Utrikes

Myanmar: Ung man ihjälskjuten i Mandalay

Demonstranter håller upp bilder av den avsatta cila ledaren Aung San Suu Kyi vid fredagens protester i Mandalay.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Polisen har skjutit ihjäl en demonstrant i Myanmars andra stad Mandalay i samband med protesterna mot landets militärjunta, enligt vittnen och lokala medier. Den unge mannen sköts i halsen och avled direkt.

Tidigare på dagen hade en stor grupp människor tågat fredligt genom staden och skanderat: "Stenåldern är över, vi är inte rädda för era hot".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Skolkade från jobbet i 15 år – med full lön

Den sjukhusanställde misstänks ha plockat ut 538 000 euro (närmare 5,5 miljoner kronor) under de 15 år som han aldrig gick till jobbet. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Närmare 5,5 miljoner kronor. Det misstänks en man ha plockat ut i lön trots att han slutade dyka upp på sitt jobb vid Ciacciosjukhuset i Catanzaro i Italien 2005, rapporterar brittiska BBC.

Han anklagas nu för bland annat bedrägeri och utpressning, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. Sex chefer utreds också i samband med fallet.

Mannen var en tjänsteman som 2005 tilldelades ett jobb på sjukhuset. Det var i samband med det som han slutade att gå till arbetet, enligt polisen. Han anklagas för att ha hotat sin chef så att hon inte skulle anmäla honom och när hon senare gick i pension upptäcktes aldrig frånvaron av hennes efterträdare.

Gripandena beskrivs som resultatet av många och långa utredningar som har riktat in sig på frånvaro och bedrägeri i Italiens offentliga sektor.

Utrikes

Biden till Bryssel i juni

USA:s president Joe Biden väntas till Bryssel i juni då Nato-länderna håller toppmöte. Arkivfoto.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den 14 juni gör USA:s president Joe Biden sitt första nedslag i Bryssel efter tillträdet i januari. Åtminstone väntar då ett toppmöte för Natos medlemsländer.

"Ett unikt tillfälle för att förstärka Nato som förkroppsligande av banden mellan Europa och Nordamerika", skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett pressmeddelande.

Natotoppmötet följer på det toppmöte som G7-ländernas stats- och regeringschefer har i brittiska Cornwall den 11-13 juni. Eventuellt kommer Nato-mötet dessutom att kombineras med att även EU-ländernas ledare samlas för att träffa Biden.

Utrikes

Försvunnen ubåt har 53 människor ombord

Indonesiens räddningsmyndigheter söker febrilt efter den försvunna ubåten.
Foto: Firdia Lisnawati/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det råder febril aktivitet utanför Balis kust där ett stort räddningspådrag söker efter en försvunnen indonesisk ubåt. Den befaras ha sjunkit till omkring 600-700 meters djup med 53 människor ombord.

Den tysktillverkade dieseldrivna ubåten av modellen KRI Nanggala-402 skulle genomföra en torpedövning utanför den indonesiska ön Bali i onsdags när den bad om tillstånd att dyka – för att kort därefter tappa kontakten med omvärlden.

Sökandet koncentreras kring ett oljebälte som har upptäckts på den plats där ubåten försvann ner i djupet. Det är oklart om utsläppet kommer från ubåten, men det kan tyda på att farkosten har skadats eller så kan det vara en signal från besättningen, enligt den indonesiska flottan.

Ubåten hade 53 människor ombord när den försvann och enligt flottan kan det ha uppstått problem med elektroniken vid dykningen, vilket kan ha fått farkosten att sjunka till ett djup på 600-700 meter. Det är i så fall betydligt djupare än vad den är byggd för att klara av.

Flera fartyg och helikoptrar söker febrilt och länder som USA, Australien, Frankrike och Tyskland har erbjudit sig att hjälpa till.

– Vi är väldigt bekymrade över uppgifterna. Det är mycket oroande för familjerna och särskilt för den indonesiska flottan, säger Australiens utrikesminister Marise Payne till ABC.

– Vi kommer att stödja vår granne på alla sätt vi kan.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Sökandet efter ubåten

Den tysktillverkade dieseldrivna ubåten av modellen KRI Nanggala-402 försvann i samband med en övning utanför Bali i onsdags. Den är en av fem ubåtar i den indonesiska flottan.

Ubåten är byggd för att klara ett djup på omkring 250-500 meter men det finns farhågor om att den har sjunkit till 600-700 meter efter att ha fått tekniska problem.

Ubåten tappade kontakten med omvärlden relativt kort efter det att den dykt ner i djupet och bett om tillåtelse att påbörja en torpedövning. Några timmar senare upptäcktes ett oljespill på platsen där den försvann, även om det är oklart om det kommer från ubåten.

Sökfartyg använder sonar men har ännu inga spår av ubåten.

Källa: Reuters

Utrikes

Ny milstolpe på Mars – gyllene box skapar syre

Perseverance fortsätter att skriva historia på Mars.
Foto: Nasa/TT
Utrikes
Utrikes Nasa har lyckats att omvandla koldioxid till syre på Mars. Den amerikanska rymdstyrelsen hoppas i framtiden kunna använda syret för att skjuta upp raketer från ytan, eller för astronauter att andas.

Det sexhjulade fordonet Perseverance på Mars fortsätter att skriva historia. Nu har fordonet, en så kallad rover, omvandlat koldioxid i Mars atmosfär till syre. Det är första gången det utförts på en annan planet, uppger Nasa.

– Det här är kritiskt första steg när det gäller att konvertera koldioxid till syre på Mars, säger Jim Reuter vid USA:s rymdstyrelse enligt ett pressmeddelande.

Tio gram i timmen

Syre finns naturligt även i Mars atmosfär, men bara drygt 0,1 procent, jämfört med jordens 21 procent. Koldioxid finns det däremot gott om på den röda planeten, där atmosfären består av 96 procent av gasen.

Den bilbatteristora gyllene boxen som används kallas för Moxie (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Den väger 17 kilo på Jorden, och kan producera tio gram syrgasmolekyler i timmen, genom att med hjälp av elektricitet dela koldioxidmolekyler, som består av en kolatom och två syreatomer.

Nasa jämför tekniken med att maskinen skapar syre på samma sätt som ett träd.

Används i raketer

Tio gram i timmen låter inte så imponerande, och gör inte heller någon större nytta. Men tanken är att bevisa att principen fungerar. För att kunna fylla en funktion i framtida expeditioner bedömer Nasa att man behöver bygga och skicka dit en Moxie som är hundra gånger så stor.

– Syre är inte bara något vi andas. Raketers drivmedel är beroende av syre, och framtida utforskare kommer att vara beroende av att kunna producera det på Mars för att kunna klara resan hem, säger Reuter.

Nasa exemplifierar med att en rymdraket som kan bära fyra astronauter skulle behöva 7 ton bränsle och 25 ton syre för att lyfta från Mars. Å andra sidan finns det gott om tid att producera det syret under expeditionerna, och rymdfararna förbrukar mycket mindre när de andas under tiden.

– Om astronauterna är där i ett år behöver de ungefär ett ton tillsammans, säger Michael Hecht vid MIT i Massachusetts enligt Nasas pressmeddelande.

Det är inte första gången som Nasas Marsuppdrag skriver historia, sedan det landade i Jezerokratern i februari, efter ett halvårs färd och åratal av förberedelser. För några dagar sedan gjorde minihelikoptern Ingenuity en flygtur, och en mängd bilder, filmer och till och med ljudupptagningar har skickats från rovern.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Fjärde planeten från solen

Mars är, från solen räknat, vårt solsystems fjärde planet. I storlek är den näst minst, bara Merkurius är mindre. Ändå rymmer Mars solsystemets i särklass högsta berg – med 27 000 meter är vulkanen Olympus Mons som tre Mount Everest staplade på varandra.

Ett Mars-år är 687 jord-dygn, alltså nästan lika långt som två år på jorden. Dygnet på Mars kallas för sol, uttalas "såll", och är lite längre än vårt jord-dygn.

Planeten är ogästvänlig; medeltemperaturen är minus 62 grader Celsius, och atmosfären innehåller 96 procent koldioxid men bara drygt 0,1 procent syre.

Tidigare genom årmiljarderna har dock förhållandena varit något snällare, så forskarna tror ändå att det kan ha uppstått någon form av primitivt liv på planeten. Det kan till och med finnas kvar än i dag, men i så fall gömmer det sig troligen under ytan.

Utrikes

Israel: Syrisk robot över gränsen

Syriska luftvärnsrobotar avfyras över Damaskus natthimmel i april 2018.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Israelisk militär uppger att en syrisk luftvärnsrobot slagit ned och exploderat i södra Israel, utan att orsaka skada. Som svar har mål i Syrien attackerats.

Enligt israelisk arméradio avfyrades roboten av typen SA-5 mot ett israeliskt flygplan, men missade sitt mål och flög in över Israel.

Den uppges ha slagit ner ett antal mil utanför staden Dimona, där Israel har en topphemlig kärnteknisk anläggning. Israeliska medier har rapporterat om att luftvärnsförsvaret kring anläggningen har förstärkts under de senaste veckorna då man befarat en förestående attack från Iranstödda styrkor i något land i regionen.

Spänningarna mellan ärkefienderna Iran och Israel har förstärkts efter sabotaget häromveckan mot den iranska kärnenergianläggningen Natanz, ett sabotage som tillskrivits Israel.

Som svar på den syriska luftvärnsroboten har Israel attackerat robotbatterier i Syrien, uppger Israels militär.

Statliga syriska nyhetsbyrån Sana uppger att luftförsvaret genskjutit och slagit ut de flesta av vad som beskrivs som raketer, som riktats mot mål i närheten av Damaskus. Fyra soldater skadades i attacken som också orsakade viss materiell skada, enligt Sana.

En källa uppger för Reuters att attacken riktades mot mål i orten Dumair, omkring fyra mil nordöst om Damaskus, där Iranstödd milis finns och där Israel ska ha slagit till vid flera tidigare attacker.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Utrikes

Ambassadör misstänkt måltavla för hotellbomb

En kraftfull sprängladdning detonerade på parkeringen till lyxhotellet Serena i Quetta i Pakistan.
Foto: Arshad Butt/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kinas ambassadör i Pakistan misstänks ha varit måltavlan för ett bombdåd riktat mot ett lyxhotell i Quetta, enligt mediebolaget BBC som hänvisar till korrespondenter. Diplomaten var dock inte på plats när sprängladdningen exploderade vid hotellets parkering sent i onsdags.

– En kinesisk delegation på omkring fyra personer, ledda av ambassadören, bodde på hotellet. Ambassadören var ute på ett möte när explosionen inträffade, säger inrikesminister Sheikh Rashid Ahmed till nyhetsbyrån AFP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kolet en ödesfråga när utsläppsjättar möts

Tät rök väller ut från ett av Kinas otaliga kolkraftverk, just detta i staden Dandong i nordöstra delen av landet. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kommer USA och Kina att kunna enas om kolet?
Ländernas ledare möts i dagarna för att prata klimat och frågan om den sotiga utsläppsboven kan bli avgörande för hur kampen mot klimatförändringarna ska föras i framtiden.
PREMIUM

Bland de inbjudna till det virtuella tvådagarsmötet, som sker på initiativ av USA:s president Joe Biden, finns Kinas ledare Xi Jinping. Mötet, som inleds under torsdagen, blir första gången som de två stormakternas ledare möts. Att ett sådant möte sker i klimatets tecken är ingen slump.

USA och Kina står tillsammans för nästan hälften av jordens totala koldioxidutsläpp. Ledarna i båda länderna gör nu anspråk på att ta ledningen i den globala klimatkampen – åtminstone är det vad de säger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Island börjar med Janssen-vaccinet

Janssen-vaccinet från Johnson & Johnson. Arkivbild.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Island har godkänt Janssen-vaccinet.

– Vi har fått slutsatsen från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) som anser att Janssen-vaccinet kan användas, och det kommer därför att distribueras nästa vecka, säger Kamilla Josefsdottir vid isländska hälsomyndigheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL