Inrikes

Regioner oroas för tredje våg – skärper råden

Resenärer med och utan munskydd på perrongen på Malmö central. Skåne har ännu inte gjort munskydd obligatoriskt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Fler och fler regioner inför nu hårdare restriktioner med krav på munskydd och distansundervisning. Med ökad smittspridning och pågående sportlovsveckor stiger oron för en tredje våg och hård belastning på vården.
PREMIUM

Västra Götaland, Gävleborg och Västerbotten har gått före med skärpta rekommendationer. Nu hakar fler regioner på och skärper råden för att dämpa smittan.

Senaste veckan har antalet fall av covid-19 ökat med 27 procent i Region Stockholm. Veckan innan ökade antalet med 24 procent. Med en kurva som pekar i helt fel riktning inför regionen flera åtgärder för att förstärka de befintliga rekommendationerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Löfven: Liberalernas besked inget konstigt

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes "Det är inget konstigt, varje parti gör sina bedömningar utifrån vad de tror är bäst", skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Liberalernas besked.

Det är positivt, anser han, att Liberalernas partistyrelse avser att fortsätta samarbetet i januariavtalet till och med budgetproposition för 2022 och att därefter avveckla det i ordnad takt.

"Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket", skriver han.

Han konstaterar att Liberalernas partistyrelse har gett besked om hur den vill att Sverige styrs efter nästa val, förutsatt att linjen antas av partirådet.

"Vi socialdemokrater har hela tiden tänkt gå till val självständigt, som eget parti och söker stöd för en regering som kan bygga Sverige starkare och tryggare."

Lars Larsson/TT

Inrikes

Statsvetare: Det här var nödvändigt för L

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, anser att Liberalernas beslut var smart. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Ett väntat besked och nödvändigt för att Liberalerna ska ta sig över fyraprocentsspärren. Så bedömer statsvetare Liberalernas besked om att de vill ingå i en borgerlig regering.

– Det har ju Sabuni varit tydlig med, och det här är ju också vad vi har förstått att Sabuni själv vill. Nu har hon uppenbarligen fått med sig partistyrelsen och det får man ändå se som en framgång för henne som partiledare, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Även Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och valexpert vid Göteborgs universitet, anser att beskedet var givet.

– Det känns som om det här var nödvändigt för att de ska klara sig över fyraprocentsspärren, säger han.

"Smart val"

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är inne på samma spår. Han bedömer att det här inte är några nyheter, utan att Liberalerna nu helt enkelt var tvingade att sätta ner foten i regeringsfrågan.

– Den otydlighet som funnits om var Liberalerna står i regeringsfrågan har ju varit en bidragande orsak till att de ligger dåligt till i opinionen, säger han.

Samtidigt pekar Tommy Möller på att Liberalernas besked i regeringsfrågan kan påverka de fortsatta förhandlingarna med partierna som träffat januariöverenskommelsen.

– Hon säger att de ska stå upp för det ingångna avtalet, men de har ju också ett vidare samarbete. Det här kan få konsekvenser för det eftersom man nu vet att samarbetet är något övergående, säger Tommy Möller.

Sören Holmberg bedömer att Liberalerna har gjort ett smart val i det här läget.

– De både äter kakan och vill ha den kvar när de fullföljer januariöverenskommelsen och sedan går in i en borgerlig regering, säger han.

"Viktig signal"

Madestam tror att den närmaste tiden kan bli knepig för Liberalerna.

– De säger att man ska påbörja arbetet för ett regeringsskifte redan nu, och då blir det kanske att spela lite med två lag samtidigt. Det kan bli lite klurigt hur man ska förhålla sig till det i termer av utspel och förslag som man lägger.

– Men det är en väldigt viktig signal till väljarna det handlar om.

Hon är övertygad om att Liberalerna "gjort sin hemläxa" och tittat noga på vad väljarna vill.

– Förmodligen har man gjort bedömningen att det här är det bästa och det som väljarna vill ha. I nuläget finns det inget alternativ för Liberalerna än att göra det som väljarna vill, utan de måste göra allt som står i deras makt för att bryta den konstanta nedgången i opinionen, säger Madestam.

Tommy Möller ser med spänning fram emot att se hur beskedet i regeringsfrågan tas emot internt inom Liberalerna och i opinionen i stort.

– Det är ju ett parti som är djupt splittrat i den här frågan. För opinionen kanske de framstår som något tydligare.

Petronella Uebel/TT

Boel Holm/TT

Inrikes

L siktar på ny regering 2022 – även med SD-stöd

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val.
Partiet kan tänka sig samarbete även med SD, men accepterar inte en regering där SD ingår.

Liberalernas partistyrelse har fattat beslut om hur man ska gå till val 2022. Enligt vad TT erfar var partistyrelsen inte enig om inriktningen om förutsättningarna för nästa val. 13 ledamöter röstade för, 10 var emot.

– I dag är en viktig dag för Liberalerna, sade Sabuni i ett tal på Facebook när hon presenterade beslutet.

En majoritet i partistyrelsen anser att de bästa förutsättningarna för liberal politik är om Sverige efter nästa val får en ny statsminister och en ny regering.

Partiledaren Nyamko Sabuni är kritisk till det nuvarande så kallade januarisamarbetet med den rödgröna regeringen.

– Det saknas helt enkelt en framtidsvision i det här samarbetet, säger hon i ett tal.

– Bäst förutsättningar finns om Sverige efter nästa val får en ny statsminister och en borgerlig regering.

Samtala med alla

Sabuni konstaterar dock att en sådan regering måste kunna samtala med alla partier, även V och SD.

"För att en ny och borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kommer det att vara nödvändigt att samtala och söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier", skriver partiet på DN Debatt.

Liberalerna konstaterar att ingen regering efter nästa val sannolikt kommer att kunna tillträda "utan att förhålla sig till något av de två nuvarande ytterkantspartierna".

I debattartikeln understryks dock att : "Liberalerna kommer självfallet inte att acceptera en regering där Sverige­demokraterna ingår.

– Vi kommer som parti aldrig medverka i en regering som inte säkrar liberala grundvärden, säger Sabuni.

SD måste tolerera?

Hon eftersträvar en regering med M, KD, C och L.

– SD kommer att behöva tolerera en sådan regering. Jag ser inte att SD har så många andra regeringar som de skulle önska, säger Sabuni.

Enligt henne kan L tänka sig att göra upp i sakfrågor med SD. Sabuni tror dock inte på ett lika omfattande samarbete som L har med den rödgröna regeringen i dag.

TT: Kan ni samarbeta om budgeten?

– Nej, jag ser inte framför mig att SD och en borgerlig regering har ett sådant samarbete som finns inom ramen för januariavtalet, säger Sabuni.

Hon utesluter inte att en borgerlig regering gör upp med SD om delar av en budget.

Ska hedra januariavtalet

Liberalerna har för avsikt att hålla fast vid det nuvarande januarisamarbetet med S, MP, och C fram till och med budgetpropositionen i höst. Därefter ska samarbetet avvecklas under "ordnade former".

"Vi är ett parti som håller ingångna avtal och vi kommer att bidra till att januariavtalet slutförs", skriver L-ledaren Sabuni på Dagens Nyheters debattsida.

"Så länge som övriga partier hedrar arbetet med de 73 punkterna och budgetsamarbetet kommer Liberalerna fortsätta att bidra och förhandla med sikte på att avtalet slutförs", skriver man på DN Debatt.

Hotet om att lämna avtalet tidigare kvarstår dock om statsminister Stefan Löfven inte lyssnar på L:s krav på migrationspolitiken.

– Jag vet att statsministern gör vad han kan för att uppfylla det, säger Sabuni.

Partistyrelsens beslut ska också behandlas av Liberalernas partiråd.

Inrikes

Döms till 18 års fängelse för assistentmord

En kvinna i 40-årsåldern döms av Vänersborgs tingsrätt till livstids fängelse för mord på en assistentkollega. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Kvinnan, som är i 40-årsåldern, jobbade som personlig assistent. En natt i september förra året tog hon sig in hos en brukare, dödade en kollega som fanns i lägenheten och tog brukarens kontokort.
Nu döms hon till 18 års fängelse för mord.

En man i 30-årsåldern som arbetade som personlig assistent hittades död hemma hos en brukare i centrala Trollhättan. Han hade dödats med minst åtta hugg eller stick med en kniv eller ett knivliknande föremål. Polisen fattade snabbt misstanke om att mannen bragts om livet av en kvinnlig kollega. Nu döms hon till 18 års fängelse av Vänersborgs tingsrätt.

– Jag har pläderat för att hon skulle få ett tidsbegränsat straff om hon skulle dömas för mord. Det handlade inte om ett planerat brott utan var en hastig impulsartad handling. Så långt är det bra, säger kvinnans advokat Per-Åke Kvarnström.

Överväger att överklaga

Åklagaren hade i rätten yrkat på ett livstidsstraff.

– Det här brottet ligger i gränslandet mellan livstid och 18 års fängelse. I och med den straffskärpning som inträdde förra året så vet man inte riktigt var gränsen går, säger åklagare Daniel Edsbagge till TT.

Han överväger att överklaga domen.

– Det är frågan om det inte borde underställas ytterligare rättslig prövning.

Avgörande bevis

En övervakningsfilm från en återvinningscentral visar hur kvinnan ses slänga blodiga skor, strumpor och handskar. En rättsteknisk undersökning visar att blodet kom från den mördade mannen. Filmen kom att bli ett avgörande bevis.

– Det gav kvittot på att vi var rätt. Då kunde kvinnan kopplas till brottsplatsen. Då fick hon en förklaringsbörda som hon inte kunde uppfylla, säger åklagaren.

Kvinnan har hela tiden nekat till mordet. Hon har erkänt att hon befunnit sig i lägenheten men hävdar att mordet utfördes av två okända män som tvingat henne att följa med dit. I förhören har hon erkänt att hon under lång tid haft ekonomiska problem på grund av spelmissbruk. På en annan övervakningsfilm ses hon ta ut pengar med hjälp av brukarens stulna kontokort. Ett brott hon erkänt.

Om kvinnan ska överklaga domen är fortfarande oklart.

– Jag har ännu inte kunnat prata med min huvudman. Så jag har inget att säga i den frågan, säger Per-Åke Kvarnström på fredagseftermiddagen.

Framkallande av fara

Kvinnan döms till 18 års fängelse för mord. Hon döms också för framkallande av fara för annan då brukaren i lägenheten utsattes för en stor risk när den assistent som skulle ta hand om henne mördades under sitt arbetspass.

– Det är mycket ovanligt att någon döms för det brottet. Det är en unik detalj, säger Edsbagge.

Den avlidnes närstående tilldöms skadestånd på sammanlagt omkring en kvarts miljon kronor för det lidande de utsatts för genom mordet. Kvinnan döms också för annan mindre brottslighet som skett vid andra tillfällen.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Helikopterpilot åtalas för vårdslöshet

Den här helikoptern har inget med åtalet i Skaraborg att göra. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

En helikopterpilot som landade i ett bostadsområde i västgötska Karlsborg åtalas vid Skaraborgs tingsrätt. Åtalet handlar om det ovanliga brottet grov vårdslöshet i flygtrafik.

Åklagaren anser att piloten medvetet utsatte andra personer för livsfara. Enligt åtalet skedde landningen på en liten, upphöjd landningsplats direkt intill bebyggelse.

Den åtalade är en rutinerad helikopterpilot. Han nekar till brottet.

– Det var som att cykla till Ica, sade mannen till Skaraborgs Allehanda i samband med landningen.

Enligt tidningen landades helikoptern på två containrar.

En inspektör vid Transportstyrelsen ska kallas till rättegången, för att vittna om att helikoptern manövrerats så att andras liv eller egendom utsatts för fara.

Rättelse: Den här artikeln illustrerades tidigare med en annan arkivbild.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

TT-FLASH: L lämnar januariavtalet

Inrikes
Inrikes Liberalerna vill lämna januariavtalet efter budgetuppgörelsen i höst, uppger partiledaren Nyamko Sabuni på DN Debatt.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Över 13 000 dödsfall med covid-19

Ett smittskyddslaboratorium på Folkhälsomyndigheten i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ytterligare 26 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 13 003 smittade personer avlidit i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Körkort för vattenskoter skjuts fram

Vattenskoter i full fart. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Ministerns förhoppning var att kravet på körkort för vattenskoter skulle vara på plats redan i sommar.
Nu ser pandemin ut att försena införandet till nästa år.
PREMIUM

Smittspridningen av coronaviruset ställer till det för ambitionen att införa krav på förarbevis för vattenskotrar.

För att de praktiska momenten i utbildningen, som ska ligga till grund för förarbeviset, ska kunna genomföras är det rimligt att utbildningarna startar först i sommar och inte i maj som tidigare var planen, anser infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL