Ekonomi

Färre passagerare för SAS i februari

225 000 flög med SAS i februari. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

225 000 passagerare flög med SAS under februari, visar bolagets passagerarsiffror. Det är en minskning med 89 procent jämfört med februari i fjol, då coronaviruset ännu inte hade stoppat flygen.

"Reserestriktionerna fortsätter att sätta press på efterfrågan, vilket föranlett ytterligare anpassning av erbjudna destinationer och avgångar under februari" skriver Rickard Gustafson, vd för SAS, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kristersson lovar riva upp Brommabeslut

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lovar att riva upp ett förhastat beslut om avveckling av Bromma flygplats. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen går emot riksdagen och tar beslut i fel ordning om Bromma, anser Moderatledaren Ulf Kristersson. En borgerlig regering kommer att riva upp ett förhastat beslut.

– Allt som bygger på att lägga ned Bromma innan det finns färdigfattade beslut om att bygga ut Arlanda kommer vi att stoppa, säger Ulf Kristersson till TT.

– Och jag tror att det finns goda möjligheter att ha även en riksdagsmajoritet med sig på det, säger Ulf Kristersson.

Stoppa snart

Han bedömer att det även finns möjligheter att hejda regeringen redan nu i riksdagen.

Riksdagens trafikutskott begär att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), efter initiativ av bland annat Centern, ska kallas till utskottet för att förklara regeringens besked om Bromma.

På en presskonferens på onsdagen sade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att Bromma ska avvecklas så snabbt som möjligt. Men först, betonade Eneroth, ska en utredare reda ut hur det ska gå till och vad det krävs för att Arlanda ska ta över trafiken.

Riva upp

Ulf Kristersson anser att regeringen agerar helt oseriöst och tar pandemin som intäkt för att avveckla Bromma och säger att det ska ske utan att ha klart för sig om hur det ska gå till och utan att Arlanda är förberett för ett övertagande. Men tar regeringen ett formellt beslut om att lägga ned kommer en borgerlig regering att riva upp det.

– Per Bolund var närmast övertydlig på presskonferensen att det här är ett nedläggningsbeslut, det är bara frågan om hur.

– Det är det beslutet vi kommer att riva upp vid en borgerlig valseger, säger Kristersson.

Centerpartiets trafikpolitiske talesperson, Anders Åkesson, anser också att regeringen tar beslut i fel ordning.

Man kan inte ta ett beslut att lägga ner utan att säkra kapacitet och möjligheter för resor och mindre bolag på Arlanda först, anser han.

– De riskerar att få en oerhört hård opinion emot sig, säger Åkesson.

Rättad version: I en tidigare version fick Per Bolund fel partibeteckning på ett ställe.

Lars Larsson/TT

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Jaguar pausar tillverkning tillfälligt

Jaguar F-Pace 30d AWD.
Foto: Jaguar
Ekonomi
Ekonomi

Den brittiska biltillverkaren Jaguar Land Rover ansluter till raden av fordonstillverkare, däribland Volvo, som får stoppa tillverkningen på grund av komponentbrist. Jaguar Land Rover stänger tillverkningen tillfälligt på två av sina produktionsanläggningar i Storbritannien från den 26 april.

Det tillfälliga stoppet handlar om störningar i leverantörskedjor i spåren av coronapandemin och den globala bristen av så kallade halvledare, enligt bolaget.

Ekonomi

SKF pressas av kostnadsökningar

Kullagertillverkaren SKF presenterar sin rapport för första kvartalet. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi Tillväxt och ökad försäljning präglar kullagertillverkaren SKF:s första kvartal. Men kostnader och valutaeffekter slår hårt mot resultatet och på börsen är det tummen ned.

SKF-aktien har vid lunchtid fallit med nästan 6 procent på Stockholmsbörsen och raderar därmed ut nästan hälften av kursuppgången hittills i år.

– Jag tycker det är ett jättestarkt kvartal, med 9 procent i organisk tillväxt och 2,8 miljarder i rörelseresultat. Det innebär en 14-procentig marginal samtidigt som vi har haft kostnadsökningar och negativa valutaeffekter på 1,3 miljarder, säger SKF:s vd Alrik Danielson.

En starkare krona

Rapporten avslutar en nästan sjuårig period med Danielson som vd för SKF, – en firma han jobbat för i mer än 25 år. Danielson efterträds av Rickard Gustafson från SAS vid månadsskiftet.

– Det handlar om högre transportkostnader. Det handlar om valuta, en effekt av en starkare krona. Och så är det material som går upp, alltså stålpriser, säger Danielson.

Problemet med halvledarbrist i fordonsindustrin, en stor kundgrupp för SKF, har firman än så länge inte känt mycket av.

– Alla pratar om det här, men det är väldigt få som räknar med några större störningar. Så det känns lite som att det finns hopp om att det här inte blir så allvarligt, säger Danielson.

Han flaggar samtidigt för att SKF är i färd med att kompensera för det högre kostnadsläget i produktionen ute bland kunder.

– Det blir lite dyrare kullager en tid. Stålpriserna har ju gått upp för att det finns en mycket högre efterfrågan nu, temporärt. Men när det kommer i balans igen tror jag att det kommer att falla tillbaka.

Mer kundnära produktion

Han tillägger att det finns förståelse bland SKF:s kunder för detta när efterfrågan är så stark som den är.

– När efterfrågan är stark har du också möjlighet att få kunden att förstå att om jag ska leverera med högre kostnader får du vara med och bära dem.

För SKF, som investerar 3,6 miljarder i fabriker och uppgraderingar i år, pågår just nu en omställning mot en mer kundnära produktion med ökad digitalisering och automatisering, enligt Danielson.

– Med en automatiserad produktionslina får du flexibilitet och bättre kontroll på kostnader oh kvalitet. Då blir det plötsligt så att du kan vara konkurrenskraftig var du än är, även nära kund, säger han.

Cirkulär ekonomi

Pandemin har blivit en injektion som satt extra fart på denna process, som dock pågick redan tidigare, enligt SKF-chefen. Framför sig ser Danielson nu hur denna omställning bidrar till att bygga vad han beskriver som en mer cirkulär ekonomi i framtiden.

– Då kan man ta lager ur produktion innan det har havererat, med hjälp av sensorer. Då kan man återvända i stället för att smälta ned, säger han.

Förutom lägre kostnader och en positiv miljöpåverkan innebär detta även att det kan skapas fler lokala arbetstillfällen, tror Danielson.

– Miljö och lönsamhet går hand i hand, säger han.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: SKF:s delårsrapport i korthet

SKF redovisar en justerad vinst före skatt på 2 586 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 856 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Resultatet låg i linje med förväntningarna. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en justerad vinst före skatt på 2,6 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Rörelseresultatet ökade justerat till 2 789 miljoner kronor, trots att kostnadsökningar och valutaeffekter åt upp cirka 1,3 miljarder kronor. Omsättningen uppgick till 19 865 miljoner kronor, jämfört med 20 085 miljoner kronor ett år tidigare. Förväntningarna låg på 19,7 miljarder.

Problemen med negativa valutaeffekter väntas fortsätta även i andra kvartalet, och beräknas av SKF då landa på minus 400 miljoner kronor jämfört med fjolårets andra kvartal.

Ekonomi

Rapportvinnare lyfter börsen

En rapporttät dag på Stockholmsbörsen. Exempelvis Volvo stiger kraftigt efter sin rapport. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen stiger i torsdagens handel efter en morgon som präglats av en strid ström av bolagsrapporter. Vid 11.30-tiden har OMXS-index ökat 0,3 procent. Ledande Europabörser stiger också.

Rapporterande lastbilstillverkaren Volvo lyfter 3,5 procent efter sin rapport med ett resultat som överträffade förväntningarna med råge.

Även telekombolaget Tele 2 lyfter efter sina siffror för första kvartalet. Aktien stiger 1,7 procent.

Bland de största vinnarna av börsbjässarna finns även industrikoncernen Alfa Laval, upp 3,8 procent, och gruvbolaget Boliden, upp 0,9 procent.

Kullagertillverkaren SKF hör däremot till förlorarna och faller 5,8 procent, mest av storbolagen, efter sin rapport.

Telekombolaget Ericsson, som lade fram delårsrapport under gårdagen och lyfte rejält, backar i dag med 2,1 procent.

Ekonomi

WWF hoppar av samarbete i protest mot Sverige

Allt biobränsle är inte klimatsmart, enligt Världsnaturfonden. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Ekonomi
Ekonomi Att bränna upp träd är inte klimatsmart, enligt Världsnaturfonden,WWF. Nu hoppar organisationen av samarbetet kring EU:s klassning av gröna investeringar i protest mot bland andra Sveriges lobbying.

Världsnaturfonden reagerade kraftigt på förslaget från EU som presenterades under tisdagen, där biobränsle ses som tillräckligt grönt för att passera det smala nålsöga för klimatsmarta investeringar som EU nu sätter upp.

Sverige, Finland och andra skogsländer i norr har lobbat hårt för att biobränslet och skogsbruket ska anses vara tillräckligt grönt för att kvala in i EU:s klassning för riktigt gröna investeringar, den så kallade taxonomin. Till slut lyckades övertalningen – i förslaget som kom på på onsdagen finns biobränslet med.

"Trädbränning"

Men allt biobränsle är inte alls bra, tycker Världsnaturfonden, som kallar biobränslet "trädbränning", och att förslaget innebär en "grönmålning" av EU:s klassningssystem för investeringar.

I protest meddelade Världsnaturfonden på onsdagskvällen att organisationen helt enkelt hoppar av samarbetet kring taxonomireglerna.

"Det slutliga förslaget beträffande skogsbruk och bioenergi strider mot de miljömässiga utmaningarna som vi står inför. Det har starkt influerats av obalanserad lobbying från Finland och Sverige", skriver Sébastien Godinot, chefsekonom på Världsnaturfonden.

På tvärs

Förslaget går helt på tvärs med vetenskapen och syftet med klassningen av gröna investeringar, tycker Världsnaturfonden, och därför är det lika bra att kliva av det samarbete som hittills funnits.

Ola Hansén, klimatexpert på Världsnaturfonden i Sverige, förklarade på onsdagen att förslaget bör få bakläxa.

– I det tidigare läckta förslag fanns stora öppningar för naturgasen. Men den har lyfts ut nu, det är bra. Vi skulle också vilja att bioenergi lyftes ut på samma sätt som naturgasen. Det finns både bra och dålig bioenergi, sade han.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: EU:s gröna taxonomi

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.

Ett förslag presenterades på onsdagen, efter långa, och tidvis intensiva och upprörda förhandlingar. Bland annat har det för Sveriges de rört energi och skogsbruk, där vattenkraft, kärnkraft och biobränsle varit fokus och där Sverige och andra länder lobbat hårt för att det ska få vara med.

Dessutom har skogsbruket som vi driver i norra Europa varit på tapeten.

Nu finns både vattenkraft och biobränsle med som gröna investeringar, under vissa förutsättningar.

Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.

Taxonomin bygger på sex olika klimatmål. Nu slås reglerna för de två första målen fast.

För att en investering ska klassas som grön ska den klara kriterierna för minst ett av målen och samtidigt inte påverka de övriga negativt.

1. Begränsning av klimatförändringarna

2. Anpassning till klimatförändringarna

3. Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser

4. Omställning till en cirkulär ekonomi

5. Att förebygga och begränsa föroreningar

6. Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem

Källa: Regeringen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Ekonomi

Portugal först in med coronaplan

António Costa är premiärminister i Portugal - vårens ordförandeland i EU:s ministerråd. Arkivfoto.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Portugal är vårens ordförandeland i EU:s ministerråd och visar nu också vägen när det gäller unionens stora coronastöd.

"Den ekonomiska återhämtningen måste gå hand i hand med en förbättrad hälsosituation. Jag välkomnar Portugals plan för återhämtning och motståndskraft som den första som officiellt lämnats in", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

De så kallade RRF-planerna innehåller vad varje medlemsland tänker göra med de gigantiska lån och bidrag som EU-länderna gemensamt beslutade om i fjol för att få fart på ekonomin igen efter coronapandemin. Alla medlemsländer har uppmanats att lämna in sina planer senast den 30 april. Förhoppningen är sedan att de första utbetalningarna kan ske redan i slutet av sommaren.

Wiktor Nummelin/TT

Ekonomi

Volvo varnar för produktionsstörningar

Volvos vd Martin Lundstedt är nöjd med det gångna kvartalet, men ser fortsatt osäkerhet kring bland annat tillgången på halvledare.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi Lastbilstillverkaren Volvo klår analytikernas vinstprognos med råge. Men vd Martin Lundstedt varnar för halvledarbrist och ytterligare produktionsstörningar.
– Det är en match om tillgängligt material, säger han.
PREMIUM

Volvo redovisar en vinst före skatt på 12 290 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 6 490 miljoner kronor samma period året före då bolagets finanser var tydligt påverkade av coronapandemin.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 9,5 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stämning förbereds mot Astra Zeneca

Astra Zeneca och dess vd Pascal Soriot har haft fått tuff kritik från EU på grund av bolagets problem med att leverera sitt covid-19-vaccin. Nu riskerar bolaget att stämmas av EU-kommissionen. Arkivfoto.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Ilskan över Astra Zenecas leveransproblem till EU är på väg att bli juridisk.

Åtminstone förbereder EU-kommissionen sig för att stämma det svensk-brittiska bolaget, uppger diplomater i Bryssel för nyhetssajten Politico Europe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL