Sport

H65 Höör chanslöst mot Sävehof

Irma Schjött fick priset till matchens lirare mot Sävehof med 41 procent räddningar.
Foto: Christoffer Borg Mattisson
Sport
handboll Ett skadedrabbat H65 Höör var utan chans i toppmatchen mot Sävehof, föll med hela tio mål, 18-28, och halkade ner till tredje plats i SHE-tabellen.

H65 som kom till spel i toppmatchen utan tunga kvartetten Tilda Winberg, Amelia Lundbäck, Filippa Nyman och Malin Sandberg vilka samtliga var med då H65 besegrade Sävehof hemma i Höör senast lagen möttes.

– I dag räckte vi inte till helt enkelt, vi får inte ihop det. Vi lyckades inte lösa problematiken med alla skadorna med nya spelare på nya positioner och det får jag som tränare ta på mig, sa H65 Höörs tränare Ola Månsson efter matchen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

"Då var det en utökning, nu en begränsning"

Champions League-bucklan. Mästarturneringen har blivit en stor succé –men den planerade utbrytarligan kan bli ett fiasko. Arkivbild.
Foto: Miguel A. Lopes/AP/TT
Sport
Sport Storklubbarnas försök att bilda en europeisk utbrytarliga havererade.
De starkt kritiserade planerna har liknats vid en revolution men det är inte sportens första. Senast blev det en succé, mycket tack vare en svensk – och lite whisky.

Det har varit några stormiga dygn sedan tolv av Europas största klubbar försökt bilda egen superliga som konkurrerar med Champions League.

Nu har nio av klubbarna hoppat av – och projektet har satts på paus.

Men låt oss spola tillbaka tiden lite. Vi stannar till vid 1992. Redan två år före det hade Lennart Johansson börjat fundera på hur man skulle kunna skapa en attraktiv klubblagsturnering, men 1992 förstod han på allvar att något måste göras.

Som ordförande för Europeiska fotbollsförbundet Uefa såg han dels hur organisationens ekonomi blev allt sämre, dels hur supportrar och klubbar började tappa intresset för de existerande cuperna. Tillsammans med de tyska marknadsföringsgenierna Klaus Hempel och Jürgen Lens och Uefas generalsekreterare Gerhard Aigner mejslade han ut en idé.

Men vad skulle de allra största klubbarna säga?

Var de med på tåget?

"Okej, vi kör"

I sin självbiografi skriver Johansson att det i maktens korridorer viskades om att 14 klubbar undersökte möjligheterna till att bryta sig loss från sina respektive ligor och bilda en alldeles egen superliga. Johansson var tvungen att agera snabbt.

Han bjöd in Milans profilstarka ägare Silvio Berlusconi till en vackert belägen fjällstuga i Schweiz. Syftet med mötet var glasklart:

Om Berlusconi var på Johanssons sida skulle nog även de övriga mäktiga klubbcheferna vara det.

Den italienske mediemogulen dök upp både trött och bakfull, skriver Johansson, men efter en whisky – eller om det var några glas vin – mjuknade han. Johansson berättade energifyllt om sin plan – om hur Milan och Berlusconi skulle kunna tjäna mycket pengar på den nya turneringen. Berlusconi funderade ett tag, sedan sade han:

– Okej, vi kör.

Champions League var fött.

"Fanns ett behov"

Den förre landslagsspelaren och tränaren Thomas Nordahl var vid den här tiden expert i tv och minns mycket väl uppståndelsen kring den nya turneringen.

– Det var som en revolution, säger han.

– Det fanns ett stort behov att bredda ekonomin för klubbarna, det var nödvändigt, och det var därför Champions League kom till.

2021 upplever vi också ett slags revolutionsförsök i den europeiska toppfotbollen. Men planerna på en ny superliga har stoppats efter massiva protester från omvärlden.

– Det var inte alls samma motstånd mot Champions League som det är nu, säger Nordahl.

– Det var snarare så att man såg möjligheter till att få en bättre ekonomi. Och Champions League har ju blivit en ekonomisk succé för klubbarna. Skillnaden mellan nu och då är att då var det en utökning, nu är det mer en begränsning.

Thomas Nordahl minns hur han såg fram emot den nya mästarturneringen.

– Man gick ju och längtade efter matcherna. Det var något nytt och spännande. Jag var med och kommenterade från starten, de allra första matcherna.

Nytt och spännande

Före Champions Leagues intåg 1992 spelade de bästa lagen i Europacupen. Utöver det fanns även bland annat Uefacupen och Cupvinnarcupen.

– Hela det systemet var varken intressant på ett sportsligt eller ekonomiskt plan. Det var därför Uefa började titta på det här. Champions League blev kronan på en längre utveckling av flera cuper, säger Lars-Christer Olsson, avgående ordförande i organisationen European Leagues, och vid tidpunkten för Champions Leagues födelse generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet.

Mot nya ligan

Ny och möjligen spännande var tanken med storlagens superliga också. Men varken Nordahl eller Olsson trodde på det kritiserade projektet ens före avhoppen.

– Jag ser bara problem, säger Olsson.

Nordahl fyller i:

– Jag gillar inte tanken på en stängd liga. Den lille ska kunna slå den store, som det är i Champions League.

Mikael Widerberg/TT

Sport

United-fansens protest – stoppar träning

Supportrarna rasar mot Bruno Fernandes (vänster) och Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United.
Foto: Stu Forster AP/TT
Sport
Sport

Manchester Uniteds utbrytarförsök har väckt ilska hos lagets supportrar. Flera anhängare har nu blockerat ingångarna till Premier League-klubbens träningsanläggning.

"Vi bestämmer när ni tränar", står det på en banderoll som supportrarna har med sig.

Den amerikanske ägarfamiljen Glazer får sig också en skopa. "Glazer out", går att läsa på en annan banderoll.

Ägarna har kritiserats hårt efter försöket att ansluta till den nya superligan. Men efter massiva protester meddelade de i tisdags att de hoppar av projektet som nu ligger på is.

Sport

Uppgifter: Ingen öppning för publik

Sirius och Halmstad möttes i allsvenskan inför tomma läktare.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Det blir sannolikt inte någon utökad publik på svensk idrott efter den 3 maj. Folkhälsomyndigheten (FHM) anser inte att det är läge för lättnader, erfar TT.

FHM hade hoppats kunna göra lättnader i publikrestriktionerna, just nu är det åtta personer som tillåts, redan den 11 april men på grund av den ökande smittspridningen av covid-19 sköts det fram till den 3 maj.

Men enligt uppgift till TT har myndigheten i en hemställan begärt att regeringen väntar med att införa lättnader ytterligare en tid. Orsaken är att smittspridningen fortfarande är omfattande och belastningen på intensivvården hög.

Regeringen planerar att hålla en presskonferens senare i dag där man väntas skjuta på beslutet om lättnader ytterligare en tid.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Sprickan i PL: Klubbarna kastas ur kommittéer

'Big six'-klubbarna kan få lämna viktiga kommittéer.
Foto: Frank Augstein AP/TT
Sport
Sport

Utbrytarförsöket har skapat en stor spricka i Premier League. Nu tvingas storklubbarna bort från viktiga kommittéer.

Ligan har uppmanat ledande personer i storklubbarna, som anslöt till den kritiserade superligan, att avgå. Annars kommer de att tvingas bort.

Premier Leagues vd Richard Masters har varit i kontakt med representanter för Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United och Manchester City och uppmanat dem att ställa sina platser till förfogande.

Tottenham är den enda klubb som inte har någon plats i kommittéerna.

De sex Premier League-klubbarna drog sig i tisdags ur superligan efter högljudda protester från supportrar, spelare och den brittiska regeringen. Europeiska fotbollsförbundet Uefa och internationella motsvarigheten Fifa hotade också med avstängningar och sanktioner.

Sport

Coronasmittad polis i OS-fackelstafetten

Det hålls upp skyltar med texten 'undvik trängsel, använd munskydd' i samband med OS-fackelstafetten i Japan. En polis som arbetade med arrangemanget har blivit sjuk i covid-19. Arkivbild.
Foto: Kyodo News/AP/TT
Sport
Sport

En polis som arbetade med fackelstafetten inför OS i Tokyo är den första i arrangemanget som testat positivt för covid-19.

Mannen arbetade med att leda om trafik i Naoshima i lördags. Han bar munskydd och var aldrig i kontakt med stafettlöparna.

Tidigare har två personer som skulle ha sprungit med OS-elden hoppat av på grund av coronasmitta.

Coronaviruset sprids snabbt i Japan just nu och regeringen väntas nu i veckan utfärda ett tredje nödläge med total nedstängning i Tokyo och i Osaka. Det redan uppskjutna OS är tänkt att starta om tre månader.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sport

"Johaug riskerar hela säsongen"

Therese Johaug. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud NTB/TT
Sport
Sport Therese Johaug öppnar för att springa i spikskor under friidrottssäsongen.
Något som skapar stor oro i Norge.
– Jag är rädd att hon riskerar hela skidsäsongen, säger löparprofilen Ingrid Kristiansen till Dagbladet.

Skidstjärnan Therese Johaug imponerade i fjol när hon sprang 10 000 meter på 31 minuter och 50 sekunder på norska Bislett Games, vilket var under VM-kvalgränsen.

För att pressa sitt personbästa ytterligare funderar 32-åringen på att snöra på sig ett par spikskor.

– Det hade varit kul att prova det i alla fall. Men man får ju börja med några träningspass och starta väldigt, väldigt försiktigt – bara för att känna hur det känns och se hur kroppen tacklar det, säger Therese Johaug till NRK.

Planerna väcker oro i Norge. Norska löpardrottningen Ingrid Kristiansen, med VM- och EM-guld på kontot, har gått ut med en varning till Johaug och menar att beslutet kan medföra stora skadeproblem.

– Jag är rädd att hon riskerar både friidrotts- och längdskidsäsong med det valet. Spikskor är ganska läskiga. Alla som har sprungit med spikskor på löparbana i en halvtimme vet att det gör ont i benen om du inte är van vid det, säger Kristiansen till norska Dagbladet

Det kommer dock inte att bli någon medverkan på årets Bislett Games för Therese Johaug. Tävlingen har flyttats till den 1 juli och krockar därför med ett av norskans höghöjdsläger.

Sport

OS-mottot kan få tillägget "tillsammans"

Det olympiska mottot 'Snabbare, högre, starkare' kan få tillägget 'tillsammans'.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Efter 127 år kan det olympiska mottot "Citius, altius, fortius" ändras.

De latinska orden för"Snabbare, högre, starkare" föreslås nu få tillägget "communis" som betyder "tillsammans".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Mästaren tillbaka för att försvara STCC-titeln

'Jag förväntar mig ett tufft mästerskap i år, förmodligen ännu tuffare än förra året, och vi kommer att göra allt vi kan för att möta den utmaningen”, säger regerande STCC-mästaren Rob Huff.
Foto: Micke Fransson/TT
Sport
Sport Regerande mästaren Rob Huff återvänder till den svenska racingserien STCC för att försvara sin titel.
PREMIUM

"Jag förväntar mig ett tufft mästerskap i år, förmodligen ännu tuffare än förra året, och vi kommer att göra allt vi kan för att möta den utmaningen”, säger Rob Huff i ett pressmeddelande.

Britten Huff bärgade titeln 2020 den sista tävlingsdagen efter seger i det sista loppet. Ett av de tajtaste mästerskapen i STCC historia.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL