enligt medier på plats.

Men demonstranter trotsade återigen ett nattligt utegångsförbud och samlades för en tredje kväll av protester. Polisen använde pepparsprej och distraktionsgranater för att skingra dem, medan de möttes av kastade flaskor, stenar och andra föremål.

"Uppemot 60" demonstranter greps under kvällen, uppger poliskåren State Patrol. Den föregående kvällen, i måndags, greps ungefär 40. Förutom våldsamheter misstänks de även för brott mot det nattliga utegångsförbud som införts efter Wrights död.

Borgmästaren har fortfarande inte accepterat den skjutande poliskvinnans ansökan om uppsägning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Om hon i stället får sparken påverkas hennes pension och möjlighet att få nytt jobb på annat håll.

Klockan 11.30 på onsdagen, lokal tid, frihetsberövades polisen misstänkt för ett dråpliknande brott (på engelska second degree manslaughter) i samband med skjutningen.

Hävdar olyckshändelse

Daunte Wright sköts till döds i söndags, när han var ute och körde bil med sin flickvän i Brooklyn Center. Polisen stoppade bilen på grund av en trafikförseelse och upptäckte då att Wright var efterlyst. Vid ingripandet uppstod tumult och skott avlossades. Wright körde i väg skadad och kraschade några kvarter bort.

Polisen som sköt Wright hävdar att skjutningen var en olyckshändelse, och att hon råkat avlossa sitt tjänstevapen när hon egentligen skulle använda sitt elchockvapen. Inspelningar som har släppts från hennes kroppskamera tycks stödja påståendet.

– Herrejävlar, jag sköt honom! ("Holy shit, I just shot him!") hörs hon utbrista efter skottet.

Krav på utredning

USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle Obama kräver i ett uttalande en komplett och transparent utredning. Han kallar händelsen "en påminnelse om hur angeläget det är att förändra polisutövandet och det allmänna säkerhetsarbetet i vårt land".

Händelsen har ökat spänningarna i det så kallade Twin City, storstadsområdet Minneapolis-Saint Paul, som redan är på tårna med anledning av den pågående rättegången om George Floyds död vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis förra året.

Wright sköts bara 16 kilometer från den platsen där polisingripandet mot Floyd gjordes, och den tidigare polisen Derek Chauvin står nu inför rätta för dråp. Floyds död blev startskottet för stora protester mot rasism och polisbrutalitet runt om i USA och i hela världen.

Gustav Sjöholm/TT

Henrik Samuelsson/TT

Demonstranter tar skydd i Brooklyn Center när polis skjuter distraktionsgranater i försök att skingra dem.
Demonstranter tar skydd i Brooklyn Center när polis skjuter distraktionsgranater i försök att skingra dem.
Foto: John Minchillo/AP/TT
En äldre släkting skriker ut sin sorg över Daunte Wrights död.
En äldre släkting skriker ut sin sorg över Daunte Wrights död.
Foto: Leila Navidi/Star Tribune/AP/TT

Malmö

Tvist om historiska dörrar ska bytas ut

Fastigheten Österhus ligger i kulturkvarteren i Kirseberg.
Foto: Heimstaden
Malmö
MALMÖ För nästan hundra år sen byggdes kvarteret Österhus på Kirseberg som mönsterbostäder för fattiga Malmöbor som sökte sig in till stan för att arbeta. Nu vill Räddningstjänsten att brandskyddet ska stärkas och då har det uppstått en tvist om de historiska källardörrarna.

– Vi menar att många av dörrarna är ursprungsdörrar från 1920-talet. De skulle kunna bevaras om man rustar upp dem och därmed förstärker brandskyddet i trappuppgångarna, säger projektledare Niklas Herrström på fastighetsägaren Heimstaden.

Efter en brandskyddsinspektion i början av året har Räddningstjänsten Syd utfärdat ett föreläggande till Heimstaden om att dörrarna till källare och vind i trapphusen ska bytas ut till mer brandsäkra dörrar, att samtliga ytterdörrar måste ha en dörrstängare och att dörrarna blir mer täta och inte släpper in rök.

En av de gamla slitna källardörrarna i Österhus, som Räddningstjänsten vill byta ut.

– Vid tillsynen kunde det konstateras att flertalet dörrar var defekta, otäta och inte erhöll tillräcklig tjocklek för att stå emot en brand. Framförallt var dörrarna mellan trapphusen och källarna samt vind otillräckliga, skriver ansvariga på Räddningstjänsten Syd.

Många av dörrarna är original sedan uppförandet och är av typen spegeldörrar med tunna träpartier. Flertalet dörrar har försetts med passagesystem med tagglösning vilket har påverkat dörrarnas brandmotstånd.

Det saknas också en del brandvarnare och skyltar om utrymningsvägar. Allt brännbart material som cyklar, barnvagnar med mera ska också plockas bort från trapphusen, enligt föreläggandet.

Fastigheterna i det historiska området är målade i vackra roströdrosa färger.
Foto: Eva Sandström

– Vi är villiga att genomföra samtliga åtgärder, som att sätta upp brandsäkrare dörrar till lägenheterna men vi vill helst inte byta ut dörrarna till källarutrymmet.

– Hyresgästerna använder inte källaren och vi vill att så mycket som möjligt att originalinredningen ska vara kvar i de klassiska kulturkvarteren. Därför har vi kopplat in en brandkonsult, berättar Niklas Herrström.

Länsstyrelsen ska nu ta upp överklagandet. Enligt Räddningstjänsten Syd ska åtgärderna vara vidtagna senast den siste juni i år.

Det är flera gemensamma gårdar i kulturkvarteren på Kirseberg.
Foto: Eva Sandström

Inrikes

Misstänkt för skolhot frisläppt

En man som misstänks för hot mot Nyköpings gymnasium har försatts på fri fot. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man som misstänks för hoten mot Nyköpings gymnasium har försatts på fri fot. Han är fortfarande misstänkt för grovt olaga hot, skriver Södermanlands Nyheter.

– Jag bedömer att han inte kan förstöra utredningen och att det inte finns risk för fortsatt brottslighet, säger åklagaren Fredrik Beijer till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Katt fångades – gavs nytt namn och hem

Den försvunna katten på Öland dök upp igen – med nytt namn i ett nytt hem (katten på bilden har inget med den bortsprungna kissen att göra). Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Katten Floki försvann från sitt hem på norra Öland i februari. Ägaren fick tips och sökte efter katten hos den ideella föreningen "Hemlösa katter Kalmar". Där fick han träff och katten dök upp, fast med nytt hem och under nytt namn rapporterar P4 Kalmar.

– Först blir man ju förvånad, chockad när man hittar sin katt… i ett helt annat namn än det man själv har gett honom, säger ägaren Christian Johansson till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Eslöv

Strid om nya torgkvarteret

Det var glada miner när vinnaren presenterades i Eslövs kommuns markanvisningstävling för Föreningstorget i oktober 2019. Vinnande anbudet kom från GBJ Bygg och Möller Arkitekte. Fr v: Ilyas Awadh och Pontus Möller (arkitektfirman), Per Sandberg (byggfirman), Åsa Simonsson (tillväxtchef Eslövs kommun), Johan Andersson (kommunalråd), Madeleine Atlas och Bengt Andersson (miljö- och samhällsbyggnadsnämnden).
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Vinnaren av markanvisningstävlingen om att få bygga ett nytt bostadskvarter på Föreningstorget i Eslöv, småländska GBJ Bygg AB, vill göra ändringar i förslaget som företaget tycker är marginella.
Men Eslövs kommunstyrelses arbetsutskott tycker att mycket som gjorde att förslaget vann skalats bort i ändringsförslaget – och sade på tisdagen blankt nej till begäran.

83 bostadsrätter, en seniordel med 32 lägenheter, stor gemensam takterrass, gård med odlingsmöjligheter, solceller på taket och möjlighet att boka lådcyklar. I bottenplanet: Lokaler för butiker och matställen.

Under hela kvarteret planerades ett underjordiskt parkeringshus med gott om plats för både cyklar och över 70 bilar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Stinas i Parken öppnar i juni

Mattias och Stina Nordström ska öppna glasscafé i Silverforsen Folkets park i Kävlinge Stina i Parken
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge En vacker park vid ån där många strövar, men det saknas ett glasscafé. Det tänker Stina och Mattias Nordström råda bot på med Stinas i Parken som öppnar i juni.

En ansökan har lämnats in till kommunen och polisen om att få öppna ett café i Silverforsens Folkets Park. Anläggningsarbetet är tänkt att påbörjas på måndag.

– Det kommer att bli en uteservering så vi behöver ta bort lite gräs och hårdgöra ytan, säger Mattias Nordström.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svedala

Tåg och trafikvett på schemat i pilotprojekt

Svedala
SVEDALA Allt fler unga ger sig ut på järnvägsspår, inte minst för att delta i utmaningar som lanseras på sociala medier. Parallellt har Roslättskolan i Svedala just nu trafikvecka och deltar i ett pilotprojekt kring tåg ihop med Skånetrafiken.

– Det hela började med att vi sett ett ökande problem i att många barn och unga vistas för nära järnvägen. De vet eller förstår helt enkelt inte farorna, säger Anders Engzell, kommunikationsstrateg på Skånetrafiken.

Det blev starten på ett pilotprojekt för att lära barn och unga mer om trafiksäkerhet kring tåg och järnväg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL