Utrikes

Tio orangutanger har flugits hem i helikopter

En orangutang på Borneo. Arkivbild.
Foto: Irwin Fedriansyah/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tio orangutanger har flugits tillbaka till sin naturliga miljö på Borneo. Det är första gången på ett år som orangutanger kan släppas ut på ön i Sydostasien, då arbetet försvårats på grund av pandemin.

De tio Borneoorangutangerna har tidigare befunnit sig i fångenskap och bland dem finns en 19-årig hona som hämtats hem från Thailand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Peking kopplar ytterligare grepp om Hongkong

Hongkongs högsta politiker Carrie Lam under Kinas folkkongress på fredagen.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes Peking justerar Hongkongs valsystem, det står klart efter den inledande dagen av folkkongressens möte i Kina. De Pekingtrogna väntas få mer inflytande, i ytterligare ett hårt slag mot regionens demokratirörelse.

Exakt hur centralregeringen i Peking kommer att förändra Hongkongs valsystem är ännu inte helt känt. Men Wang Chen, vice ordförande i den kinesiska folkkongressens ständiga utskott, bekräftar att man vill att den valkommitté som i dag utser Hongkongs högsta politiska ledare också ska nominera kandidater till den lagstiftande församlingen, Legco. Valkommittén anses allmänt vara kontrollerad av Peking.

Fler Pekingvänliga

Johan Norberg, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, konstaterar att det handlar om "rigorösa förändringar" av valsystemet.

– Valkommittén kommer också att utökas från cirka 1 200 till 1 500 personer. De nya 300 kommer att vara ytterligare etablissemangspersoner, säger Norberg, som själv har bott och är utbildad i Hongkong.

Det kan röra sig om Pekingvänliga personer från näringslivet och kanske även från den konsultativa konferensen, ett politisk organ i Peking, säger han. I förlängningen kan detta innebära att prodemokratiska kandidater inte kommer att kunna väljas in i Hongkongs parlament.

Endast "patrioter"

Xia Baolong, Kinas ansvarige för Hongkong, förklarade vid mötet med folkkongressen att reformerna av valsystemet är nödvändiga för att säkerställa att endast "patrioter" har den politiska makten i Hongkong.

Knäckfrågan är hur man kommer att definiera en "patriot" och vem som gör den definitionen, säger Johan Norberg.

– Valkommittén kommer att sortera vilka som får vara med och vilka som inte är tillräckligt patriotiska. Man måste älska landet, älska systemet och man får inte vara en anti-kinesisk kraft.

Tidigare har det betonats från centralt håll att Hongkong ska styras av Hongkongbor. När politiker nu säger att regionen ska styras av patrioter markerar det en tydlig kursändring.

I Hongkong är många nu förtvivlade.

"Meningslöst! Bara de som kommunistpartiet älskar kommer att vara i valkommittén", skriver en Twitteranvändare. "Världen måste medge att ett land, två system är över. Kina har gjort Hongkong totalitärt och kommunistpartiet kommer inte att tillåta några avvikande åsikter", skriver en annan.

Hårdnande grepp

Förändringarna i valsystemet var dock långt ifrån oväntade.

Pekings grepp om regionen har successivt hårdnat under senare år och ännu mer intensivt under 2020, då man införde en ny säkerhetslag. Lagen har lagt en våt filt över demokratiprotesterna och många av dem som ändå har protesterat har gripits av polis för att ha brutit mot den nya lagen.

Samtidigt har hoppet levt hos demokratiaktivisterna. 2019 vann de stort i de lokala distriktsvalen, vilket kunde ha påverkat deras möjligheter att skapa majoritet i den lagstiftande församlingen. Men valet till den sköts upp och Peking verkar nu skjuta upp det ytterligare, till 2022.

Domstolen är nu kvar som enda självständiga makt, enligt Johan Norberg, som dock tror att den nu är näst på tur att vara i fara.

– Peking har redan signalerat att man inte är glad över hur den agerar, säger han.

Moa Kärnstrand/TT

FAKTA

Fakta: Hongkongs valsystem

Förändringarna i Hongkongs valsystem kommer att beslutas under det pågående mötet med Kinas folkkongress, landets lagstiftande församling.

Tidningen Global Times, trogen kommunistpartiet, rapporterar att när förslaget har klubbats av folkkongressen kommer dess ständiga utskott att skriva om delar av det som är känt som Hongkongs minigrundlag. Normalt brukar förändringar i den formellt göras av Hongkongs eget parlament.

Grundlagen skrevs i samband med att Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 och skulle säkerställa att formeln "ett land, två system" behölls. I och med Kinas förändringar i Hongkong menar många att det inte längre finns två system.

EU varnar Kina att beakta de politiska och ekonomiska konsekvenserna innan de ändrar valsystemet i Hongkong.

Chris Patten, Hongkongs sista brittiska guvernör, säger i en kommentar till organisationen Hong Kong Watch att "Kinas kommunistiska parlament har tagit sitt största steg hittills för att utplåna Hongkongs frihet".

Utrikes

Påven fördömer våld mot minoriteter i Irak

Påve Franciskus i Bagdad, Irak.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Utrikes
Utrikes Påven Franciskus historiskt viktiga besök i Irak inleds med ett fördömande av hur den yazidiska minoriteten utsatts för fruktansvärd grymhet av terrorgruppen IS.

Påve Franciskus landade på fredagen på Bagdads flygplats för sitt första besök i utlandet sedan pandemin bröt ut.

I sitt första framträdande valde han att ge sig in i den politiska och religiösa hetluften:

– Det måste bli ett slut på våldsamheter och extremism, splittring och intolerans.

– Här, bland så många som har lidit, går mina tankar till yazidierna, oskyldiga offer för vansinniga och brutala grymheter, sade han i sitt första tal på irakisk mark.

Utsatta kristna

Påven pekade också indirekt på problemen för kristna i Irak, och att de måste få en mer framträdande roll i samhället "med fullständiga rättigheter, friheter och förpliktelser", skriver AFP.

Under sin fyra dagar långa Irakvistelse ska påven, eller "Baba al-Vatican" som han kallas i arabvärlden, ingjuta mod i Iraks kristna minoritet, som de senaste åren fått uthärda svåra umbäranden och förföljelse.

Förbättra relationer

Resan är samtidigt ett uttryck för Franciskus uttalade ambition att förbättra relationen till den muslimska världen, som bland annat manifesteras genom ett möte med Iraks högsta shiamuslimska ledare, storayatollan Ali al-Sistani.

Säkerhetsarrangemangen i den krigshärjade värdnationen är omfattande. Påven väntas resa sammanlagt omkring 140 mil med flyg och helikopter, delvis över områden där strider mot IS fortfarande pågår. Under kortare resor kommer en bepansrad bil att användas.

Rättad: I en tidigare version blev påvens arabiska smeknamn fel.

En muralmålning av påven i Bagdad.
En muralmålning av påven i Bagdad.
Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Utrikes

Ryska forskare framställer smittkoppsmedicin

Rysslands premiärminister Michail Misjustin. Arkivbild.
Foto: Dmitry Astakhov/Sputnik/Kreml via AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryska forskare börjar tillverka en medicin mot smittkoppor.

Smittkoppor utrotades officiellt 1980, enligt världshälsoorganisationen WHO. Men vetenskapsmän i Novosibirsk i Sibirien har återupptagit forskningen för att framställa en medicin mot smittkoppor.

Forskarna har avslutat en första klinisk testperiod av läkemedlet med beteckningen nioc-14.

– Vi ska snarast inleda produktionen av nioc-14, en medicin som kan behandla smittkoppsinfektioner, sade Jelena Bagrjanskaja vid ett möte med ryske premiärministern Michail Misjustin, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Anledningen är att forskare misstänker att smittkoppsinfektioner kan återkomma. Ett skäl härleds till en smittkoppsepidemi i den ryska delrepubliken Jakutien i slutet av 1800-talet. Dödsoffren kunde inte alltid begravas i den hårda permafrostens is, så liken förvarades i iskällare.

Nyligen hittades en sådan begravningsplats, men den kunde isoleras och forskare lyckades säkra smittkoppornas dna, skriver Interfax.

Risken är stor att det finns en mängd sådana källare, som både var begravningsplats och har varit lagringsplats för mat, anser forskare.

Grim Berglund/TT

Utrikes

Utbredda protester i Senegal – minst en död

Demonstrationer i Dakar efter det att oppositionsledaren Ousmane Sonko gripits.
Foto: Leo Correa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst ett människoliv har krävts i stora protester i Senegal.
Polis och demonstranter uppges ha drabbat samman i flera städer efter det att oppositionsledaren Ousmane Sonko greps i onsdags.

Ousmane Sonko står åtalad för våldtäkt, och det var i samband med den rättegången som hans anhängare inledde demonstrationer utanför domstolen i Dakar. Polis grep då Sonko som beskylldes för att ha brutit mot coronarestriktioner.

Hundratals anhängare hade då följt hans bil från hemmet till domstolen. Väl på plats anklagades Sonko för att ha uppmuntrat folk att samlas och för att ha brutit mot trafikregler.

"Måste lyda"

– Alla måste lyda reglerna. Andra har gjort det, jag förstår inte varför han skulle vara ett undantag, säger inrikesminister Antoine Félix Abdoulaye Diome till radiokanalen RFM.

Gripandet har lett till de största demonstrationerna i landet på många år. I huvudstaden Dakar barrikaderade sig studenter på Cheikh Anta Diop-universitetet och kastade sten och betong på polis, som svarade med tårgas.

Protesterna spred sig och i en demonstration i staden Bignona i södra Senegal dödades en person i sammandrabbningar med polis. Minst fyra poliser ska ha skadats vid händelserna.

Tv-kanaler släckta

Under torsdagen släckte myndigheterna två tv-kanaler, med anklagelser om att de oavbrutet sände från oroligheterna.

46-årige Sonko är öppet kritisk till landets politiska elit och har gjort sig populär bland unga och studenter.

I presidentvalet 2019 fick han omkring 16 procent av rösterna, långt färre än president Macky Sall. Han har sedan dess anklagat Sall för att försöka stoppa honom från att ställa upp i nästa val, som hålls 2024.

På fredagen beslutade en domstol att Sonko ska hållas häktad.

Kravallpolis svarar på stenkastning vid Cheikh Anta Diop-universitetet i Dakar på torsdagen.
Kravallpolis svarar på stenkastning vid Cheikh Anta Diop-universitetet i Dakar på torsdagen.
Foto: Leo Correa/AP/TT

Utrikes

Prins Philip tillbaka på privatsjukhuset

Prins Philip på slottet Windsor i somras. Arkivbild.
Foto: Adrian Dennis/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Storbritanniens prins Philip, drottning Elizabeths 99-årige make, har flyttats tillbaka till ett privatsjukhus efter att ha genomgått hjärtkirurgi.

"Hertigen väntas stanna kvar på sjukhuset några dagar för fortsatt behandling", skriver Buckingham Palace i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Japan förlänger nödläge i Tokyo

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Japan förlänger ett coronarelaterat nödläge i Tokyoområdet med två veckor, meddelar premiärminister Yoshihide Suga. Beskedet kommer mindre än fem månader före OS, som skjutits upp på grund av pandemin.

Utöver huvudstaden berörs tre närbelägna prefekturer. Suga uppmanar Tokyoborna att avstå från traditionella vårpicknickar under blommande körsbärsträd och andra aktiviteter där det inte går att hålla avstånd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kenya börjar vaccinera – "Känns bra"

De första leveranser av Astra Zenecas vaccin anlände till Kenya i veckan.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kenya drog på fredagen igång sitt vaccinationsprogram efter att ha tagit emot en miljon doser av Astra Zenecas covidvaccin via det globala initiativet Covax.

– Det känns bra. Vaccinet är säkert, sade Patrick Amoth vid hälsodepartementet då han vid en ceremoni i Nairobi tog en dos av vaccinet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Singapore skärper straff för sexbrott

En domstol i Singapore. Arkivbild.
Foto: Annabelle Liang/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Singapore höjer straffsatserna för vissa sexbrott, enligt myndigheterna. Beskedet kommer efter en våg av missnöje med milda påföljder mot studenter vid elituniversitet som på olika sätt attackerat kvinnor.

En student på National University of Singapore dömdes till villkorligt efter att ha antastat en kvinna på ett tåg. En annan fick tolv dagar i fängelse för att ha försökt strypa sin exflickvän. Kritikerna förklarar de låga straffen med de åtalades höga sociala status.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL