Lagfarter SkD

Tomt i Skurup såld till 38-åring

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Daniel Grundström, 38 år, från Staffanstorp, är ny ägare till tomten på adressen Ängsgatan 20 i Skurup. Säljare är Svenska Huscompagniet Fastighetsutveckling AB. Ägarbytet blev klart i februari 2021 och priset blev 749 000 kronor. Tomten är 748 kvadratmeter stor.

Nyligen såldes en annan tomt precis i närheten, på Ängsgatan 24. Där landade priset på 430 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Jobbade trots positiv covidtest – åtalas

En undersköterska åtalas för att ha jobbat, trots positiv covidtest. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En undersköterska på ett äldreboende åtalas för framkallande av fara, rapporterar Aftonbladet.
Hon fortsatte att jobba, trots positivt covidtest.

Undersköterskan jobbade på ett äldreboende i Stockholmsområdet. När hon blev förkyld i november förra året stannade hon först hemma. Kvinnan återgick till jobbet då hon kände sig frisk, men innan resultatet från covidtestet kommit.

När det positiva testsvaret kom ska kvinnan, enligt åtalet, ha fortsatt att jobba och uppgett för arbetsgivaren att testet var negativt. Först tio dagar senare berättade hon sanningen för sin chef, rapporterar Aftonbladet.

En patient på undersköterskans avdelning ska ha avlidit i covid-19 under tiden som hon jobbade. Det är dock oklart vem som smittat patienten.

Kvinnans advokat Lars Hultgren är kritisk till åtalet. Det är enligt honom inte fastställt att hans klient verkligen var covidsmittad, eftersom testet kan ha visat fel.

– Hon har blivit orättvist behandlad och fick sparken efter elva års oklanderlig tjänst. Det är ett justitiemord, säger Hultgren till Aftonbladet.

– Hon har gjort precis enligt regelverket. På eftermiddagen samma dag hon blev sparkad kom det nya riktlinjerna, att arbetstagare inte får återgå till arbetet innan testsvar kommit.

Inrikes

Kvinna knivhögg sin sovande sambo

En kvinna i Sölvesborg döms till fängelse för att ha knivhuggit sin sambo medan denne låg och sov. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En kvinna i Sölvesborg döms för att ha gett sin sovande sambo ett potentiellt dödligt knivhugg i bröstet – utan att denne vaknade.
Hon bedöms inte ha insett livsfaran och döms för grov misshandel.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, döms till fyra års fängelse, rapporterar lokala medier.

Hennes sambo, en man i 60-årsåldern, gick och lade sig en natt i januari efter att ha druckit alkohol och tagit sömntabletter. Han vaknade inte av hugget i bröstet och när han väl vaknade visste han inte vad som hade hänt, skriver BLT. När ambulans larmades satt kniven kvar i bröstet och den fick opereras bort på sjukhus.

Mannen uppges ha tvekat inför att säga vem som utdelat hugget, men pekade till slut ut sin sambo. Han berättade då att hon skadat honom med kniv vid flera tidigare tillfällen och att han då hittat på andra bortförklaringar.

Om kniven hade träffat lite annorlunda eller djupare hade hugget kunnat döda mannen, enligt ett läkarutlåtande som tingsrätten tagit del av. Åklagaren ville att kvinnan skulle dömas för mordförsök, men rätten bedömer att hon inte förstod att hon riskerade att döda mannen och att det därför ska ses som en grov misshandel.

Malmö

Året då våra kontor flyttade hem

Hemmakontoret hos Marie Leijon på Ön i Limhamn har under ett års tid flyttat runt mellan vardagsrum, sovrum och vid vackert väder balkongen med utsikt över Öresund, vilket dokumenteras av fotograf Daniel Nilsson.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Malmö
Kultur och nöje
Nyheter
MALMÖ Bland grönkål och basilika sitter designern och arbetar medan affärskonsulten placerat sitt kontor i barnrummet bland nallar och plastleksaker.
Under året som gått har prisbelönte Malmöfotografen Daniel Nilsson med en stor blixt och en lika stor dos värme och humor dokumenterat kreativa lösningar i våra hemmakontor som blivit mångas verklighet när arbetet flyttat hem.

Det var knattret från ett tangentbord som fångade Daniel Nilssons uppmärksamhet en dag när han var i källaren för att tvätta. Till sin förvåning hittade han en av sina grannar, Erik Adlers som arbetar som mjukvaruingenjör, i sitt utrymme som både fått funktionen kontor och matkällare.

– Det snacket slutade med att jag frågade om jag fick ta en bild. Jag tog den med min stora blixt för att få fram alla de olika detaljerna och insåg sen att det här med hemmakontor var ett extremt roligt fenomen, ett tidsdokument som jag ville göra mer av.

Erik Adlers, Mjukvaruingenjör:"Källaren var det bästa alternativet för kontorsplats. Vi har ju använt detta som matkällare och precis när Corona slog till så fyllde vi förrådet lite mer. Så praktiskt nog är det både kontor och lite bunkringskällare kan man säga. Jag fick ju inte upp skärmen i rätt höjd på skrivbordet så jag tog vad jag hittade här i källaren, en låda krossade tomater. Det blev inte så dumt. ”
Foto: Daniel Nilsson

Ur det som Malmöfotografen Daniel Nilsson tänkte som en enstaka bild föddes projektet att med människan i fokus dokumentera hur vi som en följd av coronapandemin flyttat hem våra arbetsplatser och skapat hemmakontor med stor kreativitet och inte sällan på en rad udda platser.

– Projektet blev även ett sätt för mig att arbeta när mina uppdrag plötsligt försvann förra våren. Jag som till kanske sextio, sjuttio procent jobbar med sport fick se hur alla matcher och sportevenemang plötsligt ställdes in, berättar Daniel Nilsson, frilansande fotograf och bildredaktör för fotbollsmagasinet Offside.

I husbil och tvättstuga

I de korta pandemianpassade mötena hemma hos bland andra designern, lärarna, kommunikatören, forskaren och en medicinskt ansvarig sjuksköterska har Daniel Nilsson dokumenterat arbetsplatser i allt från en tvättstuga och husbil till ett förråd och en garderob.

Med människan i fokus har han under året som passerat hunnit dokumentera ett fyrtiotal hemmakontor. För bilderna tilldelades han för några veckor sedan det prestigefyllda bildjournalistpriset Årets bild 2021 i kategorin vardagslivsreportage. Nu är siktet inställt på att samla bilderna i en bok med förhoppningen om att även få dela med sig av projektet i en utställning.

– Det är så många andra som dokumenterat sjukvården och den tiden vi befinner oss ur andra perspektiv. Jag ville hitta något eget, något speciellt från den här tiden då vi från en dag till en annan tvingades ställa om, förklarar Daniel Nilsson som den här dagen är på ännu ett hemmakontor, i Limhamn ute på Ön.

Hemmakontor i ett år

Här bor forskaren och lektorn Marie Leijon som i vanliga fall har sin arbetsplats på Malmö Universitet. Hon berättar om digital fika med kollegorna som hon saknar precis som direktkontakten med studenterna som också tvingats in i helt nya distanserade undervisningsformer - något hon menar säkert kommer förändras i grunden för alltid.

Hemmakontoret hos Marie Leijon på Ön i Limhamn flyttar vid fint väder ut på balkongen, vilket Daniel Nilsson dokumenterar som en av möjliga foton att använda.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Vi får inte komma in till universitetet, så jag har bara varit där två gånger sedan i mars förra året, berättar hon för Daniel Nilsson, som ställer frågor om hennes arbete, men även hur hon brukar sitta, hur hon tänkt kring sin arbetsplats där hon skriver, undervisar eller deltar i möten på Zoom.

– När vädret tillåter brukar jag flytta ut. Och jag har alltid med mig min kaffekopp och stickningen ligger ofta bredvid mig. Jag stickar utanför bild när jag inte har någon uppgift, avslöjar hon skrattande när hon sitter i soffan med laptopen i knät med utsikt mot havet och Öresundsbron.

Daniel Nilsson dokumenterar hennes olika arbetsplatser, en av dem i vardagsrummets soffa där en skolåda, uppiffad i ett grönt, prickigt papper höjer hennes dator för bättre ergonomi. Några meter bort finns en tredje plats, en högre hylla bredvid hennes och makens säng som möjliggör en stund av stående arbete.

- Jag är lång så det är skönt att ibland kunna stå upp och arbeta en stund, säger Marie Leijon, forskare och lektor vid Malmö universitet som arbetat hemifrån på heltid sedan i mars 2020.
Foto: Daniel Nilsson

Detaljerna viktiga

– Är det okej om jag stänger till dörren? frågar Daniel Nilsson, som valt att fånga arbetet i hemmakontor med detaljer som är både talande och fyllda med igenkänning. Bakom Marie Leijons dörr döljer sig upphängda kläder som nu syns i bilden.

– Alla jag kommer hem till tycker projektet är kul och de har åsikter och berättelser om den här tiden vi befinner oss i. Det är ett tidsdokument som får många att skratta och bli glada av mina bilder. För vi får inte glömma bort att skratta, humorn och kreativiteten är viktig, inte minst i den här dystra tiden, poängterar Daniel Nilsson.

Är det något hemmakontor som varit mer udda och roligt att fotografera?

– Det är flera, men jag fotograferade nyligen hemma hos docent i företagsekonomi som jobbade i ett pannrum. När han stod upp hade han en ölback för att få skärmen i rätt höjd. Han hade även spänt upp en hängmatta mellan väggarna där han som alternativ låg när han pratade med kollegorna, som upplyste honom om att de blev sjösjuka när bilden gungade!

I pannrummet har Jens Rennstam, docent i företagsekonomi, med enkla medel skapat sitt hemmakontor. Med hjälp av en ölback har han fått ett arbetsbord i rätt höjd och i den uppspända hängmattan har han skapat en alternativ arbetsplats.
Foto: Daniel Nilsson

Inrikes

Kvinna anhållen för mordförsök

En kvinna har anhållits för mordförsök i Norsjö kommun i Västerbotten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 35-årsåldern har anhållits, misstänkt för ett mordförsök i Norsjö kommun i Västerbotten, skriver polisen på sin hemsida.

Kvinnan greps i samband med ett larm om bostadsbråk under morgonen. En skadad man i lägenheten fördes till sjukhus.

Polisen har under dagen hållit förhör med kvinnan och genomfört en teknisk undersökning. Fler förhör ska hållas med kvinnan under söndagen och även med den skadade mannen.

Skadeläget för mannen är oklart.

Inrikes

Oro på Karolinska efter bemanningsplaner

Planerna på att anställa grundutbildade sjuksköterskor för att lösa bristen på intensivvårdssjuksköterskor på Karolinska väcker oro. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Karolinska har under flera år tappat intensivvårdssköterskor.
För att lösa den extrema arbetsbelastningen under pandemin vill nu sjukhuset komplettera med sköterskor utan iva-utbildning.

Karolinska universitetssjukhusets planer för att lösa bristen på intensivvårdssjuksköterskor väcker oro.

Sjukhusledningen vill anställa 15 grundutbildade sjuksköterskor för att komplettera sköterskorna med specialistkompetens. Kravet är att de ska ha två års erfarenhet inom akutsjukvård, skriver Dagens Nyheter.

Men det har fått intensivvårdssjuksköterskorna att reagera.

– Flera kollegor upplever att detta beslut kommer ge en högre arbetsbörda och sämre patientsäkerhet. De överväger att sluta om det genomförs, säger Kalle Lindström, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska i Huddinge, till tidningen.

Han har tagit initiativet till ett upprop som lämnats till ledningen.

Björn Persson, verksamhetschef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska, säger att personalläget är kritiskt både på kort och lång sikt.

– Vi har hamnat i en ond cirkel. Vi har tappat sjuksköterskor undan för undan under ett decenniums tid. De få som är kvar får arbeta ännu mer obekväma pass, säger han till Dagens Nyheter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Utrikes

Välgörenhetsfäktning för arbetslösa matadorer

Spanska tjurfäktaren Javier Jiménez under en tjurfäktning i Pamplona, juli 2017. Arkivbild.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tjurfäktningsarenan Las Ventas i Madrid öppnar för publik för första gången sedan pandemins början. Ett välgörenhetsevenemang hålls den 2 maj för matadorer som blivit arbetslösa till följd av nedstängningarna.

6 000 åskådare kommer att tillåtas på vad som anses vara den viktigaste arenan inom tjurfäktningsvärlden. Antalet motsvarar 40 procent av Las Ventas kapacitet.

Munskydd och fysisk distansering gäller under evenemanget, enligt det regionala styret i Madrid.

Nästan samtliga tjurfäktningsarenor i Spanien har varit stängda under pandemiåret, något som försatt tjurfäktningen i ekonomisk kris.

Även oaktat pandemin har tjurfäktningen i Spanien fått kämpa för sin överlevnad de senaste åren. På senare år har finansieringen på många håll dragits in, och en högljudd proteströrelse har dragit mycket uppmärksamhet till sig.

I en undersökning i tidningen El Español från 2019 svarade 56,4 procent av spanjorerna att de var emot tjurfäktning. 24,7 procent uttryckte sitt stöd, och 18,9 procent sade sig vara likgiltiga.

Inrikes

Stöd ska förebygga spelberoende bland unga

Länsstyrelserna har tagit fram ett nytt kunskapsstöd med syfte att förebygga att barn och unga hamnar i problem när det gäller skärmtid och digitalt spelande. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes Länsstyrelserna har tagit fram ett kunskapsstöd för att minska risken för att barn och unga fastnar i ett problematiskt förhållande till datorer och spelande.

Barn och unga kommer i tidig ålder i kontakt med den digitala världen genom mobiltelefoner, datorer och surfplattor och för många blir det en naturlig del av vardagen.

För att förebygga att skärmanvändning och digitalt spelande övergår till att bli ett problem hos unga har länsstyrelserna tagit fram ett kunskapsstöd.

"I det förebyggande arbetet är det alltid viktigt med tidiga insatser. Barn som lever med en vuxen med spelproblem riskerar även själva att utveckla spelproblem senare i livet. De har också en ökad risk att fara illa och hamna i missbruk", säger Mattias Lindh vid länsstyrelsen i Uppsala län i ett pressmeddelande.

Kunskapsstödet riktar sig främst till personer inom exempelvis skola, fritidsföreningar och socialtjänst som har kontakt med vårdnadshavare, men riktar sig också direkt till föräldrarna.

Stödet består bland annat av filmer och broschyrer på flera olika språk.

"Vi vill förmedla vikten av vuxnas stöd till unga för att de ska hitta en balans i sitt spelande och undvika spelproblem på sikt", säger Mattias Lindh.

Kultur och nöje

Molly Sandén uppträder på Oscars förgala

Molly Sandén uppträder på Oscars förgala. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den svenska artisten Molly Sandén har inte bara chans på en Oscarsstatyett – hon ska även uppträda på förgalan med den nominerade låten "Husavik".

Låten "Husavik" från filmen "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga" har chans att vinna en Oscar. I filmen ser det ut som att det är skådespelaren Rachel McAdams som sjunger, men i själva verket är det Molly Sandéns röst som hörs.

Samtliga låtar som har nominerats i kategorin bästa låt kommer att framföras live. Sandén kommer att framföra "Husavik" från Island, medan Celeste, H.E.R., Leslie Odom, Jr, Laura Pausini, Daniel Pemberton och Diane Warren uppträder live från Los Angeles.

"Husavik" har skrivits av svenskarna Max ”Fatmax Gsus” Grahn och Rickard Göransson tillsammans med amerikanen Savan Kotecha. Molly Sandén arbetade till en början med projektet under en pseudonym, My Marianne.

Oscarsgalan äger rum den 25 april och visas på TV4 och C More.

Sofia Sundström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL