Lagfarter SkD

42-åring ny ägare till 90-talshus i Sjöbo

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Susanne Malmgren, 42 år, har köpt huset på adressen Teknikergatan 18 i Sjöbo av säljaren Bostadsrättsföreningen Canasta Nr 5. Köpesumman blev 1 900 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i mars 2021. Huset är 117 kvadratmeter stort och byggdes 1990.

Bara några hundra meter bort såldes nyligen en tomt, på Galaxgatan 10. Där landade priset på 225 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stenson i dramatisk kamp om svenska OS-platser

Henrik Stenson under US Masters förra veckan. Arkivbild.
Foto: Christer Höglund/TT
Sport
Sport Är det fördel Alex Norén, Henrik Stenson eller Henrik Norlander i kampen om få spela OS?
Det beror på hur man ser på saken.
Men allt talar för en fajt in på målsnöret om vilka två som får åka till Tokyo.

Herrarnas världsrankning i golf är ingen rolig svensk läsning. Den här veckan är första gången sedan våren 1992 som det inte finns en enda blågul spelare bland de 100 bästa.

Men kampen om vilka två som ska få spela OS kunde i alla fall inte vara mer spännande. Världsrankningen om tio veckor avgör och läget just nu är knallhårt i ett drama med tre USA-baserade svenskar i huvudrollerna.

Alex Norén är rankad 102:a, Henrik Stenson 108:a och Henrik Norlander 109:a.

– Det är ju väldigt jämnt, helt öppet, och omöjligt att säga i dagsläget. Men jag vet att alla tre är väldigt sugna på att ta en plats, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Fördel alla

Vem som har övertaget inför slutspurten? Alla – men på olika sätt:

+ Alex Norén är just nu rankad högst av svenskarna och har dessutom visat upp den mest pålitliga formen över tid. Stockholmaren har klarat kvalgränsen i fem av sju tävlingar på PGA-touren efter årsskiftet.

+ Henrik Stenson, regerande OS-silvermedaljör, visade efter en rejäl formsvacka små glimtar av sitt forna jag i US Masters förra veckan. Ytterligare två majors med många rankningspoäng på spel väntar under kvalperioden – PGA-mästerskapet i maj och US Open i juni – och 45-åringen är som ensam svensk klar för båda.

+ Henrik Norlander har visserligen sviktat lite på sistone, men hade en formtopp med flera bra tävlingar i början av året och är den svensk som har spelat in flest rankningspoäng under 2021. Det betyder också att Norlander kommer att tappa färre av sina poäng fram till OS-kvalgränsen i juni, och att han därför i praktiken ligger bättre till än Stenson i nuläget.

"Kapaciteten är stor"

Marginalerna mellan svenskarna är hur som helst extremt små: Norén har 1,36 världsrankningspoäng, Stenson 1,31 och Norlander 1,30. Det betyder att en till synes futtig 49:e-plats i en PGA-tourtävling eller en klarad kvalgräns i en major till slut kan bli det som avgör vilka som får åka till Tokyo.

Det som är helt säkert är att det är rankningen den 21 juni, dagen efter US Open, som bestämmer svenskarnas OS-öde. Förbundskapten Katarina Vangdal eller Sveriges olympiska kommitté (SOK) kan till exempel inte ta hänsyn till aktuell dagsform eller väga den regerande silvermedaljören Stensons digra meritlista, med British Open-titeln 2016 som kronan på verket, mot att 34-årige Norlander aldrig har vunnit på någon av de största tourerna.

OS-platserna är individuella och i slutändan är det sedan formellt SOK som avgör om de kvalificerade spelarna ska få spela för Sverige i Tokyo.

– Men vi kan inte välja vem vi vill ha och säga att vi vill ha trean i stället för tvåan, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK med ansvar för golfen.

I teorin kan även andra spelare fortfarande blanda sig i kampen om spel i OS. Men Marcus Kinhult, närmast jagande på 151:a plats, har nyligen diagnosticerats med epilepsi och kommer att bli borta från golfen den närmaste tiden.

Damsidan då?

Där ser Anna Nordqvist (rankad 54:a) och Madelene Sagström (72:a) ut att ha OS-platserna i ett järngrepp. Linnea Ström (125:a) är tredje högst rankad av svenskorna.

Carl Göransson/TT

FAKTA

Fakta: Norén, Stenson och Norlander

Alex Norén

Ålder: 38.

Världsrankning: 102.

Bland meriterna: Tio segrar på Europatouren, senast 2018. Som bäst en andraplats på PGA-touren. Var med i Europas vinnande Ryder Cup-lag 2018. Har varit rankad åtta i världen.

Tidigare OS: Nej. Missade OS i Rio med knapp marginal, då David Lingmerth knep den andra svenska OS-platsen bakom Henrik Stenson.

Den här veckan: Spelar PGA-tourtävlingen i Hilton Head, South Carolina.

Henrik Stenson

Ålder: 45.

Världsrankning: 102.

Bland meriterna: British Open-mästare 2016, seger i The Players Championship 2009, blev historisk när han 2013 tog totalsegern i såväl PGA-tourens Fedex Cup som Europatourens Race to Dubai, OS-silver i Rio 2016, har spelat Ryder Cup fem gånger och var som bäst rankad tvåa i världen.

Tidigare OS: Tog silver när golfen efter 112 år var tillbaka på OS-programmet i Rio efter en tuff duell om guldet med engelsmannen Justin Rose.

Den här veckan: Spelledig.

Henrik Norlander

Ålder: 34.

Världsrankning: 102.

Meriter: Blev tidigare i år delad tvåa på Torrey Pines utanför San Diego, vilket var hans andra andraplats i karriären på PGA-touren. Några veckor senare nådde han 96:e plats på världsrankningen, en ny toppnotering. De två största segrarna har kommit på undertouren Korn Ferry Tour, där han vann både 2015 och 2019.

Tidigare OS: Nej.

Den här veckan: Spelar PGA-tourtävlingen i Hilton Head, South Carolina.

FAKTA

Fakta: Golfen i OS i Tokyo

• Startfälten kommer att innehålla 60 spelare i såväl dam- som herrklassen. Världsrankningen avgör vilka spelare som är kvalificerade. Varje land får ställa upp med max två spelare, med undantaget att upp till fyra spelare från ett land får vara med om de alla är topp 15 på världsrankningen.

• Herrarnas världsrankning den 21 juni (efter US Open) avgör vilka som får spela OS, medan damernas kvalificeringsperiod pågår till världsrankningen den 28 juni (efter PGA-mästerskapet).

• OS-golfen spelas som 72-håls slagspelstävling på Kasumigaseki Country Club, cirka fem mil nordväst om Tokyo.

Höör

Högt söktryck till Enebackeskolan

Paviljongerna på Enebackeskolan kommer väl till pass när söktrycket till skolan är stort.
Foto: Henrik Lindahl
Höör
Höör Fler vårdnadshavare än beräknat vill att sina barn ska gå på Enebackeskolan. Det gör att kommunen nu öppnar för en extra förskoleklass. Samtidigt oroar sig barn- och utbildningsnämnden över att Sätoftaskolan har svårt att fylla sina klasser.

Barn- och utbildningsnämnden ska inför varje kommande läsår fastställa maximal elevkapacitet per årskurs och skola. När politiker och tjänstemän tittat närmre på antagningen till höstterminen får det vissa konsekvenser.

Extra klass på Enebackeskolan

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fouad Youcefi leder SVT:s nya politiksatsning

Kultur och nöje
Kultur och nöje SVT:s nya programsatsning "Politikbyrån" beskrivs som nördigare och med andra infallsvinklar än "Aktuellt". Programledaren Fouad Youcefi ska guida tittarna genom svensk inrikespolitik, med gäster som inte "levererar politiska floskler".

Som vikarierande korrespondent för SVT bevakade Fouad Youcefi under fjolåret USA-valet och det amerikanska samhällets hantering av coronapandemin. När Kapitolium i Washington stormades tidigare i år var han SVT:s utsände på plats.

Men nu ska korrespondenten på hemmaplan leda programsatsningen "Politikbyrån", som av SVT beskrivs som ett djuplodat program om den svenska inrikespolitiken och samhällsdebatten.

Dramatisk förändring

"Det kan verka som en rejäl omställning att gå från att bevaka ett av de mest dramatiska åren i USA:s moderna historia till att låsa in sig själv i en studio för att snacka svensk politik. Men det är det inte. Det svenska politiska landskapet är inne i en dramatisk förändring, och bakom varje ord från politikerna finns en tanke, en strategi, och ofta en risk", säger Fouad Youcefi i ett pressmeddelande.

Tittarna känner honom kanske främst från SVT:s nyhetssändningar från USA, men Youcefis journalistiska cv innefattar även arbete på bland annat "Uppdrag granskning". Han är dessutom ordförande för Föreningen grävande journalister och nominerades 2014 till Guldspaden.

Om – inte med

I sitt nya arbete på "Politikbyrån" nördar han ner sig inrikespolitiken med olika experter vid sin sida. Tillsammans ska de prata om politikerna och inte med dem.

"Om 'Agenda' tar upp ett ämne på ett sätt – så kan vi ta upp samma ämne, men med ett helt annat perspektiv, en annan ton, och aldrig med gäster som levererar politiska floskler. Det blir ett nördigt program om svensk inrikespolitik", säger Fouad Youcefi.

Oskar Carlsson/TT

Inrikes

Allt fler gravida stoppas från att arbeta

Inrikes
Inrikes Allt fler gravida ansöker om graviditetspenning, enligt Försäkringskassan. De senaste veckorna har antalet ansökningar ökat lavinartat.
PREMIUM

I slutet av februari meddelade Socialstyrelsen att kvinnor som smittas med covid-19 under den senare delen av graviditeten löper ökad risk att föda för tidigt, och att gravida i vecka 22–36 bör räknas in bland riskgrupperna.

Efter det sköt ansökningarna om graviditetspenning i höjden, från runt 800 i vecka nio till över 1 700 veckan därpå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Markströms Calgary tog tredje raka segern

Jacob Markström betraktar ett misslyckat försök av Tyler Toffoli att göra mål.
Foto: Ryan Remiorz/AP/TT
Sport
Sport Med Jacob Markström i buren tog Calgary sin tredje raka seger.
För motståndet stod Montreal, som förlorade med 4–1.
– Kroppen känns bra, säger Markström.
PREMIUM

Tre raka segrar mot tre olika motståndare. Calgary har medvind i NHL-ishockeyn.

– Det har inte varit den säsong vi har velat ha, men de senaste tre matcherna har varit bra, säger Calgarys svenske målvakt Jacob Markström.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sjöbo

Underskott väntar för stängd simhall

Sjöbo simanläggning.
Sjöbo
Sjöbo Simhallen i Sjöbo ser enligt prognosen ut att få ett underskott i år på 1,4 miljoner kronor.
Det innebär att det kommer att behöva sparas på andra håll inom tekniska nämndens verksamheter.
– Men friluftsbaden kommer inte att påverkas, säger ordförande Jörgen Jönsson (C) bestämt.

Att simanläggningen väntas gå back så pass mycket beror på att den varit stängd sedan i oktober förra året för allmänheten på grund av coronaläget. Därmed kommer det inte in några intäkter.

– Ekonomin kommer att bli jättetuff det här året. Simanläggningen kostar ju bortåt 17 miljoner att driva. 14 miljoner tar man från skatten och 3 miljoner är vad vi räknar med att få in genom avgifter ett normalår, förklarar Jörgen Jönsson.

Det som också påverkar är att man tagit beslut om att förlänga giltighetstiden för simkorten till anläggningen.

– Hade man ett årskort förra året så förlänger vi det med lika lång tid som vi har haft stängt. Det gör ju att de inte kommer att köpa något nytt kort innan sommaren. Det gör att vi räknar med en förlust i år, säger Jörgen Jönsson.

Friluftsbadet i Lövestad.
Nämnden kommer att behöva spara där det går men friluftsbaden i Lövestad (bilden) och Fränninge kommer inte att påverkas.
Foto: Caroline Stenbäck

Han säger att de kommer att behöva spara inom nämndens andra verksamheter men han är noga med att poängtera att friluftsbaden inte kommer att påverkas.

– På nämndens var alla eniga om att friluftsbaden ska vara öppna i sommar. De är det sista vi stänger.

– I den situationen som vi befinner oss i nu så är det alldeles fel att spara på de aktiviteter som kan göra att ungdomarna kommer ut och får något roligt i sommar.

Det finns pengar avsatt i år för satsningar på Orebadet. Jesper Andersson, chef för tekniska förvaltningen, säger att de främst kommer att gå till teknik som finns vid badet.

– Det handlar om att göra effektiviseringar för att underlätta för personalen. Tanken är att vi ska sätta in automatisk övervakning av klorhalten i vattnet. I dag får personalen åka dit, ta prover och dosera vid behov.

In- och utsläppet av besökare till Orebadet ska också ses över. Förra året togs gjordes en ny entré från Tolångavägen. Men det ledde till att det blev trångt när badgäster som skulle in och ut på det lilla området.

– Som det är nu så möts besökare som går in och ut. Nu kommer vi att separera dem genom att sätta dit en snurrgrind. Det har vi haft tidigare och badgäster har efterfrågat detta, säger Jesper Andersson.

Förhoppningsvis ska åtgärderna vara genomförda på Orebadet innan det öppnar för säsongen.

Totalt sett ser nämnden ut att gå back 1,9 miljoner kronor. Förutom simhallens underskott har man gått över budget när det gäller vinterväghållningen med 500 000 kronor.

– Vi hoppas att det blir mindre snö i slutet av det här året, säger Jörgen Jönsson.

Kultur och nöje

Nu faller domen i NMR-målet

Svenska Akademien har stämt Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront för brott mot det så kallade klassikerskyddet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Bröt Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront mot det så kallade klassikerskyddet när man publicerade en rad diktverk? I dag faller domen i det uppmärksammade målet mellan Svenska Akademien och nynazistiska NMR.

Svenska Akademien har stämt NMR och Nordfront för att ha använt dikter på ett sätt som misstänks strida mot det så kallade klassikerskyddet, vilket är en del av upphovsrättslagstiftningen och aldrig tidigare har prövats i domstol.

Bakgrunden är att Nordfront på sin webbplats bland annat har publicerat utdrag ur Esaias Tegnérs nationalromantiska diktverk "Krigssång för skånska Landtvärnet", "Svea" samt "Vikingabalk". Enligt Akademiens företrädare har dessa publiceringar skett i anslutning till innehåll som förespråkar hat och våldsbejakande. Akademien anser att publiceringarna strider mot "den andliga odlingens intressen" och vill därför att Nordfront ska förbjudas att publicera en rad litterära verk.

Om så ändå sker ska NMR och Nordfront tvingas betala ett vite på en miljon kronor vardera.

Svenska Akademiens advokat Anders Kylhammar framhöll i samband med rättegången att domen kommer att bli vägledande för framtiden. Frågan har prövats i patent- och marknadsdomstolen och enligt Anders Kylhammar ska domstolen framför allt avgöra huruvida publiceringen av dikterna på Nordfronts hemsida var kränkande eller inte. För Svenska Akademien är det en fråga om hur kulturarvet får användas.

Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront i sin tur menar att Svenska Akademiens yrkanden ska avvisas. Både Nordfront och NMR yrkar också på ersättning för rättegångskostnaderna.

Domen faller klockan 11.

Erika Josefsson/TT

Inrikes

Utbredd distansundervisning trots hävt FHM-råd

Hemmaplugg gäller fortsatt för många gymnasieelever. 8 av 21 regioner har en generell rekommendation om att det ska bedriva delvis fjärr- eller distansundervisning på gymnasiet. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har slopat sin nationella rekommendation om distansundervisning i gymnasiet – men fortsatt har många regioner en generell avrådan från att alla återvänder till skolan.
– Jag är djupt bekymrad över framtiden för våra ungdomar, säger Maria Burtus, rektor i Dalarna som fortsätter på distans.
PREMIUM

Den 1 april upphörde Folkhälsomyndighetens rekommendation om delvis fjärr- och distansundervisning för gymnasieskolan. Myndigheten tryckte bland annat på hur negativt distansen har påverkat eleverna, men menade även att en nationell rekommendation är trubbig då regionerna ofta befinner sig i olika faser i smittspridningen. Fortsatt fanns dock möjlighet att besluta om distans på lokal eller regional nivå.

TT:s kartläggning visar att 8 av 21 regioner i nuläget nyttjar den möjligheten genom en generell avrådan om full närvaro i skolan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL