Sport

Ställdes in – nu spelas curling-VM ändå

Lag Hasselborg får chans på VM-guld trots allt.
Foto: Daniel Kihlström/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Curling-VM för damer i Schweiz skulle ha inletts 19 mars men ställdes in på grund av coronapandemin.

Men nu blir det ett världsmästerskap ändå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

FHM-PUBLIK: PUBLIKSTOPPET FÖRLÄNGS

Sport
Sport

Det blir inte någon utökad publik på svensk idrott efter den 3 maj.

– Det här behöver skjutas fram, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens.

Sport

Kamp mot klockan för Kane inför ligacupfinalen

Harry Kane kliver av skadad mot Everton.
Foto: Clive Brunskill/AP/TT
Sport
Sport

Tottenhams stora anfallsstjärna Harry Kane riskerar att missa Ligacupfinalen mot Manchester City på söndag. Den engelske landslagsmannen linkade av med en fotledsskada mot Everton förra helgen och missade onsdagens ligamatch mot Southampton.

Men den nytillträdde tränaren Ryan Mason är hoppfull.

– Vi tar det en dag i taget med Harry (Kane), säger han.

– Vi vet att han gör allt i sin makt för att vara tillbaka ute på planen.

Mason säger att 27-åringen inte har börjat träna än efter skadan, men hoppas att han är tillbaka i slutet av veckan.

Ligacupfinalen mot Manchester City innebär att Londonlaget har en chans att plocka sin första titel sedan man vann samma turnering 2008.

Sport

Corona stoppar Kalmar – Falun får finalplatsen

Kalmarsund tvingas dra sig ur SM-slutspelet i innebandy. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Kalmarsund har meddelat att man inte kommer till spel i nästa veckas semifinalmatcher i innebandyslutspelet på grund av coronautbrott i laget.
Därför tilldelas Falun segern och är klara för SM-final.
– Det är klart att man inte vill att det är så här det ska sluta, säger Kalmarsunds klubbchef Per Viberg.

Beslutet är taget av Svenska innebandyförbundets tävlingsutskott. I finalen väntar Storvreta för Falun.

"Självklart är det mycket beklagligt och vi hoppades naturligtvis att vi aldrig skulle behöva hamna här", säger förbundets tävlingschef Magnus Nilsson i ett pressmeddelande.

För Kalmarsunds del handlar beslutet om att man inte vill utsätta spelarna för risker.

– Att spela matchserie från tisdag med upp till fyra matcher på sex dagar känns inte ansvarsfullt, och är bara med risk för spelarnas hälsa, säger Per Viberg.

Semifinalserien pausades i förra veckan efter att båda lagen drabbats av covid-19. Sedan dess har alla parter arbetat för att matchserien ska kunna avgöras på plan, men utan framgång.

– Både vi och Falun sade att man skulle ta höjd för det här, för att det kommer att ta tid eftersom det är ett så stort antal smittade. Men det kunde man inte, utan man kunde bara flytta en vecka, säger Per Viberg.

Han säger dock att han har full förståelse för förbundets beslut, men att det är ett tungt sätt att åka ut på.

– Det är klart att man inte vill att det är så här det ska sluta. Vi gick till slutspel för första gången förra året, och då blev slutspelet helt inställd. Och i år så blir vi i slutändan väldigt drabbade av covid-19, rent sportsligt, säger han.

Falun ledde matchserien, som avgörs i bäst av sju, med 3–1 när den pausades.

SM-finalen avgörs den 2 maj i Gavlehovshallen i Gävle. Finalen skulle egentligen spelas den 24 april men flyttades efter coronautbrotten.

Ola Palmström/TT

Sport

Protestaktion på Uniteds träningsanläggning

Supportrarna rasar mot Bruno Fernandes (vänster) och Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United.
Foto: Stu Forster AP/TT
Sport
Sport Manchester Uniteds utbrytarförsök har väckt ilska hos lagets supportrar.
Flera anhängare tog sig in på Premier League-klubbens träningsanläggning och blockerade ingångarna.

"Vi bestämmer när ni tränar" och "Glazer out", gick att läsa på banderoller som supportrarna hade med sig.

Den amerikanska ägarfamiljen Glazer har kritiserats hårt efter försöket att ansluta till den nya superligan. Men efter massiva protester meddelade de i tisdags att de hoppar av projektet som nu ligger på is.

Något som har resulterat i att Uniteds vd Ed Woodward tvingas avgå efter säsongen.

De maskerade personerna hade även en annan banderoll med krav på införandet av 51-procentsregeln i engelsk fotboll. Regeln finns redan i Sverige och innebär att klubbar inte kan majoritetsägas av personer eller företag.

Senare under torsdagen bekräftade Manchester United att protestaktionen ägt rum.

”Vid 09:00 fick en grupp komma in på anläggningen. Managern och andra talade med dem. Byggnaderna är säkrade och gruppen har nu lämnat platsen”, sade de i ett uttalande till BBC.

Sport

FHM vill förlänga publikstopp till 17 maj

Sirius och Halmstad möttes i allsvenskan inför tomma läktare.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Det blir sannolikt inte någon utökad publik på svensk idrott efter den 3 maj. Folkhälsomyndigheten (FHM) anser inte att det är läge för lättnader förrän tidigast den 17 maj.
– Det är inte förvånande i sammanhangen vi är i just nu med näst intill okontrollerad smittspridning, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

Enquist säger att fotbollsrörelsen gärna väntar med lättnader tills pandemiläget är bättre:

– Just nu vill nog ingen öppna upp så himla mycket när man inte lyckats stoppa smittan på alla andra platser, säger han.

– Men det är inte fotbollen som sprider smitta men det är här man hållit kvar restriktionerna.

"Styvmoderligt behandlade"

Vad han framför allt vänder sig emot är FHM:s förslag på hur lättnaderna ska se ut när man väl öppnar upp för publik, att det handlar om publik på 100 personer i ett första läge och sedan 600 personer och därifrån helt fulla läktare i den tredje fasen. Och att fotbollen inte lyckas få någon dialog med FHM.

– Att inte ens få en dialog på relevanta nivåer vad vi kan göra när smittspridningen är lägre. Att man har den här arrogansen från FHM, att man säger “vi har bestämt att 100 och 600 är rätt nivåer oavsett evenemang", den är helt obegriplig, det är den vi är mest irriterade över. Att de inte efter den här långa tiden bjuder till ens med armbågen, det är väldigt svårt att begripa, säger Enquist.

– Vi tycker att vi under det här året har varit otroligt styvmoderligt behandlade, det har varit nyanslöst.

Enquist berättar om att fotbollen i Danmark i samråd med myndigheter och regering har bestämt ett helt annat upplägg för öppnande för publik med mellan 2 000 och 20 000 åskådare beroende på arenakapacitet.

Pressträff

FHM hade hoppats kunna göra lättnader i publikrestriktionerna, just nu är det åtta personer som tillåts, redan den 11 april men på grund av den ökande smittspridningen av covid-19 sköts det fram till den 3 maj.

Men i en hemställan har myndigheten nu begärt att regeringen väntar med att införa lättnader till tidigast den 17 maj. Orsaken är att smittspridningen fortfarande är omfattande och belastningen på intensivvården hög.

Regeringen och FHM håller en presskonferens vid 13.15.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sport

"Då var det en utökning, nu en begränsning"

Champions League-bucklan. Mästarturneringen har blivit en stor succé –men den planerade utbrytarligan kan bli ett fiasko. Arkivbild.
Foto: Miguel A. Lopes/AP/TT
Sport
Sport Storklubbarnas försök att bilda en europeisk utbrytarliga havererade.
De starkt kritiserade planerna har liknats vid en revolution men det är inte sportens första. Senast blev det en succé, mycket tack vare en svensk – och lite whisky.

Det har varit några stormiga dygn sedan tolv av Europas största klubbar försökt bilda egen superliga som konkurrerar med Champions League.

Nu har nio av klubbarna hoppat av – och projektet har satts på paus.

Men låt oss spola tillbaka tiden lite. Vi stannar till vid 1992. Redan två år före det hade Lennart Johansson börjat fundera på hur man skulle kunna skapa en attraktiv klubblagsturnering, men 1992 förstod han på allvar att något måste göras.

Som ordförande för Europeiska fotbollsförbundet Uefa såg han dels hur organisationens ekonomi blev allt sämre, dels hur supportrar och klubbar började tappa intresset för de existerande cuperna. Tillsammans med de tyska marknadsföringsgenierna Klaus Hempel och Jürgen Lens och Uefas generalsekreterare Gerhard Aigner mejslade han ut en idé.

Men vad skulle de allra största klubbarna säga?

Var de med på tåget?

"Okej, vi kör"

I sin självbiografi skriver Johansson att det i maktens korridorer viskades om att 14 klubbar undersökte möjligheterna till att bryta sig loss från sina respektive ligor och bilda en alldeles egen superliga. Johansson var tvungen att agera snabbt.

Han bjöd in Milans profilstarka ägare Silvio Berlusconi till en vackert belägen fjällstuga i Schweiz. Syftet med mötet var glasklart:

Om Berlusconi var på Johanssons sida skulle nog även de övriga mäktiga klubbcheferna vara det.

Den italienske mediemogulen dök upp både trött och bakfull, skriver Johansson, men efter en whisky – eller om det var några glas vin – mjuknade han. Johansson berättade energifyllt om sin plan – om hur Milan och Berlusconi skulle kunna tjäna mycket pengar på den nya turneringen. Berlusconi funderade ett tag, sedan sade han:

– Okej, vi kör.

Champions League var fött.

"Fanns ett behov"

Den förre landslagsspelaren och tränaren Thomas Nordahl var vid den här tiden expert i tv och minns mycket väl uppståndelsen kring den nya turneringen.

– Det var som en revolution, säger han.

– Det fanns ett stort behov att bredda ekonomin för klubbarna, det var nödvändigt, och det var därför Champions League kom till.

2021 upplever vi också ett slags revolutionsförsök i den europeiska toppfotbollen. Men planerna på en ny superliga har stoppats efter massiva protester från omvärlden.

– Det var inte alls samma motstånd mot Champions League som det är nu, säger Nordahl.

– Det var snarare så att man såg möjligheter till att få en bättre ekonomi. Och Champions League har ju blivit en ekonomisk succé för klubbarna. Skillnaden mellan nu och då är att då var det en utökning, nu är det mer en begränsning.

Thomas Nordahl minns hur han såg fram emot den nya mästarturneringen.

– Man gick ju och längtade efter matcherna. Det var något nytt och spännande. Jag var med och kommenterade från starten, de allra första matcherna.

Nytt och spännande

Före Champions Leagues intåg 1992 spelade de bästa lagen i Europacupen. Utöver det fanns även bland annat Uefacupen och Cupvinnarcupen.

– Hela det systemet var varken intressant på ett sportsligt eller ekonomiskt plan. Det var därför Uefa började titta på det här. Champions League blev kronan på en längre utveckling av flera cuper, säger Lars-Christer Olsson, avgående ordförande i organisationen European Leagues, och vid tidpunkten för Champions Leagues födelse generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet.

Mot nya ligan

Ny och möjligen spännande var tanken med storlagens superliga också. Men varken Nordahl eller Olsson trodde på det kritiserade projektet ens före avhoppen.

– Jag ser bara problem, säger Olsson.

Nordahl fyller i:

– Jag gillar inte tanken på en stängd liga. Den lille ska kunna slå den store, som det är i Champions League.

Mikael Widerberg/TT

Sport

Sprickan i PL: Klubbarna kastas ur kommittéer

'Big six'-klubbarna kan få lämna viktiga kommittéer.
Foto: Frank Augstein AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Utbrytarförsöket har skapat en stor spricka i Premier League. Nu tvingas storklubbarna bort från viktiga kommittéer.

Ligan har uppmanat ledande personer i storklubbarna, som anslöt till den kritiserade superligan, att avgå. Annars kommer de att tvingas bort.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Coronasmittad polis i OS-fackelstafetten

Det hålls upp skyltar med texten 'undvik trängsel, använd munskydd' i samband med OS-fackelstafetten i Japan. En polis som arbetade med arrangemanget har blivit sjuk i covid-19. Arkivbild.
Foto: Kyodo News/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

En polis som arbetade med fackelstafetten inför OS i Tokyo är den första i arrangemanget som testat positivt för covid-19.

Mannen arbetade med att leda om trafik i Naoshima i lördags. Han bar munskydd och var aldrig i kontakt med stafettlöparna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL