Sverige har en egen modell för höghastighetståg. Den utgår ifrån ett särskilt trafiksystem för dessa med liten påverkan på andra system. Med få stationsorter, få anslutningar mot befintliga stambanor och få uppehåll. Godstrafik är utesluten. Fort skall det gå, 320 km/tim.
Danmark bygger för snabbtåg mellan Köpenhamn och Fehmarn Bält. Sträckan Köpenhamn – Ringsted dimensioneras för 250-tåg, därifrån till Fehmarn Bält 200-tåg. De planerar också för godståg varje timme dygnet runt.
Danskarna är klokare. Sverige har drabbats av hybris med en lösning som om vi fanns i Japan. Men vi är ett jämförelsevis glesbefolkat land. Vi kan knyta ihop Sverige med kontinenten utan att satsa på extremt höga hastigheter.
Vi behöver nya stambanor både i norra och i södra Sverige. Jag har tidigare tvekat eftersom hela transportsystemet beräknas vara nästan fossilfritt om 20 – 30 år. Samtidigt som själva byggandet leder till gigantiskt stora utsläpp. Varför då tåg? Bättre än att få mängder med eldrivna bilar på vägarna. Vi vet inte om batterier är lösningen på sikt. Om metallråvarorna sinar. Jag tänker särskilt på godstrafiken, på långa sträckor. Mellan Europa och Skandinavien.
Nya banor måste kunna ta gods. Näringslivets behov är större än de långväga persontransporterna. När det blir stopp på den ena banan, eller vid stora underhållsarbeten, skall trafiken kunna flyttas till den andra. Den regionala och lokala trafiken måste få ett mycket bättre utrymme. Allt detta medges inte i de nuvarande järnvägsplanerna för södra Sverige.
Det behövs ett ordentligt omtag. Nya tågbanor som bättre ansluts till den befintliga tågstrukturen. Det betyder anpassade för tåg som går i ca 250 km/tim. Öppet för godståg. Som går genom centrala stationslägen eller når genom en separat anslutning. Fler orter bör anslutas. Det är det regionala och lokala resandet som, tillsammans med godståg, kan förbättra kalkylen för de stora investeringarna.
Fördelarna med 250-tåg jämfört med 320-tåg är många. Då minskar skillnaden mellan olika tågs hastigheter vilket betyder att det ryms mer trafik på spåren. Snabbare tåg hinner ju upp de långsammare vilket medför begränsningar. De nya tågen i Sverige är 200-tåg och 250-tåg är på gång.
Den lägre hastigheten är bättre för miljön. Om vi kan förbättra för den regionala och lokala tågtrafiken så kommer fler att åka tåg i stället för bil. Det långväga resandet är försvinnande litet jämfört med det regionala och lokala. (Totalt sett på riksnivå ca 2%). Man arbetspendlar inte med bil mellan storstäderna.
Banor för den lägre hastigheten ger mindre störningar i landskapet. Mindre kurvradier kan accepteras och besvärliga barriäreffekter reduceras. Åkermark och kulturlandskap tar mindre skada. Där det är lämpligt kan den nya banan samlokaliseras med den gamla, som t. ex den nu aktuella mellan Hässleholm och Lund.
Energiåtgången blir mycket mindre liksom bullret. Dessutom minskar slitaget på räls och tåg. Banorna kan byggas på makadam istället för fastlåsta i stora mängder betong. Cementindustrin hör till de stora CO2 utsläpparna. Först framåt 2030-talet är det utlovat att komma till rätta med utsläppen.
Tillskyndarna till den högre hastigheten åberopar minskat flygande. Gränsen för att lockas till flyget anses ligga vid tågåkande över tre timmar. Det klarar direkttågen i 250 km fart.
Om många ändå skulle välja flyget, t. ex om det är billigare, finns det enkla åtgärder för att motverka det. Än att lägga ut miljarder på en snabbare järnväg. Höjda landningsavgifter. Miljöcertifiering av tjänsteresor med flyg. Eller att flyget betalar bränsleskatter som andra får göra. Fram till att det finns nya flygbränslen. De som åberopar flygandet för att motivera 320-tåg är helt fel ute!
Att bryta fram en ny tågsträckning i det skånska landskapet mellan Hässleholm och Lund är som framgår ovan förödande ur en rad aspekter. Skåne och Sverige har dessutom redan förlorat stora arealer av den bästa åkermarken. En ny bana måste samlokaliseras med den gamla stambanan och tågens hastighet rättas därefter!
Torsten Sandberg Kalix
fd planeringschef miljödepartementet
Medlem C med nära anknytning till en by i Hässleholms kommun
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN