Året med corona

Coronaviruset tog kärleken ifrån henne

När Eslövsbon Carl-Erik Andersson insjuknade i covid-19 i december så blev han så dålig att han fördes till sjukhus med ambulans. Den femte januari i år fick särbon Gerd Fridh ett nattligt telefonsamtal från sjukhuset. Carl-Erik Andersson var död. Coronaviruset hade tagit kärleken ifrån henne.
Foto: Claes Hall
Eslöv
ESLÖV När Gerd Fridh berättar om sin bortgångna särbo återkommer hon till hans livsglädje och kampvilja. En natt i januari ringde telefonen. Carl-Erik Andersson hade förlorat sin sista kamp och dog på sjukhuset efter att ha insjuknat i covid-19.

Inne i köket ställer Gerd Fridh fram en bild på kärleken som coronaviruset tagit ifrån henna.

Ett bullrande skratt drar över Carl-Erik Anderssons ansikte på fotografiet. Det är så hon minns honom. En livsnjutare som alltid hade något projekt på gång.

Ute i hennes trädgård står ett nybyggt växthus. Det sista Carl-Erik Andersson gjorde innan han akut åkte till sjukhuset var att sätta i elkontakterna i växthuset som han byggt åt sin särbo.

Gerd Fridh tittar ut genom fönstret som vetter mot trädgården. Då blickar hon samtidigt in mot huset där Carl-Erik Andersson bodde. Det var så de levde. Kärleken uppstod i mogen ålder och att flytta ihop var det aldrig tal om. Istället blev det särboskap och för sex år sedan köpte Gerd Fridh huset som låg granne med mannen i hennes liv.

Delade många intressen

Hon berättar om hur han kom genom trädgården på kvällarna, hur de åt en gemensam middag, umgicks och pratade, innan han knallade över till sitt hus igen.

– Vi delade många intressen. Seglingen och trädgårdsintresset och odlandet. Han var i sitt esse när han fick skörda. Vi har rest runt hela jorden tillsammans och njöt av livet. Han var väldigt målmedveten och det var alltid roligt att vara med honom.

Hon tittar upp mot ett av fönstren i hans öde hus.

– Ibland lyser det fortfarande någon lampa där inne.

Men det är inte längre någon som tänder och släcker i huset på andra sidan häcken. Det är ingen längre någon som knallar över för lite middag och umgänge.

”Var en kämpe”

Den 5 januari i år dog Carl-Erik Andersson, efter att ha insjuknat i covid-19 och blivit så dålig att han fick föras till sjukhus akut.

– Han var alltid en kämpe. Han har aldrig gett upp någon kamp under hela sitt liv. Men i begravningsannonsen skrev jag att ”han i dag tvingats ge upp kampen mot covid-19”.

Det nya växthuset i Gerd Fridhs trädgård har blivit ett sista minne efter särbon Carl-Erik Andersson. Det var han som byggde växthuset åt henne. Det sista han gjorde, innan han akut fördes till sjukhuset, var att montera in elkontakterna i nybygget.
Foto: Claes Hall

Sitt yrkesliv började Carl-Erik Andersson som elektriker, innan han blev företagsledare och vd på Peabs elbolag.

Skånskan har tidigare skrivit om mannen som blev Gerd Fridhs särbo. Den gången löd rubriken: ”Landkrabban som ville segla jorden runt”. Året var 2011 och i artikeln berättade Carl-Erik Andersson om hur han, som aldrig seglat tidigare, vid 50-års ålder bestämde sig för att segla jorden runt.

Världsomsegling

Målmedvetet sjösatte han sina planer, som skulle sluta med en tre år lång världsomsegling. På köpet slutade hans äventyr med att han skrev en bok om sin seglats och alla upplevelser från äventyret till sjöss.

Även i den artikeln återkom bilden av honom som en fighter. Ett år tidigare hade en svår stroke påmint Carl-Erik Andersson om sin egen dödlighet. Men när artikeln skrevs hade den till hälften förlamade kroppen tränats tillbaka till full rörlighet och han smidde nya planer på äventyr till sjöss.

Men när coronaviruset tog greppet om honom så räckte det inte med att sätta emot och kämpa. Natten den 5 januari fick Gerd Fridh dödsbudet från sjukhuset. Carl-Erik Andersson blev 74 år gammal och blev ett streck i statistiken över alla människoliv som covid-19 skördat.

Efter att ha börjat segla när han passerat 50 genomförde Carl-Erik Andersson en världsomsegling under tre års tid. Minnena från äventyren till sjöss blev sedan till en bok.
Foto: Claes Hall

Syrgasmask

När han först blev sjuk, i december i fjol, var han till att börja med bara lite hängig. Sedan fick han lite svårt att andas och det slutade med att han en dag lastades in i en ambulans med syrgasmask på sig. Det stod klart att han smittats av coronaviruset.

Gerd Fridh minns Carl-Erik Andersson som en person som var en livsnjutare och som aldrig gav upp. Men i januari förlorade han fajten mot covid. - Han har aldrig gett upp någon kamp under hela sitt liv. Men i begravningsannonsen skrev jag att ”han i dag tvingats ge upp kampen mot covid-19”, säger hon.
Foto: Claes Hall

Blev själv sjuk

Gerd Fridh åkte själv på coronaviruset i samma veva.

– Jag låg mest utslagen i lite drygt två veckor. Jag hade hög feber och var helt orkeslös.

För särbon blev utvecklingen mer dramatisk.

Låg i respirator

Han blev inlagd på en intensivvårdsavdelning och fick ligga i respirator. Men så såg det ut att gå åt rätt håll. Han slapp respiratorn och flyttades till en intensivvårdsavdelning som inte bara var vikt åt covid-patienter.

– Jag fick uppfattningen att han skulle bli bättre. Han var ju en kämpe så det var klart att han skulle klara sig, tänkte jag. Sedan ringer plötsligt telefonen den femte januari och de berättar att han dött.

Hans covid-19 hade då övergått i en bakteriell lunginflammation, som blev för mycket för kroppen att klara av.

Hur han kan ha smittats av coronaviruset kan hon bara spekulera i.

– Vi var väldigt restriktiva. Vi gick inte in i affärer i början. Men så lättade det ju lite. Jag tror att han kan ha varit i någon affär och blivit smittad.

Skrev dagbok

Begravningen har hållits. Kvar finns Gerdh, tre barn, sju barnbarn, det tomma huset och segelbåten Albatross som brukar guppa i en hamn i Helsingborg.

Fast att allt skett så nyss så ger Gerd Fridh ett samlat intryck.

– Jag har inte landat i det här ännu. Jag skulle kunna gräva ner mig, men måste också tänka på hur mycket tid jag själv kan ha kvar att leva. Jag är 75 år. Då måste det finnas många trevliga dagar kvar i livet.

Hon berömmer vårdapparaten kring insatserna som gjordes. Hur IVA-personalen skrev dagbok åt honom när han låg utslagen i respiratorn.

– Jag är full av beundran för läkarna, som tog sig tid att ringa mig och berätta om läget, varje dag. De pratade med mig som att han var den enda patienten de hade där. Detta samtidigt som jag visste att läkarna under dessa veckor hade som mest att göra.

”Fungerat bra”

Hon tycker Sveriges kurs under pandemin har varit rätt. Hon är mer oroad över länder som stängt ner hela samhället och som sedan får stora virusutbrott när man öppnar igen.

– Det har ändå fungerat bra i Sverige, även om det också har skördats offer.

Hon tar upp problemet med att Sverige inte får tillräckliga leveranser av vaccinet, vilket gör att vaccineringen drar ut på tiden.

Efter att hon själv fått erfara hur viruset kan släcka ett liv så hoppas hon att alla tar sitt ansvar.

– Jag hoppas bara att alla verkligen ser till att bli vaccinerade nu.

FAKTA

25 Eslövsbor har avlidit efter att ha fått covid-19

Så här många personer i de olika kommunerna i Mellanskåne och i övriga Skåne har hittills avlidit efter att ha insjuknat i covid-19:

Eslöv: 25 personer

Hörby: 6 personer

Höör: 4 personer

Svalöv: 12 personer

Landskrona: 49 personer

Malmö: 379 personer

Lund: 93 personer

Trelleborg: 54 personer

Vellinge: 40 personer

Burlöv: 30 personer

Kävlinge: 26 personer

Staffanstorp: 19 personer

Skurup: 16 personer

Svedala: 9 personer

Simrishamn: 22 personer

Tomelilla: 4 personer

Sjöbo: 7 personer

Ystad: 10 personer

Hässleholm: 51 personer

Helsingborg: 221 personer

Kristianstad: 82 personer

Lomma: 14 personer

Osby: 12 personer

Ängelholm: 41 personer

Bjuv: 21 personer

Höganäs: 19 personer

Båstad: 13 personer

Åstorp: 16 personer

Östra Göinge: 16 personer

Örkelljunga: 11 personer

Bromölla: 10 personer

Klippan: 10 personer

Perstorp: 10 personer

Totalt i Skåne: 1 352 personer

Totalt i hela Sverige: 11 892 personer

Källa: Socialstyrelsen. Siffrorna uppdaterades senast den 28 februari. Statistiken visar avlidna där den underliggande dödsorsaken var covid-19, enligt de dödsorsaksintyg som inkommit till Socialstyrelsen.

Sjöbo

Ökad psykisk ohälsa i pandemins spår

Sjöbo
SJÖBO/ÖSTERLEN Pandemin gör att den psykiska ohälsan i sydost ökar. Fler digitala möten, kontakter via telefon och uppskjutna vårdbesök påverkar en redan utsatt grupp.

Det konstaterar de personliga ombuden i Sjöbo/Österlen i sin årsberättelse för 2020. Restriktionerna i och med coronapandemin har gjort att en redan utsatt grupp, människor med psykisk ohälsa, får det än svårare.

” Många av dem vi möter har inte längre några fysiska kontakter utan möten sker via telefon eller digitalt. Detta leder till isolering för en redan utsatt grupp. Man får svårt att upprätthålla sina kontakter, vilket för en del leder till att man sitter utan ekonomi, läkarkontakter och/eller medicin. Detta ser vi som en följd av pandemin”, skriver ombuden Stefan Wendel och Susie Svensson.

Efterfrågan på stöd från de personliga ombuden har varit stor under 2020.

”I början av pandemin kunde vi se att inflödet minskade för att sedan öka igen. Uppdragen har fortsatt varit komplexa, tidskrävande och den uppsökande verksamheten har ökat.”

Teknikproblem

Den ökade digitaliseringen, till exempel hos arbetsförmedlingen, utgör ett hinder för många av klienterna som kanske saknar tekniken eller inte kan de system som krävs.

Det gör det för en del svårare att göra ansökningar, rapportera, göra ändringar med mera.

Ställs in

Coronarestriktionerna har också gjort att planerade möten lagts på is.

”Många klienter vi möter berättar om att planerade insatser som till exempel tandvård/behandlingar både inom kommun/region skjuts upp och ställs in. Insatser som man redan väntat länge på och som varit det som gett hopp.”

Dåligt bemötande

Överlag så tycker ombudens klienter att de har svårt att göra sina röster hörda och att de har svårt att få hjälp utifrån sina förutsättningar.

”Återkommande är deras upplevelse av brist på ett gott bemötande och kunskap om psykisk ohälsa hos olika aktörer”, konstaterar Stefan Wendel och Susie Svensson.

Inrikes

Över 13 000 dödsfall med covid-19

Ett smittskyddslaboratorium på Folkhälsomyndigheten i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ytterligare 26 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 13 003 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 684 961 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har det getts 890 291 vaccindoser i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

597 424 personer har fått åtminstone en dos – vilket motsvarar 7,3 procent av befolkningen. 292 867 personer har fått två doser – vilket motsvarar 3,6 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Höör

Höörs äldreboenden har klarat smittan bäst i Skåne

Höör slapp smittan på sina äldreboenden, där de boende nu är vaccinerade.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Höör
HÖÖR Höör har inte haft något coronadödsfall på sina äldreboenden - och inte ens något enda fall av registrerad smitta. Det är kommunen ensam i Skåne om.

Skånskan har tittat på statistiken och där framgår det att Höör är en av få kommuner i länet där ingen avlidit med corona på något av äldreboendena.

Det är till och med så att man inte ens haft något fall av registrerad smitta på boendena - Åtorp, Björken och Skogsläntan - sedan pandemin startade, vilket man uppges vara enda kommunen i Skåne som lyckats med.

”Arbetar stenhårt”

Något som glädjer kommundirektör Camilla Lindhe.

– Vi har hittills inte fått in smittan på våra särskilda boenden. Inom ordinärt boende med hemtjänst har vi haft smittade men inga avlidna av covid-19 i Höör, kommenterar hon i ett mejl till Skånskan.

– Däremot har tre medborgare med hemtjänstinsatser lagts in på sjukhus i höstas och där konstaterats smittade med covid-19 och sedan avlidit på plats. Det är då sjukvården som rapporterar in dödsfallen i statistiken.

Camilla Lindhe understryker att faran inte är över.

– Det är dagsnoteringar för smittoläget förstås och saker kan snabbt ändras, men vi arbetar stenhårt för att behålla kontrollen över situationen.

Vaccinationsfas avslutad

I dagarna avslutade Höör vaccinationerna på de särskilda boendena. Alla som tackat ja har fått båda sina doser.

– Jag tror att anledningen är medarbetarnas följsamhet till basala hygienrutiner, ett nära ledarskap och stort engagemang och en yrkesstolthet hos medarbetarna, säger Leona Stehn, verksamhetschef på social sektor, på Höörs kommuns hemsida.

Hon berättar att kommunen agerat snabbt, hela tiden tagit det säkra före det osäkra och varit ytterst försiktiga.

– Vi införde symtomkontroll direkt, inför varje arbetspass, och medarbetare som kände minsta sjukdomskänsla har uppmanats att stanna hemma från arbetet eller att lämna arbetsplatsen om de blivit sjuka på arbetsplatsen.

Fyra av fem säger ja

Kommunen presenterar också egna siffror över vaccineringen. Av de kommunala medarbetare som erbjudits vaccinering har 80,3 procent på särskilda boenden tackat ja och 79,3 procent inom hemtjänstpersonalen.

I hälso- och sjukvårdsorganisationen där sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter ingår vill 79,5 procent vaccineras. Siffrorna betecknas som bra av kommunledningen.

Nyligen rapporterade Skånskan att det går sämre med vaccinationen av övriga äldre. Höör var häromveckan långsammast i Skåne med andra dosen.

Covid-19

Så ser smittspridningen ut i din kommun

Foto: Grafik: Region Skåne
Skåne
Skåne Varje torsdag uppdaterar Folkhälsomyndigheten sin statistik över smittspridningen i de svenska kommunerna. Här är statistiken för Skåne.
Smittspridningen vecka 8
KommunAntal nya fall (totalt inom parentes)Antal fall per 10 000 invånare
Klippan+74 (1276)42
Trelleborg+184 (3687)40
Perstorp+29 (520)39
Hässleholm+183 (3676)35
Åstorp+55 (1356)35
Lomma+81 (1737)33
Båstad+45 (998)30
Ängelholm+122 (3396)29
Vellinge+27 (2803)27
Ystad+81 (2009)27
Kristianstad+200 (6976)23
Malmö Centrum+129 (4864)23
Malmö Södra Innerstaden+85 (3284)23
Malmö Kirseberg+35 (1570)22
Malmö Limhamn-Bunkeflo+116 (4571)22
Svalöv+31 (962)22
Bjuv+33 (1412)21
Eslöv+72 (2260)21
Örkelljunga+22 (521)21
Helsingborg+294 (14607)20
Kävlinge+63 (2383)20
Höganäs+50 (1983)19
Burlöv+35 (1843)18
Malmö Husie+42 (2563)18
Malmö Hyllie+69 (3618)18
Malmö Oxie+24 (1281)18
Malmö Västra Innerstaden+63 (2949)18
Bromölla+22 (638)17
Tomelilla+23 (740)17
Malmö Rosengård+34 (2230)15
Östra Göinge+23 (1003)15
Landskrona+63 (4247)14
Simrishamn+27 (933)14
Sjöbo+26 (1040)14
Skurup+23 (1254)14
Höör+21 (898)13
Malmö Fosie+59 (4613)13
Staffanstorp+33 (1895)13
Lund+154 (7673)12
Osby+14 (715)11
Hörby+9 (918)6
Malmö+656 (31543)
Källa: Folkhälsomyndigheten

Eslöv

Bidragstagare får ej frågas om tillgångar

En person som söker försörjningsstöd får svara på frågan om var han eller hon har sitt bankkonto. En kommun får lita på det, och har idag inga möjligheter att få en helhetsbild över personens tillgångar. Inte heller får kommunen löpande begära ut kontoutdrag. JO anser att det är integritetskränkande, enligt ett beslut från 2012 som drogs för politikerna i vård- och omsorgsnämnden i Eslöv i förra veckan.
Foto: Henrik Montgomery
Eslöv
ESLÖV Eslöv, liksom de andra svenska kommunerna, har idag ingen möjlighet att säkert kontrollera om de som söker försörjningsstöd har tillgångar, exempelvis pengar på någon bank.

Politikerna i Eslövs vård- och omsorgsnämnd informerades om detta i förra veckan, omtalar nämndens vice ordförande Lena Hugosdotter Sundberg (M) för Skånskan.

Politikerna informerades om den interna kontroll som förvaltningen håller på med.

En av punkterna i det arbete som ska göras under året gäller att kontrollera utbetalningar av försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag.

Eslöv ber idag en hjälpsökande att visa bankutdrag, men bara i den bank som den sökande själv uppger. Kommunerna inte har någon reell möjlighet att skapa sig en helhetsbild över vilka tillgångar en person som söker försörjningsstöd har.

Kommunen får, enligt ett tioårigt beslut av Justitieombudsmannen Lilian Widlund, som redovisades vid nämndmötet i Eslöv, inte ens göra kontinuerliga kontroller av ett bankkonto som den stödsökande själv uppgivit att han/hon har.

JO-beslutet från 2012 gällde Stockholms socialförvaltning, som begärt att få se all aktivitet på en stödsökandes samtliga bankkonton. JO kom fram till att det skulle vara en kränkning av den personliga integriteten.

– Att rutinmässigt begära in uppgifter om betalningar kan därför enligt min mening inte anses stå i överensstämmelse med portalparagrafen om att socialtjänstens verksamhet ska bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet, skrev JO i sitt beslut.

JO gillade inte att det på bankkontoutdragen stod angivet vad den stödsökande köpt, och underströk att en person som får försörjningsstöd har stor frihet att själv använda stödet som han eller hon själv vill.

Ingrid Westerlund, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Eslöv, föredrog ärendet för politikerna.

Hon säger till Skånskan att hon är ganska övertygad om att de allra flesta personer som söker försörjningsstöd inte har några tillgångar på banken.

Om det fuskas tror hon varken att det handlar om några större summor eller att det är vanligt förekommande.

– Samtidigt är vi som i alla kommunala verksamheter också skyldiga att se till att det vi gör är rätt. Vi vill vara så säkra som möjligt att vi inte gör några felaktiga utbetalningar och försöker skärpa arbetet och få bättre rutiner, säger Ingrid Westerlund.

Eslöv har haft kontakt med Örebro kommun, som gjort beräkningar och statistik över detta. Det var inte några stora summor det fuskades med visade det sig.

- Det är viktigt preventivt att folk vet att vi kontrollerar. Förvaltningen kommer att återkomma till politikerna med skarpa förslag, säger Ingrid Westerlund.

Det finns tekniska möjligheter att få fram vilka tillgångar en person har på samtliga konton hos finansiella institut, i alla fall i Sverige.

Men det är inget vare sig Eslöv eller någon annan svensk kommun får använda sig av.

- Det skulle kräva lagändringar, säger Ingrid Westerlund.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan fortsätter att öka. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Burlöv, Kävlinge och Svedala ligger just nu i toppen över var smittspridningen är störst, sett till antalet pcr-test som visat positivt, per 100 000 invånare.

Eslöv

Körde utan helljus - får böta

21-åringen körde bil utan fungerande helljus, och med en krossad vindruta.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Eslöv
FLYINGE
PREMIUM

En 21-årig man döms för vårdslöshet i trafik sedan han kört bil i Flyinge den 12 september förra året med trasigt helljus och en krossad framruta med dålig sikt, och därigenom orsakat en trafikolycka.

21-åringen döms även för grov olovlig körning eftersom han saknar körkort och även tidigare har kört bil vanemässigt trots detta.

I domen ingår dessutom ringa narkotikabrott. Straffet blir dagsböter, 100 gånger 50 kronor.

Eslöv

Polisanmäler traktorgranne

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

En kvinna bosatt i de sydöstra delarna av kommunen har polisanmält en manlig granne för hemfridsbrott. Enligt kvinnans anmälan har mannen kört in på hennes ägor med sin traktor och då tittat in i hennes bostad.

Enligt anmälan skedde det i början av januari.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL