Inrikes

Färre anmälda vårdskador under pandemiåret

Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, fick in runt 100 anmälningar relaterade till covid-19 under förra året. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Covid-19 Anmälningar om skador i vården har fortsatt öka de senaste åren.
2020 bröts dock den trenden – tvärtemot vad man skulle kunna tänka sig om ett år präglat av pandemin.
PREMIUM

Sedan 2011 har Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, sett en konstant ökning av anmälningar från patienter som vill ha ersättning för att de skadats i sjuk- eller tandvården.

2019 fick man in runt 17 900 anmälningar. 2020 blev siffran något lägre, omkring 17 400. Förändringen är inte jättestor, men Löf förväntade sig snarare en fortsatt ökning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

HD: Särbo inte "särskilt närstående"

En kvinna omkom i en frontalkrock utanför Växjö 2016. Hennes partner hade tidigare tilldömts skadestånd, men Högsta domstolen ändrar beslutet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man som förlorade sin partner i en trafikolycka och tidigare tilldömts skadestånd går nu miste om detta, efter en dom i Högsta domstolen (HD). Orsaken är att paret inte bodde tillsammans, rapporterar Smålandsposten.

Mannen och kvinnan hade haft en kärleksrelation i flera år. De hade träffats och bott hos varandra, men en sådan relation kan inte jämställas med relationen mellan sammanboende, enligt HD.

En kvinna har tidigare i både tingsrätt och hovrätt dömts till villkorlig dom för vållande till annans död och vållande till kroppsskada efter den svåra olyckan utanför Växjö 2016.

Hon dömdes även att betala 25 000 kronor i skadestånd till den man vars partner omkom i olyckan på grund av det psykiska lidande dödsfallet orsakat honom. Men HD konstaterar att den som ska få anhörigersättning enligt skadeståndslagen måste anses som "särskilt närstående" och det bedöms paret inte ha varit.

Inrikes

Så har pandemin påverkat tandvården

Besöken i tandvården gick främst ner i början av pandemin, men antalet besök var fortsatt färre under hösten 2020 jämfört med 2019. Arkivbild.
Foto: Tore Meek/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Under våren minskade antalet tandläkarbesök kraftigt i samband med att pandemin tog fart. Även under andra halvan av 2020 var besöken fortfarande färre än föregående år, men närmade sig mer nivåerna från 2019, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Efter vecka 41 var antalet besök i folktandvården 10–18 procent lägre än 2019. I den privata tandvården var antalet besökare mellan 5 och 17 procent färre under samma period – de regionala skillnaderna är stora.

I början av pandemin kunde man även se att det främst var personer som var 70 år eller äldre som avstod från besök. Men under hösten och vintern skiljde sig inte antalet besök mellan olika åldersgrupper speciellt mycket.

Planerad tandvård fick skjutas upp förra året och antalet regelbundna undersökningar minskade. Socialstyrelsen konstaterar dock att de personer som besökte tandvården vecka 51 förra året i genomsnitt hade bättre tandhälsa än samma period året innan.

"Det verkar därför vara fortsatt vanligare bland personer med sämre tandhälsa att man avstått från att besöka tandvården", skriver Socialstyrelsen.

Inrikes

Ebba Buschs hustvist tas upp i rätten

Ebba Busch har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den infekterade hustvisten som Kristdemokraternas ledare Ebba Busch är inblandad i fortsätter. I dag tas målet upp i Uppsala tingsrätt.

Förhandlingen inleds efter lunch och då går parterna igenom målet i sak och talar om var de står. Rättens ordförande hör sedan om parterna är beredda på en förlikning, det vill säga att fallet görs upp i godo snarare än i domstol.

– De flesta försöker med någon förlikningssituation, säger Annika Steen, domstolshandläggare.

Fallet handlar om ett fastighetsköp som Ebba Busch gjorde förra året från en 81-årig man utanför Uppsala. Köpekontrakt undertecknades och handpenning betalades ut, men därefter ångrade sig husägaren och ville häva köpet – något KD-ledaren inte ser som rimligt.

Hon har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat. Vid flera tillfällen har Busch försökt att träffa mannen för att diskutera olika lösningar men då har han enligt Kristdemokraterna inte dykt upp. Därför har hon ansett sig tvungen att gå via domstol.

"Jag beklagar att vi inte kunnat mötas och lösa det här tidigare trots att upprepade försök gjorts. Det innebär att vi nu ses i tingsrätten för en muntlig förhandling. Det är viktigt att det här hanteras på ett rätt och riktigt sätt. Jag hoppas på konstruktiva samtal, där vi kan nå en lösning med hjälp av rätten", säger Ebba Busch i en skriftlig kommentar.

Tvisten har pågått sedan i augusti förra året och även lett till en förtalsanmälan mot KD-ledaren. I ett inlägg i sociala medier i februari i år fällde hon kommentarer om 81-åringens ombud som anmäldes till särskilda åklagarkammaren.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Brottsutredningar ökar snabbare än åklagarna

Petra Lundh, riksåklagare. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Åklagarmyndigheten begär 186 miljoner kronor mer 2022.
Begäran motiveras bland annat med att grova våldsbrott kräver mer resurser.

Sedan 2019 har åklagarna blivit fler och vid slutet av 2020 var antalet för första gången över tusen. Men för att klara av en växande ström av resurskrävande grova brott så uppger riksåklagare Peta Lundh i budgetunderlaget till regeringen att myndigheten behöver fortsätta att växa.

De brott där åklagare hösten 2020 lade ned mest tid per brottsmisstanke är mord, grov misshandel, sexualbrott, rån och allvarliga narkotikabrott. Sammantaget har antalet brottsmisstankar i åklagarledda förundersökningar om dessa resurskrävande brott ökat med 15 procent på ett år och med 39 procent de senaste fyra åren, står det i budgetunderlaget.

Samtidigt har antalet åklagare under fyraårsperioden ökat med 8 procent.

För att visa på den växande arbetsbördan pekar Åklagarmyndigheten även på att antalet brottsmisstankar som berör sexualbrott/våldtäkt var 77 procent fler 2020 än 2015.

Antalet brottsmisstankar som berör vapenbrott har ökat 40 procent sedan 2015. Brottsgruppen mord och dråp har ökat med 49 procent och rån 43 procent mellan 2015 och 2020.

Åklagarmyndigheten skriver också att aldrig tidigare har hemliga tvångsmedel använts i så stor utsträckning som i dag.

Myndigheten bedömer att man behöver omkring 1 200 åklagare och 30 åklagarrevisorer 2025 för att klara sitt uppdrag. I dag är antalet åklagare 1 032. För att nå det målet bedöms anslagen behöva öka med 186 miljoner kronor 2022, 54 miljoner 2023 och 53 miljoner 2024.

"Vår bedömning för de kommande tre åren är att en utebliven satsning riskerar att leda till en inbromsning av verksamheten", säger riksåklagaren i ett pressmeddelande.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Fler gick före i vaccinationskön via ny länk

'I efterhand kunde vi varit tydligare, samtidigt har det ju inte gått någon förbi att vi följer Folkhälsomyndighetens prioritering, och att det är en vaccinbrist', säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i VG-regionen
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

Allmänheten har kunnat ta del av ytterligare en bokningslänk avsedd för prioriterad personal i Västra Götaland.

Länken har gjort att personer kunnat tränga sig före i vaccinationskön och få en spruta i Alingsås.

– Det är personer som bor i Lidköping som har loggat in på vår länk och kommit och vaccinerat sig i Alingsås, säger Anita Hedström som är förvaltningschef för vård- och omsorgen i Alingsås kommun till Ekot. Även personer från andra orter har kunnat gå före i kön.

Tidigare har Göteborgs-Posten avslöjat en liknande länk till ett annat privat vaccinationsföretag i Västra Götalandsregionen.

– I efterhand kunde vi varit tydligare, samtidigt har det ju inte gått någon förbi att vi följer Folkhälsomyndighetens prioritering, och att det är en vaccinbrist säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i VG-regionen till radion.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig källhänvisning till citaten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

Polisen varnar för snåriga virusregler

En stor skylt i entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås uppmanar människor att iaktta coronarestriktioner. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Polisen oroas övar att virusregelverket blir alltmer snårigt och svårtillämpat.
Otydligheten kan leda till att allmänheten får svårt att veta vad som gäller.
PREMIUM

I ett yttrande påpekar polisen att det i nuläget finns dels tvingande bestämmelser i lag, förordning och föreskrifter, dels olika rekommendationer och allmänna råd.

"Det rör sig om ett relativt snårigt regelverk som därtill ofta ändras eller utvidgas. Det torde för allmänheten ibland vara svårt att hålla reda på vilka regler som är tvingande och vilka som är rekommendationer", skriver polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Giftigt dricksvatten tas i mål i tingsrätten

PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius när rättegången drog i gång i Blekinge tingsrätt den 8 februari. 165 privatpersoner har stämt det kommunala vatten- och avloppsbolaget Miljöteknik för att ha pumpat ut dricksvatten med PFAS-ämnen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes I dag hålls den sista förhandlingsdagen i tingsrätten om det förgiftade dricksvattnet i Kallinge och Ronneby, men ingen verkar tro att det tar slut där.
– Vi kommer att ta detta till Högsta domstolen om det krävs, sade Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen, när rättegången startade.
PREMIUM

Det var i december 2013 som Brantafors vattenverk utanför Kallinge i Blekinge stängdes av sedan man hittat allt för höga värden av PFAS-kemikalier i dricksvattnet.

Sedan dess har 165 privatpersoner fört en rättsprocess mot det kommunala vattenbolaget Miljöteknik för att det under årtionden pumpat ut det förorenade vattnet. Det dröjde dock ända till den 8 februari i år innan rättegången påbörjades i Blekinge tingsrätt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Rekordmånga smuggelhundar stoppas vid gränsen

Rekordmånga hundar stoppades från att föras in i Sverige under 2020, visar statistik från Tullverket. Hundvalparna på bilden har inte smugglats. Arkivbild.
Foto: Rob Carr/AP/TT
Inrikes
Inrikes Många svenskar ville bli med hund under pandemiåret 2020, men suget blev så stort att den svenska marknaden inte räckte till.
En dyster konsekvens blev att allt fler verkar ha vänt sig till illegala alternativ där hundarna ofta blir lidande.
PREMIUM

Rekordmånga hundar stoppades från att föras in i Sverige under 2020, visar statistik från Tullverket. Under fjolåret var det 280 hundar som stoppades vid Sveriges gränser av olika anledningar, att jämföra med 200 året innan.

– Vi tror det beror på situationen med pandemin – folk sitter hemma och vill ha sällskap, och då blir det inte allt för sällan en hund valet faller på, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets rättsavdelning och expert på handel med levande djur.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL