Inrikes

Yrkar på livstidsstraff för assistentmordet

Chefsåklagare Daniel Edsbagge yrkade på livstids fängelse när rättegången mot den kvinna som misstänkt för att ha mördat sin kollega på ett assistentbolag avslutades på tisdagen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Livstids fängelse. Det yrkade chefsåklagare Daniel Edsbagge på när rättegången mot den kvinna som misstänkt för att ha mördat sin kollega på ett assistentbolag avslutades i Vänersborgs tingsrätt på tisdagen.
PREMIUM

– Det finns inga direkt förmildrande omständigheter. Vi ser inget alternativ med den nya lagstiftningen, summerade åklagaren i sin slutplädering enligt TTELA.

Åklagaren syftade då på att straffet för mord skärptes under förra året, med syftet att livstidsstraffet skulle komma i fråga betydligt oftare än tidigare vid mord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Måste ta ansvar för att ha förgiftat oss"

Under tisdagen avslutades rättegången i det uppmärksammade PFAS-målet i Blekinge tingsrätt 'Någon måste ta ansvar för att ha förgiftat oss', säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Har invånarna i Kallinge och Ronneby drabbats av en personskada genom att dricka vatten förorenat med kemikalier?
Det är den stora knäckfrågan i det uppmärksammade PFAS-fallet i Blekinge.
– Någon måste ta ansvar för att ha förgiftat oss, säger Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen.

Kallingebon Herman Afzelius var lättad när den elfte och sista förhandlingsdagen var över i Blekinge tingsrätt i målet där 165 privatpersoner stämt det kommunala vattenbolaget i Ronneby för att i åratal ha pumpat ut dricksvatten som var förgiftat med PFAS-kemikalier.

– Vi har hållit på med detta i sju år och nu har vi ändå nått en stor milstolpe. Nu är vi färdiga med den här huvudförhandlingen som vi ville få till för många, många år sedan, säger Afzelius.

"Känns orimligt"

Han är ordförande för PFAS-föreningen, som samlar de privatpersoner som dragit kommunen inför rätta. Afzelius har förhoppningar om att rätten i sin dom den 13 april kommer att gå på deras linje – att kommunen är skadeståndsskyldiga.

– Det känns så orimligt att det i Sverige 2021 skulle vara tillåtet enligt lagstiftningen att förgifta folk och slippa ansvar helt och hållet, säger Herman Afzelius.

En dom från Högsta domstolen i juni 2018 slog fast att dricksvatten är att betrakta som en produkt och att de som levererar vattnet därmed har ett långtgående ansvar för alla typer av personskador som kan orsakas av ett undermåligt dricksvatten.

Den stora knäckfrågan i Ronnebyfallet är dock: vad är en personskada enligt lagens mening?

– En framtida risk för skada eller sjukdom är inte tillräcklig, menar vi, för att nå upp till svenska rättskrav för vad som konstituerar en personskada, säger kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren till TT efter den sista rättegångsdagen.

– Här pratar man om att den höga halten av PFAS i kroppen är en skada i sig, men vi menar att det inte finns stöd för det i svensk skadeståndsrätt, fortsätter han.

Förgiftning en skada i sig?

PFAS-föreningens advokat Göran Starkebo är av en annan åsikt.

– Det framgår inte av svensk lag vad en personskada är. Men vi anser att förgiftning är en självständig personskada och det är också en personskada att ha en skadlig dos av giftiga ämnen i kroppen, säger Starkebo.

För de som har druckit förorenat vatten i Ronneby under en längre tid visar svensk forskning att det på en gruppnivå finns måttliga riskökningar för sällsynta cancerformer som njur- och testikelcancer samt förhöjda kolesterolhalter i blodet. Det finns även en måttligt ökad risk för polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), som är en godartad gynekologisk sjukdom som kan göra det svårt för kvinnor att bli gravida.

Kommunen anser dock att det inte är tillräckligt att påvisa risker för sjukdomar på gruppnivå utan att det måste ske på individnivå.

– Här har man inte i ett enda fall visat på en sjukdom som en individ har. Inte en enda av de här 165 personerna har uppvisat något läkarintyg eller framfört någon annan bevisning, säger Mathias Kågell-Landgren.

Hoppas på förlikning

En omöjlighet, anser PFAS-föreningen.

– Vi har ett antal personer som är sjuka med exempelvis testikelcancer, sköldkörtelsjukdomar och PCOS. Men du kan inte få en läkare att skriva ett intyg på att en viss sjukdom är orsakad av PFAS eftersom det här är sjukdomar som förekommer i samhället. De är inte unika för PFAS, säger Göran Starkebo.

I nuläget handlar målet i Blekinge om att fastslå om det kommunala vattenbolaget är skadeståndsskyldigt eller inte. Rätten kommer i sin dom inte att slå fast några eventuella skadeståndssummor.

– Jag lever fortfarande med förhoppningen om att rätten kommer att gå på vår linje och då hoppas jag att vi kan nå en förlikning med motparten utanför domstolen, säger Herman Afzelius.

Daniel Kihlström/TT

Kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren på väg in i rättssalen när rättegången drog i gång den 8 februari i år. Arkivbild.
Kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren på väg in i rättssalen när rättegången drog i gång den 8 februari i år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) förekommer inte naturligt, utan började framställas i större skala på 1950-talet.

PFAS är samlingsnamn för ungefär 4 700 olika industriframställda ämnen med liknande struktur och delvis gemensamma egenskaper.

PFAS innehåller fluoratomer på särskilda platser och molekylerna kännetecknas av att de har en vattenlöslig och en fettlöslig sida. Detta ger dem särskilda ytegenskaper, vilket exempelvis utnyttjas för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier och golv.

Andra användningsområden är beläggning i stekpannor och i vissa typer av matförpackningar, till exempel till hamburgare, popcorn och på smörgåspapper.

PFAS är mycket långlivade föreningar, som bryts ned synnerligen långsamt. När de väl hamnat i naturen blir de kvar. Därför är de ett svårt problem i exempelvis vattentäkter.

Två kända PFAS- ämnen är PFOS och PFOA. Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.

Källor: Nationalencyklopedin och Livsmedelsverket

FAKTA

Bakgrund: Upptäcktes 2013

Hösten 2013: Länsstyrelsen i Blekinge genomför en utökad provtagning av miljögifter i grundvatten i länet.

November 2013: En första indikation på att det finns kraftigt förhöjda halter av perflourerade ämnen i grundvattnet i Kallinge.

16 december 2013: Brantafors vattenverk i Kallinge stängs. Det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik har funnit höga halter av PFAS, ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier, i dricksvattnet. Misstanken väcks att en närliggande brandövningsplats på F17 är utsläppskällan.

Januari 2014: Försvarsmakten inleder ett fördjupat utredningsarbete på F17 och senare konstateras höga halter i grundvattnet liksom läckage ut i Ronnebyån.

20 september 2016: PFAS-föreningen stämmer Ronneby Miljö och Teknik AB (Miljöteknik) vid Blekinge tingsrätt.

27 juni 2017: Tingsrätten beslutar att frågan om vilken lag som ska tillämpas ska hissas upp till Högsta domstolen, som får ta ställning till om prövningstillstånd ska beviljas eller inte.

14 juni 2018: Högsta domstolen fattar beslut om att dricksvatten är en produkt som omfattas av produktansvarslagen.

10 september 2020: Rättegången skulle ha inletts i Blekinge tingsrätt, men skjuts upp till februari sedan kommunen lämnat in nya bevis.

2 mars 2021: Efter elva förhandlingsdagar avslutas rättegången i tingsrätten. Den 13 april kommer rätten med sin dom.

Inrikes

Mänskliga kvarlevor hittade i naturreservat

Misstänkta kvarlevor av en människa har hittats i Tyresta nationalpark söder om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kvarlevorna av en människa har hittats i Tyresta nationalpark söder om Stockholm.
Enligt polisen har man ännu inte kunnat fastställa identiteten.

Fyndet gjordes i ett klippigt område i Tyresta nationalpark under gårdagen.

– Jag har fått det presenterat som en otillgänglig terräng, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Området har varit avspärrat under stora delar av tisdagen. Klockan 14.50 meddelade polisen att den tekniska undersökningen är avslutad och att avspärrningen kommer att hävas.

– Undersökningen har gett oss ett antal företeelser för att gå vidare med för en forensisk undersökning. Den kan också leda identifieringsarbetet framåt och förhoppningsvis besvara frågan: Vad är det som har hänt?

Det har gjorts fynd på platsen som kan ha betydelse för utredningen, men polisen kan inte specificera vad som har hittats. De iakttagelser personen som hittade kvarlevorna har gjort kommer att ingå i förundersökningsmaterialet, säger Ola Österling.

– Vad han har gjort för iakttagelser förutom att leda oss till den korrekta platsen är intressant att veta.

Arbetet med att fastställa identiteten fortgår.

– Vi vet ännu inte vem det här är. Jag kommenterar inte mer med hänsyn till vissa etiska frågor. Det finns ett antal människor som saknar nära och kära som är försvunna, säger presstalespersonen Eva Nilsson.

Händelsen utreds som mord, vilket är rutin vid oklara omständigheter.

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Tegnell planerar för hårdare tag

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, deltar på dagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om coronaläget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen av coronaviruset ökar och Folkhälsomyndigheten planerar nu för strängare restriktioner.
Det kan bli aktuellt att begränsa kollektivtrafiken till halvfulla fordon och även en nationell reseavrådan för inrikesresor, om utvecklingen går åt fel håll.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram olika scenarier för hur utvecklingen kan komma att bli framöver. Det allvarligaste scenariot, som utgår från att det blir ökad kontakt mellan människor, visar att den tredje vågen kan bli dubbelt så hög som den andra, i julas.

Vaccinationerna kommer lyckligtvis att leda till att dödstalen inte går upp på samma sätt som tidigare, säger Tegnell, som dock påpekar att smittan fortfarande kan spridas på hög nivå.

– Vaccinerar vi har det inte jättestor effekt (på smittspridningen), men den har däremot jättestor betydelse för vad som händer på vårdavdelningarna, säger han.

Tredje våg

Om smittan ökar som i de scenarier Folkhälsomyndigheten presenterat kan det bli nödvändigt med ytterligare begränsningar och stängning av verksamheter. Vilka åtgärder som blir aktuella beror på var smittspridningen sker och vilka åtgärder som bedöms vara lämpligast. Till exempel föreslås lokal kollektivtrafik endast få köra hälften så många resenärer som det egentligen finns plats för. En regel som redan gäller för långdistansresor.

Myndigheten diskuterar också begränsningar av barns fritidsaktiviteter och en nationell reseavrådan "i likhet med den avrådan som fanns under våren 2020". Efter en inrikesresa kan det också krävas både självisolering och testning som vid utlandsresor, enligt förslaget.

– Vad vi gör nu under de närmaste veckorna kommer att spela väldigt stor roll för hur den här våren utvecklas, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också redan nu utökad testning vid smittspårning på arbetsplatser, att personer som varit i nära kontakt med en kollega som bekräftats smittad också ska testas, även om de inte uppvisar symtom.

– Vår provtagning är så pass bra nu att det kan vara värt att göra det, säger Anders Tegnell.

"Hårt belastad"

I Sverige syns en ökning av antalet smittofall för tredje veckan i rad. Ökningen per vecka för nya fall ligger på ungefär 10 procent, vilket bland annat märks på landets intensivvårdsavdelningar.

– Sjukvården är hårt belastad. Att stå inför hanteringen av det här stora vårdbehovet som kan uppstå om det värsta scenariot inträffar är en extremt tuff utmaning för en hälso- och sjukvårdssektor som kämpat under en väldigt lång tid, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

FAKTA

Fakta: Virusläget i siffror

Ytterligare 56 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 12 882 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 669 113 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 527 186 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,4 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 273 992 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,3 procent av befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Polisen varnar för snåriga virusregler

En stor skylt i entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås uppmanar människor att iaktta coronarestriktioner. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Polisen oroas över att virusregelverket blir alltmer snårigt och svårtillämpat. Och fler nya regler väntar, bland annat för stora varuhus som Ikea.
Men statsepidemiolog Anders Tegnell oroas inte.

Så sent som i måndags trädde nya regler i kraft som tillåter endast en vuxen per bord på restauranger i gallerior, medan fyra per bord tillåts på restauranger med egen ingång.

Nu är ytterligare nya föreskrifter på gång som är tänkta att träda i kraft den 6 mars.

Folkhälsomyndigheten har skickat ut förslag på remiss som innebär att stora varuhus som Ikea får släppa in högst 500 kunder samtidigt. Grundregeln om en person per tio kvadratmeter kommer finnas kvar men just för väldigt stora butiker leder den till att det blir väldigt många människor.

Ett annat förslag är att butiker måste vidta åtgärder för att se till att kunder inte går in i butiker tillsammans med sällskap, utan handlar ensamma.

FHM hoppas att de två nya reglerna ska bidra till att trängseln minskar.

Tegnell: Inte viktigt

I ett yttrande till regeringens planerade förändringar av den så kallade begränsningsförordningen skriver polisen att det "torde för allmänheten ibland vara svårt att hålla reda på vilka regler som är tvingande och vilka som är rekommendationer".

Polisen påpekar att det i nuläget finns dels tvingande bestämmelser i lag, förordning och föreskrifter, dels olika rekommendationer och allmänna råd.

Det "rör sig om ett relativt snårigt regelverk som därtill ofta ändras eller utvidgas", skriver polisen.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell anser att allmänheten inte behöver bry sig så mycket om juridiken.

– Ska vi hjälpas åt gäller att vi följer både de bindande och de rekommenderade reglerna. Så den skillnaden tycker jag inte att vi ska göra för stor sak av. Det är inte viktigt ur vår synpunkt, säger Tegnell.

Allt går ut på att minska trängseln och se till att människor håller avstånd, påminner han.

Och Folkhälsomyndigheten är beredd att föreslå fler skärpningar, om det behövs.

– Vi diskuterar ständigt nya åtgärder. Men nu har vi infört en rad olika åtgärder under senare tid. Nu får vi se utvecklingen innan vi möjligen skärper till ytterligare, säger Tegnell.

Svårt att förklara

De förslag som polisen yttrar sig om gäller bland annat att reglera antalet deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Tanken är att regelverket ska bli mer flexibelt och anpassas till olika verksamheter, och att lättnader ska kunna införas om smittläget förbättras i vår.

Men polisen pekar på att vissa regler kan bli svårförståeliga. Som att en religiös begravning kan bli hårdare reglerad än en motsvarande borgerlig ceremoni. Eller att publiken på Stockholms stadion kan komma att räknas in i antalet deltagare om de tittar på DN-galan, men inte om de tittar på Stockholm Maraton.

Sådant blir svårt att förklara, och polisen räknar med att det kan leda till reaktioner och ifrågasättanden hos folk.

Polisen är också bekymrad över otydligheter när det gäller regler för nöjesparker.

Vissa förändringar i begränsningsförordningen är tänkta att träda i kraft den 11 mars, till exempel att museer och konsthallar ska kunna verka under ungefär samma regler som för butiker och gym.

Men andra eventuella lättnader i restriktionerna tror Folkhälsomyndigheten kan börja tillämpas tidigast 11 april.

Förordningen innebär också att kommunerna, om smittläget kräver det, får möjlighet att förbjuda tillträde till allmänna platser, som parker och badstränder. Den som bryter mot ett sådant förbud kan drabbas av 2 000 kronor i böter.

Måste vara tydligt

Polisen ser problem med att kommunicera förbudet till kommuninvånarna, vilket även Åklagarmyndigheten gör.

Av rättssäkerhetsskäl är det viktigt att budskapet blir mycket tydligt, poängterar myndigheterna, så att det klart och tydligt framgår vilka platser och områden som omfattas och att överträdelser kan sluta med böter..

Åklagarmyndigheten vill att det förbjudna området rent fysiskt ska avgränsas så att risken minimeras att någon råkar gå in i området utan att veta om vistelseförbudet.

Polisen förvarnar också om att man inte har resurser att till exempel spärra av eller bevaka platser som allmänheten inte får vara på.

Coronapandemin tar redan stora resurser i anspråk. Bara kontroller av inreseförbud och testintyg kräver 1 500 poliser i veckan.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

FHM: Max 500 personer i varuhus

Butiker och varuhus måste begränsa antalet besökare till max 500 personer, föreslår Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes När smittspridningen riskerar att öka behöver trängseln minska. Folkhälsomyndigheten vill därför se ett maxtak på 500 personer i butiker och varuhus.

– Tidigare har det varit så att man har kunnat räkna på kvadratmeteryta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens och fortsätter:

– Det innebär att man har kunnat ta in många personer och att det ändå blir risk för trängsel vid ut- och ingångar och i delar av lokalerna.

Förslaget på max 500 personer ska gälla oavsett hur stor handelsplatsen är och tanken är att taket ska träda i kraft den 6 mars.

Folkhälsomyndigheten föreslår också att handelsplatser ska se till att vidta åtgärder så att besökare handlar ensamma och inte i grupp.

"Det kan till exempel handla om att aktivt informera om att kunder ska besöka butiken på egen hand. Personer i behov av stöd samt barn är undantagna från uppmaningen att gå in i butiker en och en", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Sedan tidigare gäller regeln om minst tio kvadratmeter per person.

Förslagen har skickats på remiss till ett antal myndigheter och branschorganisationer.

Malin Johanson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

Man häktad för mord i Kalmar

En mordmisstänkt man har häktats i Kalmar. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Inrikes
Inrikes

En 56-årig man har häktats misstänkt för mordet på en man i Kalmar i fredags, rapporterar lokala medier. Larmet till polisen kom vid 21-tiden på kvällen. I en lägenhet hittades en allvarligt skadad man i 60-årsåldern, som senare avled på sjukhus. Flera personer fanns i lägenheten när polisen kom dit, men det är bara en person som är misstänkt för brottet, uppger åklagaren för Barometern. Mannen nekar till brott.

Inrikes

Gungor stals från barnens lekplats

En gungställning, en vippgunga och lekgris har stulits från en lekplats i Smydbyparken i Huskvarna. Flera personer misstänks vara inblandade. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

En gungställning, en vippgunga och en lekgris har stulits från en lekplats i Smydbyparken i Huskvarna. Bara gungställningen väger över 250 kilo så flera personer misstänks vara inblandade.

"Det är barnen man förstör för. Dels kommer lekplatsen att vara avspärrad ett antal veckor, dels blir det en stor kostnad för att ersätta utrustningen", skriver Karin Emanuelsson på Tekniska kontoret på kommunens hemsida.

Händelsen är polisanmäld.

Lekplatsen är nu avspärrad med kravallstaket för att ingen ska skada sig på fundamenten som är kvar, skriver P4 Jönköping.

Kommunen har beställt nya lekredskap men det kommer att dröja minst sex veckor innan de kan komma på plats. Polisen vädjar till allmänheten om tips.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Lista klar – asylsökande kan få vända tvärt

Migrationsverket har tagit fram en lista med länder som bedöms vara så säkra att asylsökande medborgare kan avvisas i en snabb process.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes Migrationsverket har tagit fram en lista över länder som ska vara så säkra att asylsökande kan skickas tillbaka dit nästan på direkten.
Det är bland annat länder på Balkan – samt USA.

Regeringen har bett myndigheten ta fram listan, som bygger på att ländernas medborgare uppenbart inte har någon grund för att söka asyl i Sverige.

Då har man pekat ut åtta länder: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Chile, Kosovo, Mongoliet, Nordmakedonien, Serbien och USA.

– Det finns fler länder än de åtta som vi har valt ut som är säkra länder, men för att inte ha en för stor lista har vi utgått från antalet asylsökande och landat i de här åtta, säger Daniel Grynfarb, som är enhetschef vid Migrationsverkets rättsavdelning.

Har sållat lång lista

Tio amerikaner sökte asyl i Sverige förra året. Under de senaste åren har det handlat om ett eller några tiotal ansökningar från landet.

– Det är samma kriterier för alla länder. Det ska finnas ett myndighetsskydd som är tillräckligt bra, det ska finnas en allmän rättsstat som fungerar, det ska vara ett land som har kontroll över sitt territorium och det ska inte förekomma någon inre väpnad konflikt, säger Grynfarb.

– Och det ska vara ett land som inte kan komma att skicka någon vidare till dödsstraff eller tortyr i ett annat land.

Myndigheten utgick från ett 60-tal länder, berättar han. Sedan har det sållats, till exempel för att det finns mindre osäkra områden i ett land, eller av andra juridiska skäl.

När regeringen meddelade att listan skulle tas fram nämnde migrationsminister Morgan Johansson (S) flera länder där färre än fem procent av de som söker asyl får stanna i Sverige. Han nämnde Albanien och Mongoliet som nu står med på listan, men också Uzbekistan, Ukraina och Georgien som inte gör det.

Omkring tio procent

Det uttalade målet är att Migrationsverkets arbetsbelastning ska minska.

Morgan Johansson såg framför sig att så många som en tredjedel av de asylansökningar som kom in under förra året skulle ha kunnat hamna i "snabbspåret". Daniel Grynfarb uppskattar att det handlar om en tiondel med den lista som nu lagts fram.

Rättsorganisationer som Amnesty International har kritiserat lagändringen, för att processen inte utgår från individens behov av skydd utan breda bedömningar av hela länder.

– Det är viktigt att komma ihåg att bara för att ett land hamnar på listan så betyder det inte att alla som söker asyl får avslag i snabbproceduren, säger Daniel Grynfarb, som poängterar att det kommer att gå att överklaga.

I snabbspåret är tidsmarginalerna dock mindre. En domstol behöver välja att pröva överklagan och sedan också fatta beslut om inhibition – att själva avvisningen får vänta tills dess ett beslut är fattat.

Kan strykas

Listan med de åtta länderna skickas nu på remiss till migrationsdomstolarna, andra berörda myndigheter och organisationer som är verksamma i rättighets- och migrationsfrågor.

Den reviderade utlänningslagen är tänkt att träda i kraft den 1 maj. När den gjort det ska länderna bevakas och kunna strykas från listan "omedelbart" vid behov.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Migrationsverket bedömer att det inte är sannolikt att personer från Bosnien och Hercegovina har behov av asyl i Sverige och har därför tagit med landet på sin lista. Här fotar en man solnedgången i Sarajevo i maj förra året. Arkivbild.
Migrationsverket bedömer att det inte är sannolikt att personer från Bosnien och Hercegovina har behov av asyl i Sverige och har därför tagit med landet på sin lista. Här fotar en man solnedgången i Sarajevo i maj förra året. Arkivbild.
Foto: Kemal Softic/AP/TT
En kvinna diskuterar med ridande poliser i Chiles huvudstad Santiago, i samband med protester i början av februari. Arkivbild.
En kvinna diskuterar med ridande poliser i Chiles huvudstad Santiago, i samband med protester i början av februari. Arkivbild.
Foto: Esteban Felix/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL