Utrikes

Fransk höger i otakt med rättvisan

2011 togs denna bild då Frankrikes dåvarande premiärminister François Fillon och president Nicolas Sarkozy deltog i en ceremoni i Élyséepalatset i Paris tillsammans med förre premiärministern Édouard Balladur. Alla tre har sedan dess ställts inför rätta för olika korruptionsanklagelser.
Foto: Philippe Wojazer/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fejkanställningar, löften om fina jobb och otillåtna kampanjbidrag har slagit hårt mot den franska högern.
Äntligen är alla lika för lagen, jublar motståndarna. Anhängarna talar om en häxjakt.
PREMIUM

För tio år sedan hette Frankrikes president Nicolas Sarkozy och François Fillon var hans premiärminister. Nu skulle de kunna bli cellkamrater i stället – om det inte vore för överklaganden och fotbojor.

Det senaste året har båda två dömts till ovillkorliga fängelsestraff för olika korruptionsbrott. Och de är inte ensamma.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Thunberg vittnar när klimattoppmötet börjar

'Ledare, rädda jorden och rädda oss', står det i denna lasertext i Seoul i Sydkorea. Laserarrangemanget hölls på torsdagen, inför veckans klimattoppmöte.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien lovar en nedgång med 78 procent, Kanadas löfte lyder minus 40-45 procent, Japan verkar också ha något på gång – stormakterna har laddat med stora ord inför USA:s klimattoppmöte.
Men de kan räkna med en hård recension av Greta Thunberg, som samtidigt talar i kongressen.

Inför det stora, men digitala, mötet som inleds i eftermiddag svensk tid, kastade Storbritannien ned handsken i tisdags; jämfört med 1990 ska landets koldioxidutsläpp år 2035 ha minskat med 78 procent. Det är det mest långtgående löftet av någon större ekonomi i världen.

EU svarade dagen efter med en något blekare siffra, minus 55 procent till 2030. Men det löftet verkar mer konkret än premiärminister Boris Johnsons utspel i London, som kritiseras för att sakna detaljer.

Nu riktas världens ögon mot vilka målsättningar ledarna kan enas om vid det möte som president Joe Biden bjudit in till, och som pågår i två dagar.

Inget korridorsnack

Bland annat har Japans premiärminister Yoshihide Suga, när han besökte Washington i förra veckan, signalerat att hans land är redo att skärpa sina miljömål.

Även exempelvis Rysslands och Kinas presidenter Vladimir Putin och Xi Jinping deltar. Men att mötet är digitalt brukar ses som en nackdel i dessa sammanhang – det blir inget "korridorsnack" där ledarna kan pressa varandra eller kompromissa.

Toppmötets första dag är också "Earth Day", en global miljödag som högtidlighållits sedan 1970. I samband med det ska den svenska klimatprofilen Greta Thunberg tala i ett utskott i USA:s kongress.

Skräder inte orden

Hon vittnar på inbjudan av Ro Khanna, demokrat från Kalifornien som är engagerad i klimatfrågor. Och även om utskottsutfrågningen inte ingår i president Bidens toppmöte lär klimatlöftena bli en dominerande fråga.

Thunberg brukar inte skräda sina ord, när hon i dylika sammanhang påpekar att politikerna ofta lovar runt men håller tunt i miljösammanhang.

– Jag vet att ni försöker, men inte tillräckligt mycket. Tyvärr, sade Thunberg då hon som 16-åring var på plats i Washington på ett möte arrangerat av senaten 2019.

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Försvunnen ubåt har 53 människor ombord

Indonesiens räddningsmyndigheter söker febrilt efter den försvunna ubåten.
Foto: Firdia Lisnawati/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det råder febril aktivitet utanför Balis kust där ett stort räddningspådrag söker efter en försvunnen indonesisk ubåt. Den befaras ha sjunkit till omkring 600-700 meters djup med 53 människor ombord.

Den tysktillverkade dieseldrivna ubåten KRI Nanggala skulle genomföra en torpedövning utanför den indonesiska ön Bali i onsdags när den bad om tillstånd att dyka – för att kort därefter tappa kontakten med omvärlden.

Sökandet koncentreras kring ett oljebälte som har upptäckts på den plats där ubåten försvann ner i djupet. Det är dock oklart om utsläppet kommer från ubåten, men det kan också tyda på att farkosten har skadats eller så kan det vara en signal från besättningen, enligt den indonesiska flottan.

Finns syre

Ubåten hade 53 människor ombord när den försvann och enligt flottan kan det ha uppstått problem med elektroniken vid dykningen, vilket kan ha fått farkosten att sjunka till ett djup på 600-700 meter. Det är i så fall betydligt djupare än vad den är byggd för att klara av.

Och även om syret ombord uppges räcka till på lördag har experter varnat för att farkosten kan ha gått i bitar om den har sjunkit allt för djupt.

"Möjlig tragedi"

Flera fartyg och helikoptrar söker nu febrilt efter spår och länder som USA, Australien, Frankrike och Tyskland har erbjudit sig att hjälpa till.

– Vi är väldigt bekymrade över uppgifterna. Det är mycket oroande för familjerna och särskilt för den indonesiska flottan, säger Australiens utrikesminister Marise Payne till ABC.

– Vi kommer att stödja vår granne på alla sätt vi kan.

Australiens försvarsminister Peter Dutton har dock sagt att de initiala uppgifterna om händelsen gör att det finns risk för att Indonesien står inför en "fruktansvärd tragedi".

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Sökandet efter ubåten

Den tysktillverkade dieseldrivna ubåten KRI Nanggala försvann i samband med en övning utanför Bali i onsdags. Den är en av fem ubåtar i den indonesiska flottan.

Ubåten är byggd för att klara ett djup på omkring 250-500 meter men det finns farhågor om att den har sjunkit till 600-700 meter efter att ha fått tekniska problem.

Ubåten tappade kontakten med omvärlden relativt kort efter det att den hade gått ner i djupet och bett om tillåtelse att påbörja en torpedövning. Några timmar senare upptäcktes ett oljespill på platsen där den försvann, även om det är oklart om det kommer från ubåten.

Sökfartyg använder sonar men har ännu inga spår av ubåten.

Källa: Reuters

Utrikes

Skolkade från jobbet i 15 år – med full lön

Den sjukhusanställde misstänks ha plockat ut 538 000 euro (närmare 5,5 miljoner kronor) under de 15 år som han aldrig gick till jobbet. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Närmare 5,5 miljoner kronor. Det misstänks en man ha plockat ut i lön trots att han slutade dyka upp på sitt jobb vid Ciacciosjukhuset i Catanzaro i Italien 2005, rapporterar brittiska BBC.

Han anklagas nu för bland annat bedrägeri och utpressning, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. Sex chefer utreds också i samband med fallet.

Mannen var en tjänsteman som 2005 tilldelades ett jobb på sjukhuset. Det var i samband med det som han slutade att gå till arbetet, enligt polisen. Han anklagas för att ha hotat sin chef så att hon inte skulle anmäla honom och när hon senare gick i pension upptäcktes aldrig frånvaron av hennes efterträdare.

Gripandena beskrivs som resultatet av många och långa utredningar som har riktat in sig på frånvaro och bedrägeri i Italiens offentliga sektor.

Utrikes

Biden till Bryssel i juni

USA:s president Joe Biden väntas till Bryssel i juni då Nato-länderna håller toppmöte. Arkivfoto.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den 14 juni gör USA:s president Joe Biden sitt första nedslag i Bryssel efter tillträdet i januari. Åtminstone väntar då ett toppmöte för Natos medlemsländer.

"Ett unikt tillfälle för att förstärka Nato som förkroppsligande av banden mellan Europa och Nordamerika", skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett pressmeddelande.

Natotoppmötet följer på det toppmöte som G7-ländernas stats- och regeringschefer har i brittiska Cornwall den 11-13 juni. Eventuellt kommer Nato-mötet dessutom att kombineras med att även EU-ländernas ledare samlas för att träffa Biden.

Utrikes

Ny milstolpe på Mars – gyllene box skapar syre

Perseverance fortsätter att skriva historia på Mars.
Foto: Nasa/TT
Utrikes
Utrikes Nasa har lyckats att omvandla koldioxid till syre på Mars. Den amerikanska rymdstyrelsen hoppas i framtiden kunna använda syret för att skjuta upp raketer från ytan, eller för astronauter att andas.

Det sexhjulade fordonet Perseverance på Mars fortsätter att skriva historia. Nu har fordonet, en så kallad rover, omvandlat koldioxid i Mars atmosfär till syre. Det är första gången det utförts på en annan planet, uppger Nasa.

– Det här är kritiskt första steg när det gäller att konvertera koldioxid till syre på Mars, säger Jim Reuter vid USA:s rymdstyrelse enligt ett pressmeddelande.

Tio gram i timmen

Syre finns naturligt även i Mars atmosfär, men bara drygt 0,1 procent, jämfört med jordens 21 procent. Koldioxid finns det däremot gott om på den röda planeten, där atmosfären består av 96 procent av gasen.

Den bilbatteristora gyllene boxen som används kallas för Moxie (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Den väger 17 kilo på Jorden, och kan producera tio gram syrgasmolekyler i timmen, genom att med hjälp av elektricitet dela koldioxidmolekyler, som består av en kolatom och två syreatomer.

Nasa jämför tekniken med att maskinen skapar syre på samma sätt som ett träd.

Används i raketer

Tio gram i timmen låter inte så imponerande, och gör inte heller någon större nytta. Men tanken är att bevisa att principen fungerar. För att kunna fylla en funktion i framtida expeditioner bedömer Nasa att man behöver bygga och skicka dit en Moxie som är hundra gånger så stor.

– Syre är inte bara något vi andas. Raketers drivmedel är beroende av syre, och framtida utforskare kommer att vara beroende av att kunna producera det på Mars för att kunna klara resan hem, säger Reuter.

Nasa exemplifierar med att en rymdraket som kan bära fyra astronauter skulle behöva 7 ton bränsle och 25 ton syre för att lyfta från Mars. Å andra sidan finns det gott om tid att producera det syret under expeditionerna, och rymdfararna förbrukar mycket mindre när de andas under tiden.

– Om astronauterna är där i ett år behöver de ungefär ett ton tillsammans, säger Michael Hecht vid MIT i Massachusetts enligt Nasas pressmeddelande.

Det är inte första gången som Nasas Marsuppdrag skriver historia, sedan det landade i Jezerokratern i februari, efter ett halvårs färd och åratal av förberedelser. För några dagar sedan gjorde minihelikoptern Ingenuity en flygtur, och en mängd bilder, filmer och till och med ljudupptagningar har skickats från rovern.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Fjärde planeten från solen

Mars är, från solen räknat, vårt solsystems fjärde planet. I storlek är den näst minst, bara Merkurius är mindre. Ändå rymmer Mars solsystemets i särklass högsta berg – med 27 000 meter är vulkanen Olympus Mons som tre Mount Everest staplade på varandra.

Ett Mars-år är 687 jord-dygn, alltså nästan lika långt som två år på jorden. Dygnet på Mars kallas för sol, uttalas "såll", och är lite längre än vårt jord-dygn.

Planeten är ogästvänlig; medeltemperaturen är minus 62 grader Celsius, och atmosfären innehåller 96 procent koldioxid men bara drygt 0,1 procent syre.

Tidigare genom årmiljarderna har dock förhållandena varit något snällare, så forskarna tror ändå att det kan ha uppstått någon form av primitivt liv på planeten. Det kan till och med finnas kvar än i dag, men i så fall gömmer det sig troligen under ytan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Israel: Syrisk robot över gränsen

Syriska luftvärnsrobotar avfyras över Damaskus natthimmel i april 2018.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Israelisk militär uppger att en syrisk luftvärnsrobot slagit ned och exploderat i södra Israel, utan att orsaka skada. Som svar har mål i Syrien attackerats.

Enligt israelisk arméradio avfyrades roboten av typen SA-5 mot ett israeliskt flygplan, men missade sitt mål och flög in över Israel.

Den uppges ha slagit ner ett antal mil utanför staden Dimona, där Israel har en topphemlig kärnteknisk anläggning. Israeliska medier har rapporterat om att luftvärnsförsvaret kring anläggningen har förstärkts under de senaste veckorna då man befarat en förestående attack från Iranstödda styrkor i något land i regionen.

Spänningarna mellan ärkefienderna Iran och Israel har förstärkts efter sabotaget häromveckan mot den iranska kärnenergianläggningen Natanz, ett sabotage som tillskrivits Israel.

Som svar på den syriska luftvärnsroboten har Israel attackerat robotbatterier i Syrien, uppger Israels militär.

Statliga syriska nyhetsbyrån Sana uppger att luftförsvaret genskjutit och slagit ut de flesta av vad som beskrivs som raketer, som riktats mot mål i närheten av Damaskus. Fyra soldater skadades i attacken som också orsakade viss materiell skada, enligt Sana.

En källa uppger för Reuters att attacken riktades mot mål i orten Dumair, omkring fyra mil nordöst om Damaskus, där Iranstödd milis finns och där Israel ska ha slagit till vid flera tidigare attacker.

Utrikes

Ambassadör misstänkt måltavla för hotellbomb

En kraftfull sprängladdning detonerade på parkeringen till lyxhotellet Serena i Quetta i Pakistan.
Foto: Arshad Butt/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kinas ambassadör i Pakistan misstänks ha varit måltavlan för ett bombdåd riktat mot ett lyxhotell i Quetta, enligt mediebolaget BBC som hänvisar till korrespondenter. Diplomaten var dock inte på plats när sprängladdningen exploderade vid hotellets parkering sent i onsdags.

– En kinesisk delegation på omkring fyra personer, ledda av ambassadören, bodde på hotellet. Ambassadören var ute på ett möte när explosionen inträffade, säger inrikesminister Sheikh Rashid Ahmed till nyhetsbyrån AFP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kolet en ödesfråga när utsläppsjättar möts

Tät rök väller ut från ett av Kinas otaliga kolkraftverk, just detta i staden Dandong i nordöstra delen av landet. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kommer USA och Kina att kunna enas om kolet?
Ländernas ledare möts i dagarna för att prata klimat och frågan om den sotiga utsläppsboven kan bli avgörande för hur kampen mot klimatförändringarna ska föras i framtiden.
PREMIUM

Bland de inbjudna till det virtuella tvådagarsmötet, som sker på initiativ av USA:s president Joe Biden, finns Kinas ledare Xi Jinping. Mötet, som inleds under torsdagen, blir första gången som de två stormakternas ledare möts. Att ett sådant möte sker i klimatets tecken är ingen slump.

USA och Kina står tillsammans för nästan hälften av jordens totala koldioxidutsläpp. Ledarna i båda länderna gör nu anspråk på att ta ledningen i den globala klimatkampen – åtminstone är det vad de säger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL