Ekonomi

Tysk miljardkompensation till Vattenfall

Tyskland fasar ut kärnkraften, och kompenserar nu elbolagen efter en lång tvist. Här tyska kärnkraftverk som stängts. Arkivbild.
Foto: Karl-Josef Hildenbrand
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Vattenfall och den tyska förbundsregeringen har kommit överens om en mångmiljardkompensation för nedläggningen av tysk kärnkraft.

Vattenfall får cirka 14,5 miljarder kronor av Tyskland då bolaget inte kunnat använda sina produktionsrättigheter för kärnkraft.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Volvo varnar för produktionsstörningar

Volvos vd Martin Lundstedt är nöjd med det gångna kvartalet, men ser fortsatt osäkerhet kring bland annat tillgången på halvledare.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi Lastbilstillverkaren Volvo klår analytikernas vinstprognos med råge. Men vd Martin Lundstedt varnar för halvledarbrist och ytterligare produktionsstörningar.
– Det är en match om tillgängligt material, säger han.

Volvo redovisar en vinst före skatt på 12 290 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 6 490 miljoner kronor samma period året före då bolagets finanser var tydligt påverkade av coronapandemin.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 9,5 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.

– Det är ett väldigt starkt kvartal från hela organisationen, säger Martin Lundstedt, vd för Volvo, till TT.

– Det är goda volymer både när det gäller nya produkter och för vår serviceverksamhet som ger en rekordmarginal.

Rapporten gjorde att Volvoaktien lyfte med 5,5 procent när handeln inleddes.

"Ställa produktionen"

Omsättningen uppgick till 94 miljarder, jämfört med 91,4 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 94,3 miljarder kronor.

Nettoorderingången för lastbilar landade samtidigt på drygt 85 000 lastbilar, upp från drygt 38 000 samma period föregående år.

Samtidigt varnar företaget för brist på halvledare. Under första kvartalet hade bristen en begränsad påverkan på tillverkningen, enligt Volvos vd. Men under andra kvartalet kommer produktionen av lastbilar att stoppas under två till fyra veckor.

– Vi kommer att ställa produktionen under ett antal veckor, för att få ordning i leden. Det har fungerat bra och det är den planeringen vi håller. Vi kommer att kraftsamla för att möta efterfrågan, säger Lundstedt.

Martin Lundstedt beskriver försörjningskedjan för såväl halvledare som för andra komponenter som "fortsatt mycket instabil och osäkerheten om utvecklingen är stor".

Han skriver också att bolaget "därför inte kan utesluta ytterligare störningar i såväl lastbilsverksamheten som för övriga delar av koncernen".

Stark efterfrågesituation

Samtidigt säger han att han inte är så oroad och tycker snarast att det vore konstigt om koncernen, i rådande efterfrågesituation, inte skulle ha störningar i produktionen.

– Vi är i en stark efterfrågesituation och en uppåtgående trend. Skulle vi köra nästa kvartal utan störningar har vi inte spänt bågen tillräckligt högt, säger Martin Lundstedt.

TT: Hur stor är risken att den osäkra situationen kommer att leda in i nästa halvår också?

– Grejen är att sikten framåt är ganska låg fortfarande. Det har varit en snabb återgång inte bara i vår sektor, så det finns obalanser i systemet, säger han.

– Men vi är i en stark efterfrågesituation. Vi kan ha lite komponentstörningar, men vi gör historiskt stora kliv mot hållbara transporter och redovisar rekordmarginaler.

Rättad version: Fel omsättningssiffra efter första mellanrubriken.

Helena Wande/TT

Jens Bornemann/TT

Ekonomi

Kostnadsökningar pressar SKF-vinsten

Kullagertillverkaren SKF presenterar sin rapport för första kvartalet. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi Kullagerjätten SKF:s första kvartal präglas av kraftigt ökad försäljning och tillväxt.
Men kostnadsökningar och valutaeffekter slår mot resultatet.

På börsen är det tummen ned. SKF-aktien faller med nästan 3 procent i den inledande handeln.

SKF-aktien hade inför rapporten gått upp med nästan 14 procent sedan årsskiftet.

"Efterfrågan har ökat gradvis sedan svackan under andra kvartalet 2020. Försäljningen förväntas fortsätta öka och under andra kvartalet i år komma upp i nivåer som före covid-19, det vill säga i linje med försäljningen under andra kvartalet 2019", skriver vd Alrik Danielson i vad som blir hans sista kvartal som SKF-chef.

I linje med förväntningar

SKF redovisar en justerad vinst före skatt på 2 586 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 856 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Rörelseresultatet ökade justerat till 2 789 miljoner kronor, trots att kostnadsökningar och valutaeffekter åt upp cirka 1,3 miljarder kronor enligt SKF:s avgående vd Alrik Danielson.

Resultatet låg i linje med förväntningarna. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en justerad vinst före skatt på 2,6 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Stigande insatskostnader

Omsättningen uppgick till 19 865 miljoner kronor, jämfört med 20 085 miljoner kronor ett år tidigare. Förväntningarna låg på 19,7 miljarder.

"Försäljningen var betydligt högre i Latinamerika och Asien och relativt oförändrad i Europa och Nordamerika", skriver Alrik Danielson i en kommentar.

Han tillägger att SKF nu vidtar åtgärder, både inom industri- och fordonsverksamheten, för att kompensera för stigande insatskostnader.

Problemen med negativa valutaeffekter väntas fortsätta även i andra kvartalet, och beräknas av SKF då landa på minus 400 miljoner kronor jämfört med fjolårets andra kvartal.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Stämning förbereds mot Astra Zeneca

Astra Zeneca och dess vd Pascal Soriot har haft fått tuff kritik från EU på grund av bolagets problem med att leverera sitt covid-19-vaccin. Nu riskerar bolaget att stämmas av EU-kommissionen. Arkivfoto.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ilskan över Astra Zenecas leveransproblem till EU är på väg att bli juridisk.

Åtminstone förbereder EU-kommissionen sig för att stämma det svensk-brittiska bolaget, uppger diplomater i Bryssel för nyhetssajten Politico Europe.

Frågan ska ha lyfts på ett möte med medlemsländernas EU-ambassadörer i onsdags och fått stöd från en majoritet av deltagarna. Enligt en av diplomaterna är målet att tvinga Astra Zeneca att få fram de vaccindoser som utlovats i kontraktet med EU.

Wiktor Nummelin/TT

Ekonomi

Nestlé går bättre än väntat

Nestlé fortsätter rada upp försäljningsframgångar i pandemin. Arkivbild
Foto: Laurent Gillieron AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den schweiziska livsmedelsjätten Nestlés försäljningsframgångar i pandemin fortsätter och under första kvartalet i år var ökningstakten den största på tio år.

Organiskt lyfte försäljningen för Nestlé med 7,7 procent. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 3,3 procent och med försäljningsnedgången för konkurrenten Danone på 3,3 procent under samma period.

I produktutbudet ingår bland annat Nescafé, Kitkat, flingor och barnmat och en stark efterfrågan på kaffe, mjölkprodukter och djurfoder i pandemin bidrar till ökningen.

Nestlé har även haft framgångar i sina onlinesatsningar och för försäljningen av hälsovårdsprodukter under pandemin.

Ekonomi

Svårt veta om statliga bolag styrs hållbart

Riksrevisionen vill att regeringen tydligare pekar ut för de statliga bolagen vad hållbart företagande innebär i praktiken. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Ekonomi
Ekonomi Det går inte riktigt att veta om de statliga bolagen styrs hållbart eftersom påbuden till bolagen inte följs upp, enligt Riksrevisionen.
Regeringen verkar bry sig mer om processer än konkreta resultat och framsteg.

"Staten är en av de absolut största bolagsägarna i Sverige, och det spelar roll hur den agerar på det här området", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande om granskningen.

Hon noterar att staten är hel- eller delägare i 46 aktiebolag med ett värde på cirka 640 miljarder kronor.

Riksdagen har sagt att bolagen ska vara föredömen när det gäller hållbart företagande och öppenhet. Det kan handla om god arbetsmiljö, bra arbetsvillkor, att verka för mänskliga rättigheter, jämställdhet och minskad påverkan på klimat och miljö.

Riksrevisionen har granskat om regeringens styrning av de statligt ägda bolagen leder till att ambitionerna om hållbart företagande uppnås, och hur de omsätts i praktiken.

Fokus verkar, enligt Riksrevisionen, ligga på övergripande frågor och processer. Inte konkreta resultat och framsteg.

Riksrevisionen anser att regeringen måste vara tydligare gentemot bolagen och vad hållbarhet innebär i verksamheten. Informationen till riksdagen måste bli bättre om hur bolagen klarar mål för hållbarhet för sociala frågor och miljö. Och staten bör öka kraven på redovisning i hållbarhetsfrågor från bolagen.

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Ekonomi

Tokyobörsen vände uppåt

Börserna stiger i Asien på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter onsdagens breda nedgångar var investerarna mer ivriga på köpknapparna i torsdagshandeln på flera håll i Asien.

Tokyobörsen steg kraftigt och Nikkei 225-indexet ökade 2,4 procent. Det bredare Topixindexet var inte långt därefter, med 1,8 procents uppgång.

Även i Hongkong stiger börsen med Hang Seng-index på plus 0,5 procent. Shanghaibörsens kompositindex backar däremot, ned 0,4 procent i den sena handeln.

Taiwans Weighted index steg inledningsvis med stängde nedåt, minus 0,6 procent.

Seoulbörsens Kospi-index gick upp 0,3 procent.

Ekonomi

Ännu en försäljningssmäll för Renault

Renaults försäljning har minskat fem kvartal i rad i pandemin. Arkivbild
Foto: Jacques Brinon AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den franska biltillverkaren Renaults försäljning sjönk med 1,1 procent till 10 miljarder euro under årets första kvartal, trots högre prisläge.

Därmed har försäljningen för Renault, som även äger bilmärkena Dacia och Lada, sjunkit fem kvartal i rad.

Verksamheten präglas bland annat av problem med brist på halvledare och effekter av covid-19-pandemin. Renault påverkas även av negativa valutaeffekter.

Försäljningsvolymen när det gäller Renaultbilar ökade med 1,1 procent, vilket kan jämföras med 21,2 procent för den tyska konkurrenten Volkswagen.

Ekonomi

Försäljningslyft för Pernod Ricard

Oväntat starkt försäljningslyft för Absolut Vodka-ägaren Pernod Ricard. Arkivbild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Ekonomi
Ekonomi

Den franska spritkoncernen Pernod Ricard, som bland annat äger Absolut Vodka, redovisar ett oväntat starkt försäljningslyft på 19,1 procent till 1,96 miljarder euro för årets första kvartal, det tredje i koncernens brutna räkenskapsår.

Analytiker hade i snitt räknat med ett försäljningslyft på 11,3 procent.

Och utsikterna ser goda ut. Ökningen väntas fortsätta i det innevarande kvartalet, som avslutas i juni, enligt Pernod Ricard, som räknar med en organisk försäljningsökning på omkring 10 procent för hela räkenskapsåret.

Stark efterfrågan i USA och Kina driver på utvecklingen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL