Inrikes

V öppnar för att stänga fjällanläggningar

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Vänsterpartiet planerar att pressa statsminister Stefan Löfven (S) i frågan om att stänga fjällanläggningarna för att få ner smittspridningen under sportlovet. Partiledaren Nooshi Dadgostar ska ta upp frågan på onsdagens partiledarsamtal om coronaläget.

– Vi överväger nu om fjällanläggningarna behöver stängas i det här allvarliga läget som har uppstått med ökad smittspridning. Jag kommer att ställa den skarpa frågan till Stefan Löfven på partiledarmötet. Hur ser han på det och vilka bedömningar gör han kring det. Jag utesluter inte att det behövs, säger Dadgostar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Attacken i Vetlanda: Det här vet vi

Sju personer skadades i dådet i Vetlanda på onsdagen. Dessutom skottskadades den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Här är uppgifterna som hittills framkommit om dådet i Vetlanda, där en man i 20-årsåldern angrep och skadade sju personer.

14.54: Polisens regionledningscentral får in ett flertal telefonsamtal från Vetlanda, med uppgifter om att flera personer blivit attackerade med ett tillhygge på eller i närheten av Bangårdsgatan.

Enligt uppgifter till bland annat Vetlanda-Posten och P4 Jönköping blev personerna angripna med kniv, vilket polisen dock inte bekräftat ännu.

En kvart senare är den första polispatrullen på plats och ett par minuter senare grips den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

Enligt de första uppgifterna blev fyra personer attackerade. Senare uppgav polisen att det handlar om åtta skadade personer, en siffra som ytterligare ett par timmar senare justerades till sju skadade brottsoffer samt den skottskadade gärningsmannen.

Tre personer vårdas för livshotande skador. Enligt den senaste uppdateringen från Region Jönköping på torsdagsförmiddagen var läget dock stabilt för alla tre.

Två ytterligare personer bedöms ha allvarliga skador, två uppges ha måttliga skador och en person är lindrigt skadad.

De sju brottsoffren samt den skottskadade misstänkte vårdas på Höglandsjukhuset i Eksjö, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping samt Värnamo sjukhus.

Det handlar enligt polisen om en man i 20-årsåldern. Han är känd av polisen sedan tidigare för småbrott, och är skriven i en ort på det småländska höglandet. Han sköts av polisen i samband med gripandet, men ska inte vara livshotande skadad.

Händelsen rubriceras som försök till mord. Strax före klockan 19 på onsdagskvällen meddelar polisen att ärendet rubricerats om som ett misstänkt terrorbrott. Efter en pressträff på kvällen förtydligas dock informationen. Förundersökningen gäller försök till mord, men detaljer i utredningen gör att polisen även utreder eventuella terrormotiv.

Det fanns på onsdagskvällen inget som tydde på att fler gärningspersoner skulle varit inblandade.

Jens Bornemann/TT

Inrikes

19-åring döms för olycka där fyra dog

Fyra 16-åriga pojkar dog i olyckan i maj förra året. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson / TT
Inrikes
Inrikes

Fyra 16-åriga pojkar dog när bilen de åkte i körde av vägen utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall. Nu döms den 19-åriga kvinnan som körde till skyddstillsyn och fängelse i två månader för bland annat grov vårdslöshet i trafik.

Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade vid tretiden på natten den 31 maj.

Föraren fick livshotande skador och låg länge nedsövd efter olyckan men överlevde. Även en 14-årig flicka som var med överlevde.

Inrikes

Kommunalrådet: "En mardröm"

Henrik Tvarnö (S), kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Vetlanda är en kommun i chock, dagen efter dådet där sju personer skadades.
Kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S) kallar det inträffande för en mardröm.
– Vi är en kommun i chock. Det är tungt för oss alla, säger han.

I kommunens krisplan finns scenarier för olika former av allvarliga händelser i Vetlanda.

Men att det plötsligt hände, en vanlig onsdagseftermiddag i mars, kom ändå som en stor chock.

– Det är så oförklarligt. Man kan inte förstå att något sådant här kan hända överhuvudtaget, framför allt inte här hos oss, säger Henrik Tvarnö.

– Det känns precis som att vi måste vakna upp hur det här, för det kan inte vara sant. Sedan inser man att det är faktiskt sant. Det är otroligt tufft och man kan bara föreställa sig hur de närmast anhöriga känner sig.

Kommunstyrelsen var samlad på onsdagseftermiddagen när uppgifterna om att något hänt började komma in.

– Men vi visste fortfarande inte vad och i vilken omfattning. Vi insåg ganska snart att det var något stort. Vi valde att klubba av mötet så fort det bara gick och försökte att samlas och få veta exakt vad som hade hänt, säger Henrik Tvarnö.

När det framgick att det rörde sig om en allvarlig händelse kallades krisledningen ihop, liksom posom-gruppen, en akronym som står för psykiskt- och socialt omhändertagande.

Under onsdagskvällen pratade Henrik Tvarnö både med statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S), liksom med en rad kommunalråd från länet.

"Det kommer nära"

Dagen efter är stämningen i centrala Vetlanda dämpad.

– Det känns jobbigt. Det kommer nära, jättenära. Man vet inte vad man ska säga. Sånt här ska inte hända här i Vetlanda, säger Vetlandabon Enver Grebic till TT.

– Man har sett det på andra ställen och varje gång blir man ledsen, men det här så nära. Det känns tungt.

Samtidigt är det lugnande att gärningsmannen greps så snabbt, konstaterar Tomas Fyhr.

– Jag ska inte säga att jag är oroad. Men man går och tänker på det och funderar på om det skulle kunna dra till sig fler, säger han.

– Att nån får för sig att... Men nu spekuleras det hej vilt och det tänker inte jag göra. Jag känner mig lugn för nu är personen gripen. Det känns bra att han är gripen. Jag känner mig trygg.

Extra skolpersonal

Den misstänkte gärningsmannen greps i närheten av en skola, knappt 20 minuter efter det första larmet.

Skolorna håller dock öppet som vanligt under torsdagen, men med extra personal på plats.

– Vi har inga uppgifter om någon hotbild, det verkar mer vara en slump att det var där gripandet skedde, säger Magnus Färjhage, kommundirektör i Vetlanda.

– Skolan har samlat personalen på morgonen och förstärkt med ytterligare vuxna. Vi har också förstärkt med personal på gymnasieskolan. I övrigt pågår skolverksamheten precis som vanligt, men med extra personal på plats för att kunna ge det stödet som verkligen behövs i det här läget.

Enligt Henrik Tvarnö kommer attacken att vara något som Vetlanda nu får bära med sig.

– Vi har tidigare sett att i alla mätningar säger man att Vetlanda är en trygg kommun. Det blir vid ett sådant här tillfälle bara statistik som egentligen inte betyder någonting. Nu befinner vi oss mitt i någonting som ingen trodde skulle kunna hända, säger han.

– Vi har nu en händelse i vår historia som vi alltid kommer att bära med oss, som vi önskar att vi hade fått vara utan.

Gustav Sjöholm/TT

Jonas Dagson/TT

Jens Bornemann/TT

Inrikes

Stabilt för skadade efter Vetlandaattack

Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Tre personer vårdas med livshotande skador efter händelserna i Vetlanda i går. Läget för de tre är stabilt.

"Ytterligare två personer bedöms fortsatt ha allvarliga skador, två med måttliga skador och en person med lindriga skador", meddelar Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

En av de åtta som vårdas på sjukhus är den misstänkte gärningsmannen.

Det var vid 15-tiden i går som polisen fick flera samtal om att en man gick till angrepp med någon form av tillhygge mot andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Hur händelseförloppet utspelade sig har polisen inte berättat om i detalj, men cirka 15 minuter efter det första larmet kunde mannen, som då fortsatt var beväpnad med ett tillhygge, stoppas av en polispatrull. I samband med det blev han skjuten av polis.

Innan dess hade mannen, som är i 20-årsåldern, hunnit skada sju personer i attacken, som verkar ha skett på flera olika platser i centrala Vetlanda. Sammanlagt hade polisen spärrat av fem olika brottsplatser utomhus. Mellan avspärrningarna var det några hundra meters mellanrum.

Gärningsmannen vårdas också för sin skottskada, men polisen bedömer inte skadorna som livshotande och räknar med att kunna förhöra mannen.

Polisen utreder dådet som ett mordförsök, men har också fattat misstanke om ett möjligt terrormotiv.

Säpo samverkar med polisen i ärendet, men det ligger än så länge kvar på polisens bord.

Den misstänkte gärningsmannen är känd av polisen sedan tidigare för småbrott, och är skriven i en ort på det småländska höglandet, enligt polisen.

Klockan 15 håller polisen pressträff om utredningen.

Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Inrikes

Många våldtäktsmän födda utomlands

Samtliga dömda våldtäktsmän mellan åren 2000 och 2015 har studerats. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes Närmare 60 procent av alla våldtäktsmän hade utländsk bakgrund. Det visar en ny omfattande svensk studie. Men varför invandrare är överrepresenterade kan forskarna inte svara på.

– Vi har belagt att det finns en överrepresentation av människor födda i andra länder när det gäller våldtäktsbrott. Nu behövs mer forskning för att se vilka orsaker den här överrepresentationen kan bero på, säger Ardavan Khoshnood, huvudförfattare bakom studien, till Kvällsposten.

Studien är utförd av forskare vid Lunds universitet och publicerad i Forensic Sciences Research. Den har tittat närmare på 3 039 personer som dömts för våldtäkt i Sverige under perioden 2000–2015.

Skevhet i urvalet

Av dessa var 47,7 procent födda utanför Sverige. Räknar man in även de som har en utlandsfödd förälder blir andelen 60 procent.

Överrepresentationen kan ha flera förklaringar. En är att det beror på en skevhet i urvalet. Många som blir utsatta för sexualbrott tros inte anmäla det och de dömda våldtäktsmännen skulle med den logiken bara utgöra några få procent av förövarna.

Enligt Brå kan överrepresentationen delvis vara kopplad till anmälningsbenägenhet.

– Det kan vara så att man är mer benägen att anmäla något man blivit utsatt för, om brottet utförts av någon man känner sig mer främmande för, och som har låg social status, säger Stina Holmberg, forskningsråd på Brå, till Aftonbladet.

Dömda för brott

Men det kan också finnas kulturella förklaringar, enligt Brå.

– Det är också tänkbart att invandrare begår mer våldtäkter, utifrån att de kan komma från en kultur där kvinnorna inte beter sig som svenska kvinnor. De får inte festa och dricka alkohol till exempel, och då kan en del killar tolka det som att tjejer som gör det underförstått har sagt ja till sex, säger Stina Holmberg.

Gruppen våldtäktsmän skiljer enligt studien ut sig även på andra sätt. Exempelvis hade en av tre socialbidrag och åtta av tio var tidigare dömda för brott. 16 procent hade någon form av psykisk störning och en av fem missbrukade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Inrikes

Ryska vaccinet Sputnik V kan godkännas i EU

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet Sputnik V. Arkivbild.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Inrikes
Inrikes Sputnik V, ett rysk vaccin mot covid-19, kan godkännas i EU.
Det meddelade europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på torsdagen.

EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet. Granskningen är ett första steg mot ett eventuellt godkännande, men ännu är det för tidigt att säga om vaccinet faktiskt får grönt ljus i Sverige och resten av EU-länderna.

Sputnik V är det sjunde covidvaccinet i raden att utvärderas och hittills har tre stycken godkänts. Vaccinet har påståtts vara relativt billigt i sammanhanget och kräver inte samma nedkylning som flera andra vaccin.

I början av februari publicerade den ansedda vetenskapstidskriften The Lancet resultatet från en fas 3-studie som visar att Sputnik V ger 91,6 procents effektivitet, och att effektiviteten är lika stor bland äldre som yngre åldersgrupper.

Det ryska vaccinet var det första i världen som lanserades mot covid-19 – redan i augusti förra året. I många länder - i exempelvis Sydamerika, Afrika och Europa - är Sputnik V redan godkänt.

Vaccinet är namngett efter den första sovjetiska satelliten som skickades upp i rymden och har utvecklats av Gamaleya-institutet.

Inrikes

Stort räddningspådrag vid brand på Hisingen

Det brinner i en större lagerlokal. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner i en industrilokal på Hisingen i Göteborg.

– Det är en brand i en större lagerlokal. Vi har rök och lågor på platsen. Vi är där med nio enheter och två ledningsenheter, säger Björn Van der Kaay, larmledningsoperatör vid räddningstjänsten i Göteborg.

Enligt räddningstjänsten är lokalen 40 meter lång och 10 meter hög och helt rökfylld. Platsen har utrymts.

Lokalen ligger i området Arendal nära utloppet i Kattegatt från Göta älv.

Inrikes

Tre partier nära riksdagsspärren

Riksdagshuset i kvällsljus. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Tre partier ligger farligt nära riksdagsspärren, i SVT/Novus senaste mätning. Liberalerna hamnar på 3,3 procent, Kristdemokraterna på 4,1 procent och Miljöpartiet på 4,4 procent.

Socialdemokraterna har kvar platsen som största parti i mätningen och får 27 procent, Moderaterna hamnar på andra plats med 24 procent och Sverigedemokraterna på tredje med 17,9 procent.

Alla förändringar jämfört med föregående mätning ligger inom felmarginalen och är därmed inte statistiskt säkerställda, uppger SVT.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL