Inrikes

Allvarligt skadad vid knivskärning i Södertälje

Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man fördes till sjukhus med allvarliga skador efter en knivskärning i Södertälje på måndagskvällen.

Uppgifterna kom in vid 20.21 på måndagen. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord alternativt dråp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

56 nya dödsfall med covid-19

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, deltar på dagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om coronaläget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 56 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 12 882 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 669 113 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 527 186 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,4 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 273 992 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,3 procent av befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Astra Zeneca bjuder in mediechefer

Astra Zeneca bjuder in mediechefer. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Astra Zeneca har bjudit in flera högt uppsatta mediechefer till ett möte om bolagets covid-19-vaccin, rapporterar SVT Nyheter.

Bland de inbjudna finns DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, SVT:s vd Hanna Stjärne och Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

I inbjudan uppmanas deltagarna att inte spela in eller citera direkt från mötet, vilket ifrågasätts av mediestrategen Paul Ronge.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det är inte riktigt klokt ur mediasynpunkt. Astra Zeneca får ha en presskonferens om de vill förmedla ett budskap, säger han till SVT Nyheter.

Astra Zeneca menar dock att de inte har någon baktanke med mötet. Enligt bolaget är syftet att informera om vaccinets effektivitet och leveransutmaningarna i EU.

Inrikes

Ebba Busch påstås ha bearbetat hussäljaren

Ebba Busch har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Inrikes
Inrikes KD-ledaren Ebba Busch har bearbetat säljaren för att få tillgång till huset. Det påstår 81-åringens ombud under förhandlingen i Uppsala tingsrätt.

Den 81-årige säljarens ombud Johann Binninge säger under den inledande förhandlingen i rätten att Ebba Busch uppvaktat mannen under en längre tid för att få honom att skriva under kontraktet.

– Vi menar att Ebba har bearbetat (säljaren) under en tid och sedan fått honom att skriva under den här handlingen, säger Binninge.

Parterna går igenom målet i sak och talar om var de står och om de är beredda på förlikning, det vill säga att fallet görs upp i godo snarare än i domstol.

Men utsikterna för att komma överens ser små ut och rättens ordförande Per Samuelsson planerar för en huvudförhandling i slutet på oktober.

– Det är ju två minderåriga barns stadigvarande bostadsplats, så jag ställer in allt möjligt för det, säger Ebba Busch.

Ångrade sig

Fallet handlar om ett fastighetsköp som Ebba Busch gjorde förra året från en 81-årig man utanför Uppsala. Köpekontrakt undertecknades och handpenning betalades ut, men därefter ångrade sig husägaren och ville häva köpet – något KD-ledaren inte ser som rimligt.

Hon har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat. Vid flera tillfällen har Busch försökt att träffa mannen för att diskutera olika lösningar men då har han enligt Kristdemokraterna inte dykt upp. Därför har hon ansett sig tvungen att gå via domstol.

Vill nå lösning

"Jag beklagar att vi inte kunnat mötas och lösa det här tidigare trots att upprepade försök gjorts", säger Ebba Busch i en skriftlig kommentar.

Johann Binninge säger i Uppsala tingsrätt att säljaren inte förstod vad han skrev under.

– (Säljaren) förstår inte abstrakta begrepp som köpekontrakt. Han förstod inte vad han undertecknade, men det begrep Ebba Busch.

Båda parterna vill i en eventuell framtida huvudförhandling kalla många experter och vittnen för att bevisa att de har bättre rätt till huset än den andra. Uppemot sju personer var, tänker de sig.

KD-ledarens ombud Katrin Björklund ville ha svar på när 81-åringen ångrade affären, och fick svaret att det skedde i närtid eller någon dag efter att kontraktet skrevs under.

Busch har fått nycklar till huset.

– Det är korrekt och de har heller inte efterfrågats men de kan lämnas tillbaka när som helst, säger hon.

Tvisten har pågått sedan i augusti förra året och har även lett till en förtalsanmälan mot KD-ledaren. I ett inlägg i sociala medier i februari i år fällde hon kommentarer om 81-åringens ombud som anmäldes till särskilda åklagarkammaren.

Niklas Svahn/TT

Fastigheten som Ebba Busch köpt ligger utanför Uppsala.
Fastigheten som Ebba Busch köpt ligger utanför Uppsala.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inrikes

Kvarlevor av människa hittade i grotta

Misstänkta kvarlevor av en människa har hittats i Tyresta nationalpark söder om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kvarlevorna av vad som bedöms vara en människa har hittats i Tyresta nationalpark söder om Stockholm.
Polisen är tystlåten och vill inte avslöja några detaljer.

– Innan jag kan säga mer om det här fallet måste teknikerna avsluta sitt arbete. Undersökningen görs systematiskt och det tar tid, kanske hela dagen, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.

Kvarlevorna hittades enligt polisen på "en central plats" i Tyresta nationalpark.

– Området är avspärrat så att teknikerna kan arbeta i fred. Jag kan inte svara på om den tekniska undersökningen är påbörjad eller inte.

Polisen har tidigare sagt att fyndet gjordes i "svårtillgänglig terräng". Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om ett slags grotta. Avspärrningarna går runt ett stenigt, ravinliknande område, skriver tidningen.

Arbetet med att fastställa identiteten på personen har påbörjats på plats, sedan kommer kvarlevorna att omhändertas för vidare undersökning, uppger Eva Nilsson.

– Vi vet ännu inte vem det här är. Jag kommenterar inte mer med hänsyn till vissa etiska frågor. Det finns ett antal människor som saknar nära och kära som är försvunna, säger hon.

Händelsen utreds som mord, vilket är rutin vid oklara omständigheter.

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Fabrik i Vimmerby utrymd - explosionsrisk

Arlas fabrik i Vimmerby har spärrats av efter ett strömavbrott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Arlas fabrik i Vimmerby har utrymts efter ett strömavbrott. På grund av strömbortfallet har explosionsrisk uppstått, rapporterar lokala medier.

Strömavbrottet har lett till att temperaturregleringen inte fungerar i en flisuppvärmd panna.

– Kan de inte reglera temperaturen finns en överhängande fara för explosion, säger Kenneth Söderberg vid räddningstjänsten i Vimmerby till SVT Nyheter Småland.

Enligt uppgift till Vimmerby Tidning har ingen person kommit till skada. Polis är på plats och har spärrat av.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Inrikes

V: Regeringen måste få Norge att öppna gränsen

Regeringen måste få Norge att öppna gränsen för alla arbetspendlare, anser Vänsterpartiet. Arkivbild.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiet vill att riksdagen uppmanar regeringen att se till att Norge öppnar gränsen för samtliga gränspendlare. I dag tillåter Norge bara dagpendlare.

I ett förslag till utskottsinitiativ i näringsutskottet vill Vänsterpartiet att regeringen även ska få den norska regeringen att snarast kompensera de svenska gränspendlare som drabbats ekonomiskt. Om detta inte går bör regeringen bistå de drabbade ekonomiskt och i efterhand begära kompensation från den norska regeringen.

Den norska regeringen stängde gränsen för svenska gränspendlare helt i slutet av januari. Motivet var att man ville minska smittspridningen. Efter förhandlingar mellan den norska och svenska regeringen öppnades gränsen nyligen för dagpendlare. För veckopendlare som bor i Norge under arbetsveckorna är gränsen fortfarande stängd.

Pendlarna har stått utan lön eftersom de inte kunnat utföra sitt arbete i Norge. De har heller inte varit berättigade till vare sig permitteringsstöd eller arbetslöshetsersättning.

Inrikes

Ingen gripen efter mord på ung man i Sigtuna

Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den person som i går natt hittades död utomhus i Sigtuna kommun, norr om Stockholm, har nu identifierats och anhöriga har underrättats.

Polisen uppger att den avlidne är en pojke mellan 15 och 17 år, som ska ha skjutits med "ett handeldvapen".

Enligt Mats Eriksson, presstalesperson hos polisen, finns ingen frihetsberövad misstänkt för mordet.

Polisen genomför dörrknackning i området och förhör med personer som kan ha sett eller hört något.

Inrikes

17-åring tiggde i kyla – svärföräldrar döms

Ett par döms för att ha låtit sin 17-åriga svärdotter tigga. Samtidigt har tiggeri blivit mindre 'lönsamt', enligt åklagaren som drivit många utredningar med koppling till tiggare. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Inrikes
Inrikes Ett par från Östeuropa döms till fängelse för att de låtit sin 17-åriga svärdotter tigga utanför en livsmedelsbutik. Det är brottsligt att påverka så unga personer för att få dem att tigga, enligt domen i Göteborgs tingsrätt.

Flickan kom till Sverige från sitt hemland i januari, tillsammans med den jämnårige maken och svärföräldrarna. Hon hade med sig en fullmakt från sina egna föräldrar, skriver Göteborgs-Posten.

Polisen noterade snabbt att flickan satt och tiggde, många timmar om dagen och i temperaturer ner till tolv minusgrader.

17-åringen hävdar själv att det var frivilligt, och att målet var att använda pengarna i hemlandet. Hennes svärföräldrar, som också är eller varit tiggare, nekar till att ha begått något brott.

Tingsrätten anser dock att det funnits en tydlig förväntan om att flickan skulle bidra till gruppens försörjning. Därmed var hon i praktiken satt under påverkan att tigga.

Svärföräldrarna döms nu till sex månaders fängelse för människoexploatering.

Ärendet har drivits av vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand, som lett många utredningar om tiggeri eller människohandel. Han gör bedömningen att det blivit mindre "lönsamt" att tigga i Sverige.

– Skillnaden är att svenskar inte har kontanter på sig, och att människor inte längre är lika benägna att ge, säger Thomas Ahlstrand till GP.

Enligt bokföring som hittades för ett antal år sedan kunde en tiggare då få omkring 500 kronor per dag, i genomsnitt.

– Idag ligger summan på kanske 80 till 100 kronor, säger Thomas Ahlstrand.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL