Inrikes

Löfven: Liberalernas besked inget konstigt

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes "Det är inget konstigt, varje parti gör sina bedömningar utifrån vad de tror är bäst", skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Liberalernas besked att de vill se borgerlig regering efter valet nästa år.
M, KD och SD välkomnar men Jimmie Åkesson varnar samtidigt L-ledaren Nyamko Sabuni för att ställa ultimatum om SD:s roll.
PREMIUM

Det är positivt, skriver Löfven (S), att Liberalernas partistyrelse föreslår partirådet att L ska fortsätta samarbetet i januariavtalet till och med budgetproposition för 2022 och att därefter avveckla det i ordnad takt.

"Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket", skriver han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lööf kräver krafttag mot våld mot kvinnor

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Centerledaren Annie Lööf kräver krafttag för att stoppa män som dödar kvinnor i nära relationer.
Hon vill nu se partiledarsamtal om våld mot kvinnor

"Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? ", undrar Lööf på Facebook.

Bakgrunden är flera uppmärksammade fall de senaste veckorna där män misstänks ha mördat en kvinna de har eller har haft en relation med.

Lööf pekar bland annat på en kvinna som dödades i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping i torsdags och en kvinna som misstänkts ha dödats av en man hon har en relation med i en lägenhet i Nacka utanför Stockholm, också i torsdags.

Centerledaren tar även upp fallet med en man som misstänks för mord på en kvinna på öppen gata i Alvesta i lördags. Det är dock ännu oklart om de haft någon typ av relation.

Kräver krafttag

"Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspiralen och långsiktigt skyddar våldsutsatta kvinnor och barn", skriver Lööf på Facebook.

Hon uppger att hon är redo för att sätta sig ner på partiledarnivå för krafttag mot mäns våld mot kvinnor "när som helst".

Lööf skriver: "Jag känner förakt mot dessa män som mördar, misshandlar och förnedrar kvinnor".

Centerledaren avslutar inlägget på Facebook med att "män som mördar och misshandlar ska gripas, lagföras och dömas till långa fängelsestraff. Det är så vidrigt och så fruktansvärt. Män som hatar kvinnor. "

Ofta kulmen

De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor dödats av en närstående i en parrelation, enligt Brås rapport "2020 Konstaterade fall av dödligt våld." Förra året dödades 13 kvinnor, 2019 16 och 2018 22 kvinnor.

När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot, skriver Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) på sin hemsida. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen.

Enligt NCK tyder forskning på att det största bakomliggande motivet till dödligt partnervåld mot kvinnor är mannens behov av kontroll över kvinnan. Detta blir tydligt då brotten ofta begås i samband med separation eller med svartsjuka som motiv, skriver NCK.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Sveaskog vill rädda hotade trädarter

Almsjuka är en svampsjukdom som finns över hela världen där almar finns. Görs inget kommer almen att dö ut i Sverige, enligt experter.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes Ask och alm riskerar att bli mycket sällsynta inom en snar framtid. Nu satsar statliga Sveaskog på att rädda de rödlistade trädarterna – men kritiken mot bolagets avverkning av annan skyddsvärd skog kvarstår.

I begynnelsen hittade Oden, asagudarnas konung, två trädstammar som flutit iland på en strand. Utifrån dem – en ask och en alm – skapade han de första människorna.

– Kulturhistoriskt har asken och almen spelat, och spelar fortfarande, stor roll. De har varit enormt viktiga för människan. De gav bra foder till djuren om vintern och virket var perfekt till möbler och verktyg, säger Göran Thor, professor på institutionen för ekologi och naturvårdsbiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

I dag för dock träden som i den nordiska mytologin utgjorde förlagan till oss människor en tynande tillvaro. Almen klassificeras av SLU:s artdatabank som akut hotad då större delen av det svenska beståndet är drabbat av den så kallade almsjukan. Asken klassas som starkt hotad på grund av askskottsjukan, som upptäcktes i Sverige 2001. De båda rödlistade trädarterna är i sin tur värdar för en stor del av vår biologiska mångfald – hundratals insekter, lavar och svampar, många av dem också rödlistade.

Krävs många miljoner

I år satsar Sveriges största skogsägare, statliga Sveaskog, en halv miljon kronor på ett initiativ som ska rädda almen och asken. Projektet drivs tillsammans med SLU och forskningsinstitutet Skogsforsk och går ut på att identifiera resistenta träd och föröka dem.

– Man får räkna med 10–20 år för att få fram resistenta plantor och driva upp ett tillräckligt stort antal, och det kommer att krävas åtminstone någon miljon per år under den perioden. Jag hoppas att de ser det långsiktiga perspektivet. Det här är inget man gör på en kafferast, säger Göran Thor.

Planen är att skala upp stödet de kommande åren, enligt Sveaskogs skogsbrukschef Fredrik Klang.

– Det krävs långsiktighet och stabil finansiering i minst fem år och det ska vi söka hos kollegor i branschen. Vi får ta vårt ansvar som storskogsägare. Det här är en avgörande fråga för de rika skogarna i södra Sverige.

Avverkning oroar

Sveaskog har länge varit föremål för hård kritik från miljöorganisationer. Kritiken handlar bland annat om att bolaget avverkat, och planerat att avverka, flera värdefulla skogar med höga naturvärden. I fjol tilldelades Sveaskog det föga åtråvärda Greenwash-priset av miljöorganisationen Jordens vänner, med motiveringen att bolaget "framställer sig som skogsvårdare i stället för skogsskövlare".

Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor vid Naturskyddsföreningen, säger att planerna på att försöka rädda almen och asken är lovande.

– Men vi är samtidigt oerhört bekymrade över den avverkning av livsmiljöer och skogsområden med andra rödlistade och hotade arter, inte minst i norra Sverige, som Sveaskog genomför.

"Gör mer än andra"

Naturskyddsföreningen hoppas att initiativet inte stannar vid alm och ask – det behövs ordentliga insatser för alla hotade skogslevande arter, säger Sahlin.

– Det är bra att Sveaskog säger att de ska satsa på biologisk mångfald. Det behöver även gälla i de skyddsvärda skogar som vi i dag ser avverkas. Det nya projektet kommer att kosta pengar, men kommer knappast innebära minskad avverkning i de skyddsvärda kontinuitetsskogarna.

Fredrik Klang uppger att bolaget redan "lägger miljarder" på att ta hand om andra skyddsvärda skogar och arter.

– Vi jobbar intensivt med den boreala skogen och har avsatt gigantiska områden för att rädda den. Jag vet att vissa tycker att vi gör för lite, men vi gör mycket mer än någon annan. Men ja, vi avverkar fortfarande skog, och då klagar vissa bara på det och ser inte allt annat vi gör.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Hotade träd

Almen och asken sattes 2010 upp på den så kallade rödlistan, Artdatabankens lista över hotade arter. De är därmed de första svenska skogsträden som betraktas som utrotningshotade.

Artdatabankens rödlista delas in i en sexgradig skala: livskraftig, nära hotad, sårbar, starkt hotad, akut hotad och nationellt utdöd. Asken räknas i dag som starkt hotad och almen som akut hotad.

Den hårda utglesningen av landets alm- och askbestånd till följd av sjukdomar ligger bakom att de nu klassas som utrotningshotade.

Almdöden orsakas av almsjukan, som i sin tur orsakas av en svamp. Sjukdomen upptäcktes i Sverige på 1950-talet och sprids framför allt av skalbaggen almsplintborre.

Askarna dör till följd av den svampburna askskottsjukan. Infektionen sprider sig med vinden till kvistar och grenar och sedan in i trädens stam.

Källa: Artdatabanken/SLU

Inrikes

Man anhållen för mord på kvinna i Alvesta

En man är anhållen, men relationen till den dödade kvinnan är inte klarlagd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man har anhållits för mordet i lördags på en kvinna i 40-årsåldern på öppen gata i Alvesta.

– Kvinnan är nu identifierad, och anhöriga är underrättade, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Han kan inte säga vilken relation mannen och kvinna hade till varandra.

– Det finns inget som vi kan se i våra register som visar på någon relation. Men sedan kan det finnas relationer som vi inte ser. Det vanliga är att det finns någon slags relation.

Händelsen inträffade vid 13-tiden på lördagen, men enligt Calle Persson är det inte klarlagt exakt vad som hände. Det har förekommit uppgifter om en kniv.

– Det återstår att reda ut, vi har många vittnen till vår hjälp. De ska höras, och resultaten från den tekniska undersökning kommer också, säger Calle Persson.

Mannen anhölls strax före klockan 20 på lördagskvällen, på sannolika skäl misstänkt för mord, meddelar Åklagarmyndigheten.

"Mannen delgavs misstanke om brott och ett mycket kort inledande förhör hölls. Under dagen i dag ska fortsatta förhör hållas med den anhållne mannen tillsammans med hans försvarare", säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström vid Åklagarkammaren i Växjö i ett pressmeddelande.

Inrikes

Man skjuten till döds med flera skott

Polisens avspärrning vid platsen i Kista där en ung man sköts till döds med flera skott under natten. Han avled direkt på platsen.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes En ung man har skjutits med flera skott i Kista under natten. Han avled direkt på platsen.
Ingen gärningsman har gripits men en förundersökning om mord har inletts.
PREMIUM

Polisen söker efter en eller flera gärningspersoner sedan en ung man i 20-årsåldern skjutits med flera skott i Kista under natten mot söndag.

– Man har gjort någon form av konfrontation med målsäganden och skjutit honom utomhus och därefter lämnat området, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Risker när allt fler iva-patienter transporteras

Flytt av covidpatient på en iva-avdelning. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Inrikes
Inrikes Den tredje virusvågen pressar intensivvården hårt. Inte minst i form av ett ökat antal transporter av iva-patienter mellan och inom regionerna.
– Det finns alltid patientsäkerhetsrisker med överflyttningar, säger Göran Karlström på intensivvårdsregistret.
PREMIUM

När resurserna på en intensivvårdsavdelning (iva) inte längre klarar behovet kan det bli nödvändigt att flytta patienter till annan iva. Sådana intensivvårdstransporter är förknippade med negativa följder.

Studier har påvisat försämrat tillstånd hos iva-patienten under och efter transporten, med förlängd vårdtid på iva som konsekvens, enligt Svenska intensivvårdsregistret (Sir).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Skövde

Polisen utreder ett misstänkt mordförsök i Skövde. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ett misstänkt mordförsök har inträffat i centrala Skövde där en man utsatts för livsfarligt våld med tillhygge, skriver polisen på sin sajt. Polisen larmades till platsen strax efter midnatt.

Offret skadades vid händelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lööf: SD en säkerhetsrisk

Centerpartiets ledare Annie Lööf. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Centerledaren Annie Lööf varnar i en intervju med Göteborgs-Posten för att Sverigedemokraterna blir en säkerhetsrisk om partiet får inflytande över en borgerlig regering.
PREMIUM

– Att ge ett öppet främlingsfientligt populistparti inflytande över Sveriges regering är en säkerhetsrisk. Det har funnits en SD-tjänsteman här i riksdagskansliet som har varit en uppenbar säkerhetsrisk, säger hon till GP.

Lööf menar att det finns en möjlighet att SD får ha företrädare i regeringskansliet vid ett eventuellt samarbete med en moderatledd regering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man misstänks mördad i Eksjö

En man har anhållits. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man har hittats avliden i en bostad i Eksjö under natten mot söndagen, och polisen misstänker att han har blivit mördad.
PREMIUM

– En förundersökning om mord har inletts, säger Monica Bergström, presstalesperson hos polisen.

En man har gripits och senare anhållits som misstänkt för brottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL