Utrikes

Biden hedrade USA:s 500 000 coviddödsoffer

President Joe Biden, hans fru Jill Biden, vicepresident Kamala Harris och hennes man Doug Emhoff deltog i en ceremoni vid Vita huset.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA passerade på måndagen en halv miljon döda med covid-19. President Joe Biden hedrade offren vid en ceremoni i Vita huset.
– Jag ber alla amerikaner att minnas, minnas dem vi har förlorat och de som har lämnats kvar, sade han.
PREMIUM

På måndagskvällen, svensk tid, passerade Johns Hopkins-universitetets sammanräkning 500 000 döda med covid-19 i USA. President Joe Biden konstaterade vid en ceremoni i Vita huset att det är fler än landets dödstal för första världskriget, andra världskriget och Vietnamkriget tillsammans. National Cathedral i huvudstaden ringde 500 gånger, en för var tusende person som avlidit.

– Vi hör ofta folk beskrivas som vanliga amerikaner. Det finns inte något sådant. Det är inget ordinärt med dem. De människor som vi har förlorat var extraordinära. De spänner över generationer, födda i Amerika, emigrerade till Amerika. Så många av dem tog sina sista andetag i ensamhet i Amerika, sade presidenten i direktsändning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nigeria har fått första vaccinleveransen

Studenter i Lagos bär munskydd för att skydda sig mot coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nigeria har fått sin första leverans av vaccin mot covid-19 inom ramarna för det globala programmet Covax. Det folkrika landet har 200 miljoner invånare och fick inledningsvis 3,9 miljoner doser vaccin.

Förhoppningen är att ta emot 84 miljoner vaccindoser före årets slut.

Nigeria är det tredje västafrikanska landet som tar emot vaccin från Covax och planen är att börja vaccinera vårdarbetare den 5 mars. Sedan tidigare har även Ghana och Elfenbenskusten tagit emot leveranser och kunnat inleda sina vaccinationskampanjer.

Utrikes

Australien terrorlistar högerextrem grupp

Australiens inrikesminister Peter Dutton säger sig vara orolig för den räckvidd och inflytande som Sonnenkrieg Division anses ha över unga australier. Arkivbild.
Foto: Rod McGuirk/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nynazistiska Sonnenkrieg Division kommer att bli den första högextrema organisationen som terrorlistas i Australien. Landets underrättelsetjänst har larmat om att högerextremt våld utgör ett växande hot. Men hittills har regeringen varit ovillig att formellt stämpla någon av organisationerna som terrorgrupper.

Beslutet att föra upp Sonnenkrieg Division på listan innebär att medlemskap i eller ekonomiskt stöd till rörelsen blir förbjudet. Organisationen är baserad i Storbritannien, men inrikesdepartementet har signalerat oro över deras räckvidd och inflytande över unga australier.

Oppositionen ifrågasätter dock varför regeringen väljer att terrorstämpla en grupp som bara tros ha tiotals medlemmar i Storbritannien i stället för flera större och mer framstående organisationer med bredare koppling till Australien.

Utrikes

Gorbatjov fyller 90 ‒ firar med Zoomkalas

Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov fyller jämnt. Arkivbild.
Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes

När Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, fyller 90 år strömmar gratulationerna från världens toppolitiker in. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Joe Biden tillhör de som skickat hälsningar.

Även Vladimir Putin uppvaktar med en hyllning: "Du räknas med rätta till en galax av lysande, extraordinära människor, vår tids enastående statsmän som haft ett betydande inflytande på inrikes- och världshistorien", skriver Rysslands president i ett telegram.

Putin och Gorbatjov har inte alltid dragit jämnt. Den forne Sovjetledaren har genom åren stundtals pikat Putin. Den ryske presidenten har i sin tur kallat Sovjetunionens upplösning, den gärning som gjorde reformisten Gorbatjov historisk, för "århundradets största geopolitiska katastrof".

Gorbatjov har gått i karantän och väntar ut pandemin på sjukhus. Enligt en talesperson planerar han att fira bemärkelsedagen med ett digitalt kalas på videotjänsten Zoom.

Utrikes

Saudisk kronprins anmäls för journalistmord

Den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser anmäler den saudiske kronprinsen som ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi och andra brott mot journalister i kungadömet.
– Kronprinsen kan inte fly från sina brott för alltid, säger Khashoggis fästmö.

Kronprins Mohammed Bin Salman och fyra andra högt uppsatta saudier pekas av Reportrar utan gränser ut som ansvariga för brott mot mänskligheten. Organisationen har lämnat in en anmälan på över 500 sidor till den federala åklagaren i Karlsruhe i Tyskland.

I anmälan lyfts brott mot 35 journalister: den mördade Jamal Khashoggi och 34 andra som har fängslats i Saudiarabien, bland dem den välkände bloggaren Raif Badawi.

"Ett första steg"

Reportrar utan gränser beskriver en verklighet där saudiska journalisters liv och frihet hotas av utbredda systematiska angrepp i syfte att tysta dem. Attacker riktas i synnerhet mot journalister som rapporterar kritiskt om den auktoritära regimen, som ligger på plats 170 av 180 i organisationens pressfrihetsindex.

– Journalisterna har blivit offer för överlagt mord, tortyr, sexuella övergrepp, påtvingat bortförande, utomrättsligt frihetsberövande och förföljelse, säger Reportrar utan gränsers ordförande Christophe Deloire på en digital pressträff.

– De som har gjort sig skyldiga till brott mot journalister i Saudiarabien måste hållas ansvariga. Absolut makt ska inte belönas med straffrihet.

Hopp om förundersökning

Anmälan har gjorts i Tyskland eftersom dess domstolar tidigare har varit villiga att åtala internationella brottslingar. Principen om universell jurisdiktion, som ger en utländsk stat rätt att pröva allvarliga internationella brott, ledde nyligen fram till att en domstol i Koblenz var först i världen med en dom rörande statligt stödd tortyr i Syrien.

Förutom kronprinsen riktar sig anmälan mot hans närmaste rådgivare Saud Al Qatani, den tidigare chefen för säkerhetstjänsten Ahmad Mohammed Asiri, generalkonsuln Mohammad Al Otaibi och underrättelseofficeren Maher Abdulaziz Mutreb. De beskrivs av pressfrihetsorganisationen som delaktiga i planeringen av mordet på Khashoggi såväl som inblandade i en statlig kampanj för att tysta journalister i Saudiarabien.

– Vår anmälan är ett första och förhoppningsvis historiskt steg mot en förundersökning om brott mot mänskligheten i Saudiarabien. Vi uppmanar den tyska åklagaren att ta ställning, säger Deloire.

"Sanningen räcker inte"

Förra veckan offentliggjordes en rapport där amerikansk underrättelsetjänst slår fast att Mohammed Bin Salman personligen godkände mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi. Han mördades brutalt på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet 2018.

USA:s president Joe Biden valde dock att inte rikta sanktioner direkt mot kronprinsen.

– Sanningen har avslöjats, men det räcker inte. Kronprinsen måste straffas för sina brott, säger Khashoggis fästmö Hatice Cengiz på pressträffen.

– Vi måste kämpa för rättvisan. Världsledare måste se till så att kronprinsen inte accepteras, att han ställs till svars och omfattas av sanktioner.

"Måste straffas"

FN:s särskilde utredare Agnès Callamard har även hon kommit fram till att det finns bevis som kopplar Mohammed bin Salman till mordet på Jamal Khashoggi. Att lämna jakten på rättvisa helt i händerna på Saudiarabien är enligt henne inte ett rimligt alternativ, eftersom landets rättssystem är sårbart för politiska påtryckningar.

– Redan från början stod det klart för mig att det skulle bli nödvändigt att gå bortom de vanliga vägarna för att nå rättvisa. Mördarna och hjärnan bakom mordet måste straffas, säger hon på pressträffen.

– Jag anser att mordet på Khashoggi är ett internationellt brott som faller under principen om universell jurisdiktion. Anmälan är ett genombrott och ett viktigt steg på vägen.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Han flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och sade att en rädslans kultur råder i kungadömet efter massgripanden av människorättsaktivister och oliktänkande.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få dokument för att kunna gifta sig. Han kom inte levande därifrån.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som hade spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mördarna hade planerat dådet.

Flera saudier har ställts inför rätta, men alla kopplingar till kronprinsen har avfärdats.

Utrikes

Stort kokainbeslag i Danmark – nio anhållna

Efter tips från Tyskland har dansk polis beslagtagit 325 kilo kokain från Brasilien. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes

En container med 325 kilo kokain från Brasilien har beslagtagits i Danmark efter tips från tysk polis. Nio personer har anhållits, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Att containern innehöll kokain upptäcktes i Bremerhaven av tysk polis, som lät transporten gå vidare mot destinationen i Danmark.

Dansk polis kunde sedan följa containerns vidare färd från frihamnen i Köpenhamn till ett företag i Hedehusene utanför Roskilde. Företaget ska enligt polisen ha varit ovetande om att den innehöll kokain. Några av de nio som sedan greps avslöjades då de försökte komma åt narkotikan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Utrikes

Varning för vaccinbedragare

En vaccindos mot covid-19 under utdelning. Inom EU varnas nu för allehanda bedrägeriförsök när länder och regioner erbjuds vaccin som inte finns. Arkivfoto.
Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Utrikes
Utrikes En hel miljard extra vaccindoser har erbjudits till allehanda regeringar inom EU.
Fast om doserna verkligen existerar är en annan sak.

Erbjudandena, till ett totalt värde av 14 miljarder euro, härrör från diverse bedragare som försöker tjäna pengar på pandemin.

– Det här är ganska omfattande. Det skickar ett erbjudande, men i verkligheten finns inga sådana vaccin från vad vi har sett hittills, säger Ville Itälä, chef för EU:s antibedrägerienhet Olaf, till nyhetsbyrån Reuters.

Utredning pågår bland annat i Italien där regionen Veneto fått erbjudande om att köpa vaccin från oklar källa. Än så länge säger sig dock Olaf inte känna till något fall där någon verkligen blivit lurad av bedragarna. De stora vaccintillverkarna har samtidigt bedyrat att man inte säljer vaccin på annat håll.

– Det finns absolut ingen andrahandsmarknad från vår sida. Vi betjänar endast medlemsländerna, sade exempelvis Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i ett webbmöte i EU-parlamentet i förra veckan.

Olaf-chefen Itälä, med bakgrund som inrikesminister i Finland 2000‒2003, varnar samtidigt för att även falska vaccin riskerar att dyka upp.

– Där det finns mycket pengar dyker bedragarna upp, säger Ville Itälä till Reuters.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Ministrar söker dialog med Myanmars militär

Polis i Rangoon använder tårgas mot demonstranter på måndagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Flera demokratiaktivister i Myanmar ska ha skottskadats under tisdagen. Den regionala samarbetsorganisationen Asean ska nu försöka medla i krisen.

För att försöka bringa lugn i landet ska utrikesministrarna i sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean under tisdagen ha en dialog med landets militärledare.

Målet med videokonferensen är att öppna diplomatiska kanaler för att kunna lösa den politiska krisen i landet. Singapores utrikesminister Vivian Balakrishnan säger att ministrarna är förfärade över läget i landet, och att de ska tala klarspråk med militären, som har slagit ned demonstrationer med våld.

Förhoppningen är att få till en jämbördig dialog mellan militären och den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi, som satts i husarrest av just militären.

– De måste prata, och vi måste hjälpa till att få dem att komma till dialog, säger Balakrishnan.

Kritiserat initiativ

Aseans initiativ kritiseras dock av demokratiförkämpar såväl inom som utanför Myanmar. En grupp som representerar utkastade folkvalda parlamentariker kallar militärjuntan terrorister och säger att en dialog med Asean legitimerar militärstyret. I stället bör alla samtal föras med Suu Kyi, anser gruppen.

Samtalen hålls två dagar efter den blodiga söndagen, då minst 18 personer dödades vid protester. Det har varit oroligt i Myanmar sedan militären tog makten och grep Suu Kyi, men söndagen var den dödligaste hittills och FN har fördömt militärjuntans upptrappade våld mot de prodemokratiska protesterna.

Nya protester

På måndagen fortsatte protesterna. I landets största stad Rangoon sköt polisen tårgas för att skingra demonstranterna och ska under kvällen även använt gummikulor.

Under tisdagen rapporteras säkerhetsstyrkor ha skjutit skarpt mot demonstranter i den nordvästliga staden Kalay.

– Omkring 20 personer skadades när poliser och soldater genomförde en gryningsräd i Kalay. Tre personer träffades av skarp ammunition och har fått livshotande skador, säger en hjälparbetare i staden.

Även i landets största stad Rangoon fortsatte demokratiprotesterna på tisdagen. I stadsdelen San Chaung har polisen skjutit tårgas mot aktivister, enligt uppgifter från boende.

Utrikes

Twitter ska ta itu med coronalögner

För många vilseledande coronainlägg ska leda till permanent avstängning från Twitter.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Twitter ska börja varningsmärka inlägg som vilseleder eller ljuger om coronapandemin. Som exempel tar sociala medier-företaget inlägg som påstår att vaccin används för att skada eller kontrollera människor.

Förutom varningsflaggorna införs ett system för att stänga av personer som upprepade gånger lägger ut vilseledande påståenden på plattformen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL