Inrikes

Löfven: EU:s vaccinsamordning bäst för folket

Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes EU är huvudspåret för att ordna vaccin till Sverige, enligt statsminister Stefan Löfven (S).
– För Sveriges befolkning är samordningen i EU det bästa, sade Löfven vid en pressträff i riksdagen efter en rapport om förra veckans EU-toppmöte.
PREMIUM

I riksdagen lägger Moderaterna på torsdagen fram ett initiativ i socialutskottet om vaccininköp utanför EU-samordningen. Det går ut på att uppmana regeringen att "omedelbart undersöka möjligheterna för Sverige att köpa in vaccin på egen hand." Det kan finnas en majoritet för ett tillkännagivande till regeringen.

– Jag vet inte vad de menar. Det finns inget lager att åka och hämta på, sade statsministern.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hyresgästföreningen positiv till bättre skydd

Hyresgäster ska få stärkt skydd, föreslår regeringen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill snickra på hyresgästers skydd mot slumvärdar genom att ge hyresnämnden lite mer makt.
Möjlighet ska också ges att stegvis fasa in stora hyreshöjningar i stället för allt på en gång – och Hyresgästföreningen är positiv.

Ett lagförslag om stärkt skydd för hyresgäster skickas nu från regeringen till Lagrådet för granskning. Lagrådsremissen ska också innebära att personer som hyr hus eller bostadsrätter får ett starkare skydd mot uppsägning. Har de ett tidsbestämt kontrakt ska de inte kunna sägas upp från en dag till en annan, det vill säga i förtid. Det måste finnas skäl för att göra det.

Ny bostad efter brand

En hyresgäst som får sin lägenhet förstörd i en brand eller av något annat skäl ska inte förlora rätten till en bostad hos värden, vilket kan bli fallet i dag. Personen ska erbjudas ett nytt kontrakt, om det inte finns skäl som talar emot.

Hyresgästföreningen ställer sig positiv till stora delar av förslaget.

– Till exempel att hyreskontrakten inte ska brinna upp vid brand, som man kan säga att det gör i dag, utan att man ska garanteras ny bostad. Det är en fråga vi drivit i flera års tid, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

Även förslaget om långsamma upptrappningar av hyror efter renovering välkomnas, fastän Hyresgästföreningen hellre hade sett större möjligheter för hyresgästerna att påverka renoveringen i första taget.

– Den utredningen har väl legat i någon skrivbordslåda på departementet. Det är bra att man äntligen skakar av det och tar fram förslag på åtgärder, säger Marie Linder.

Snabbare tag mot slumvärdar

Det finns i dag ett problem med så kallade slumvärdar, enligt regeringen. En slumvärd kan vara en som köper upp nedgångna fastigheter ute i landet och sedan hyr ut till personer som andra kommuner har "dumpat där". Det kan ha gjorts med hänvisning till att kommunen som skickar dem dit själva uppger att de inte har bostäder att erbjuda.

– De åtgärder som finns att ta till mot slumvärdar i dag är ofta väldigt långa processer, vilket gör dem tandlösa. Det finns exempel på människor som tvingas leva utan varmvatten i flera månader. Det här förslaget ser ut att kunna leda till snabbare åtgärder mot sådana situationer, säger Marie Linder.

Lars Larsson/TT

Sophie Tanha/TT

Inrikes

Telestörning slår mot SOS Alarm

Det går inte att skicka sms till SOS alarm för tillfället. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Just nu pågår en telestörning på SOS Alarm, som gör det omöjligt att skicka sms till larmtjänsten. Det skriver SOS Alarm i ett pressutskick.

Sms-tjänsten SMS112, som nu alltså ligger nere, är endast öppen för personer som är döv, tal- eller hörselskadade.

Den ordinarie 112-funktionen via telefon och 112-appen fungerar som vanligt.

Problemet uppges komma från telenätet och inte det egna systemet på SOS Alarm. Det finns ingen prognos för när det återigen går att kommunicera med larmcentralen via sms.

Personer som behöver använda smstjänsten kan i stället nå nödnumret 112 via texttelefoni.se eller bildtelefoni.net.

Sophie Tanha/TT

Inrikes

Encrochattar används i nytt åtal mot nätverk

De misstänkta åtalas bland annat för att ha misshandlat en man med en golfklubba. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tio personer i västsvenska Trollhättan åtalades under torsdagen för koppling till ett lokalt kriminellt nätverk. De åtalade misstänks för en rad grova brott – bland annat grov misshandel och två mordförsök i Stockholm.

Mordförsöken riktades båda mot en familjemedlem till en man som var skyldig pengar till det kriminella nätverket. En av gångerna sköts personen i benet men undkom med livet i behåll.

Polisen misstänker nu att flera av personerna som åtalas är tongivande inom det kriminella nätverket som är baserat i Trollhättan.

Bevisen i åtalet är så kallade Encrochattar, det vill säga meddelanden som skickats via krypterade telefoner.

I meddelandena, som de åtalade misstänks ha skickat till varandra, beskrivs de olika brotten i stor detaljrikedom. Det är första gången som Encrochattar används som bevismaterial i Fyrbodal, regionen i området.

"Utan Encromaterialet hade vi inte kommit så långt som till åtal i de ärenden vi har utrett. Chattarna har varit en ovärderlig hjälp. Nu får vi se hur domstolen värderar bevisen", skriver Sten-Rune Timmersjö på utredningssektionen i Fyrbodal.

Ida Vanhainen/TT

Inrikes

Takolycka i Eslöv under blåsten

Arbete pågår med att säkra upp taket som blåst av Medborgarhuset i Eslöv i de hårda vindbyarna på torsdagen. Byggnaden som invigdes 1957 är ritad av arkitekten Hans Asplund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Medborgarhuset i Eslöv förlorade en stor del av sitt tak i de hårda vindbyarna vid lunchtid på torsdagen. Ingen människa kom till skada, men nu kan kommunen ha en komplicerad renovering framför sig, eftersom Medborgarhuset är byggnadsminnesförklarat, rapporterar lokala medier.

Byggnaden, som invigdes 1957, är ritad av arkitekten Hans Asplund. Med tanke på takets storlek kan det blir dyrt, tror kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

– Man får en klump i magen när man tänker på vad som hade kunnat hända när ett så här stort tak rasar ner. Det viktigaste just nu är att ingen skadats och att vi kunnat säkra upp platsen, säger han till Skånska Dagbladet.

Inrikes

Smittspridningen fortsatt hög

Vaccinationerna fortsätter. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen är fortsatt hög, varnar Folkhälsomyndigheten.
– Det är avgörande att hålla avstånd till andra för att få en minskning nu i maj, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Smittspridningen har ökat vecka för vecka. Men ökningen ser ut att ha stannat av, enligt Karin Tegmark Wisell.

– Under de senaste två månaderna, sedan egentligen vecka 3–4, har vi på nationell nivå haft en ökning vecka för vecka. Det ser nu ut att ha stabiliserats på en hög nivå, säger hon på torsdagens presskonferens.

– Vi ser en stabilisering, men behöver få ner antalet fall.

Smittspridningen är just nu som högst i Region Västernorrland, som haft i genomsnitt 1 335 konstaterat smittade fall per 100 000 invånare och vecka under de senaste 14 dagarna. Motsvarande siffra i hela riket är 794.

Hög belastning

Sjukvården är fortfarande hårt belastad av pandemin.

– Redan från i höstas, från november, har det varit en konstant hög belastning på sjukvården, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

– I dag är det 2 127 personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 och 403 av dem vårdas på iva.

Enligt Socialstyrelsen förväntar sig 19 regioner en försämring på kort sikt och 18 regioner en försämring på lite längre sikt.

– Så just nu ser vi inte någon ljusning för sjukvården, säger Iréne Nilsson Carlsson.

"Ljuset i tunneln"

Samtidigt har nu över två miljoner svenskar (2 010 951 personer) fått minst en dos av vaccin mot covid-19.

– Om vi tittar på det som ändå är ljuset i tunneln, vaccinationerna, kan vi nu konstatera att till och med i dag är det över två miljoner personer som har fått minst en dos vaccin, säger Karin Tegmark Wisell.

Men det är i nuläget inte aktuellt att lätta på restriktionerna för vaccinerade, exempelvis genom att enbart personer med någon form av vaccinationspass skulle kunna få delta i större utsträckning i olika evenemang och aktiviteter.

– Vi ser inga möjligheter till lättnader i dagsläget. Vi måste få ner smittspridningen i hela befolkningen. Om det framöver kan finnas situationer då vaccinationspass kan bli aktuella tar vi den diskussionen då, säger Karin Tegmark Wisell.

Tända gnistan på andra sätt

TT: Flera tränare varnar för att det finns en risk att barn och ungdomar lämnar idrotten när det inte är tillåtet med större matcher och cuper. Hur ser Folkhälsomyndigheten på möjligheten att lätta restriktionerna där?

– Det är klart att det är viktigt med matcher och cuper, men det är också ett tillfälle då man reser och samlas i andra städer och regioner. Dessutom kanske föräldrar följer med och hjälper till bakom planen, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon ser därför ingen möjlighet just nu att öppna mer än man gjort hittills, med mindre träningsmatcher och liknande.

– Man måste försöka kämpa på från ledarhåll och tända gnistan hos barnen på andra sätt, och försöka få så god sparring som möjligt för dem ändå, säger Karin Tegmark Wisell.

FAKTA

Fakta: Avlidna och smittade

Ytterligare 19 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats och sammantaget har nu 13 882 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 932 076 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Inrikes

Misstänkt mord i Solna – kvinna hittad död

En förundersökning om mord har inletts efter att en död person hittats i en bostad i Solna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna har hittats död i en bostad i Solna och en förundersökning gällande mord har inletts, skriver polisen på sin hemsida.

– Det är inte ett uppenbart mord men man kan inte heller säga varför döden har inträffat, säger Eva Nilsson som är Stockholmspolisens presstalesperson.

Senare under torsdagen meddelade polisen att en person frihetsberövats. Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, ville däremot inte säga vilket kön den frihetsberövade personen har, eller åldern på kvinnan som är död.

– Vi väljer att inte avslöja det med anledning av ärendets art. Det är lika många oklarheter som i morse, men genom förhör, analys av brottsplatsen och givetvis också undersökning av dödsorsaken hoppas vi kunna besvara dem, säger han.

Inrikes

Död person hittad i Jönköping

En död person har hittats i skogen utanför Jönköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En död person har hittats i skogen utanför Jönköping, uppger polisen.

Den avlidne är inte identifierad, men polisen meddelar att det rör sig om en vuxen person och att man har flera patruller ute på plats för att utreda ärendet. Platsen har spärrats av.

Några fler detaljer lämnar polisen inte ut i det här läget.

– I nuläget är det här väldigt känsligt. Det är en hel del oklarheter som vi behöver få tid att reda ut, därav är vi försiktiga, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Eftersom omständigheterna är oklara har polisen inlett en förundersökning om mord.

Inrikes

Upploppsmakare i Malmö kan dömas till psykvård

Malmö förra sommaren: Brinnande barrikader på Amiralsgatan i Malmö på fredagskvällen som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Enligt polisen befann sig 300 personer på Amiralsgatan, vilket helt stoppade trafiken till och från Rosengård. Arkivbild,.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes

Busskurer krossades, däck sattes i brand och polisfordon förstördes – enligt polisens bedömningar samlades flera hundra människor för att delta i upploppet på Amiralsgatan i Malmö efter en uppmärksammad koranbränning i slutet av augusti förra året.

Totalt åtalades fem tonåringar och en vuxen för våldsamheterna. Nu står det klart att den vuxna upploppsmakaren – en 31-årig man – kan dömas till vård.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning som nu är klar anses mannen lida av en allvarlig psykisk störning, både nu och vid tiden för upploppet. Den 31-årige mannen, som tog sig till upploppet i taxi, filmade sig själv och lade ut i direktsändning på nätet under stora delar av den våldsamma kvällen. Bland annat ska han har visat hur han gått och släpat på en omkulldragen stolpe från ett övergångsställe.

Malmö tingsrätt dömde 31-åringen för olaga hot, skadegörelse, ringa narkotikabrott samt våldsamt upplopp, och han fick då skyddstillsyn.

Rättegången har precis avslutats i hovrätten, och en ny dom väntas meddelas 5 maj.

Anna Karolina Eriksson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL