Inrikes

Regeringen sur på Norge över gränspendlare

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Den svenska regeringen har surnat till på den norska.
Det sedan Norge stängt gränsen och försatt många svenska gränspendlare i en ohållbar situation.
Statsministern har försökt få kontakt med sin kollega och arbetsmarknadsministern är missnöjd efter att ha mött sin motpart.
PREMIUM

"Jag är besviken på beskeden från min norska kollega", skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar efter tisdagens kontakt med Torbjørn Røe Isaksen (H).

För att pressa på lite extra har statsminister Stefan Löfven (S) bett om ett samtal med Erna Solberg, Norges statsminister. Men enligt en källa nära Löfven har svaret blivit att Solberg inte har någon möjlighet förrän i nästa vecka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

IS-kvinnor på fri fot – utreds för krigsbrott

Ytterligare två svenska kvinnor har återvänt från IS och utreds nu för brott. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare två svenska IS-kvinnor som kommit tillbaka från Syrien utreds för brott som begåtts under terrorgruppens välde. Kvinnorna möttes av polis redan på Arlanda.

En förundersökning har nu inletts och kvinnorna har delgetts misstanke rörande krigsförbrytelser.

– Brottsrubriceringen är krigsförbrytelser begångna i Syrien. Däremot tänker jag inte gå in närmare på vad själva brottsmisstanken består av, det vill säga mer konkret om det de har gjort, säger Karolina Wieslander, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Kvinnorna är två av de cirka 300 svenskar som reste för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS). I fredags anlände de till Arlanda, där de möttes av bland annat Säpo, polis och socialtjänst.

På fri fot

Enligt SVT smugglades de båda kvinnorna och deras barn ut från al Hol-lägret i nordöstra Syrien för drygt ett år sedan. De greps senare av den syriska armén och sattes i fängelse utanför Damaskus. Enligt svenska utrikesdepartementet är det den syriska regimen som utvisat dem.

Kvinnorna greps och förhördes vid ankomst, men häktades inte utan är på fri fot.

– Jag har gjort den bedömningen att de inte ska begäras häktade utifrån de brottsmisstankar och den bevisning jag har tillgänglig, säger Karolina Wieslander.

Kvinnorna är två av flera IS-anhängare som återvänt det senaste året. Enligt Säpo rör det sig om en handfull personer, och åtminstone fyra förundersökningar till om krigsbrott pågår mot de övriga.

Hur gamla kvinnorna är, och hur många barn de hade med sig, berättar inte myndigheterna.

Utreder orosanmälningar

De kommer från västra Sverige, och i deras hemkommun utreds nu de orosanmälningar som riktats mot dem.

– Redan 2019 fick vi information av Säkerhetspolisen att vi hade individer i de här områdena som var folkbokförda i vår kommun och att det fanns barn med, säger kommunens säkerhetschef till TT.

TT: Vad säger du till de kommuninvånare som eventuellt känner oro för att det kommer återvändande IS-anhängare som misstänks för krigsbrott till kommunen?

– Jag har full förståelse och väldigt stor respekt för deras oro, med tanke på vilka vedervärdiga brott den här organisationen har begått. Men jag har också väldigt stor tillförsikt och förtroende till både säkerhetspolis och polis som utreder det här och har koll på de här företeelserna i Sverige, säger säkerhetschefen.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att ansluta sig till IS som deltog i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Inrikes

Sex åtalas efter skjutningar i Gävle

Hemlig telefonavlyssning ska ha hjälpt polisen att avstyra mordplaner i Borlänge, enligt åklagaren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Sex personer mellan 17 och 28 år åtalas för flera våldsbrott begångna i Gävle och Uppsala i somras. Bland åtalspunkterna finns bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Åtalet omfattar försök till mord och grovt vapenbrott den 5-6 augusti i Gävle, stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott den 5 september i Uppsala och Gävle samt grovt vapenbrott den 13-15 september i Gävle.

Dessutom väcks åtal även för grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och olaglig befattning av falska pengar, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Brottsligheten ska ha haft koppling till en konflikt mellan två löst sammansatta kriminella nätverk i Gävle. Utredningen har med hjälp av bland annat hemlig avlyssning kunnat visa att mord planerades på flera personer från en annan gruppering.

Men mordplanerna ska inte ha blivit verklighet eftersom polisen stoppade och grep tre personer på E4:a norr om Uppsala.

"Sannolikt har flera allvarliga våldsdåd kunnat undvikas tack vara gripanden och beslag av vapen. Personerna som greps vid tillfället norr om Uppsala den 5 september bar skyddsvästar och arbetshandskar. Polisen beslagtog bland annat ett automatvapen, magasin och patroner", säger kammaråklagare Joakim Johansson, som har lett förundersökningen, enligt pressmeddelandet.

Huvudförhandlingen i målet är planerad att starta den 18 mars i Gävle tingsrätt och pågå i 20 dagar.

Inrikes

Tingsrätt om IS-kvinna: "Mycket hänsynslöst"

Nu meddelar Lunds tingsrätt dom i det uppmärksammade fallet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Lunds tingsrätt tror inte på att mamman som reste med sin tvååring till IS i Syrien var okunnig om läget i kalifatet. Den 31-åriga kvinnan döms till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Själv har hon beskrivit resan till Syrien som en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet. Men inte heller i denna del tror domstolen på hennes uppgifter. Tingsrätten anser det bevisat att hon avsåg att flytta till Syrien med sin son och bosätta sig där.

Hon undanhöll barnet från sin pappa i Sverige och ska döms därför för egenmäktighet med barn. Att hon stannade kvar så länge och tog barnet till ett område där det pågick krig gör att brottet betraktas som grovt.

"Mycket hänsynslöst"

Resan innebar att en liten pojke från Sverige hamnade mitt i terrororganisationens centrum i Syrien tillsammans med sin mor. "Det har varit mycket hänsynslöst av henne", skriver tingsrätten i domen, både gentemot sonen och pappan. Domstolen konstaterar att resan innebar stora risker.

Släkt och vänner i Sverige fick veta att de befann sig i Syrien via Facebook. Pappan till barnet, som hade delad vårdnad om tvååringen, har vittnat om att de sex år som följde kantades av en konstant väntan på att det kunde komma dödsbesked från krigets Syrien.

Nekat till brott

Den 31-åriga kvinnan har nekat till brottet egenmäktighet med barn och hävdar i stället att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Resan till Syrien har förklarats med att hon som nybliven muslim ville se om bilden av livet i det så kallade kalifatet stämde. Hennes avsikt var inte att stanna, hävdar hon.

Bevisen mot kvinnan har varit flera. På Facebook poserar kvinnan exempelvis med automatvapen och propagerar för terrororganisationens livsstil och värderingar om bland annat slaveri. Kvinnan har förklarat det med att hennes Facebookprofil var kapad redan innan hon reste iväg.

Under rättegången har kvinnan berättat om hur hon hamnat i en livskris i samband med att hennes mamma hastigt gick bort 2014. Då sökte hon sig till religionen. Hennes advokat har sagt att hon blev ett lätt offer för IS-propagandan, eftersom hon var politiskt okunnig och inte talade arabiska.

Åklagaren yrkade på tre till fyra års fängelse för kvinnan. Hennes advokat har däremot velat ha en friande dom.

Anna Karolina Eriksson/TT

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: De reste till Syrien

Sedan 2012 har omkring 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS, enligt Säkerhetspolisen.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Under fjolåret återvände fyra kvinnor och åtta barn från Syrien efter att ha sökt resehandlingar och utvisats från Turkiet till Sverige, enligt utrikesdepartementet.

Inrikes

Vattenkanoner på plats när gasbuss ska bärgas

En gasbuss har krockat med ett tåg på Hisingen i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En gasbuss har krockat med ett tåg på Hisingen i Göteborg. Tåget har enligt uppgift spårat ur och bussen är demolerad. Larmet kom strax efter halv åtta, och räddningstjänsten har spärrat av ett större område runt olyckan.

Gasbussen kommer att bärgas och två vattenkanoner finns på plats av säkerhetsskäl.

– Det kommer att bli en lång dag. Men en ganska odramatisk dag om allt går som det ska, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt uppgifter från polisen var busschauffören ensam i bussen. På tåget fanns ett sextiotal personer. Tre personer har uppsökt vårdcentral själva med lättare skador men det finns inga uppgifter om att någon ska ha blivit allvarligt skadad.

Vid olyckan skadades också järnvägens kontaktledningar vilket påverkar trafiken norr ut i Bohuslän. Flera turer ersätts med buss andra ställs in.

Nyligen fattade en gasbuss eld och övertändes vid Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen. Men experter framhåller att gasbussar inte brinner oftare än andra bussar.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Fängelse för IS-resa med barn

Inrikes
Inrikes Den 31-åriga kvinna som rest med sin då tvåårige son till IS i Syrien döms till fängelse i tre år.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Farliga ämnen i billig kökselektronik

Brödrostar var en av produkterna som Kemikalieinspektionen undersökte för att utröna om de innehöll farliga ämnen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

En undersökning som Kemikalieinspektionen genomfört visade att 13 procent av billig kökselektronik och kablar från mindre kända märken innehöll för höga halter av farliga ämnen såsom bly och klorparaffiner.

Undersökningen gjordes bland annat på köksvågar, äggkokare och brödrostar och av 263 kontrollerade varor innehöll 33 stycken ämnen som är farliga för miljön eller människors hälsa.

"Vi ser att billig elektronik från mindre kända märken ofta är mer problematisk. Med det stora utbudet av varor i dag är det viktigare än någonsin att konsumenter är medvetna om att deras val av produkter påverkar miljön", säger inspektör Marcus Hagberg enligt ett pressmeddelande från Kemikalieinspektionen.

Samtliga företag vars produkter innehöll otillåtna halter av farliga ämnen har nu meddelat att de slutat sälja produkterna.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

143 avvikelser från rättspsykiatrin 2020

De senaste fem åren skedde i snitt 150 fall av avvikningar från rättspsykiatrisk vård per år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Under förra året rapporterades 143 avvikningar från rättspsykiatrin, rapporterar SVT Nyheter.

De flesta avvek från permissioner och frigång och i mer än hälften av fallen hade personen som avvek även gjort det tidigare.

I vart fjärde fall bedömdes personen som avvek vara farlig för sig själv och/eller för andra.

Enligt Ing-Marie Wieselgren som är psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är ambitionen att ingen ska avvika från rättspsykiatrisk vård. Att ambitionen inte uppnås handlar enligt henne om avvägningen mellan inlåsning och vård.

– Vi har att väga mellan att låsa in helt och hållet eller försöka att behandla och rehabilitera en person. Och då måste man i vissa lägen pröva saker. Det blir en dålig vård om man inte har möjlighet att komma ut och se om man är redo för nästa steg, säger Ing-Marie Wieselgren till SVT.

Antalet avvikningar i fjol är i linje med antalet de senaste åren. Enligt Socialstyrelsens sammanställning av avvikningar från rättspsykiatrisk vård skedde i snitt 150 fall av avvikningar varje år mellan 2015 och 2020.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Lika rösträtt uppmärksammas på frimärken

Postnord lanserar nya frimärken som uppmärksammar att det i år är 100 år sedan valet 1921, då svenska kvinnor och män för första gången fick lägga sina röster på lika villkor.
Foto: Postnord
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

I år är det 100 år sedan valet 1921, då svenska kvinnor för första gången fick rösta. För att uppmärksamma hundraårsdagen lanserar Postnord nya frimärken som är inspirerade av rösträttsrörelsen och designade av svenska kvinnor.

Illustrationerna på frimärkena visar kvinnor, symboler och milstolpar från rösträttsrörelsen, enligt ett pressmeddelande från Postnord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL