Malmö

Hittade flera skjutvapen i mannens bostad

Polisen kunde beslagta flera vapen i mannens bostad.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Malmö
Malmö En man i 60-årsåldern misstänks för att ha skjutit med ett skjutvapen i sin trädgård. Vid genomsökning av mannens bostad kunde polisen hitta flera skjutvapen.

Händelsen ägde rum i Vintrieområdet under torsdagsmorgonen. Något Skånskan skrivit om.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Schweizisk landslagsspelare klar för Malmö FBC

Malmö FBC värvar Esther ”Jeya” Jeyabalasingam från Schweiz.
Foto: Dieter Meierhans Henggart
Sport
Malmö
innebandy Malmö FBC-damerna drog i gång lagbygget inför nästa säsong med att värva en schweizisk landslagsspelare.

Första nyförvärvet för Malmö FBCs damlag heter Esther ”Jeya” Jeyabalasingam, född 1999, och kommer ifrån Red Ants Rychenberg Winterthur i den schweiziska högstaligan, där hon har en tongivande roll.

Ants Rychenberg Winterthur slog nyligen något överraskade ut topplaget Piranha Chur i kvartsfinalen i det inhemska slutspelet men sen tog det stopp mot den kommande mästaren.

”Jeya” som nyförvärvet kallas enligt Malmö FBC, är även med i Schweiz bruttotrupp till kommande VM.

Hon kommer till Malmö FBC för att spela innebandy kombinerat med studier.

– Vi har en lång erfarenhet av schweiziska spelare i laget och ”Jeya” blir den fjärde i ordningen genom åren. Skillnaden är att de tre tidigare har varit etablerade landslagsspelare när de kom till oss och att avtalen endast varit för en säsong i taget. Med detta har det funnits för- och nackdelar. Nu ska det därför bli spännande att följa en spelare som är på väg att slå sig in i landslaget och kommer till oss med en längre tidshorisont, säger Jessica Jensen i Malmö FBC:s sportgrupp.

- Vi har haft en dialog och följt ”Jeya” sedan i slutet av förra året och det ska bli spännande att följa hennes fortsatta utveckling hos oss. Spelmässigt är det en tvåvägsspelande med hög arbetskapacitet som jag ser ska passa väl in i vårt spelsätt, kommenterar huvudtränaren Mikael Jeppsson

Esther Jeyabalasingam ser fram emot sin nya utmaning i karriären:

– Klubbens professionella arbete och goda träningsmöjligheter har övertygat mig och jag ser fram emot att komma in i det höga tempot och passningskvaliteten i SSL och utveckla mitt eget spel, förklarar hon i ett pressmeddelande.

Malmö

”Ingen som fastar ska behöva sitta med i matsalen”

Elever som fastar ska inte behöva sitta med i matsalen, meddelar grundskoleförvaltningen. Nu ska gemensamma riktlinjer tas fram för hur skolorna ska agera under fastemånaden.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Malmö
MALMÖ Elever som fastar under ramadan ska inte behöva sitta med i skolmatsalen. Det är budskapet från Malmö stad sedan föräldern Surra Al Sakban gjort grundskoleförvaltningen uppmärksam på en händelse som inträffat på en skola i Malmö.

På Västra Hamnens skola gick biträdande rektor runt i flera klasser och frågade vilka barn som fastade. De som svarade ja fick räcka upp handen. Sedan fick alla gå med till matsalen precis som vanligt.

– Barnen fick svara på frågor om de verkligen fastade av egen vilja eller om det var deras föräldrar som tvingat dem. Barnen fick också veta betydelsen av hur viktigt det var att äta och dricka. De som fastade var också tvungna att sitta med i matsalen.

– Min dotter kom hem och berättade det här och hon tyckte att de muslimska barnen som fastade blev utsatta, berättar Surra Al Sakban. Förra fredagen serverades en italiensk rätt som många gillar och då var det extra frestande för barnen som inte fick äta att sitta och titta på.

Kände sig kränkta

Surra Al Sakban tog kontakt med barn på skolan, både som fastar och som inte gör det, för att kontrollera att berättelsen stämde. Det gjorde den. Hon har nu gjort en anmälan till Skolinspektionen, Barnombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen.

– Barnen kände sig kränkta över att behöva gå in i matsalen. Jag tycker att skolan varit hård mot dessa barn och att den inte sett till barnens bästa.

– Jag hoppas att det blir en ändring så fort som möjligt på alla skolor i Malmö och att Malmö stad kan föregå med ett gott exempel genom att inte kränka, diskriminera eller normalisera utpekande av muslimska fastande barn, betonar Surra Al Sakban.

Surra Al Sakban har uppmärksammat Malmö stad på att fastande elever på en skola var tvungna att sitta med i matsalen. Nu har rutinerna ändrats.
Foto: Privat

Sedan den här händelsen blev känd har hon blivit kontaktad av flera andra skolor.

– En fritidspedagog berättade för mig att deras skola har aktiviteter för barnen som fastar när de andra är i matsalen och äter. Det är ett jättebra exempel på att det finns resurser om man verkligen vill göra något.

– Det finns också en rutin med att barn som har med ett intyg hemifrån inte behöver sitta med i matsalen. En del glömmer att fråga om intyget och det kan också vara språkförbistringar som gör att barnen inte får något intyg med sig till skolan. Jag tycker att man är onödigt hård mot de muslimska barnen.

Förändring

Hennes kontakter med Malmö stad har nu resulterat i att en förändring är på gång.

Mikael Dahlberg som är utbildningschef på grundskoleförvaltningen skriver i en kommentar till henne att frågan lyfts inom ledningen om att alla skolor ska agera likvärdigt.

– Vi kommer att kontakta skolledare i staden och påtala att vi inte tycker det är lämpligt att elever som fastar sitter med i matsalen, skriver han i sitt svar.

Mikael Dahlberg kommenterar också att han tycker att agerandet på Västra hamnens skola var obetänksamt. Enligt honom har rutinerna där ändrats nu.

Biträdande rektor på Västra hamnens skola har getts möjlighet att kommentera händelsen men avböjt på grund av tidsbrist.

Malmö

Stoppades på Lernacken - stal tullbil

Den stulna tullbilen, återbördad till dess ägare.
Foto: Tullen
Malmö
Malmö När den 25-årige Arlövsbon stoppades i tullen på Lernacken upptäcktes att hans körkort dragits in, men ännu inte omhändertagits. Därför ombesörjdes det av tullpersonalen, som uppmanade 25-åringen att ringa efter någon som kunde hämta honom.
I stället hoppade han in i en tullbil och körde därifrån.

Händelsen inträffade i somras på Lernacken, där den 25-årige Arlövsbon fick visa sitt körkort när han kom till tullstationen. Det stod snart klart att mannens körkort nyligen återkallats, men att han fortfarande hade kvar det i sin plånbok.

Därför tog tullpersonalen hand om körkortet. Efter att en omhändertagandeblankett fyllts i uppmanades 25-åringen att ringa någon som kunde hämta honom vid tullstationen eftersom han inte fick köra vidare med sin egen bil.

Men i stället för att ringa hoppade mannen in i en av tullens bilar, en mörk Volvo, och trampade på gasen. Några minuter senare upptäcktes att bilen var stulen. Eftersom ingen annan rört sig i området sedan bilen stals riktades misstankarna genast mot 25-åringen.

Körde hem

Tullen ringde upp hans pappa för att be honom uppmana sonen att köra hem. Samtidigt körde flera patruller till 25-åringens hemadress. En stund senare rullade han in den stulna den bilen på en parkeringsplats bilen och parkerade mellan två andra tullfordon.

25-åringen ställs nu inför rätta misstänkt för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning. Han nekar till den sista åtalspunkten eftersom han inte kände till att hans körkort var återkallat, hävdar han i förhör. Den tulltjänsteman som tog hand om hans körkort vittnar dock om att han klargjorde detta för 25-åringen.

Malmö

Lastbilsolycka på Inre Ringvägen

Malmö
Malmö En lastbil krockade med en personbil på Inre Ringvägen i Malmö på fredagen.

Olyckan inträffade strax efter klockan ett på eftermiddagen vid trafikplats Petersborg. Ingen av personerna i fordonen ska ha kommit till skada, enligt uppgift från SOS.

– Det fanns inget behov av räddningstjänst eller ambulans utan de sanerar bara vägbanan och kör därifrån, säger Gunilla Jensen, jourhavande teamledare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Män rånade i lägenhet

Malmö
Malmö En ensam rånare tvingade på torsdagsförmiddagen sig in i en lägenhet på Stadiongatan och rånade två män.

Rånet inträffade vid 11-tiden på torsdagen. En maskerad man ringde på en lägenhetsdörr. När innehavaren, en man i 65-årsåldern öppnade, trängde rånaren sig in i bostaden. Han viftade med ett tillhygge och tvingade ner mannen på golvet.

Sedan plockade rånaren åt sig lägenhetsinnehavarens värdesaker, bland annat mobiltelefon, plånbok och en vinkelslip.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Malmö

Anlagda toalettbränder på två skolor

Malmö
Malmö I torsdags satte en okänd person eld på toalettpapper på i en korridor och en toalett på Videdalsskolan.

Enligt räddningstjänsten fanns spridningsrisk men inga skador uppstod. Händelsen inträffade vid lunchtid på torsdagen. Det finns ingen misstänkt för händelsen, som rubriceras som mordbrand.

Dagen före inträffade en liknande händelse, då på Valdemarsros gymnasium. Då försökte någon tända eld på en pappershållare, dock utan att lyckas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Hundägare hittade bullar med metall i gångtunnel

Malmö
Malmö En kvinna som på torsdagsmorgonen rastade sin hund i Slottsparken hittade ett 20-tal bullar fyllda med metallföremål i gångtunneln under Regementsgatan.

Kvinnan var ute tidigt på morgonen för att rasta sin hund, och gick då under gångtunneln vid Borgarskolan. Där hittade hon bullarna, som fyllts med metallföremål. Hon plockade upp bullarna och kastade dem i en papperskorg.

Händelsen är bara en av många det senaste året där hundägare hittat farliga föremål i brödbullar. Händelsen rubriceras som förgöring.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Boende får inte lämna koloniområdet

Entréerna till koloniområdet är avspärrade. Även inne på området har polisen spärrat av gångar.
Foto: Kerstin Lind
Malmö
Malmö Kolonister som bor på Ärtholmens koloniområde får inte lämna det. Avspärrningar har satts upp inne på området.
Det berättar Kerstin Lind, som sov över i sin stuga natten till fredagen.

– Jag skulle hämta morgontidningen, och skulle cykla ner dit. Men det var avspärrat och jag fick inte hämta tidningen. Jag kan inte heller komma till Coop, berättar Kerstin Lind.

Från den 1 april släpps vattnet på i koloniområdet. Då flyttar många av kolonisterna in i sina stugor för sommarsäsongen. Kerstin Lind är en av dem.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL