Det har bildats en effektkommission i Skåne, vilket är mycket positivt. Det handlar om el, eller snarare bristen på el när det är hög belastning. Skåne ligger i elområde 4 och här finns inte tillräcklig produktion av el för att räcka till den efterfrågan som finns. Sverige totalt sett har överskott på elproduktion, men förmågan att transportera elen till där den behövs är än så länge inte tillräcklig. En av orsakerna är att Svenska Kraftnät haft stora tekniska problem med sin omriktarstation utanför Lyby i Hörby kommun. Den skulle tagits i drift för flera år sen, men har försenats gång på gång.
Effektkommissionen består av tunga politiker från regionen och kommuner, landshövdingen, chefen för handelskammaren och chefer för elbolagen. De ska tala med en mun gentemot staten, men också hitta lösningar för att klara effekttopparna.
Samverkan är nyckelordet inom många områden, och det är hög tid att samverkan förbättras när det gäller något så viktigt som el och energi. Låt oss hoppas att kommissionen blir konstruktiv och inte hamnar i en kravmentalitet om att staten ska ordna allt. Lokal produktion av el är enormt betydelsefullt för att minska sårbarheten i systemet och för att öka effekten lokalt. Där har kommunerna ett utomordentligt stort ansvar att vara pådrivande och dessutom vara föredöme.
Framförallt de stora kommunerna i Skåne har länge arbetat tillsammans med näringslivet för att hitta hållbara lösningar och för att skapa ”smarta” städer. Därför ligger mycket av makten att förbättra energiförsörjningen i Skåne också hos aktörer i Skåne. Det krävs att kommuner går före och satsar på bland annat sol- och vindkraftsprojekt och inte minst möjligheter att lagra elen de dagar det inte blåser eller det är mulet. Energilagring kan göras via stora batterier eller med hjälp av vätgas. Att göra detta tillsammans med kraftföretagen är en bra väg för att försöka göra Skåne självförsörjande på el. Det är förstås svårt, men måste vara ambitionen för att minska sårbarheten.
Tillståndsprocesserna för stora anläggningar är långa, och även mindre anläggningar kan drabbas. Därför är det viktigt med en tydlig politisk inriktning där kommunerna medverkar till nya anläggningar i stället för att motverka dem.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN