Regeringens utrikesdeklaration handlade om Sveriges konsekvent säkerhetspolitiska linje. Frågan är bara vad den är: där råder delade meningar. Den följande debatten blev ett kiv om huruvida Sverige har en Nato-option, alliansfrihet och försvarsbeslutet.
Utrikesminister Ann Linde inledde deklaration med att Sveriges alliansfrihet tjänat oss väl och att den linjen ligger fast, inför fyra förvånade borgerliga och ett populistparti som alla ansåg att riksdagen röstat igenom en annan hållning. Linde nämnde inte den Natooption, det vill säga en möjlighet att gå med i Nato om säkerhetsläget försämras, som riksdagsmajoriteten röstat igenom.
Mellan plattityderna märktes en tydlig irritation mellan regeringen, de före detta allianskamraterna och Sverigedemokraterna. Riksdagen anser att en hel del har förändrats genom att de röstade för Natooptionen, regeringen gör det uppenbarligen inte. Det är egentligen inte särskilt kontroversiellt att säga att Nato kan vara ett alternativ om man fastnar med skägget i den säkerhetspolitiska brevlådan i framtiden. Sverigedemokraterna röstade trots allt för Natooptionen trots att de egentligen är mot medlemskap i Nato. Att regeringen inleder med att poängtera alliansfriheten sker till synes i protest. För att komplicera saken ytterligare menade förre utrikesminister Carl Bildt på Twitter att Sverige alltid har haft en Nato-option.
Både Centerpartiets Kerstin Lundgren och Moderaternas Hans Wallmark krävde att regeringen skulle kalla till samtal, men Linde sade nej med motivationen att Moderaterna inte var seriöst intresserade av samsyn. Det är en lustig syn på saken att man inte vill diskutera om man inte garanteras samsyn, även om hon säkert har rätt om Moderaterna.
Man kan frustreras över att regeringen talar om alliansfrihet, samtidigt som Sverige har ett så nära militärt samarbete med andra Nato-länder att den med fog kan ifrågasättas. Alliansfriheten har absolut tjänat oss väl: men frågan är om vi har den kvar i nuläget.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN