Lagfarter SkD

29-åring ny ägare till hus i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Sofie Johnsson, 29 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Killhult 6176 i Hörby. Husets byggår är 1957 och det har en boyta på 150 kvadratmeter. Säljare är Nils Ingvar Nilsson. Affären blev klar i februari 2021 och köpesumman blev 970 000 kronor.

Bara några hundra meter bort såldes för fem månader sedan ett annat hus, på Killhult 6213. Där landade priset på 1 350 000 kronor för det 252 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mats Strandberg ger ut ny skräckbok

Författaren Mats Strandberg är aktuell med skräckboken ”Konferensen', som handlar om ett gäng kollegor som hamnar på den värsta teambuildingen någonsin.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje När Mats Strandberg växte upp var det filmer som ”Alla helgons blodiga natt” och ”Fredagen den 13” som väckte hans kärlek till skräckgenren. Nu kommer ”Konferensen”, hans litterära hyllning till den en gång så bespottade slasher-genren.

– Alla mina böcker tar avstamp i kärleken till skräckgenren. Sen försöker jag befolka dem med personer, säger Strandberg, lätt snörvlande på grund av pollenallergi. Han är för dagen passande nog klädd i en t-shirt som gör reklam för just ”Halloween”/”Alla helgons blodiga natt”.

I ”Konferensen” befinner sig huvudpersonerna på ett konferenshotell ute på landet. De har samlats inför morgondagens stora händelse i orten, det första spadtaget till ett nytt köpcenter ska tas. Men projektet har många motståndare – och det är kanske någon av dem som gömmer sig utanför hotellet och som är beredd att med hjälp av olika vapen ta livet av alla därinne.

Hyllar Agatha Christie

Det är en tematik som känns igen från många skräckfilmer, men Mats Strandberg nämner också, kanske lite oväntat, Agatha Christie som en inspirationskälla.

– I hennes ”Och sen var dom bara en” samlas tio personer på en ö, och någon tar livet av dem en efter en. Min bok är en hyllning både till slasher-genren och till Agatha Christie.

Boken är också en ironisk titt på alla de kommuner runtom i landet som ”vill sätta kommunen på kartan”, och som gör detta med oövertänkta projekt typ ett köpcentrum som dödar affärslivet inne i den aktuella orten.

– Så ofta har jag varit i en liten ort, velat gå till ett café och fått höra ”det finns inga här längre sen de byggde det nya köpcentret”. Jag ville utforska det där.

Mycket blod

”Konferensen” är en stundtals mycket blodig bok, med en uppfinningsrik mördare. Känner Mats Strandberg själv någon gång att ”nu går jag nog lite för långt”?

– Nej… det finns inget sexuellt våld, det hade varit onödigt. Annars har jag väl inte så många spärrar, säger han och skrattar.

Han säger att han efter romanen ”Slutet”, där Jorden går under, kände för något kul, med action och splatter. Det trodde han skulle bli "superlätt".

– Men det var svårt. För det här var första gången jag skrev om människor som redan kände varandra. I de andra böckerna har det varit personer som lärt känna varandra efter hand. Nu börjar ju boken med nio personer i en minibuss och jag måste från början veta exakt vad de tycker om varandra.

Film- och tv-projekt

Mats Strandbergs böcker är översatta till ett femtontal språk och det diskuteras och planeras kring olika film- och tv-projekt.

– ”Färjan” har åkt runt hela jorden, men alla projekt har på något sätt fallit mellan stolarna. Nu ska vi gå tillbaka till ursprunget med den. ”Hemmet” utvecklas som film, ”Slutet” är såld till USA. ”Konferensen” kan bli svensk film, som ”The office” möter ”Fredagen den 13”. Men vem vet. Det kan bli mycket på en gång eller ingenting alls.

Det som kommer härnäst är en serieroman där Strandberg arbetar tillsammans med serietecknaren Henrik Jonsson. Den heter ”Hell Hotell” och ges enligt planerna ut under 2022.

Gunnar Rehlin/TT

'Konferensen' är också en ironisk titt på projekt som ”vill sätta kommunen på kartan”. 'Så ofta har jag varit i en liten ort, velat gå till ett café och fått höra 'det finns inga här längre sen de byggde det nya köpcentret'”, säger Mats Standberg.
"Konferensen" är också en ironisk titt på projekt som ”vill sätta kommunen på kartan”. "Så ofta har jag varit i en liten ort, velat gå till ett café och fått höra 'det finns inga här längre sen de byggde det nya köpcentret'”, säger Mats Standberg.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
'Min bok är en hyllning både till slasher-genren och till Agatha Christie', säger Mats Standberg om sin nya bok 'Konferensen'.
"Min bok är en hyllning både till slasher-genren och till Agatha Christie", säger Mats Standberg om sin nya bok "Konferensen".
Foto: Jonas Ekströmer / TT

FAKTA

Fakta: Mats Strandberg

Ålder: 45.

Familj: Maken Johan Ehn.

Bor: Stockholm.

Yrke: Författare.

Böcker i urval: "Cirkeln"-trilogin (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren), "Monsterterapi", "Färjan", "Hemmet", "Slutet".

Aktuell med: "Konferensen"

Kultur och nöje

Hon prisas för egenutgiven pandemiroman

Arkeologen och författaren Magdalena Stjernberg får pris för sin roman 'Den sista pandemin del 1 – Fäboden'. Pressbild.
Foto: Vulkan
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Bokförlaget Vulkan, som jobbar med egenutgivna böcker, ger årets "Selmapris" till Magdalena Stjernberg för romanen "Den sista pandemin del 1 – Fäboden".

Arkeologen Stjernberg har tidigare skrivit en doktorsavhandling på temat farsoter. De senaste tio åren har hon jobbat på en roman med liknande tema och den första delen publicerades samma år som coronapandemin spred sig över världen.

Romanen handlar om ett forskarpar som flyttar till en fäbod för att undkomma en pandemi.

"Med en kuslig känsla och precision har författaren fångat händelser och handlingar som för bara något år sedan syntes otänkbara" skriver juryn i sin motivering.

Selmapriset är på 20 000 kronor och ges till författaren av "årets bästa egenutgivna bok".

Kultur och nöje

Pernilla Wahlgren har skiljt sig från Tomten

Så här såg det ut i 'Panik i tomteverkstan'. I den kommande fortsättningen har Pernilla Wahlgrens Tomtemor lämnat Nordpolen. I stället är det Tomten (Per Andersson) som står i fokus. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tomtemor (Pernilla Wahlgren) har tagit ut skilsmässa och lämnat Tomten (Per Andersson). Nu har han barnen hos sig varannan vecka och försöker få ihop livet.

Så ser familjesituationen ut på Nordpolen när inspelningarna av "Mer panik i tomteverkstan" drar i gång. Fortsättningen på 2019 års adventskalender ska sändas i SVT i oktober och handlingen utspelas den här gången under sommarhalvåret. Med lugnare arbetstakt i tomteverkstan blir det mer fokus på privatlivet. Pernilla Wahlgrens Tomtemor har den här gången flytt fältet och bor numera i den vanliga världen.

I stället är det Tomten som står i fokus, inte minst hans försök att få ihop vardagen som ensamstående förälder med kärleken. När Skogsrået (Alida Morberg) dyker upp i byn blir de ett par.

– Kan lova att det blir ännu mer panik nu när Tomten är singelfarsa. Många av de gamla karaktärerna är med, men också flera nya roliga figurer som man kanske inte associerar med Tomtens värld, säger Per Andersson om sin rollfigur.

Barnen Julle och Julina spelas av Elis Nyström och Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou. Det gamla gardet i Tomterådet gestaltas av Christina Schollin, Lasse Åberg, Katarina Ewerlöf, Sven Melander, Ulla Skoog och Johan Rabaeus. Rolf Skoglund är själva Ur-tomten.

För manus och regi står Fredde Granberg och Thomas Claesson, som gjorde även adventskalendern.

Inrikes

Promenad-podcast ersätter förstamajtåg

Inrikes
Inrikes Bildspel med demonstrationsplakat och en promenad-podcast med ljud från demonstrationer – arbetarrörelsens högtidsdag blir återigen digital.

Det blir ännu ett undantagsår i arbetarrörelsens förstamajfirande efter 130 år av obrutna demonstrationståg innan coronan satte stopp.

För Vänsterpartiets del blir det som förra året ett digitalt möte med partiledartal och underhållning. Partiets medlemmar uppmanas att "hänga rött" i fönster för att visa sitt deltagande och det blir musikframträdanden, en hemlig komiker och en promenad-podcast med ljudet från demonstrationer.

– Jag får lite rysningar, det var så länge sedan man stod bredvid människor och gjorde saker tillsammans, säger Anna Herdy, Vänsterpartiets pressekreterare, om podcasten med demonstrationsljud.

För att ytterligare få en interaktion med dem som följer det direktsända firandet anordnas frågesport.

Digitalt tåg

Hos Socialdemokraterna blir det andra förstamajfirandet i pandemins tecken lite mer avskalat. Statsminister Stefan Löfven och LO:s ordförande Susanna Gideonsson håller direktsända tal från LO-borgen. Det blir också musik och nedslag i olika partidistrikt i sändningen.

– I Kalix kommun anordnas ett digitalt förstamajtåg genom bildspel med partivänner och deras plakat, och i Gävleborg har man en livesänd efterfest, ett slags panelsamtal, framåt kvällen, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

100 år av kvinnlig rösträtt

Förra året var Socialdemokraternas paroll "Ett starkare samhälle", i år blir det "Välfärden först" med inspiration från välfärdens roll under pandemin.

– Det handlar om de som arbetar i välfärden, villkoren och tryggheten. När individen är som svagast måste samhället vara som starkast, säger Lena Rådström Baastad.

I år uppmärksammar också Socialdemokraterna 100 år av kvinnlig rösträtt.

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta: Förstamajfirandet

Den 1 maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firats sedan 1890. 1938 blev det en nationell helgdag i Sverige.

Även längre tillbaka i tiden var 1 maj en högtidsdag, men av andra orsaker. I det förindustriella bondesamhället sågs 1 maj som den första sommardagen då även djuren släpptes på grönbete, och under Sveriges katolska medeltid var 1 maj en kyrklig helgdag tillägnad apostlarna Filippos och Jakob.

Källa: Nordiska museet

Ekonomi

Mäklare: "Fortsatt säljarnas marknad"

Ekonomi
Ekonomi Efterfrågan på bostäder fortsätter att öka, samtidigt som utbudet inte hänger med. Fördelen för säljarna ligger just nu på en rekordnivå, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

På frågan “För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” blev snittet i Fastighetsbyråns senaste undersökning 7,7 på en skala mellan 1 och 10, där 0 representerar köparna och 10 representerar säljarna. Siffran är högre än den tidigare toppen i april 2017, där snittet låg på 7,3.

– - Många har nu suttit och jobbat hemifrån i ett år och man börjar ompröva sin bostad och var man vill bo. På makronivå gäller låga räntor och jag tror att folk känner sig hyfsat trygga med att det kommer att hålla i sig under lång tid framöver, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Störst är efterfrågan på villor och därefter kommer stora lägenheter. Även för nyproduktion och framför allt småhus ökar intresset och bidrar till höjda priser. Säljarnas övertag på marknaden syns över hela Sverige, men störst intresse finns i Malmö med omnejd.

– - Efterfrågan är störst i Malmö, men samma trender finns i nästan samtliga universitets- och högskolestäder. Bland topp 20 största kommuner ser vi också ett väldigt tryck på nyproduktion, säger Johan Engström.

Lägre intresse för mindre lägenheter

Villapriserna har ökat med i snitt 17 procent på ett år i Sverige, enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning. Motsvarande siffra för bostadsrätter är en ökning med 8 procent. Intresset är däremot svagare för mindre lägenheter.

– - Vi har dem som är inne på bostadsmarknaden och som söker sig till större bostad. Sedan har vi förstagångsköpare som är dem som ofta har intresse för mindre bostäder, men som inte har råd. Priserna på mindre lägenheter är fortfarande väldigt höga, säger Johan Engström.

"Amorteringskrav kan lugna"

I augusti återinförs amorteringskravet på bolån. I samband med det kan efterfrågan dämpas, tror Johan Engström.

– - Vi har inte sett någon tendens än, men det är möjligt att det kan lugna marknaden något. På kort sikt tror jag att den mest utmanande faktorn är arbetsmarknaden. Skulle det vara så att vi hamnar i en svacka med arbetslöshet är det något som snabbt kommer att synas på bostadsmarknaden. Hamnar vi inte där tror jag på en fortsatt stark underliggande efterfrågan, men en lugnare prisutveckling.

Enkäten är gjord bland Fastighetsbyråns egna mäklare och totalt har 424 personer svarat.

Källa: Svensk Mäklarstatistik (April 2021)

Sophie Wichmann/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Utrikes

Soldater gripna för mexikanska kidnappningar

En soldat bevakar gator i den våldsdrabbade delstaten Tamaulipas i norra Mexiko. Arkivbild.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mexikanska myndigheter har gripit 30 marinsoldater, misstänkta för att ha varit delaktiga i kidnappningar i norra delarna av landet under 2018.

Det är det hittills största ingripandet mot militärer efter att president Andrés Manuel López Obrador tillträdde 2018 och då lovade hårda tag mot korruption och kartellvåld, och bland annat ta hjälp av marinen.

De 30 soldaterna misstänks för flera kidnappningar och våldsdåd i Nuevo Laredo i Tamaulipas, en av de mest våldsdrabbade delstaterna i Mexiko, nära gränsen till USA.

"Från februari till maj 2018 inträffade en rad våldsamma konfrontationer i Nuevo Laredo, Tamaulipas, som ledde till ett flertal klagomål om våldsamma bortföranden som kunde kopplas till den mexikanska marinen", skriver en talesperson för justitieminister Alejandro Gertz Maneros i ett uttalande.

Åklagare har nu sex månader på sig att väcka åtal mot de 30 soldaterna.

Skurup

Försenad babyboom i skolans minipark

Sara Bjurman, som går i ettan på Nils Holgersongymnasiet, fick på onsdagen sköta fåglarna för första gången.
Foto: Max Holmgren
Skurup
Skurup Våren brukar innebära stor babyboom i Nils Holgerssongymnasiets minipark. Men på grund av coronapandemin och fågelinfluensan har färre bebisar fötts än vanligt.

18 lamm och två killingar har nyligen fötts i Nils Holgerssongymnasiets minipark. Nytt för i år är att skolan avlat fram lamm med ko-liknande fläckar.

Skolan har i år avlat fram lamm med kofläckar.
Foto: Max Holmgren

– Mitt mål har varit att få den här typen av lamm. Både jag och eleverna tycker att de är väldigt fina. Vi har en ny Dorperbagge som vi betäckt de mest fläckiga fåren med. Sammanlagt har vi tre lamm med ko-fläckar, säger Sandra Eriksson, djurskötare, instruktör och smådjursansvarig på Nils Holgerssongymnasiet.

Erik Norrman, som går i tvåan på skolan, uppskattar de nya lammen.
Foto: Max Holmgren
Miniparken har fått tillökning med två killingar.
Foto: Max Holmgren

Färre bebisar

Vid den här tiden på året brukar vanligtvis fler djur ha fötts i miniparken. Men än så länge har inga kanin-, fågel- eller grisungar sett dagens ljus– något som till stor del beror på fågelinfluensan och coronapandemin, menar Sandra Eriksson.

– Vi har varit lite osäkra på det här med fågelinfluensan. Därför har vi valt att avvakta lite med fåglarna. Vi tänkte att det kanske kunde bli svårt att bli av med alla fåglar, säger hon och fortsätter:

Hönsens ägg förmodas kläckas om ungefär tre veckor.
Foto: Max Holmgren

– I vanliga fall brukar vi vara lite snabbare med de andra djuren också. Vi brukar vilja ha iallafall några kaninungar och kycklingar när vi har vårt årliga kosläpp. Men på grund av coronapandemin kommer vi inte kunna ha några besökare i år. Det är också en anledning till varför vi valt att senarelägga allt en aning.

Istället förutspår Sandra Eriksson att den stora babyboomen kommer äga rum under senvåren och sommaren.

– Hönsen och gässen har lagt ägg som förväntas kläckas om ungefär tre veckor. Gässen kommer snart att lägga ägg. Kaninerna och marsvinen kommer födas om någon månad. Där håller tvåorna på med ett avlingsprojekt som ska presenteras innan sommaravslutningen.

Grisuppfödningen planeras som vanligt.

– Från och med 27 april och framåt är det tänkt att grisarna ska födas. Det är enligt plan. Sammanlagt räknar vi med ungefär 40-50 bebisar.

Antalet nya kalvar är det samma som under ett normalår. Sedan årsskiftet har ungefär 50 bebisar fötts.

Över 50 kalvar har fötts på gården i år.
Foto: Max Holmgren

Öppnar igen

Dock är det kanske tur att vårens stora babyboom har försenats en aning. På grund av fågelinfluensan har skolan nämligen tvingats ha stängt för besökare i miniparken.

Men i början av veckan fick Sandra Eriksson och hennes kollegor beskedet att det nu är fritt fram att släppa in folk igen.

Sandra Eriksson är djurskötare, instruktör och smådjursansvarig på Nils Holgerssongymnasiet.
Foto: Max Holmgren

– Även om vi inte haft några fall av fågelinfluensan på skolan har vi valt att vara på den säkra sidan. Men nu har jordbruksverket gått ut med att det är grönt ljus och därför kommer vi börja släppa in folk. Dock förutsatt att man ringer och bokar tid innan, säger hon.

Inte heller eleverna har fått sköta om fåglarna – förrän nu. På torsdagen var det därför första gången som förstaårseleven Sara Bjurman fick gå in till hönsen och gässen.

– Det var ganska enkelt och roligt faktiskt. Även om gässen är lite läskiga, säger hon och ler.

Eslöv

Kommunalrådet ska få kungligt samtal

Johan Andersson (S) ser fram emot det 20 minuter långa videosamtalet med Kronprinsessparet, som ska hållas i början av maj.
Eslöv
ESLÖV Kronprinsessparet vill i början av maj ta ett snack med Eslövs toppolitiker om pandemiläget. Johan Andersson (S) har meddelat hovet att han ser fram emot det 20 minuter långa samtalet.
– Jag vill rikta ett stort tack för inbjudan, skriver han
PREMIUM

Det är inget unikt intresse som kronprinsessparet riktar mot Eslöv.

Kronprinsessan Viktoria och prins Daniel ägnar för närvarande sin tid åt att höra av sig till Sveriges kommuner för att höra hur situationen är, med anledning av pandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL