Inrikes

Brister på sjukhus – patientsäkerheten hotad

Strålskyddsmyndigheten har upptäckt brister inom strålbehandlingsverksamheten på Länssjukhuset i Sundsvall. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Länssjukhuset i Sundsvall får kritik för bristande strålsäkerhet. Patientsäkerheten bedöms vara hotad på grund av otillräcklig kontroll av utrustning och brister i ledning och organisation.
PREMIUM

Granskningen utförd av Strålskyddsmyndigheten fann att strålbehandlingarna som genomförs på sjukhuset inte kvalitetsgranskas systematiskt, vilket i värsta fall kan leda till felbehandling och biverkningar för patienterna.

"Det finns risk för försämrat behandlingsresultat och ökad risk för biverkningar om inte verksamheten leds, planeras, kontrolleras och följs upp på ett strukturerat sätt", säger Carl Bladh, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kvarlevor av människa hittade i nationalpark

Misstänkta kvarlevor av en människa har hittats i Tyresta nationalpark i södra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kvarlevorna av vad som bedöms vara en människa har hittats i Tyresta nationalpark i södra Stockholm.
Polisen är tystlåten och vill inte avslöja några detaljer.

– Innan jag kan säga mer om det här fallet måste teknikerna avsluta sitt arbete. Undersökningen görs systematiskt och det tar tid, kanske hela dagen, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.

Kvarlevorna anträffades enligt polisen på "en central plats i Tyresta nationalpark."

– Området är avspärrat så att teknikerna kan arbeta i fred. Jag kan inte svara på om den tekniska undersökningen är påbörjad eller inte.

Arbetet med att fastställa identiteten på personen har påbörjats på plats, sedan kommer kvarlevorna att omhändertas för vidare undersökning, uppger Eva Nilsson.

– Vi vet ännu inte vem det här är. Jag kommenterar inte mer med hänsyn till vissa etiska frågor. Det finns ett antal människor som saknar nära och kära som är försvunna, säger hon.

Händelsen utreds som mord, vilket är rutin vid oklara omständigheter.

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Stort coronautbrott på skola i Mönsterås

En skola i Mönsterås har drabbats av ett stort coronautbrott. Genrebild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

En grundskola i Mönsterås har drabbats av ett stort utbrott av covid-19, rapporterar Barometern.

Enligt tidningen rör det sig om ett 30-tal elever och ett 20-tal lärare som smittats de senaste två veckorna.

– Det är de nivåerna som är kända för oss. Sedan kan det finnas ett mörkertal bland eleverna om vårdnadshavarna inte har meddelat oss om smitta. Vi uppmanar alla att om man har barn inom förskola eller skola så ska man meddela oss vid smitta så att vi får kännedom om det. Våra åtgärder som vi vidtar bygger ju på den statistik över fall som vi har, säger skolchefen Magnus Sjöstedt till tidningen.

Inrikes

Stort åtal mot kriminellt nätverk i Uppsala

Sammanlagt åtalas 58 personer vid Uppsala tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Susanna Persson Öste/TT
Inrikes
Inrikes Ett stort antal personer åtalas för att ha ägnat sig åt storskalig narkotikahandel i Uppsala. De ska även ha haft tillgång till vapen och sprängmedel och misstänks ha förberett attentat mot polisen.
Enligt åklagarna hör personerna till ett kriminellt nätverk med bas i staden.

Sammanlagt åtalas 58 personer vid Uppsala tingsrätt. 17 av dem sitter häktade.

Åtalet gäller bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, grovt vapenbrott samt grovt bedrägeri.

Utredningen inleddes efter att polisen stoppade en bil i maj förra året, vilket ledde till brottsmisstankar och senare husrannsakan med beslag av narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. Fynden gjordes i en bostad med förråd i Uppsala.

100 kilo sprängmedel

Den efterföljande utredningen ledde till ytterligare beslag av stora mängder narkotika, flera skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel.

"Under utredningens gång har en allt klarare bild framträtt av ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala, som huvudsakligen ägnat sig åt storskalig narkotikahandel under 2019 och 2020, och som också disponerat automatvapen, ammunition och sprängmedel", säger kammaråklagare Johan Strömbäck, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Sprängladdningarna som hittades vid den första husrannsakan misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen, vilket bland annat framkommit i konversationer i den knäckta krypteringstjänsten Encrochat som polisen tagit del av.

Stora summor pengar

Flera åtalas även för penningtvättsbrott.

"Flera av de misstänkta saknar, eller har endast mycket blygsamma legala inkomster. Trots detta har de rört sig med stora summor pengar", säger åklagare Thomas Forsberg i pressmeddelandet.

Därtill åtalas ett 30-tal personer för att ha köpt narkotika.

Huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt med start 11 mars och vänta avslutas omkring månadsskiftet juni/juli.

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Polisen varnar för snåriga virusregler

En stor skylt i entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås uppmanar människor att iaktta coronarestriktioner. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Polisen oroas övar att virusregelverket blir alltmer snårigt och svårtillämpat.
Otydligheten kan leda till att allmänheten får svårt att veta vad som gäller.

I ett yttrande påpekar polisen att det i nuläget finns dels tvingande bestämmelser i lag, förordning och föreskrifter, dels olika rekommendationer och allmänna råd.

"Det rör sig om ett relativt snårigt regelverk som därtill ofta ändras eller utvidgas. Det torde för allmänheten ibland vara svårt att hålla reda på vilka regler som är tvingande och vilka som är rekommendationer", skriver polisen.

Yttrandet görs över regeringens ändringar i den så kallade begränsningsförordningen som reglerar antalet deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Tanken är att regelverket ska bli mer flexibelt och anpassas till olika verksamheter, och att lättnader ska kunna införas om smittläget förbättras i vår.

Förordningen ger också kommuner möjlighet att förbjuda tillträde till allmänna platser, som parker och badstränder. Den som bryter mot ett sådant förbud kan drabbas av 2 000 kronor i böter.

Måste vara tydligt

Men polisen ser problem med att kommunicera förbudet till kommuninvånarna, vilket även Åklagarmyndigheten gör.

Av rättssäkerhetsskäl är det dock viktigt att budskapet blir mycket tydligt, poängterar myndigheterna, så att det klart och tydligt framgår vilka platser och områden som omfattas och att överträdelser kan sluta med böter.

Tydlig information måste sättas upp på platsen för förbudet, understryker polisen, som också vill rådfrågas innan kommunen utfärdar ett förbud.

Åklagarmyndigheten vill att det förbjudna området rent fysiskt ska avgränsas så att risken minimeras att någon råkar gå in i området utan att veta om vistelseförbudet.

Polisen förvarnar också om att man inte har resurser att till exempel spärra av eller bevaka platser som allmänheten inte får vara på.

Coronapandemin tar redan stora resurser i anspråk. Bara kontroller av inreseförbud och testintyg kräver 1 500 poliser i veckan.

Kräver resurser

Polisen pekar också på andra regler som är svårförståeliga. Som att en religiös begravning regleras hårdare än en motsvarande borgerlig ceremoni. Eller att publiken på Stockholms stadion kan komma att räknas in i antalet deltagare om de tittar på DN-galan, men inte om de tittar på Stockholm Maraton.

Sådant blir svårt att förklara, och polisen räknar med att det kan leda till reaktioner och ifrågasättanden hos folk.

Polisen är också bekymrad över otydligheter när det gäller nöjesparker.

Även om flera av förslagen går ut på att göra regler mer flexibla och logiska, som att museer och nöjesparker ska kunna ha öppet med ungefär samma regler som butiker och gym, så leder skruvningarna i regelverket till att det börjar att bli mycket att hålla reda på.

Till exempel kan en familj på fyra personer sitta vid samma bord på en restaurang, men ligger restaurangen i en galleria är det högst en vuxen per bord som gäller.

Däremot är det nu stängningsdags klockan 20.30 för samtliga restauranger och kaféer, oavsett om de serverar alkohol eller inte. Men de kan fortsätta ha öppet för hämtmat.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

HD: Särbo inte "särskilt närstående"

En kvinna omkom i en frontalkrock utanför Växjö 2016. Hennes partner hade tidigare tilldömts skadestånd, men Högsta domstolen ändrar beslutet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man som förlorade sin partner i en trafikolycka och tidigare tilldömts skadestånd går nu miste om detta, efter en dom i Högsta domstolen (HD). Orsaken är att paret inte bodde tillsammans, rapporterar Smålandsposten.

Mannen och kvinnan hade haft en kärleksrelation i flera år. De hade träffats och bott hos varandra, men en sådan relation kan inte jämställas med relationen mellan sammanboende, enligt HD.

En kvinna har tidigare i både tingsrätt och hovrätt dömts till villkorlig dom för vållande till annans död och vållande till kroppsskada efter den svåra olyckan utanför Växjö 2016.

Hon dömdes även att betala 25 000 kronor i skadestånd till den man vars partner omkom i olyckan på grund av det psykiska lidande dödsfallet orsakat honom. Men HD konstaterar att den som ska få anhörigersättning enligt skadeståndslagen måste anses som "särskilt närstående" och det bedöms paret inte ha varit.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Inrikes

Så har pandemin påverkat tandvården

Besöken i tandvården gick främst ner i början av pandemin, men antalet besök var fortsatt färre under hösten 2020 jämfört med 2019. Arkivbild.
Foto: Tore Meek/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Under våren minskade antalet tandläkarbesök kraftigt i samband med att pandemin tog fart. Även under andra halvan av 2020 var besöken fortfarande färre än föregående år, men närmade sig mer nivåerna från 2019, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Efter vecka 41 var antalet besök i folktandvården 10–18 procent lägre än 2019. I den privata tandvården var antalet besökare mellan 5 och 17 procent färre under samma period – de regionala skillnaderna är stora.

I början av pandemin kunde man även se att det främst var personer som var 70 år eller äldre som avstod från besök. Men under hösten och vintern skiljde sig inte antalet besök mellan olika åldersgrupper speciellt mycket.

Planerad tandvård fick skjutas upp förra året och antalet regelbundna undersökningar minskade. Socialstyrelsen konstaterar dock att de personer som besökte tandvården vecka 51 förra året i genomsnitt hade bättre tandhälsa än samma period året innan.

"Det verkar därför vara fortsatt vanligare bland personer med sämre tandhälsa att man avstått från att besöka tandvården", skriver Socialstyrelsen.

Inrikes

Ebba Buschs hustvist tas upp i rätten

Ebba Busch har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den infekterade hustvisten som Kristdemokraternas ledare Ebba Busch är inblandad i fortsätter. I dag tas målet upp i Uppsala tingsrätt.

Förhandlingen inleds efter lunch och då går parterna igenom målet i sak och talar om var de står. Rättens ordförande hör sedan om parterna är beredda på en förlikning, det vill säga att fallet görs upp i godo snarare än i domstol.

– De flesta försöker med någon förlikningssituation, säger Annika Steen, domstolshandläggare.

Fallet handlar om ett fastighetsköp som Ebba Busch gjorde förra året från en 81-årig man utanför Uppsala. Köpekontrakt undertecknades och handpenning betalades ut, men därefter ångrade sig husägaren och ville häva köpet – något KD-ledaren inte ser som rimligt.

Hon har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat. Vid flera tillfällen har Busch försökt att träffa mannen för att diskutera olika lösningar men då har han enligt Kristdemokraterna inte dykt upp. Därför har hon ansett sig tvungen att gå via domstol.

"Jag beklagar att vi inte kunnat mötas och lösa det här tidigare trots att upprepade försök gjorts. Det innebär att vi nu ses i tingsrätten för en muntlig förhandling. Det är viktigt att det här hanteras på ett rätt och riktigt sätt. Jag hoppas på konstruktiva samtal, där vi kan nå en lösning med hjälp av rätten", säger Ebba Busch i en skriftlig kommentar.

Tvisten har pågått sedan i augusti förra året och även lett till en förtalsanmälan mot KD-ledaren. I ett inlägg i sociala medier i februari i år fällde hon kommentarer om 81-åringens ombud som anmäldes till särskilda åklagarkammaren.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Brottsutredningar ökar snabbare än åklagarna

Petra Lundh, riksåklagare. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Åklagarmyndigheten begär 186 miljoner kronor mer 2022.
Begäran motiveras bland annat med att grova våldsbrott kräver mer resurser.
PREMIUM

Sedan 2019 har åklagarna blivit fler och vid slutet av 2020 var antalet för första gången över tusen. Men för att klara av en växande ström av resurskrävande grova brott så uppger riksåklagare Peta Lundh i budgetunderlaget till regeringen att myndigheten behöver fortsätta att växa.

De brott där åklagare hösten 2020 lade ned mest tid per brottsmisstanke är mord, grov misshandel, sexualbrott, rån och allvarliga narkotikabrott. Sammantaget har antalet brottsmisstankar i åklagarledda förundersökningar om dessa resurskrävande brott ökat med 15 procent på ett år och med 39 procent de senaste fyra åren, står det i budgetunderlaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL