Lagfarter SkD

Huset på Eslövsvägen 9 i Hurva sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Wedad Yousefi, 52, och Sara Mahmoud, 30, är nya ägare till fastigheten på adressen Eslövsvägen 9 i Hurva. Försäljningen blev klar i februari 2021 och priset på huset landade på 2 695 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som mars 2020 för 1 000 000 kronor. Huset har en boyta på 110 kvadratmeter.

Ett par hundra meter bort såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Hurva Fäladsväg 2. Priset blev där 1 512 000 kronor, för det 78 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Regering vill skärpa restriktioner i Finland

Finlands statsminister Sanna Marin (SPD). Arkivbild.
Foto: John Thys/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes

I dag lämnar Finlands regering in förslag om striktare virusrestriktioner som, om de antas av riksdagen, träder i kraft i början av nästa vecka.

Regeringen vill bland annat ta i bruk delar av landets beredskapslag som ger politiker möjlighet att tydligare styra hälso- och sjukvården och ge tungt belastade sjukhus rätt att skjuta upp icke livsnödvändiga ingrepp.

Finlands statsminister Sanna Marin (SPD) har tidigare flaggat för att det därtill kan bli aktuellt med någon form av utegångsförbud i Helsingfors, där smittan nu sprids snabbt.

Det råder ännu osäkerhet huruvida den finska regeringen har lagstadgad rätt att införa den typen av lokala restriktioner.

Svalöv

Massor borta efter inbrott

Svalöv
Svalöv KÅGERÖD. En lägergård utanför Kågeröd har haft påhälsning av tjuvar.

I dagarna ska folk tagit sig in via en altan och därefter lagt beslag på mycket av värde.

Det handlar om högtalare, mikroskop, router, adapter, kaffebryggare och dammsugare.

Svalöv

Stal 300 liter diesel

Svalöv
Svalöv TECKOMATORP. Totalt försvann 300 liter diesel ur ett fordon på Plåtslagaregatan i Teckomatorp natten mellan måndagen och tisdagen.

När bilägaren kom ut för att köra iväg insåg denne att nattliga gäster hållt sig framme, slagit upp tanklocket och slangat ut all diesel.

KÅGERÖD.

Massor borta efter inbrott

Artikel KÅGERÖD. En lägergård utanför Kågeröd har haft påhälsning av tjuvar.

I dagarna ska folk tagit sig in via en altan och därefter lagt beslag på mycket av värde.

Det handlar om högtalare, mikroskop, router, adapter, kaffebryggare och dammsugare.

Sport

Uppgifter: Hamsik aktuell för IFK Göteborg

Världsstjärnan Marek Hamsik placeras i IFK Göteborg. Arkivbild.
Foto: Peter Morrison/AP/TT
Sport
Sport Lyckas IFK Göteborg med värvningen är det en transferbomb som allsvenskan inte varit i närheten av tidigare.
Världstjärnan Marek Hamsik placeras i klubben. Det avslöjar Expressen.

Enligt tidningen ska IFK Göteborg vara muntligen överens med den 33-årige slovaken som förra säsongen var klubbkompis med Sam Larsson och Marcus Danielson i Dalian Professional i den kinesiska ligan.

Hamsik uppges ha brutit kontraktet med Dalian och tanken var att skriva ett korttidskontrakt med Slovan Bratislava, klubben han slog igenom i. Affären ska ha runnit ut i sanden på grund av att det slovakiska transferfönstret stängts.

I Sverige är det fortfarande öppet och Hamsik vill, på grund av coronarestriktionerna, hitta en klubb för att kunna spela i Europa inför EM-slutspelet och delta i Slovakiens förberedelser.

I EM möter Slovakien bland annat Sverige – den 18 juni i Dublin.

Enligt Expressen ska Hamsik och hans företrädare ha förhandlat med IFK Göteborg i ett par dagar. Tidningen uppger att Hamsik snart reser till Göteborg för att läkarundersökas och skriva på ett kontrakt.

Om övergången går i lås blir Hamsik den mest meriterade spelaren i allsvenskan.

Hamsik var under många år en av Serie A:s största stjärnor. Han var lagkapten i Napoli och spelade innan dess i Brescia. Han står noterad för 408 matcher i Serie A för Napoli och gjorde 100 mål.

Han har spelat 126 landskamper för Slovakien och gjort 26 landslagsmål.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Hellström till EM-final – i sista hoppet

Jesper Hellström lyckades ta sig till EM-final i tresteg.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Trestegshopparen Jesper Hellström är klar för final i inomhus-EM i polska Torun, men det var med ett nödrop. Efter ett ogiltigt första kvalhopp och 16,05 i det andra klarade han till slut 16,28 och tog sig vidare som sista man.

– Det var verkligen på håret. Jag trodde det var helt kört när jag hoppade sista, säger han.

Hellström beskriver knäproblem som förklaring till den tuffa inledning, men hoppas få ordning på det till finalen på söndag.

– Det kan hinna bli bra till finalen absolut, jag ska bara hitta positionen och lista ut det där sista. Då kommer det blir jättebra, säger han.

Kulstötaren Wictor Petersson slog till med en jättestöt på inomhus-SM i Malmö i februari, då nådde han 21,13. Några sådana längder blev det inte i kvalet, men i sista stöten kunde han boka en finalplats med ett resultat på 20.60 och en fjärdeplats.

– Det kändes bra, jag var inte riktigt med från början, det var små saker som inte klickade förrän sista stöten, men jag försökte stänga ner det så löste det sig till slut, säger han.

Petersson satsar högt i finalen.

– Topp fem och uppåt är målet. Kollar man statistiken kan det räcka till medalj, jag har chansen, säger han.

Emil Forsberg/TT

Ola Palmström/TT

Ekonomi

Ygeman vill snabba på tillstånd för elnät

Riksdagen har en särskild debatt om den svenska elförsörjningen i en tid när elbehovet ökar men kapaciteten att leda el framförallt från norra Sverige brister. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Energiminister Anders Ygeman (S) vill halvera tiden för tillstånd för elnät och ledningar, med början i förslag som regeringens utredare lade fram för två år sedan.
– Tillståndsprocesserna tar för lång tid, sade Ygeman när riksdagen debatterade den svenska elförsörjningen efter larm om effektbrister och flaskhalsar.

Ygemans motdebattörer var inte imponerade av regeringens handlingskraft på energiområdet.

Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered kunde inte erinra sig ett enda förslag hittills från regeringen som skulle kunna korta processerna för att söka tillstånd för till exempel nya kraftledningar.

För nöjd

– Vi har en nöjd energiminister som talar om stora elöverskott samtidigt som vi har haft ett par elkriser de senaste åren, sade Hjälmered som pekade på de stora investeringsbehoven framöver.

– Vi måste bryta med regeringens passivitet som innebär att man inte tydligt tar tag i kortsiktiga eller mer långsiktiga problem på energimarknaden, tillade han.

Sverigedemokraternas talesperson i energifrågor, Mattias Bäckström Johansson, återkom flera gånger till krav på att satsa mer på kärnkraft och återstarta Ringhalsreaktorer.

Det var SD som hade begärt debatten. Bäckström Johansson ger underbetyg för regeringens sätt att ta sig an effektproblem och långsiktiga behov av elproduktion.

– Regeringen hantering präglas av naivitet, nonchalans och att man med en dåres envishet upprepar sitt mantra om att det inte det inte råder någon elbrist och att vi exporterar mer el än någonsin, sade han och tillade:

– Det är ovidkommande då el förbrukas i samma stund som den produceras. För att det ska fungera måste det finns tillräcklig med effekt och överföringskapacitet i varje givet ögonblick. Konsekvensen om det inte finns är elbrist.

Tillstår problem

Energiministern framhöll att problem finns.

– Vi har effektunderskott i södra Sverige, vissa städer växer snabbare än kapacitet finns tillgänglig,och tillståndsprocessen för nya ledningar tar för lång tid, sade han och tillade att regeringen snart kommer med förslag om att snabba på processerna.

Förslagen bygger på utredningen om nätkoncessioner som kom sommaren 2019. Enligt Ygeman handlar det om att ändra samråden med Svenska kraftnät, att ha mer förutsägbara ledningsplaner med kommuner och länsstyrelser och beta av tillståndsköer hos Energimarknadsinpektionen.

– Och även regeringen måste bli bättre på att hantera överklaganden, sade Ygeman och framhöll att det kan nå en bit på vägen för att halvera tiden för tillstånd.

Centerpartiets Nordin delade inte ministerns bedömning.

– Det där kommer inte att räcka om vi på riktigt ska halvera tiderna för tillstånd, invände Nordin.

Ny överenskommelse?

Inte heller Mattias Bäckström Johansson tror att det räcker. Men han var mer positiv till energiministerns vädjan till partierna om att försöka hitta breda lösningar, helst en ny energiöverenskommelse.

Den senaste sprack när Moderaterna och Kristdemokraterna hoppade av uppgörelsen från 2016 med regeringspartierna och Centerpartiet. M och KD ville då, som nu, att skrivningarna om 100 procent förnybar elproduktion 2040 ska bytas till 100 procent fossilfri, vilket de menar skulle öppna för kärnkraft även i praktiken i framtiden.

Lars Larsson/TT

Malmö

M och SD negativa till att bygga om Pildammsvägen

Hastigheten kommer förmodligen att sänkas till 40 kilometer i timmen när ombyggnaden av Pildammsvägen till en stadsgata är klar.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Utbyggnaden av Holma och att bryta upp den ursprungliga stadsplaneringen vållade debatt på torsdagens möte med kommunfullmäktige. Både M och SD reserverade sig mot beslutet och var negativa till den nya utformningen av Pildammsvägen.

Beslutet som klubbades igenom innebär ett klartecken till investeringen på 286 miljoner för att bygga om Holma. Arbetena beräknas pågå till och med 2030.

Holma blir en stadsdel där folk inte bara kan bo utan även arbeta.

– Detta är ett av de kanske viktigaste nya områdena som vi planerar framöver, framhöll tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S) i sitt inledningsanförande. Vi bryter upp den segregerande stadsplaneringen som omgärdat Holma. Här skapar vi istället 1000 nya bostäder, 1000 arbetsplatser, förskolor och butiker.

– Holma blir en stadsdel där folk inte bara kan bo utan även arbeta.

Tekniska nämndens andre vice ordförande Håkan Fäldt (M) var negativ till den nya utformningen av Pildammsvägen som ingår i projektet. Den befintliga bussgatan inne i området tas bort och bussarna flyttas ut till Pildammsvägen.

Längre till bussen

– Holmaborna får längre till busshållplatsen och varför ska man bygga hus ända ut till Pildammsvägen? En befintlig gång- och cykeltunnel tas bort och ersätts av en passage över vägen.

– Därmed förhindrar man för framtida Malmöbor att lösa en kommande trafiksituation eftersom det inte finns plats för ett tredje körfält för kollektivtrafiken om det skulle behövas, poängterade han.

Håkan Fäldt hade också funderingar på Socialdemokraternas vilja att kontakten mellan Kulladal och Holma ska förbättras och varför de boende i framtiden inte ska kunna använda den trafiksäkra tunnelpassage som redan finns.

Rätta till misstag

– Vi i S tillsammans med L ser en möjlighet att rätta till de misstag som gjordes på 60- och 70-talen när de här barriärerna byggdes genom staden likt motorvägar. Vilken är Moderaternas plan för att komma tillrätta med problemen? undrade stadsbyggnadsnämndens ordförande Sofia Hedén (S).

Håan Fäldt menade att Holmas problem inte löses genom att tvångsmässigt placera andra människor där.

Även Sverigedemokraterna var negativa till att bygga om Pildammsvägen till en stadsgata med sänkt fart som följd.

Traikkaos

– Ni fixar till trafikkaos och förstör infrastrukturen. Ni minskar framkomligheten för bilburna Malmöbor, menade Stefan Plath (SD).

Miljöpartiets Stefana Hoti påpekade att det nu fanns möjlighet att skapa en grön och socialt rättvis stad som gör större nytta än dagens asfaltöken.

– Det finns möjlighet att läka staden och göra den hel, både socialt och ekonomiskt. Vi tror att Malmöbor vill träffas och integreras och att de inte vill bo i en segregerad stad.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL