Utrikes

Chile delar med sig av sitt vaccin

En pall kommer lastad med vaccin i ett lager i Chiles huvudstad Santiago tidigare i veckan.
Foto: Esteban Felix/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Chile har kommit långt i sin vaccinering mot covid-19 och donerar nu 20 000 doser av Sinovacs vaccin till Ecuador och lika många till Paraguay.

Medan Chile har gett en fjärdedel av de nära 19 miljoner invånarna minst en dos vaccin har de andra två sydamerikanska länderna knappt kommit i gång. I Ecuador har 65 000 personer fått en dos, i Paraguay har ännu färre vaccinerats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Gruvarbetare fast under jord i Kina

Räddningsarbetare vid ingången till den översvämmade kolgruvan i regionen Xinjiang, nordvästra Kina. 11 april 2021.
Foto: Gao Han/AP/TT
Utrikes
Utrikes

21 gruvarbetare sitter fast under jord sedan en kolgruva i regionen Xinjiang, nordvästra Kina, drabbats av översvämningar som orsakat ett elavbrott.

Totalt befann sig 29 arbetare i kolgruvan varav åtta hittills har kunnat undsättas. Man har lyckats identifiera var de övriga gruvarbetarna befinner sig, men det är svårt att nå dem. Man har även installerat pumputrustning för att få ut vatten ur gruvan.

Gruvolyckor är vanligt förekommande i Kina, bland annat på grund av bristande säkerhet och låg efterlevnad av arbetsmiljöregler.

I januari fastnade 22 gruvarbetare i Shandongprovinsen under jord efter en explosion. Efter två veckor kunde elva av dem räddas, medan resten omkom i gruvschakten.

I december i fjol dog 23 gruvarbetare efter att ha blivit instängda i en gruva i Chongqing, och några månader tidigare dog 16 i kolmonoxidförgiftning i en annan gruva i samma stad.

Utrikes

Syskonbråk i palatsen skakar Jordanien

Jordaniens kung Abdullah (till vänster) skrattar tillsammans med sin halvbror prins Hamza 2001. Men i dag är minerna inte lika muntra sedan en politisk kris avslöjat djupa sår som splittrar kungafamiljen.
Foto: Yousef Allan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Han älskar fallskärmshoppning och snabba motorcyklar. Men det är kungens förkärlek för stabilitet som har gjort honom till en viktig allierad för USA.
Men palatsintrigerna har naggat bilden av Jordanien som en pålitlig partner i en konfliktdrabbad region.

Splittringar inom den jordanska kungafamiljen når sällan allmänhetens öron. Men den senaste tidens drama har utspelat sig i offentligheten, med vändningar som skulle ha gjort Shakespeare avundsjuk.

Flera personer har gripits. Kupprykten har florerat. Och längst fram i strålkastarljuset står kung Abdullahs halvbror prins Hamza, som anklagas för att i samröre med såväl inhemska som utländska aktörer vilja destabilisera Jordanien.

Den 41-årige prinsen är en högljudd kritiker av det han menar är korruption, nepotism och ett auktoritärt styre i det mäktiga kungahusets ledarskikt. I en video som Hamza släppt från sitt palats fortsätter han att vädra sitt missnöje samtidigt som han hävdar att han satts i husarrest. Det dröjde dock bara ett par dagar innan han skrev under ett brev där han försäkrade sin lojalitet mot sin bror och kung Abdullah förklarade krisen över.

– Det sägs att Hamza har träffat företrädare för olika klaner och opposition som är missnöjda med ekonomin, säger hovexperten Roger Lundgren.

– Men jag tror att det ligger mycket mer bakom konflikten. Det finns sår som går tillbaka flera årtionden. Det här är ett familjegräl som utspelats för öppen ridå.

Snuvad på titel

Prinsens anhängare beskriver honom som ett offer för halvbroderns allt större intolerans för kritiska röster. Men källor nära palatset menar att Hamza snarare är besatt av tronen och aldrig har kommit över det faktum att han inte själv blev kung.

Den omåttligt populäre kung Hussein favoriserade Hamza, kallade honom sin ögonsten och planerade att göra honom till tronarvinge. Men två veckor före sin död i februari 1999 ändrade han sig och utsåg sonen Abdullah till sin efterträdare.

Hamza ansågs för ung och oerfaren för att ta över tronen. Det var dock den döende kungens önskan att han skulle bli kronprins. Men 2004 berövade Abdullah honom titeln och gav den till sin son Hussein.

– Jordanien är en absolut monarki där kungen bestämmer, säger Lundgren.

– Det går ju att stävja motstånd, men det blir komplicerat när hans egen lillebror sitter i sitt palats, filmar sig själv och säger att han är emot sin bror. Det är onekligen en spricka i fasaden.

Arg mamma

Hamza är populär bland de beduinstammar som ses som viktiga pelare för monarkins makt. De varma känslorna beror delvis på att han är lik sin pappa, som fortfarande blickar ner på jordanierna från bilder på kaféer och i butiker.

Prinsen får också stöd av sin mamma – kungens styvmor – drottning Noor. Hon har ryckt ut till sin Hamzas försvar och på Twitter meddelat att han utsatts för elakt förtal.

69-åriga Noor är född i USA och har knappt varit i Jordanien sedan maken dog. Det är svårt för det lilla kungadömet, som har en stor palestinsk befolkning, att rymma två drottningar på samma gång, konstaterar Lundgren.

– En orsak till kung Abdullahs popularitet är hans hustru Rania, som har palestinskt påbrå och är mycket omtyckt, säger han.

– Relationen mellan Noor och kungaparet är däremot obefintlig. Hennes twittrande är en ganska stark markering i sammanhanget och häller bensin på elden.

Naggad image

Turbulensen har naggat bilden av Jordanien som en oas av stabilitet i en konfliktdrabbad region. Abdullah har stadigt styrt skutan medan grannländerna slitits sönder av konflikt och auktoritära ledare tvingats bort i folkliga uppror.

Kungen har visserligen ställts inför krav på politiska reformer och lovat förändring, även om hans kritiker anser att han inte har levererat tillräckligt. Och den senaste tiden har den ekonomiska situationen blivit allt sämre.

USA och oljerika stater i Mellanöstern betraktar Jordanien och dess säkerhetstjänst som viktiga allierade. Det är en svår balansgång för kungen, som är beroende av amerikanskt ekonomiskt och säkerhetspolitiskt stöd, och som har gjort stora ansträngningar för att upprätthålla fred med Israel. Politiken väcker kritik på hemmaplan, särskilt bland de som är fientligt inställda till USA och Israel.

Rykten

Nu väntar en tid av lugn i Jordanien – åtminstone på ytan, spår Lundgren som inte tror att kung Abdullahs styre är hotat.

– Det finns ingen bred önskan om att ersätta honom, säger han.

– Men det här har satt i gång en massa rykten som gör många nervösa, eftersom Jordanien har en så betydelsefull roll i regionen. Men det är inte oppositionen som kungen behöver oroa sig för, utan sin egen familj.

Sofia Eriksson/TT

Prins Hamza tillsammans med sin mamma, drottning Noor, på ett bröllop i Amman 2004. Samma år fråntogs Hamza sin titel som Jordaniens kronprins, vilket sådde split inom kungafamiljen.
Prins Hamza tillsammans med sin mamma, drottning Noor, på ett bröllop i Amman 2004. Samma år fråntogs Hamza sin titel som Jordaniens kronprins, vilket sådde split inom kungafamiljen.
Foto: Hussein Malla/AP/TT

FAKTA

Fakta: Två prinsar med samma pappa

Abdullah och Hamza tillhör två olika grenar av den framlidne kung Husseins familj i Jordanien.

Abdullah föddes 1962 som son till Husseins andra fru, prinsessan Muna. Hamza föddes 1980 som son till Husseins fjärde och sista fru, drottning Noor.

Abdullah och Hamza har växt upp under liknande förhållanden. Båda har utbildats vid elituniversitet i Storbritannien och USA samt vid militärskolor.

I sin ungdom ansågs Hamza vara mer akademisk – han tog examen från Harvard 2006 – och sågs länge som den trolige tronarvingen. Abdullah utsågs till Husseins efterträdare bara två veckor före kungens död i cancer. Innan dess såg det ut som om Abdullah skulle satsa på en karriär inom det militära.

De senaste åren tycks prins Hamza ha velat stärka sitt inflytande. 2018 kritiserade han regeringen offentligt och krävde tuffare tag mot korruption.

Källa: The New York Times

FAKTA

Fakta: Inflytelserikt kungahus

Jordanien är en ärftlig monarki och stor makt är koncentrerad till kungafamiljen, som utövar kontroll med hjälp av en lojal armé och säkerhetstjänst.

Det jordanska hashemitiska kungahuset anses härstamma från profeten Muhammed, vilket i många jordaniers ögon stärker monarkens rätt att leda landet och ger familjen stark ställning i hela den muslimska världen.

Enligt författningen från 1952 är kungen statschef och överbefälhavare. Han har den verkställande makten och har rätt att förklara krig, sluta fred, utlysa och uppskjuta val samt upplösa det folkvalda parlamentet.

För det dagliga styret ansvarar regeringen, som leds av en premiärminister. Kungen utnämner och kan avskeda premiärministern, som i sin tur utser övriga ministrar under monarkens överinseende.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

Trump: Vi ska ta tillbaka kongressen

USA:s förre president Donald Trump planerar att fortsätta med politiken.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Amerikanska presidenter brukar dra sig tillbaka från rampljuset när de flyttar ut ur Vita huset. Så icke ex-president Donald Trump.

Under en middag i sin Floridaanläggning Mar-a-Lago på lördagskvällen, lokal tid, förklarade Trump för en grupp samlade givare att han avser att hjälpa Republikanerna till seger i nästa års kongressval.

– Jag står här i kväll full av övertygelse om att vi under 2022 kommer att ta tillbaka representanthuset och att vi kommer att återerövra senaten. Och sedan, 2024, kommer en republikansk kandidat att vinna Vita huset, sade Trump.

Donald Trump ser sig enligt uppgifter som partiets förväntade kandidat i nästa presidentval, men andra tongivande republikaner kan komma att utmana om nomineringen. Såväl Trumps tidigare utrikesminister Mike Pompeo som Floridas guvernör Ron DeSantis sägs överväga att kandidera.

Utrikes

USA larmar: Vild jakt efter det röda guldet

För många amerikaner är ketchup en självklarhet till hämtmaten. Men pandemin har kastat in USA i en sällan skådad ketchupkris. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Utrikes
Utrikes Varma frasiga pommes frites – utan ketchup. Det har blivit allt vanligare i USA där pandemin har förvandlat engångsförpackningarna med rött innehåll till hårdvaluta och restaurangerna desperat jagar sås till sina kunder.
PREMIUM

Inte nog med att amerikanska restauranger har tampats med nedstängningar och osäkra arbetsvillkor för sina anställda under covidpandemin. Nu befinner de sig också mitt i en nationell ketchupkris.

Redan förra sommaren rapporterades om brist på det flytande röda guldet, sedan smittskyddsmyndigheten CDC avrått från sittande middagar på restaurang och i stället uppmuntrade mer smittovänliga alternativ som hämtmat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Dödligt oväder längs USA:s sydkust

Kraftiga vindar och skyfall drog fram i sydöstra USA på lördagen. Arkivbild.
Foto: Mark Humphrey/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Hem har förstörts, träd blåst omkull och bilar välts sedan stormvindar dragit fram i södra USA. Minst två människor miste livet i den amerikanska delstaten Louisiana och flera skadades under lördagen.

Flera miljoner människor lever längs ovädrets väg, som har sträckt sig längs USA:s södra kust över delstaterna Florida, Alabama, Mississippi och Louisiana.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Utrikes

USA:s omstridde exminister Ramsey Clark är död

USA:s kontroversiella tidigare justitieminister talar vid en presskonferens 2006.
Foto: MANUEL BALCE CENETA/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den kontroversielle amerikanske demokratiske politikern och advokaten Ramsey Clark är död, 93 år gammal.
Han stöttade medborgarrättsrörelsen i USA – men blev senare försvarsadvokat åt Iraks diktator Saddam Hussein och Jugoslaviens folkmordsanklagade president Slobodan Milosevic.
PREMIUM

Som justitieminister under den demokratiske presidenten Lyndon B Johnson i slutet på 60-talet stöttade han medborgarrättsrörelsen i USA och verkställde bland annat medborgarrättslagen 1968. Han beslutade även att federala avrättningar skulle upphöra.

Enligt den svarte medborgarrättsledaren Roy Wilkins var Clark den första mäktige vite mannen som tog USA:s fattiga svarta befolkning på allvar och 1990 kallade Amnestys dåvarande USA-chef Clark för "en av världens mest respekterade förespråkare för mänskliga rättigheter "

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Djurskyddslag på Kuba – men djuroffer tillåts

Tuppfäktning är tillåtet på statligt övervakade klubbar enligt Kubas nya djurskyddslag. På bilden syns en tuppfäktningsarena på Venezuela. Arkivbild.
Foto: Matias Delacroix/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kuba har antagit en djurskyddslag för första gången i landets historia. Djurplågeri straffas numera med böter, men varken tuppfäktning eller djuroffer förbjuds.

Det är en av de första gångerna som civilsamhället på Kuba får igenom ett krav. För två år sedan marscherade 500 personer genom Havanna för att uppmana till en djurskyddslag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Løkke Rasmussen bildar nytt parti i Danmark

Den tidigare danske statsministern Lars Løkke Rasmussen bekräftar att han bildar ett nytt mittenparti.
Foto: Julien Warnand/AP/TT
Utrikes
Utrikes Danmarks tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen bildar ett nytt parti.
Han har flera gånger luftat en sådan ambition sedan han på nyårsdagen lämnade borgerliga Venstre efter 40 års medlemskap och blev politisk vilde i folketinget.
PREMIUM

I januari startade Lars Løkke Rasmussen ett politiskt nätverk kallat "Den politiska mötesplatsen", som hittills 15 000 danskar uppges ha blivit medlemmar i – och nu är ett nytt mittenparti på väg att bli verklighet, skriver den förre statsministern själv i den danska tidningen BT.

"Ett nytt parti växer fram som har ambitionen att bli en förnuftig, pragmatisk och odogmatisk röst i den politiska debatten," skriver Løkke Rasmussen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL