Inrikes

Sverige får EU-bannor för gränsåtgärder

Polis och passkontrollanter på plats på den svenska sidan av Öresundsbron. Arkivfoto.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sverige och fem andra EU-länder krävs på svar inom tio dagar om vad man har tänkt sig med de hårdare gränsåtgärder som införts med anledning av coronakrisen.

Sverige, Danmark, Finland, Belgien, Tyskland och Ungern har alla fått särskilda brev från EU-kommissionen, som anser att ländernas åtgärder går utöver det som EU-länderna gemensamt enats om.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Busch och 81-åring närmare rättegång trots bud

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i Uppsala tingsrätt, där hon försöker lösa en tvist om en fastighet i Uppsala.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes KD-ledaren Ebba Busch och den 81-årige hussäljaren försöker lösa sin tvist i en förlikning. Ett bud ligger på bordet. Samtidigt närmar sig en rättegång i domstol.

– Vi har gett ett bud, vi har fått ett motbud och det ska han få gå hem och fundera på nu, så det inte blir fel igen, säger 81-åringens ombud Johann Binninge.

Ett stort medialt uppbåd mötte hussäljaren och Ebba Busch när de under tisdagen satte sig ned för att förhandla i Uppsala tingsrätt.

– Det känns som vi båda två lämnar förhandlingen i dag med en ambition att lösa det här och slippa en huvudförhandling i domstol i höst, säger Ebba Busch efteråt.

Vad förlikningen skulle kunna handla om, om det rör sig om pengar, vill ingen av de inblandade berätta.

Tagit in experter

Fallet handlar om ett köp av en fastighet utanför Uppsala, som KD-ledaren gjorde av den 81-årige mannen i somras. Köpekontrakt undertecknades och handpenning betalades ut, men därefter ångrade sig husägaren och ville häva köpet – något KD-ledaren inte ser som rimligt.

Parterna har stått långt ifrån varandra och tagit in olika experter och gjort värderingar av huset för att framhäva sin sak. Ebba Busch har stämt säljaren för att få tillgång till huset.

Johann Binninge sade under förhandlingen att Ebba Busch uppvaktade mannen under en längre tid för att få honom att skriva under kontraktet.

– Vi menar att Ebba har bearbetat (säljaren) under en tid och sedan fått honom att skriva under den här handlingen, sade Binninge.

Rättens ordförande Per Samuelsson konstaterar att parterna visserligen inte kommit överens, men att det finns förhandlingsutrymme. Han planerar fortfarande för en huvudförhandling i slutet på oktober.

– Vi har inte nått någon överenskommelse i dag men det finns vissa öppningar och jag kommer att följa upp det här.

Ebba Busch vädjar om att det ska gå snabbare än en rättegång i höst.

– Det är ju två minderåriga barns stadigvarande bostadsplats, så jag ställer in allt annat för det, säger Ebba Busch.

Ångrade sig

Johann Binninge sade i tingsrätten att säljaren inte förstod vad han skrev under. Han har aldrig gjort en husaffär förut.

– (Säljaren) förstår inte abstrakta begrepp som köpekontrakt. Han förstod inte vad han undertecknade, men det begrep Ebba Busch.

Båda parterna vill till en eventuell huvudförhandling kalla många experter och vittnen för att bevisa att de har bättre rätt till huset än den andra. Uppemot sju personer var, tänker de sig.

KD-ledarens ombud Katrin Björklund vill ha svar på när 81-åringen ångrade affären, och fick veta att det skedde i närtid eller någon dag efter att kontraktet skrevs under.

Ebba Busch har fått ett exemplar nycklar till huset.

– Det är korrekt och de har heller inte efterfrågats men de kan lämnas tillbaka när som helst, sade hon i rätten.

Pressat på

Hon har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat. Vid ett par tillfällen har Busch försökt att träffa mannen för att diskutera olika lösningar men då har han enligt Kristdemokraterna inte dykt upp. Därför har hon ansett sig tvungen att gå via domstol.

Tvisten har även lett till en förtalsanmälan mot KD-ledaren. I ett inlägg i sociala medier i februari i år fällde hon nedsättande kommentarer om 81-åringens ombud som anmälts till särskilda åklagarkammaren.

Niklas Svahn/TT

Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna, ger en kommentar efter den muntliga förberedelsen i tvistemålet under tisdagen.
Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna, ger en kommentar efter den muntliga förberedelsen i tvistemålet under tisdagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fastigheten som Ebba Busch köpt ligger utanför Uppsala.
Fastigheten som Ebba Busch köpt ligger utanför Uppsala.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fallet i korthet

Fallet handlar om ett köp av en fastighet utanför Uppsala som KD-ledaren gjorde av den 81-årige mannen i augusti 2020.

Köpekontrakt undertecknades och handpenning betalades ut, men därefter ångrade sig husägaren och ville häva köpet – något KD-ledaren inte ser som rimligt.

Inrikes

Gungor stals från barnens lekplats

En gungställning, en vippgunga och lekgris har stulits från en lekplats i Smedbyparken i Huskvarna. Flera personer misstänks vara inblandade. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

En gungställning, en vippgunga och en lekgris har stulits från en lekplats i Smedbyparken i Huskvarna. Bara gungställningen väger över 250 kilo så flera personer misstänks vara inblandade.

"Det är barnen man förstör för. Dels kommer lekplatsen att vara avspärrad ett antal veckor, dels blir det en stor kostnad för att ersätta utrustningen", skriver Karin Emanuelsson på Tekniska kontoret på kommunens hemsida.

Händelsen är polisanmäld.

Lekplatsen är nu avspärrad med kravallstaket för att ingen ska skada sig på fundamenten som är kvar, skriver P4 Jönköping.

Kommunen har beställt nya lekredskap men det kommer att dröja minst sex veckor innan de kan komma på plats. Polisen vädjar till allmänheten om tips.

Inrikes

Gekås om maxtak på 500: Högst märkligt

Butiker och varuhus måste begränsa antalet besökare till max 500 personer, föreslår Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes När smittspridningen riskerar att öka behöver trängseln minska. Folkhälsomyndigheten vill därför se ett maxtak på 500 personer i butiker och varuhus – ett besked som upprör.

– Tidigare har det varit så att man har kunnat räkna på kvadratmeteryta, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

– Det innebär att man har kunnat ta in många personer och att det ändå blir risk för trängsel vid ut- och ingångar och i delar av lokalerna, sade han.

Förslaget på max 500 personer ska gälla oavsett hur stor handelsplatsen är och från den 6 mars.

"Högst märkligt"

Sedan tidigare gäller regeln om minst tio kvadratmeter per person.

Om regeln träder i kraft innebär det att varuhus som exempelvis Ikea och Gekås behöver dra ner på antalet besökare ordentligt. Patrik Levin, vd för Gekås i Ullared, säger att det är viktigt att samhället hjälps åt för att stoppa smittspridningen, men lägger till:

– Vi har följt restriktioner och den nya pandemilagen och allt mellan himmel och jord. Vi har blivit inspekterade av länsstyrelsen och aldrig fått någon anmärkning, säger han och fortsätter:

– Då finner jag det högst, högst märkligt att föreslå att vi just ska behöva ha 100 kvadratmeter per kund inne på Gekås, när man inne på Ica, Willys eller Coop kan ha 10 kvadratmeter per kund. Det förstår inte jag.

Utrymme som en villa

Gekås har som mest, nu under pandemin, 1 500-1 800 besökare inne i butiken samtidigt under en dag, enligt Levin.

– Vi får ta in över 3 100 kunder samtidigt om vi följer regeln om 10 kvadratmeter, vilket vi gör. Och det innebär att i normala fall har du 20–25 kvadratmeter att handla på, säger han och tillägger:

– Och nu ska du då ha 100 kvadratmeter. Vi pratar ju en liten familjevilla som du ska ha i plats för att kunna handla på Gekås. När det räcker med en enrummare i Stockholm om du handlar någon annanstans. Det är det här jag inte hänger med på, säger han.

Ute på remiss

Folkhälsomyndigheten föreslår också att handelsplatser ska se till att vidta åtgärder så att besökare handlar ensamma och inte i grupp.

"Det kan till exempel handla om att aktivt informera om att kunder ska besöka butiken på egen hand. Personer i behov av stöd samt barn är undantagna från uppmaningen att gå in i butiker en och en", skriver myndigheten på sin hemsida.

Förslagen har skickats på remiss till ett antal myndigheter och branschorganisationer.

Malin Johanson/TT

Marie Carlsson/TT

Inrikes

Fortsatta problem på Arlafabrik efter elfel

Infarten till en byggnad i Arlas fabrik i Vimmerby har spärrats av efter ett strömavbrott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Delar av Arlas fabrik i Vimmerby har utrymts efter ett strömavbrott. På grund av strömbortfallet uppstod först explosionsrisk då ångtrycket i pannsystemet steg. Detta är åtgärdat, men sedan uppstod nya problem.

– Explosionsrisken i pannan är minimerad, man har lyckats få ner ångtrycket. Problemet har däremot flyttat sig till en anslutande hetvattentank, säger Kenneth Söderberg, räddningschef i beredskap i Vimmerby, till TT.

Eftersom en pump varit strömlös har trycket i tanken sjunkit och vattnet har expanderat, förklarar han. Därmed finns risk för rörbrott och att det ska spruta ut hett vatten.

Räddningstjänsten är därför fortsatt kvar på platsen med beredskap att evakuera dem som arbetar med att åtgärda problemen. Vid 16-tiden är bedömningen att räddningstjänsten ska behöva vara kvar ytterligare någon timme.

Inrikes

Flera anhållna i ekohärva kring bostadsbolag

Flera personer har anhållits av åklagare misstänkta för att vara inblandade i en stor ekobrottshärva i Luleå. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer är anhållna misstänkta för att vara inblandade i en stor ekobrottshärva kring Luleås kommunala bostadsbolag Lulebo.

Misstankarna gäller grovt bedrägeri samt grov trolöshet mot huvudman alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Flera företag misstänks vara inblandade i brottsligheten.

"Insatsen är en följd av den utredning som pågått sedan våren 2020", säger Per Finnberg vid polisens avdelning för grova brott i Norrbotten i ett pressmeddelande.

Det är sju personer som nu sitter anhållna, enligt SVT Nyheter Norrbotten. Fyra av dem anhölls i måndags och tre under tisdagen.

Under förra våren häktades en tidigare chef vid Lulebo misstänkt för grov trolöshet. Han misstänks ha skrivit under luftfakturor för mångmiljonbelopp. Även en annan person frihetsberövades. De två släpptes senare.

Lulebo skriver i ett pressmeddelande att "bolaget, precis som tidigare, kommer att fortsätta göra allt för att bistå utredningen och rättsprocessen".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

"Måste ta ansvar för att ha förgiftat oss"

Under tisdagen avslutades rättegången i det uppmärksammade PFAS-målet i Blekinge tingsrätt 'Någon måste ta ansvar för att ha förgiftat oss', säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Har invånarna i Kallinge och Ronneby drabbats av en personskada genom att dricka vatten förorenat med kemikalier?
Det är den stora knäckfrågan i det uppmärksammade PFAS-fallet i Blekinge.
– Någon måste ta ansvar för att ha förgiftat oss, säger Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen.

Kallingebon Herman Afzelius var lättad när den elfte och sista förhandlingsdagen var över i Blekinge tingsrätt i målet där 165 privatpersoner stämt det kommunala vattenbolaget i Ronneby för att i åratal ha pumpat ut dricksvatten som var förgiftat med PFAS-kemikalier.

– Vi har hållit på med detta i sju år och nu har vi ändå nått en stor milstolpe. Nu är vi färdiga med den här huvudförhandlingen som vi ville få till för många, många år sedan, säger Afzelius.

"Känns orimligt"

Han är ordförande för PFAS-föreningen, som samlar de privatpersoner som dragit kommunen inför rätta. Afzelius har förhoppningar om att rätten i sin dom den 13 april kommer att gå på deras linje – att kommunen är skadeståndsskyldiga.

– Det känns så orimligt att det i Sverige 2021 skulle vara tillåtet enligt lagstiftningen att förgifta folk och slippa ansvar helt och hållet, säger Herman Afzelius.

En dom från Högsta domstolen i juni 2018 slog fast att dricksvatten är att betrakta som en produkt och att de som levererar vattnet därmed har ett långtgående ansvar för alla typer av personskador som kan orsakas av ett undermåligt dricksvatten.

Den stora knäckfrågan i Ronnebyfallet är dock: vad är en personskada enligt lagens mening?

– En framtida risk för skada eller sjukdom är inte tillräcklig, menar vi, för att nå upp till svenska rättskrav för vad som konstituerar en personskada, säger kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren till TT efter den sista rättegångsdagen.

– Här pratar man om att den höga halten av PFAS i kroppen är en skada i sig, men vi menar att det inte finns stöd för det i svensk skadeståndsrätt, fortsätter han.

Förgiftning en skada i sig?

PFAS-föreningens advokat Göran Starkebo är av en annan åsikt.

– Det framgår inte av svensk lag vad en personskada är. Men vi anser att förgiftning är en självständig personskada och det är också en personskada att ha en skadlig dos av giftiga ämnen i kroppen, säger Starkebo.

För de som har druckit förorenat vatten i Ronneby under en längre tid visar svensk forskning att det på en gruppnivå finns måttliga riskökningar för sällsynta cancerformer som njur- och testikelcancer samt förhöjda kolesterolhalter i blodet. Det finns även en måttligt ökad risk för polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), som är en godartad gynekologisk sjukdom som kan göra det svårt för kvinnor att bli gravida.

Kommunen anser dock att det inte är tillräckligt att påvisa risker för sjukdomar på gruppnivå utan att det måste ske på individnivå.

– Här har man inte i ett enda fall visat på en sjukdom som en individ har. Inte en enda av de här 165 personerna har uppvisat något läkarintyg eller framfört någon annan bevisning, säger Mathias Kågell-Landgren.

Hoppas på förlikning

En omöjlighet, anser PFAS-föreningen.

– Vi har ett antal personer som är sjuka med exempelvis testikelcancer, sköldkörtelsjukdomar och PCOS. Men du kan inte få en läkare att skriva ett intyg på att en viss sjukdom är orsakad av PFAS eftersom det här är sjukdomar som förekommer i samhället. De är inte unika för PFAS, säger Göran Starkebo.

I nuläget handlar målet i Blekinge om att fastslå om det kommunala vattenbolaget är skadeståndsskyldigt eller inte. Rätten kommer i sin dom inte att slå fast några eventuella skadeståndssummor.

– Jag lever fortfarande med förhoppningen om att rätten kommer att gå på vår linje och då hoppas jag att vi kan nå en förlikning med motparten utanför domstolen, säger Herman Afzelius.

Daniel Kihlström/TT

Kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren på väg in i rättssalen när rättegången drog i gång den 8 februari i år. Arkivbild.
Kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren på väg in i rättssalen när rättegången drog i gång den 8 februari i år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) förekommer inte naturligt, utan började framställas i större skala på 1950-talet.

PFAS är samlingsnamn för ungefär 4 700 olika industriframställda ämnen med liknande struktur och delvis gemensamma egenskaper.

PFAS innehåller fluoratomer på särskilda platser och molekylerna kännetecknas av att de har en vattenlöslig och en fettlöslig sida. Detta ger dem särskilda ytegenskaper, vilket exempelvis utnyttjas för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier och golv.

Andra användningsområden är beläggning i stekpannor och i vissa typer av matförpackningar, till exempel till hamburgare, popcorn och på smörgåspapper.

PFAS är mycket långlivade föreningar, som bryts ned synnerligen långsamt. När de väl hamnat i naturen blir de kvar. Därför är de ett svårt problem i exempelvis vattentäkter.

Två kända PFAS- ämnen är PFOS och PFOA. Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.

Källor: Nationalencyklopedin och Livsmedelsverket

FAKTA

Bakgrund: Upptäcktes 2013

Hösten 2013: Länsstyrelsen i Blekinge genomför en utökad provtagning av miljögifter i grundvatten i länet.

November 2013: En första indikation på att det finns kraftigt förhöjda halter av perflourerade ämnen i grundvattnet i Kallinge.

16 december 2013: Brantafors vattenverk i Kallinge stängs. Det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik har funnit höga halter av PFAS, ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier, i dricksvattnet. Misstanken väcks att en närliggande brandövningsplats på F17 är utsläppskällan.

Januari 2014: Försvarsmakten inleder ett fördjupat utredningsarbete på F17 och senare konstateras höga halter i grundvattnet liksom läckage ut i Ronnebyån.

20 september 2016: PFAS-föreningen stämmer Ronneby Miljö och Teknik AB (Miljöteknik) vid Blekinge tingsrätt.

27 juni 2017: Tingsrätten beslutar att frågan om vilken lag som ska tillämpas ska hissas upp till Högsta domstolen, som får ta ställning till om prövningstillstånd ska beviljas eller inte.

14 juni 2018: Högsta domstolen fattar beslut om att dricksvatten är en produkt som omfattas av produktansvarslagen.

10 september 2020: Rättegången skulle ha inletts i Blekinge tingsrätt, men skjuts upp till februari sedan kommunen lämnat in nya bevis.

2 mars 2021: Efter elva förhandlingsdagar avslutas rättegången i tingsrätten. Den 13 april kommer rätten med sin dom.

Inrikes

Mänskliga kvarlevor hittade i naturreservat

Misstänkta kvarlevor av en människa har hittats i Tyresta nationalpark söder om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kvarlevorna av en människa har hittats i Tyresta nationalpark söder om Stockholm.
Enligt polisen har man ännu inte kunnat fastställa identiteten.

Fyndet gjordes i ett klippigt område i Tyresta nationalpark under gårdagen.

– Jag har fått det presenterat som en otillgänglig terräng, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Området har varit avspärrat under stora delar av tisdagen. Klockan 14.50 meddelade polisen att den tekniska undersökningen är avslutad och att avspärrningen kommer att hävas.

– Undersökningen har gett oss ett antal företeelser för att gå vidare med för en forensisk undersökning. Den kan också leda identifieringsarbetet framåt och förhoppningsvis besvara frågan: Vad är det som har hänt?

Det har gjorts fynd på platsen som kan ha betydelse för utredningen, men polisen kan inte specificera vad som har hittats. De iakttagelser personen som hittade kvarlevorna har gjort kommer att ingå i förundersökningsmaterialet, säger Ola Österling.

– Vad han har gjort för iakttagelser förutom att leda oss till den korrekta platsen är intressant att veta.

Arbetet med att fastställa identiteten fortgår.

– Vi vet ännu inte vem det här är. Jag kommenterar inte mer med hänsyn till vissa etiska frågor. Det finns ett antal människor som saknar nära och kära som är försvunna, säger presstalespersonen Eva Nilsson.

Händelsen utreds som mord, vilket är rutin vid oklara omständigheter.

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Tegnell planerar för hårdare tag

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, deltar på dagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om coronaläget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen av coronaviruset ökar och Folkhälsomyndigheten planerar nu för strängare restriktioner.
Det kan bli aktuellt att begränsa kollektivtrafiken till halvfulla fordon och även en nationell reseavrådan för inrikesresor, om utvecklingen går åt fel håll.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram olika scenarier för hur utvecklingen kan komma att bli framöver. Det allvarligaste scenariot, som utgår från att det blir ökad kontakt mellan människor, visar att den tredje vågen kan bli dubbelt så hög som den andra, i julas.

Vaccinationerna kommer lyckligtvis att leda till att dödstalen inte går upp på samma sätt som tidigare, säger Tegnell, som dock påpekar att smittan fortfarande kan spridas på hög nivå.

– Vaccinerar vi har det inte jättestor effekt (på smittspridningen), men den har däremot jättestor betydelse för vad som händer på vårdavdelningarna, säger han.

Tredje våg

Om smittan ökar som i de scenarier Folkhälsomyndigheten presenterat kan det bli nödvändigt med ytterligare begränsningar och stängning av verksamheter. Vilka åtgärder som blir aktuella beror på var smittspridningen sker och vilka åtgärder som bedöms vara lämpligast. Till exempel föreslås lokal kollektivtrafik endast få köra hälften så många resenärer som det egentligen finns plats för. En regel som redan gäller för långdistansresor.

Myndigheten diskuterar också begränsningar av barns fritidsaktiviteter och en nationell reseavrådan "i likhet med den avrådan som fanns under våren 2020". Efter en inrikesresa kan det också krävas både självisolering och testning som vid utlandsresor, enligt förslaget.

– Vad vi gör nu under de närmaste veckorna kommer att spela väldigt stor roll för hur den här våren utvecklas, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också redan nu utökad testning vid smittspårning på arbetsplatser, att personer som varit i nära kontakt med en kollega som bekräftats smittad också ska testas, även om de inte uppvisar symtom.

– Vår provtagning är så pass bra nu att det kan vara värt att göra det, säger Anders Tegnell.

"Hårt belastad"

I Sverige syns en ökning av antalet smittofall för tredje veckan i rad. Ökningen per vecka för nya fall ligger på ungefär 10 procent, vilket bland annat märks på landets intensivvårdsavdelningar.

– Sjukvården är hårt belastad. Att stå inför hanteringen av det här stora vårdbehovet som kan uppstå om det värsta scenariot inträffar är en extremt tuff utmaning för en hälso- och sjukvårdssektor som kämpat under en väldigt lång tid, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

FAKTA

Fakta: Virusläget i siffror

Ytterligare 56 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 12 882 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 669 113 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 527 186 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,4 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 273 992 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,3 procent av befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL