Lagfarter SkD

Tomt i Höör såld till 42-åring

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Lina Behm, 42 år, är ny ägare till tomten på Gretas Väg 15 i Höör. Säljare är Hjältevadshus Mark AB. Ägarbytet blev klart i januari 2021 och priset blev 575 000 kronor. Tomten är 391 kvadratmeter stor.

Precis i närheten såldes i höstas en annan tomt, på Gretas Väg 13. Även där landade priset på 575 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

18 700 blev utan el i Bromma – felet avhjälpt

Nockebybanan står stilla på grund av ett strömavbrott i Bromma i västra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Över 18 700 hushåll i Bromma i västra Stockholm var under lördagsförmiddagen utan ström. På grund av avbrottet var det stopp i tågtrafiken på Nockebybanan och även tvärbanans trafik påverkades.

– Felet beror på ett tekniskt fel i en fördelningsstation, sade Ellevios presschef Jesper Liveröd till TT under förmiddagen.

Vid lunchtid hade de allra flesta fått tillbaka strömmen och kollektivtrafiken var åter i gång. Vid 14-tiden hade i det närmaste alla kunder åter elförsörjning.

Utrikes

Drottningen tar farväl av prins Philip

Prins Philip och drottning Elizabeth på semester 2003. Pressbild.
Foto: The Countess of Wessex/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens drottning Elizabeth II tar under lördagen ett sista farväl av sin make prins Philip, som i dag begravs vid en ceremoni i slottet Windsor väster om London.

Drottningen kommer att ledsagas till begravningsceremonin av en hovdam, men inne i kyrkan sitter hon själv, enligt hovet.

På grund av coronarestriktionerna finns ett maxtak på 30 personer och krav på att alla gäster ska bära munskydd.

Begravningen som inleds klockan 16 svensk tid planeras bli 50 minuter lång och inne i kyrkan måste de sörjande sitta utspridda.

Privat fotografi

Brittiska kungahuset har delat en bild på Instagram, ett privat foto av drottning Elizabeth och prins Philip taget i Skottland 2003 av deras svärdotter Sophie, gift med prins Edward.

"Drottningen vill dela med sig av det här privata fotografiet med hertigen av Edinburgh", skriver Buckingham Palace på kontot The Royal Family, det officiella kontot för brittiska kungafamiljen, som följs av 9,6 miljoner användare.

De närvarande kommer främst bestå av den närmsta familjen, inklusive parets fyra barn med medföljande familjer: tronarvingen prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

William går först

Stort fokus kommer ligga på Charles söner William och Harry. Sedan Harry och hans hustru Meghan flyttade till USA och lämnade brittiska kungahuset i fjol har rykten florerat om att de två bröderna är osams. Prins William kommer gå först in i kyrkan tillsammans med kusinen Peter Phillips, med Harry strax efter.

Hertigen av Edinburgh dog 99 år gammal fredagen den 9 april, bara veckor efter att ha tillbringat över en månad inlagd på sjukhus för behandling av ett hjärtfel och en infektion.

Människor väntar utanför Windsor Castle i London sedan tidigt i morse på begravningsprocessionen, trots uppmaningar till allmänheten att inte samlas för att ta farväl på grund av pandemin.
Människor väntar utanför Windsor Castle i London sedan tidigt i morse på begravningsprocessionen, trots uppmaningar till allmänheten att inte samlas för att ta farväl på grund av pandemin.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Livtroppen vid Kungliga ridande artilleriet beger sig mot Windsor Castle.
Livtroppen vid Kungliga ridande artilleriet beger sig mot Windsor Castle.
Foto: Andrew Matthews/AP/TT

Sport

Supertalang i centrum när AIK fick oavgjort

Rosa Kafaji fick chansen i landslaget i februari. Nu låg hon bakom AIK:s mål mot Växjö.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport AIK blir att räkna med i damallsvenskan.
Det blev 1–1 borta mot Växjö i premiären och supertalangen Rosa Kafaji visade att hon kan spela även på den högsta nivån i Sverige.

På förhand har mycket handlat om Rosa Kafaji i AIK, men hon saknades i startelvan när AIK kom ut till premiärmatchen mot Växjö.

Det blev ändå den 17-åriga talangen som kom att spela en av huvudrollerna när AIK fick poäng borta mot Växjö.

Det dröjde till 25 minuter från slutet innan Kafaji släpptes in från avbytarbänken. Fem minuter senare skapade hon AIK:s bästa anfallsförsök i matchen.

På egen hand löpte hon igenom Växjöförsvaret och tog ett avslut, som misslyckades. Men på returen kunde Nora Rönnfors slå in ledningsmålet till AIK från nära håll.

Rosa Kafaji imponerande så stort i elitettan för AIK i fjol att förbundskapten Peter Gerhardsson tog ut henne till landslagslägret på Malta i februari. Nu visade 17-åringen att hennes spel räcker till i damallsvenskan.

Växjö förde spelet under stora delar av matchen, men fick inte hål på AIK. Trots spelövertaget hade Växjö svårt att skapa de riktigt vassa målchanserna.

Det dröjde ända till fem minuter från slutet innan Växjö kunde kvittera. En AIK-spelare tog med hands i straffområdet och Emmi Alanen kunde slå in bollen på den efterföljande straffen.

Det var den andra straffen för Växjö i matchen. Hemmalaget fick en gratischans att ta ledningen en halvtimme in i matchen när domaren blåste straff sedan bollen tagit på en AIK-spelarens hand i straffområdet efter en hörna.

Men AIK-målvakten Milla-Maj Majasaari lyckades rädda en ovanligt vek straff från Växjös annars så säkra anfallsstjärna Signe Holt Andersen.

Ekonomi

Hård EU-strid om grönklassning av skogsbruk

Hur blir det med EU:s syn på skogsbruk? Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad
Ekonomi
Ekonomi Det är strid in i det sista om vilka delar av skogsbruk, vattenkraft och biobränsle som klassas som gröna investeringar i EU:s katalog.
I veckan ska EU-kommissionen spika förslaget.

För klimatomställning och tillgång på kapital till gröna investeringar är klassningen viktig. Spänningen är stor hos både bilföretag, skogsindustri och energibranschen.

Den svenska regeringen, riksdagen och inte minst skogsindustrin var mycket kritisk till det utkast för den så kallade taxonomin som kommissionen lade fram i november. Viktiga delar av det svenska skogsbruket, och även vattenkraft utan kostsamma anpassningar, skulle inte klara kriterierna för att räknas som gröna och hållbara investeringar. Sverige hade också synpunkter på kriterierna för bioenergi.

Men protester och påtryckningar på många nivåer tycks ha gett effekt. För några veckor sedan läckte kommissionen ut ett ändrat förslag.

– Jag är försiktigt positiv. Det verkar som att man tagit steg framåt, sade Åsa Lindhagen, biträdande finansmarknadsminister (MP) till TT då.

Fått allt

En av EU-parlamentets tunga rapportörer i frågan, nederländaren Bas Eickhout från den Gröna gruppen, är mindre nöjd.

– Genom framgångsrik lobbying har Sverige och Finland fått igenom att allt som görs i skogsbruket betraktas som grönt i taxonomin, hävdade Bas Eickhout vid en pressträff häromdagen.

Det är helt fel, enligt honom.

– Sverige och Finland hävdar att de har ett skogsbruk i världsklass. Låt så vara, men det är inte säkert att det räcker för att nå klimatmålen för 2050.

Han menar att det senaste förslaget grönklassar delar av skogsbruket som inte bidrar till minskade klimatutsläpp.

Ja eller nej

När EU-kommissionen har lagt fram sitt slutförslag den 21 april ska det synas av ministerrådet, som samlar samtliga medlemsländer, och EU-parlamentet. Men ingen av dem kan ändra delar i förslaget – valet står mellan att säga ja eller nej till hela förslaget.

Vad handlar då taxonomin om? Det är en viktig del i EU:s paket för att nå de klimatmål som FN och EU satt upp på vägen mot 2050. Den innebär att olika verksamheter klassas utifrån sin klimat- och miljöpåverkan.

Syftet är att kanalisera investeringar bort från sådant som är dåligt ur klimat- och miljö-synpunkt och i stället få investerare att satsa grönt. Till exempel ska olja och kolkraft skrämma bort investerarna, medan sol och vind ska locka till sig kapital till bra villkor. Efterfrågan är stor på gröna projekt att investera i från pensionsfonder och andra stora investerare. Taxonomin är tänkt att bli ett tillförlitligt system över vad som uppfyller kraven på en grön och hållbar investering. Med det kan EU sätta en global standard.

Av det som tidigare kommit ut har det framgått att varken skogsbruk eller vattenkraft ansetts helt okej. Inte heller biobränslet har fått helt godkänt, det har bara setts som en halvbra övergångslösning.

Men ännu har ingen fått nys om slutförslagen.

Svårbegripliga

– Vi vet inte mer än det som läckte ut då för ett par veckor sedan. Det var bra att skogsbruk tagits med då, men skrivningarna var så otroligt svåra att förstå, säger Marcus Berg, näringspolitisk chef på branschorganisationen Skogsindustrierna.

– Skrivningarna måste vara begripliga för att vi ska kunna rätta oss efter dem.

När det gäller energin så har både vattenkraft, biobränsle och kärnkraft varit omdiskuterat. Hur det nu blir till slut känner inte branschorganisationen Energiföretagen till.

– Men vi har sett i medier att den svenska regeringen inte vill ha någon taxonomihets. Regeringen tycker tydligen att vi ska ta vara på den försening som blivit och arbeta igenom detta ordentligt. Det tycker vi är bra, säger Carl Berglöf, samordnare för taxonomifrågor på Energiföretagen.

Laddhybrider kan få rött ljus

Bilbranschen berörs också av taxonomin, eftersom biobränsle har en roll i klimatomställningen. Det har glunkats i internationella medier om att laddhybridbilar inte skulle anses "fina" nog, utan bara som en övergångslösning.

– Vi kommer inte att klara målen utan biodrivmedel, säger Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Vi i Sverige, med all vår skog, har en annan syn på biobränslen än övriga Europa, konstaterar han.

– Vi ser laddhybrider som en inkörsport till elektrifiering. Vi vet inte vad som kommer att sägas i förslaget, men vi vet att riktningen går mot att göra det svårare för laddhybrider, säger Mattias Bergman.

Johanna Cederblad/TT

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: EU:s gröna taxonomi

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.

Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.

Det bygger på sex olika klimatmål. Nu slås reglerna för de två första målen fast.

För att en investering ska klassas som grön ska den klara kriterierna för minst ett av målen och samtidigt inte påverka de övriga negativt.

1. Begränsning av klimatförändringarna

2. Anpassning till klimatförändringarna

3. Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser

4. Omställning till en cirkulär ekonomi

5. Att förebygga och begränsa föroreningar

6. Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem

Källa: Regeringen

Skåne

Flera larm om gräsbränder

STOCKHOLM 20100426Mindre brand i gräs och höbalar vid en gård i Frösunda, Vallentuna kommun, norr om stockholm.Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / kod 10050
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Skåne
Skåne Under lördagen har Räddningstjänsten Syd tagit emot flera larm om gräsbränder på olika håll i Skåne. Är man det minsta osäker på området man ska elda i så ska man låta bli, konstaterar Patric Nilsson på Räddningstjänsten Syd.

I Hörby, Svalöv och på Spillepengen larmade folk om gräsbränder på lördagsförmiddagen.

– Det är väldigt torrt i fjolårsgräset. Några av ärendena har varit kontrollerade risbränningar och någon har varit gräsbränder som vi har fått släcka av, säger Patric Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

I Hörby handlade det om kontrollerad bränning som inte behövde släckas och på Spillepengen var det någon som grillade korv vid en grillplats. Inte heller där behövdes någon insats från räddningstjänsten. I Svalöv hade en däremot en risbränning spridit sig.

– Där har det brunnit cirka 150 kvadratmeter. De hade påbörjat släckning själva men vi har varit där och stöttat, säger Patric Nilsson.

– Det är kopplat till det fina vädret och att det är lördag, folk vill elda sitt ris. Men det är väldigt torrt i fjolårsgräset så det är en risk att det tar sig och sprider sig fort.

Vinden kan vara nyckfull i det varma vädret och få med sig eldgnistor.

– Och även om det är svalt i vinden är gräset torrt, och torrt gräs brinner punkt slut.

Vad ska man tänka på om man vill elda bråte?

– Man göra en riskbedömning innan man sätter fyr. Dels på storleken, om man kan hantera det. Och dels ska man ha en slang med vatten nära till hands. Man ska ta sig en funderare. Var ligger vinden? Om det sprider sig vad kommer hända då? Ligger vinden emot ett hus i närheten så bör man fundera lite extra. Är man det minsta osäker ska man låta bli, säger Patric Nilsson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Varnar för Navalnyjs tillstånd: Nära njursvikt

Aleksej Navalnyj. Bilden togs i samband med rättegången mot honom i slutet av februari.
Foto: Alexander Zemlianichenko
Utrikes
Utrikes

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj riskerar att drabbas av njursvikt och hans syn försämras, uppger ett läkarförbund med koppling till oppositionen i Ryssland som tagit del av handlingar om Navalnyjs hälsotillstånd från hans advokat.

– Läget är verkligen kritiskt, säger Alexandra Zakharova från läkarförbundet.

– Vi har sett testresultaten, och de är väldigt, väldigt dåliga, säger hon.

Navalnyj inledde en hungerstrejk den 31 mars då han ansåg att han inte får den vård han behöver för kraftig rygg- och benvärk. Fängelseledningen hävdar å sin sida att han inte velat ta emot den vård han erbjudits.

– Han har höga halter av kalium och han uppvisar andra resultat som indikerar att hans njurar snart kan ge upp, säger Zakharova.

I förlängningen kan det leda till hjärtstopp, säger hon.

Navalnyj återvände till Ryssland den 17 januari sedan han vårdats i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han greps på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Inrikes

Jobbade trots positiv covidtest – åtalas

En undersköterska åtalas för att ha jobbat, trots positiv covidtest. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En undersköterska på ett äldreboende åtalas för framkallande av fara, rapporterar Aftonbladet.
Hon fortsatte att jobba, trots positivt covidtest.

Undersköterskan jobbade på ett äldreboende i Stockholmsområdet. När hon blev förkyld i november förra året stannade hon först hemma. Kvinnan återgick till jobbet då hon kände sig frisk, men innan resultatet från covidtestet kommit.

När det positiva testsvaret kom ska kvinnan, enligt åtalet, ha fortsatt att jobba och uppgett för arbetsgivaren att testet var negativt. Först tio dagar senare berättade hon sanningen för sin chef, rapporterar Aftonbladet.

En patient på undersköterskans avdelning ska ha avlidit i covid-19 under tiden som hon jobbade. Det är dock oklart vem som smittat patienten.

Kvinnans advokat Lars Hultgren är kritisk till åtalet. Det är enligt honom inte fastställt att hans klient verkligen var covidsmittad, eftersom testet kan ha visat fel.

– Hon har blivit orättvist behandlad och fick sparken efter elva års oklanderlig tjänst. Det är ett justitiemord, säger Hultgren till Aftonbladet.

– Hon har gjort precis enligt regelverket. På eftermiddagen samma dag hon blev sparkad kom det nya riktlinjerna, att arbetstagare inte får återgå till arbetet innan testsvar kommit.

Inrikes

Kvinna knivhögg sin sovande sambo

En kvinna i Sölvesborg döms till fängelse för att ha knivhuggit sin sambo medan denne låg och sov. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En kvinna i Sölvesborg döms för att ha gett sin sovande sambo ett potentiellt dödligt knivhugg i bröstet – utan att denne vaknade.
Hon bedöms inte ha insett livsfaran och döms för grov misshandel.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, döms till fyra års fängelse, rapporterar lokala medier.

Hennes sambo, en man i 60-årsåldern, gick och lade sig en natt i januari efter att ha druckit alkohol och tagit sömntabletter. Han vaknade inte av hugget i bröstet och när han väl vaknade visste han inte vad som hade hänt, skriver BLT. När ambulans larmades satt kniven kvar i bröstet och den fick opereras bort på sjukhus.

Mannen uppges ha tvekat inför att säga vem som utdelat hugget, men pekade till slut ut sin sambo. Han berättade då att hon skadat honom med kniv vid flera tidigare tillfällen och att han då hittat på andra bortförklaringar.

Om kniven hade träffat lite annorlunda eller djupare hade hugget kunnat döda mannen, enligt ett läkarutlåtande som tingsrätten tagit del av. Åklagaren ville att kvinnan skulle dömas för mordförsök, men rätten bedömer att hon inte förstod att hon riskerade att döda mannen och att det därför ska ses som en grov misshandel.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL